Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36999
Назва: Розроблення технології кисломолочного сиркового продукту з гіпоалергенним гідролізатом білків сироватки з проектуванням цеху по виробництву сиру кисломолочного
Інші назви: Development of curd product technology with hypoallergenic whey proteins hydrolysate with the curd shop floor design
Автори: Слимак, Марія Ігорівна
Slymak, Mariia
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Слимак М. І. Розроблення технології кисломолочного сиркового продукту з гіпоалергенним гідролізатом білків сироватки з проектуванням цеху по виробництву сиру кисломолочного : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / М. І. Слимак. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 93 с.
Bibliographic description: Slymak M. I. Development of curd product technology with hypoallergenic whey proteins hydrolysate with the curd shop floor design : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / M. I. Slymak . — Ternopil : TNTU, 2021. — 93 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 29-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Ворощук, Віктор Ярославович
Voroshchuk, Viktor
УДК: 637.127.576
Теми: 181
харчові технології
кисломолочний сир
гідролізат білків сироватки
sour milk curd
whey protein hydrolysate
Кількість сторінок: 93
Короткий огляд (реферат): У даній магістерській роботі досліджено вплив гіпоалергенного гідролізату білків 200-300 слів сироватки на якісні показники кисломолочного сиру та розроблено проект цеху з виробництва сиру кисломолочного. У розділі «Техніко-економічного обґрунтування» наведено чому є доцільним будівництво даного підприємства. У розділі «Технологічна частина» висвітлені технологічні розрахунки продукції запроєктованого асортименту, наведено обґрунтування технології й виробництва для забезпечення виготовлення продукції заданого асортименту, також здійснено підбір обладнання та розраховано виробничі площі. В науково-дослідній частині міститься аналітичний огляд літератури, подано мету, об’єкт, предмет і методи досліджень, а також висвітлено результати проведених досліджень. У розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» розглянуто штучне освітлення виробничих приміщень, його нормування та види; наведено заходи та засоби нормалізації параметрів мікроклімату й описано способи і засоби пожежогасіння У списку використаних джерел представлено нормативно-технічні і літературні джерела, котрі використовувались під час написання роботи.
In this master's thesis the influence of hypoallergenic hydrolysate of whey proteins on the 200-300 слів quality of sour milk curd is investigated and the project of the shop for the production of sour milk curd is developed. In the section "Feasibility study" it is stated why it is expedient to build this enterprise. The section "Technological part" highlights the technological calculations of products of the designed range, provides a rationale for technology and production to ensure the manufacture of products of a given range, also selected equipment and calculated production areas. The research part contains an analytical review of the literature, presents the purpose, object, subject and methods of research, as well as highlights the results of research. In the section "Occupational health and safety in emergencies" the artificial lighting of industrial premises, its rationing and types are considered; measures and means of microclimate parameters are given and methods and means of fire extinguishing are described. The list of used sources presents normative-technical and literary sources that were used during the writing of the work.
Зміст: Анотація Вступ 1 Техніко-економічне обґрунтування 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 1.2 Характеристика сировинної зони 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 2 Технологічна частина 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 3 Науково-дослідна частина 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 3.3 Результати дослідження 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях Висновки Список використаних літературних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36999
Власник авторського права: © Слимак М.І., 2021
Перелік літератури: 1. Bertrand-Harb C, Baday A, Dalgalarrondo M, Cgobert J-M, HaertléT (2002) Thermal modifications of structure and codenaturation of α-lactalbumin and β-lactoglobulin induce changes of solubility and susceptibility to proteases. Nahrung 46:283-289 2. Blecker U (1997) Role of hydrolyzed formulas in nutritional allergy prevention in infants. South Med J 90:1170-1175 3. Boland, M. (2011). Whey proteins. In G. O. Philips, & P. A. Williams (Eds.), Handbook of food proteins (pp. 30-55). Woodhead Publishing. 4. Brew, K. (2003). α-Lactalbumin. In P. F. Fox, & P. L. H. McSweeney, (Eds.), Advanced dairy chemistry - Volume 1: Proteins (3rded, pp. 387-419). New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers. 5. Brew, K. (2011). Milk Proteins.α-lactalbumin. In (2nd edJ. W. Fuquay, P. F. Fox, & P. L. H. McSweeney (Eds.), Encyclopedia of dairy sciences (Volume 3San Diego, CA: Academic Press. 6. Brownlow, S., Cabral, J. H. M., Cooper, R., Flower, D. R., Yewdall, S. J., Policarpov, I., ... Sawyer, L. (1997). Bovine β-lactoglobulin at 1.8 A resolution – still an enigmatic lipocalin. Structure, 5, 481-495. 7. Businco L, Bruno G, Giampietro PG (1999) Prevention and management of food allergy. Acta Paediatr Suppl 88:104-109 8. Calvo MM, Gómez R (2002) Peptidic profile, molecular mass distribution and immunological properties of commercial hypoallergenic infant formulas. Milchwissenschaft 57:187-190 9. Chan YH, Shek LPC, Aw M, Quak SH, Lee BW (2002) Use of hypoallergenic formula in the prevention of atopic disease among Asian children. J Paediatr Child Health 38:84-88 10. Claeys, W. L., Verraes, C., Cardoen, S., De Block, J., Huyghebaert, A., Raes, K., ... Herman, L. (2014). Consumption of raw or heated milk from different 87 species: An evaluation of the nutritional and potential health benefits. Food Control, 42, 188-201. 11. Creamer, L. K., Loveday, S. M., & Sawyer, L. (2011). Milk Proteins. β-Lactoglobulin A2. In (2nd edJ. W. Fuquay, P. F. Fox, & P. L. H. McSweeney (Eds.), Encyclopedia of dairy sciences (Volume 2San Diego, CA: Academic Press. 12. de Wit, J. N. (2009). Thermal behavior of bovine β-lactoglobulin at temperatures up to 150oC. Areview. Trends in Food Science & Technology, 20, 27- 34. 13. Deeth, H. C., & Lewis, M. J. (2017). High temperature processing of milk products. Oxford: Wiley Blackwell. 14. Dionysius, D. A., & Milne, J. M. (1997). Antibacterial peptides of bovine lactoferrin: Purification and characterization. Journal of Dairy Science, 80, 667-674. 15. Dionysius, D. A., Grieve, P. A., & Milne, J. M. (1993). Forms of lactoferrin – their antibacterial effect on enterotoxigenic Escherichia coli. Journal of Dairy Science, 76, 2597-2606. 16. Eggesbo M, Botten G, Halvorsen R, Magnus P (2001) The prevalence of allergy to egg: a population-based study in young children. Allergy 56:403-411 17. El Mecherfi KE, Saidi D, Kheroua O, Boudraa G, Touhami M, Rouaud O, Curet S, Choiset Y, Rabesona H, Chobert JM, Haertlé T (2011) Combined microwave and enzymatic treatments for β-lactoglobulin and bovine whey proteins and their effect on the lgE immunoreactivity. Eur Food Res Technol 233:859-867 18. El-Agamy El (2007) The challenge of cow milk protein allergy. Small Ruminant Res 68:64-72 19. Ena JM, Van Beresteijn ECH, Robben AJPM, Schmidt DG (1995) Whey protein antigenicity reduction by fungal proteinases and a pepsin/pancreatin combination. J Food Sci 60:104-110 20. Exl BM, Fritsche R (2001) Cow’s milk protein allergy and possible means for its prevention. Nutrition 17:642-651 88 21. Exl BM (2001) A review of recent developments in the use of moderately hydrolyzed whey formulae in infant nutrition. Nutr Res 21:355-379 22. Farrell, H. M., Jimenez-Flores, R., Bleck, G. T., Brown, E.M., Butler, J. E., Creamer, L. K., ... Swaisgood, H. E. (2004). Nomenclature of the proteins of cows’ milk – Sixth revision. Journal of Dairy Science, 87, 1641-1674. 23. Fiocchi A, Brozek J, Schünemann H, Bahna SL, von Berg A, Beyer K, Bozzola M, Bradsher J, Compalati E, Ebisawa M, Guzman MA, Li H, Heine RG, Keith P, Lack G, Landi M, Martelli A, Rancé F, Sampson H, Stein A, Terracciano L, Vieths S (2010) World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Alergy (DRACMA) guidelines. Pediatr Allergy Immunol 21:1-125 24. Fox PF, McSweeney PHL (1998) Dairy chemistry and biochemistry. Blackie Academic & Professional, London 25. Fritsche R (2003) Role for technology in dairy allergy. Aust J Dairy Technol 58:89-91 26. Garcia-Garibay, M., Jimenez-Guzman, J., & Hernandez-Sanchez., H. (2008). Whey proteins: bioengineering and health. In G. F. Gutierrez-Lopez, G. V. Barbosa- Canovas, J. Welti-Chanes, & E. Parada-Arias (Eds.). Food Engineering: Integrated Approaches (pp. 415-430). New York, NY: Springer New York. 27. Gauthier SF, Pouliot Y, Saint-Sauveur D (2006) Immunomodulatory peptides obtained by the enzymatic hydrolysis of whey proteins. Int Dairy J 16:1315- 1323 28. Guo DH (2001) Dairy chemistry. China Light Industry Press, Beijing 29. Haddad ZH, Kalra V, Verma S (1979) IgE antibodies to peptic and peptic-tryptic digest of β-lactoglobulin: significance in food hypersensitivity. Ann Allergy 42:368-371 30. Halmerbauer G, Gartner C, Schier M, Arshad H, Dean T, Koller DY, Karmaus W, Kuehr J, Forster J, Urbanek R, Frischer T, SPACE collaborative study team (2002) Study on the prevention of allergy in children in Europe (SPACE): 89 allergic sensitization in children at 1 year of age in a controlled trial of allergen avoidance from birth. Pediatr Allergy Immunol 13(s15):47-54 31. Heine, W. E., Klein, P. D., & Reeds, P. J. (1991). The importance of α- lactalbumin in infant nutrition. Journal of Nutrition, 121(3), 277-283. 32. Helm RM, Burks AW (2000) Mechanisms of food allergy. Curr Opin Immunol 12:647-653 33. Heyman M (1999) Evaluation of the impact of food technology on the allergenicity of cow’s milk proteins. Proc Nutr Soc 58:587-592 34. Ibanoğlu, E., & İbanoğlu, S. (1999). Foaming behavior of EDTA- treated α-lactalbumin. Food Chemistry, 66, 477-481. 35. Isolauri E, Turjanmaa K (1996) Combined skin prick and patch testing enhances identification of food allergy in infants with atopic dermatitis. J Allergy ClinImmunol 97:9-15 36. Izquierdo F, Inteaz A, Varoujan Y, Gomez R (2007) Microwave assisted digestion of β-lactoglobulin by pronase, α-chymotrypsin and pepsin. Int Dairy J 17:465-470 37. Izquierdo F, Penas E, Luisa B, Gomez R (2008) Effects of combined microwave and enzymatic treatments on the hydrolysis and immunoreactivity of dairy whey proteins. Int Dairy J 18:918-922 38. Ju, Z. Y., & Kilara, A. (1998). Textural properties of cold-set gels induced from heat-denatured whey protein isolates. Journal of Food Science, 63, 288-292. 39. Kamau, S. M., Cheison, S. C., Chen, W., Liu, X. M., & Lu, R. R. (2010). α-Lactalbumin: Its production technologies and bioactive peptides. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9, 197-212. 40. Korhonen, H., & Marnila, P. (2011). Lactoferrin. In (2nd edJ. W. Fuquay, P. F. Fox, & P. L. H. McSweeney (Eds.), Encyclopedia of dairy sciences (Volume 3San Diego, CA: Academic Press. 41. Majorek, K. A., Porebski, P. J., Dayal, A., Zimmerman, M. D., Jablonska, K., Stewart, A. J., ... Minor, W. (2012). Structural and immunologic 90 characterization of bovine, horse, and rabbit serum albumins. Molecular Immunology, 52, 174-182. 42. Nakamura T, Sado H, Syukunobe Y, Hirota T (1993) Antigenecity of whey protein hydrolysates prepared by combination of two proteases. Milchwissenschaft 48:667-670 43. Oftedal, O. T. (2013). Origin and evolution of the major constituents of milk. In P. L. H. McSweeney, & P. F. Fox (Eds.), Advanced dairy chemistry: Vol. 1L: Proteins: basic aspects (4th ed, pp. 1-42). Boston, MA: Springer US. 44. O'Mahony, J. A., & Fox, P. F. (2013). Milk proteins: Introduction and historical aspects. In P. L. H. McSweeney, & P. F. Fox (Eds.), Advanced dairy chemistry. Vol. 1a: Proteins: Basic aspects (pp. 337-385). New York, NY: Springer. 45. O'Riordan, N., Gerlach, J. Q., Kilcoyne, M., O’Callaghan, J., Kane, M., Hickey, R. M., & Joshi, L. (2014). Profiling temporal changes in bovine milk lactoferrin glycosylation using lectin microarrays. Food Chemistry, 165, 388-396. 46. Pahud JJ, Monti JC, Jost R (1985) Allergenicity of whey protein: its modification by tryptic in vitro hydrolysis of the protein. J Pediatr Gastrointerol Nutr 4:408-413 47. Patocka, G., & Jelen, P. (1991). Calcium association with isolated whey proteins. Canadian Institute of Food Science and Technology Journal, 24, 218-223. 48. Petit, J., Herbig, A. L., Moreau, A., & Delaplace, G. (2011). Influence of calcium on β-lactoglobulin denaturation kinetics: Implications in unfolding and aggregation mechanisms. Journal of Dairy Science, 94, 5794-5810. 49. Peyron S, Mouécoucou J, Frémont S, Sanchez C, Gontard N (2006) Efects of heat treatment and pectin addition on beta-lactoglobulin allergenicity. J Agric Food Chem 54:5643-5650 50. Pihlanto, A. (2011). Bioactive peptides. In (2nd edJ. W. Fuquay, P. F. Fox, & P. L. H. McSweeney (Eds.), Encyclopedia of dairy sciences (Vol. 3San Diego, CA: Academic Press. 91 51. Puerta A, Diez-Masa JC, de Frutos M (2006) Immunochromatographic determination of β-lactoglobulin and its antigenic peptides in hypoallergenic formulas. Int Dairy J 16:406-414 52. Renard, D., Lefebyre, J., Griffin, M. C. A., & Griffin, W. G. (1998). Effects of pH and salt environment on the association of β-lactoglobulin revealed by intrinsic fluorescence studies. International Journal of Biological Macromolecules, 22, 41-49. 53. Saint-Sauveur D, Gautheier SF, Boutin Y, Montoni A (2008) Immunomodulating properties of a whey protein isolate, its enzymatic digest and peptide fractions. Int Dairy J 18:260-270 54. Sawyer, L. (2013). β-Lactoglobulin. In P. L. H. McSweeney, & P. F. Fox (Eds.), Advanced dairy chemistry: Vol. 1A: Proteins: basic aspects (4thed, pp. 221-259). Boston, MA: Springer US. 55. Schmidt DG, Meijer RJ, Slanger CJ, van BeresteijnEC (1995) Raising the pH of the pepsin-catalyzed hydrolysis of bovine whey proteins increases the antigenicity of the hydrolysates. ClinExp Allergy 25(10):1007-1017 56. Selo I, Clement G, Bernard H, Chatel JM, Creminon C, Peltre G, Wal JM (1999) Allergy to bovine β-lactoglobulin: specificity of human IgE to tryptic peptides. ClinExp Allergy 29:1055-1063 57. Sharma S, Kumar P, Betzel C, Singh TP (2001) Structure and function of proteins involved in milk allergies. J Chromatogr B 756:183-187 58. Simons, J. F. A., Kosters, H. A., Visschers, R. W., & de Jongh, H. H. J.(2002). Role of calcium as trigger in thermal β-lactoglobulin aggregation. Archives of Biochemistry and Biophysics, 406, 143-152. 59. Svenning C, Brynhildsvold J, Molland T, Langsrud T, Vegarud GE (2000) Antigenic response of whey proteins and genetic variants of β-lactoglobulin- the effect of proteolysis and processing. Int Dairy J 10:699-711 60. Svensson, M., Sabharwal, H., Hakansson, A., Mossberg, A. K., Lipniunas, P., Leffler, H., Linse, S. (1999). Molecular characterization of α- 92 lactalbumin folding variants that induce apoptosis in tumor cells. Journal of Biological Chemistry, 274, 6388-6396. 61. Terheggen-Lagro SWJ, Khouw IMSL, Schaafsma A, Wauters EAK (2002) Safety of a new extensively hydrolysed formula in children with cow’s milk protein allerge: a double blind crossover study. BMC Pediatr 2:10 62. Tran, H., Datta, N., Lewis, M. J., & Deeth, H. C. (2008). Processing parameters and predicted product properties of industrial UHT milk processing plants in Australia. International Dairy Journal, 18, 939-944. 63. Van Beresteijn ECH, Peeters RA, Kaper J, Meijer RJGM, Robben AJPM, Schmidt DG (1994) Molecular mass distribution, immunological properties and nutritive value of whey protein hydrolysates. J Food Prot 57:619-625 64. Van Hoeyveld EM, Escalona-Monge M, de Swert LFA, Stevens EAM (1998) Allergenic and antigenic activity of peptide fragments in a whey hydrolysate formula. ClinExp Allergy 28:1131-1137 65. Wal JM (2001) Structure and function of milk allergens. Allergy 56:35- 38 66. Wróblewska B, Karamać M, Amarowich R, Szymkiewicz A, Troszyńska A, Kubicka E (2004) Immunoreactive properties of peptide fractions of cow whey milk proteins after enzymatic hydrolysis. Int J Food SciTechnol 39:938- 850 67. Wynn, P. C., Morgan, A. J., & Sheehy, P. A. (2011). Milk proteins | Minor proteins, bovine serum albumin, vitamin-binding proteins. In (2nd edJ. W. Fuquay, P. F. Fox, & P. L. H. McSweeney (Eds.), Encyclopedia of dairy sciences (Vol. 3San Diego: Academic Press. 68. Yukalo, V., Datsyshyn, K., & Storozh, L. (2019). Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, obtained by different proteolytic preparations. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5/11(101), 40- 47. 93 69. Yukalo, V., Datsyshyn, K., Krupa, O., & Pavlistova, N. (2019). Obtaining of β-LG, α-LA and BSA protein fractions from milk whey. Ukrainian Food Journal, 8(4), 788-798. 70. Zheng H, Shen XQ, Bu GH, Luo YK (2008) Effects of pH, temperature and enzyme-to-substrate ratio on the antigenicity of whey protein hydrolysates prepared by alcalase. Int Dairy J 18:1028-1033 71. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. К., 2001. 119-120 с. 72. Грек О.В., Скорченко Т.А. (2009). Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: Навч. Посібник. К.: НУХТ, 235 с. 73. ДСТУ 3662-2018. Молоко сировина коров’яче . Технічні умови. [На зміну ДСТУ 3662: 2015; чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц.. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 74. ДСТУ 4503:2005 Вироби сиркові. Загальні технічні умови. [чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц.. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 75. ДСТУ 4554-2006 Сир кисломолочний. Технічні умови. [чинний від 2007-01-01]. Вид. офіц.. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 76. ДСТУ 8549-2015 Напої із сироватки. Загальні технічні умови. [чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц.. Київ: Держспоживстандарт України, 2015. 77. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. Посіб. / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скороченко та ін. К.: НУХТ, 2013. 53-60 с. 78. Юкало, А.В., Дацишин, К.Є., & Юкало, В.Г. (2013) Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos Taurus). Biotechnologia Acta, 6(5), 49-61. 79. Юкало, В., Дацишин, К. (2019). Технологія низькоалергенного молока з гідролізатом білків сироватки. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини і біотехнології. Серії: Харчові технології, 21 (92), 14-18.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Slymak.docАвторська довідка47 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Slymak.pdfДипломна робота4,37 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора