Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36994
Назва: Розроблення технології сиркового виробу із шовковицею з проектуванням цеху сиру кисломолочного та виробів з нього
Інші назви: Mulberry-added curd product technology development with curd and its products making shop floor design
Автори: Зубкович, Наталя Миколаївна
Zubkovych, Natalia
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Зубкович Н. М. Розроблення технології сиркового виробу із шовковицею з проектуванням цеху сиру кисломолочного та виробів з нього : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н. М. Зубкович. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 76 с.
Bibliographic description: Zubkovych N. M. Mulberry-added curd product technology development with curd and its products making shop floor design : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / N. M. Zubkovych. — Ternopil : TNTU, 2021. — 76 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 29-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla
Члени комітету: Кравець, Олег Ігорович
Kravets, Oleh
УДК: 637.146
Теми: 181
харчові технології
сиркові вироби
плоди і сік шовковиці
пектин
молочна основа
оцінка якості
products
mulberry fruits and juice
pectin
milk base
quality assessment
Кількість сторінок: 76
Короткий огляд (реферат): Розроблено цукровий сироп на основі соку червоної шовковиці та шість дослідних зразків сиркового виробу з вмістом сиропу із шовковиці в кількості від 10 до 25 %. За найменшої кількості сиропу у виробі вологість становлила 68,3 ± 0,3 %, а за найбільшої – 76,8 ± 0,5 %. Встановлено, що кислотність отриманих дослідних зразків сиркового виробу збагаченого сиропом шовковиці знижується, порівняно з контролем, проте дане зниження являється не суттєвим і не має значного впливу на загальну кислотність виробів. Кількість сахарози у дослідних зразках сиркових виробів з шовковицею становила від 3,9 до 9,75 %. За найменшого вмісту сиропу шовковиці кількість вітаміну С збільшилася в 3,9 раза, порівняно з контрольним зразком, а за найбільшого вмісту шовковиці − в 9,2 раза. Встановлено, що за фізико-хімічними властивостями найоптимальніший зразок мав наступні значення: вологість продукту становила 74,3 %, тирована кислотність 192,2 °Т, кількість сахарози 7,41 %, вміст вітаміну С − 6,8 мг/100 г. Органолептичні показники також виявили позитивне поєднання сиру кисломолочного з червоною шовковицею.
Sugar syrup based on red mulberry juice and six prototypes of cheese product with mulberry syrup content in the amount of 10 to 25% were developed. With the smallest amount of syrup in the product, the humidity was 68.3 ± 0.3%, and with the largest - 76.8 ± 0.5%. It was found that the acidity of the obtained test samples of cheese product enriched with mulberry syrup is reduced compared to the control, but this reduction is not significant and does not have a significant effect on the overall acidity of the products. The amount of sucrose in the experimental samples of cheese products with mulberry ranged from 3.9 to 9.75%. At the lowest content of mulberry syrup, the amount of vitamin C increased 3.9 times compared to the control sample, and at the highest content of mulberry - 9.2 times. It was found that the physicochemical properties of the best sample had the following values: moisture content of the product was 74.3%, tyranic acidity 192.2 ° T, sucrose content 7.41%, vitamin C content - 6.8 mg / 100 g. Organoleptic indicators also revealed a positive combination of sour milk cheese with red mulberry.
Зміст: Реферат Вступ 1 Огляд літератури 1.1 Використання плодів та кореня шовковиці у різних галузях народного господарства 1.1.2 Історія походження шовковиці 1.1.3 Хімічний склад плодів і листя шовковиці 1.1.4 Зберігання плодів шовковиці 1.1.5 Переробка плодів шовковиці 1.1.6. Використання плодів, листя і кори шовковиці 1.1.7 Фармакологічне застосування шовковиці 1.1.8 Антимікробна активність екстрактів шовковиці 1.1.9 Антиоксидантна активність плодів і листя шовковиці 1.1.10 Антигіперліпідемічна активність 1.1.11 Імуномодулюючі ефекти від застосування шовковиці 1.1.12 Загальне застосування шовковиці 1.2 Використання шовковиці у технології виробництва молочних продуктів 1.3 Підсумки з огляду літератури 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Фізико-хімічні та мікробіологічні методи 2.2 Органолептична оцінка 2.3 Статистичний аналіз 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Загальні особливості технології виробництва сиркового виробу збагаченого плодами шовковиці 3.2 Оцінка сировини за показниками, які мають вплив на технологію виробництва та зберігання нового створеного продукту 3.3 Розробка складу сиропу із плодів шовковиці червоної 3.4 Створення дослідних зразків сиркового виробу зі сиропом шовоквиці червоної 3.4.1 Характеристика дослідних зразків сиркових виробів за фізико- хімічними властивостями 3.4.2 Характеристика дослідних зразків сиркових виробів за мікробіологічними властивостями 3.4.3 Характеристика дослідних зразків сиркових виробів за органолептичним властивостями Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Первинні засоби пожежогасіння 4.2 Розробка заходів щодо захисту продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і біологічного забруднення за допомогою тари Список літератури Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36994
Власник авторського права: © Зубкович Н.М., 2021
Перелік літератури: 1. Aqsa Munir1, Rasheed Ahmad Khera1, Rafia Rehman1 and Shafaq Nisar (2018). Multipurpose White mulberry: A Review. ІInternational Journal of Chemical and Biochemical Sciences, JCBS, 13, 31-35. 2. N. Asano, T. Yamashita, K. Yasuda, K. Ikeda, H. Kizu, Y. Kameda, A. Kato, R.J. Nash, H.S. Lee, K.S. Ryu. (2001). Polyhydroxylated alkaloids isolated from mulberry trees (Morus alba L.) and silkworms (Bombyx mori L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(9), 4208-4213. 3. M.D. Sánchez. (2002). World distribution and utilization of mulberry and its potential for animal feeding. mulberry for animal production. FAO animal production and health paper. FAO, Rome. 1. 4. A. Ali, M. Ali. (2013). New triterpenoids from Morus alba L. stem bark. Natural product research, 27(6). 524-531. 5. A. Ahmad, G. Gupta, M. Afzal, I. Kazmi, F. Anwar. (2013). Antiulcer and antioxidant activities of a new steroid from Morus alba. Life sciences, 92(3), 202- 210. 6. A.H. Gilani, N.u. Rehman, A. Khan, K.M. Alkharfy. (2015). Studies on Bronchodilator Activity of Salvia officinalis (Sage): Possible Involvement of K+ Channel Activation and Phosphodiesterase Inhibition. Phytotherapy Research, 29(9), 1323-1329. 7. A. Bagachi, A. Semwal, A. Bharadwaj. (2013). Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Morus alba Linn.: a review. Journal of Medicinal Plants Research, 7(9), 461-469. 8. S. Kafkas, M. Özgen, Y. Doğan, B. Özcan, S. Ercişli, S. Serçe. (2008). Molecular characterization of mulberry accessions in Turkey by AFLP markers. Journal of the American Society for Horticultural Science, 133(4), 593-597. 61 9. E.M. Abdallah, A.E. Khalid. (2012). A preliminary evaluation of the antibacterial effects of Commiphora molmol and Boswellia papyrifera oleo-gum resins vapor. International Journal of Chemical and Biochemical Sciences, 1, 1-15. 10. M.M. Khan, M. Iqbal, M.A. Hanif, M.S. Mahmood, S.A. Naqvi, M. Shahid, M.J. Jaskani. (2012). Antioxidant and antipathogenic activities of citrus peel oils. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 15(6), 972-979. 11. Serafettin Celik, Ihsan Bakirci, (2003). Some properties of yoghurt produced by adding mulberry pekmez (concentrated juice). International Journal of Dairy Technology, 56(1), 26-29. 12. Du H, Yang H, Wang X, et al. (2021). Effects of mulberry pomace on physicochemical and textural properties of stirred-type flavored yogurt. Journal of Dairy Science. 2021 Sep. 13. Du H, Yang H, Wang X, et al. (2021). Changes of phenolic profile and antioxidant activity during cold storage of functional flavored yogurt supplemented with mulberry pomace. Food Control, 2021, 108554. 14. Abdul Alim TS, Zayan AF, Campelo PH, et al. (2018). Development of new functional fermented product: mulberry-whey beverage. J Nutr Food Technol., 1(3), 64-69. 15. Gallardo-Escamilla FJ, Kelly AL, Delahunty CM. (2005). Influence of starter culture on flavor and headspace volatile profiles of fermented whey and whey produced from fermented milk. J Dairy Sci., 88(11), 3745– 3753. 16. Siso MG. (1996). The biotechnological utilization of cheese whey: a review. Bioresour Technol., 57(1), 1–11. 17. Guimaraes JT, Silva EK, Costa ALR, et al. (2018). Manufacturing a prebiotic whey beverage exploring the influence of degree of inulin polymerization. Food Hydrocoll., 77, 787–795. 18. Gallardo-Escamilla FJ, Kelly AL, Delahunty CM. (2007). Mouthfeel and flavour of fermented whey with added hydrocolloids. Int Dairy, 17(4), 308–315. 62 19. Marsh AJ, Hill C, Ross RP, Cotter PD. (2014). Fermented beverages with health-promoting potential: past and future perspectives. Trends Food Sci Technol., 38(2), 113–124. 20. Koh WY, Uthumporn U, Rosma A, Irfan AR, Park YH. (2018). Optimization of a fermented pumpkin-based beverage to improve Lactobacillus mali survival and α-glucosidase inhibitory activity: A response surface methodology approach. Food Sci Hum Wellness., 7(1), 57–70. 21 Suomalainen T, Lagström H, Mättö J, et al. (2006). Influence of whey- based fruit juice containing Lactobacillus rhamnosus on intestinal well-being and humoral immune response in healthy adults. LWT - Food Sci Technol., 39(7), 788- 795. 22. Pescuma M, Hébert EM, Mozzi F, de Valdez GF. (2008). Whey fermentation by thermophilic lactic acid bacteria: Evolution of carbohydrates and protein content. Food Microbiol., 25(3), 442–451. 23. Bertrand-Harb C, Ivanova IV, Dalgalarrondo M, Haertllé T. (2003). Evolution of β-lactoglobulin and α-lactalbumin content during yoghurt fermentation. Int Dairy, 13(1), 39–45. 24. Chen P-N, Chu S-C, Chiou H-L, Kuo W-H, Chiang C-L, Hsieh Y-S. (2006). Mulberry anthocyanins, cyanidin 3-rutinoside and cyanidin 3-glucoside, exhibited an inhibitory effect on the migration and invasion of a human lung cancer cell line. Cancer Lett., 235(2), 248–259. 25. Lin J-Y, Tang C-Y.(2007). Determination of total phenolic and flavonoid contents in selected fruits and vegetables, as well as their stimulatory effects on mouse splenocyte proliferation. Food Chem., 101(1), 140–147. 26. Li Y, Zhang X, Liang C, Hu J, Yu Z. (2018). Safety evaluation of mulberry leaf extract: Acute, subacute toxicity and genotoxicity studies. Regul Toxicol Pharmacol., 95, 220–226. 27. You Y, Liang C, Han X, et al. (2017). Mulberry anthocyanins, cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside, increase the quantity of mitochondria during brown adipogenesis. J Funct Foods., 36, 348-356. 63 28. Hu X-Q, Jiang L, Zhang J-G, Deng W, Wang H-L, Wei Z-J. (2013). Quantitative determination of 1-deoxynojirimycin in mulberry leaves from 132 varieties. Ind Crops Prod., 49, 782–784. 29. Veberic R, Slatnar A, Bizjak J, Stampar F, Mikulic-Petkovsek M. (2015). Anthocyanin composition of different wild and cultivated berry species. LWT - Food Sci Technol., 60(1), 509-517. 30. Sigdel A, Ojha P, Karki TB.(2018). Phytochemicals and syneresis of osmo- dried mulberry incorporated yoghurt. Food Sci Nutr., 6, 1045–1052. 31. Nazni, P. , & Komathi, K. (2014). Quality evaluation of the fruit pulp added yoghurt. International Journal of Nutrition and Agriculture Research, 1(1), 48–54. 32. Yousef, M. , Nateghi, L. , & Azadi, E. (2013). Effect of different concentration of fruit additives on some physicochemical properties of yoghurt during storage. Annals of Biological Research, 4(4), 244–249. 33. Ariaii, P. , Mahmoudi, M. , & Amoli, R. I. (2011). The production of fruity yoghurt with banana flavor. Food Science and Technology Department of Islamic Azad University, 6, 368–370. 34. Bae, S. H. , & Suh, H. J. (2007). Antioxidant activities of five different mulberry cultivars in Korea. LWT ‐ Food Science and Technology, 40(6), 955– 962. 35. Shori, A. B. , & Baba, A. S. (2014). Comparative antioxidant activity, proteolysis and in vitro α‐amylase and α‐glucosidase inhibition of Allium sativum‐yogurts made from cow and camel milk. Journal of Saudi Chemical Society, 18(5), 456–463. 36. M. Kukhtyn, О. Vichko, O. Berhilevych, Y. Horyuk and V. Horyuk (2016). Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of “Lactomyces tibeticus”. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. − November – December, 7(6), 1266 − 1272. 64 37. Lialyk, A., Pokotylo, O., Kukhtyn, M., Beyko, L., Horiuk, Y., Dobrovolska, S. & Mazu, O. (2020). Fatty acid composition of curd spread with different flax oil content. Nova Biotechnologica et Chimica, 19(2), 216–222. 38. Vichko, O., Shved, O., Kukhtyn, M., Petrima R.,Mylyanych A.,Babii M.& Novikov V. (2021). Optimization of technological production of feed additive based on microbiota of Tibetan kefir grains. Scientific study & Reseach - Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry, 22 (2), 159- 176. 39. Mykola Kukhtyn, Olena Vichko, Oleg Kravets, Halyna Karpyk, Olga Shved, Volodymyr Novikov. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter / Archivos Latinoamericanos de Nutrición. ALAN. Volumen 68, No. 4 40. Doymaz, I. (2004). Pretreatment effect on sun drying of mulberry fruits (Morus alba L.). Journal of Food Engineering, 65(2), 205–209. 41. Kako, S. M. (2012). The effect of auxin IBA and kinetin in budding success percentage of mulberry (Morus sp.). International Journal of Pure and Applied Science and Technology, 13(1), 50–56. 42. Mehla, R. K. , Patel, R. K. , & Tripathi, V. N. (1987). A model for sericulture and milk production. Agricultural Systems, 25(2), 125–133. 43. Brito, A. , Areche, C. , Sepúlveda, B. , Kennelly, E. J. , & Simirgiotis, M. J. (2014). Anthocyanin characterization, total phenolic quantification and antioxidant features of some chilean edible berry extracts. Molecules, 19(8), 10936–10955. 44. Djendoubi, M. N. , Boudhrioua, M. N., Kechaou, N. , Courtois, F. , & Bonazzi, C. (2013). Effect of osmo‐dehydration conditions on the quality attributes of pears. Journal of Food Processing & Technology, 4(8), 4–9. 45. Ojha, P. , Sigdel, A. , Karki, R. , Mishra, A. , Subedi, U. , & Karki, T. B. (2017). Physiochemical and bioactive characteristics of osmo‐air dried mulberry fruit. Nepalese Horticulture, 12, 27–32. 65 46. Tortoe, C. (2010). A‐review‐of‐osmodehydration‐for‐food‐industry. African Journal of Food Science, 4(6), 303–324. 47. Lucey, J. A. , Munro, P. A. , & Singh, H. (1997). Whey separation in acid skim milk gels made with glucono‐d‐lactone: Effects of heat treatment and gelation temperature. Journal of Texture Studies, 29(350), 413–426. 48. Prothon, F. , Ahrné, L. M. , Funebo, T. , Kidman, S. , Langton, M. , & Sjöholm, I. (2001). Effects of combined osmotic and microwave dehydration of apple on texture, microstructure and rehydration characteristics. LWT ‐ Food Science and Technology, 34(2), 95–101. 49. Athar, H. , Shah, M. A. , & Khan, U. (2000). Effect of various stabilizers on whey separation (syneresis) and quality of yoghurt. Pakistan Journal of Biological Sciences, 3(8), 1336–1339. 50. Celik, S. , & Bakirci, I. (2003). Some properties of yoghurt produced by adding mulberry pekmez (concentrated juice). International Journal of Dairy Technology, 56(1), 26–29. 51. Koksoy, A. , & Kilic, M. (2004). Use of hydrocolloids in textural stabilization of a yoghurt drink, ayran. Food Hydrocolloids, 18(4), 593–600. 52. Sarmini, N. , Sinniah, J. , & Silva, K. F. S. T. (2014). Development of a ripened jack (Artocarpus heterophyllus Lain) fruit and soy (Glycine max) milk incorporated set yoghurt. International Journal of Dairy Science, 9(1), 15–23. 53. Nataliia H Kopchak, Oleh S Pokotylo, Mykola D Kukhtyn, Tetiana Ya Yaroshenko, Mariia I Kulitska, and Iryna A Bandas. (2018). Age And Sex Characteristics Of Thyroxine And Triiodothyronine Content In The Blood Of White Rats With Experimental Alimentary Obesity Under The Influence Of Iodine. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 9(5). 2392−2397. 54. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi S., Shuplyk, V., & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus No. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 66–73. 66 55. Selvamuthukumaran, M. , & Farhath, K. (2014). Evaluation of shelf stability of antioxidant rich seabuckthorn fruit yoghurt. International Food Research Journal, 21(2), 759–765. 56. Kukhtyn, M., Vichko, O., Horyuk, Y., Shved, O., & Novikov V. (2018). Some probiotic characteristics of a fermented milk product based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journal of Food Science and Technology, 55 (1), 252–257. 57. Damin, M. R. , Alcântara, M. R. , Nunesb, A. P. , & Oliveiraa, M. N. (2009). Effects of milk supplementation with skim milk powder, whey protein concentrate and sodium caseinate on acidification kinetics, rheological properties and structure of nonfat stirred yogurt. LWT ‐ Food Science and Technology, 42(10), 1744–1750. 58. Shah, N. , & Jelen, P. (1990). Survival of lactic acid bacteria and their lactase under acidic conditions. Journal of Food Science, 55(2), 506–509. 59. Scibisz, I. , Ziarno, M. , Mitek, M. , & Zare, D. (2012). Effect of probiotic cultures on the stability of anthocyanins in blueberry yoghurts. LWT – Food Science and Technology, 49(2), 208–212. 60. Miyake, S. , Takahashi, N. , Sasaki, M. , Kobayashi, S. , Tsubota, K. , & Ozawa, Y. (2012). Vision preservation during retinal inflammation by anthocyanin‐rich bilberry extract: Cellular and molecular mechanism. Laboratory Investigation, 92(1), 102–109. 61. Rechner, A. R. , & Kroner, C. (2005). Anthocyanins and colonic metabolites of dietary polyphenols inhibit platelet function. Thrombosis Research, 116(4), 327–334. 62. Thompson, J. L. , Lopetcharat, K. , & Drake, M. A. (2007). Preferences for commercial strawberry drinkable yogurts among African American, Caucasian, and Hispanic consumers in the United States. Journal of Dairy Science, 90(11), 4974–4987. 63. Chouchouli, V., Kalogeropoulos, N. , Konteles, S. J. , Karvela, E. , Makris, D. P. , & Karathanos, V. T. (2013). Fortification of yoghurts with grape 67 (Vitis vinifera) seed extracts. LWT – Food Science and Technology, 53(2), 522– 529. 64. Lialyk A.T., Pokotylo A.S., Kukhtyn М.D.. (2019). Microbiological parameters of cheese paste with the content of flaxseed oil at different storage temperatures. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 21(91), 124-129. 65. Лялик, А.Т., Покотило, О.С., Кухтин, М.Д., Добровольська, С.Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вісник Херсонського національного технічного університету, 1(72),. 109-116. 66. Izadi, Z. , Nasirpour, A. , Garoosi, G. A. , & Tamjidi, F. (2015). Rheological and physical properties of yogurt enriched with phytosterol during storage. Journal of Food Science and Technology, 52(8), 5341–5346. 67. El‐Kholy, A. M. , Osman, M. , Gouda, A. , & Ghareeb, W. A. (2011). Fortification of yoghurt with iron. Journal of Dairy & Food Sciences, 6(2), 159– 165. 68. Vahedi, N. , Tehrani, M. , & Shahidi, F. (2008). Optimizing of fruit yoghurt formulation and evaluating its quality during storage. American‐Eurasian Journal of Agriculture and Environment Science, 3(6), 922–927. 69. Mani‐López, E. , Palou, E. , & López‐Malo, A. (2014). Probiotic viability and storage stability of yogurts and fermented milks prepared with several mixtures of lactic acid bacteria. Journal of Dairy Science, 97(5), 2578–2590. 70. Kukhtyn, M., Salata, V., Horiuk, Y., Kovalenko, V., Ulko, L., Prosyanуi S., Shuplyk, V., & Kornienko, L. (2021). The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus No. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 66–73. 71. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Yu. V., Horyuk, V. V., Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk 68 and handmade dairy products, which are realized at the markets of Uкraine. Journal for Veterinary Medicine, Biotechnology and Biosafety, 3(1), 12-16. 72. Qin C., Li Y., Niu W., Ding Y., Zhang R., Shang X. Analysis and characterisation of anthocyanins in mulberry fruit. Czech J. Food Sci. 2010; 28: 117-126. 73. Kovalenko A.M., Tkachev A.V., Tkacheva O.L., Gutyj B.V., Prystupa O.I., Kukhtyn M.D., Dutka V.R., Veres Ye. M., Dashkovskyy O.O., Senechyn V.V., Riy M.B., Kotelevych V.A. (2020). Analgesic effectiveness of new nanosilver drug. Ukrainian Journal of Ecology, 10(1), 300-306. 74. Касянчук, В., Бергілевич, О., Крижанівський, Я., Кухтин, М. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ. Ветеринарна медицина України, 7, 38-40. 75. Кухтин, М.Д. (2008). Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку/ Ветеринарна медицина України, 2, 45-46. 76. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Практикум : навч. посіб. [для студентів ВНЗ III − IY рівня акредитації за напрямками підготовки “Харчові технології та інженерія ” і “Ветеринарна медицина”] / [Бергілевич О.М., Касянчук В.В., Власенко І. В., Кухтин М. Д., Ковальчук Р. Л., Остап’юк М. П.; за ред. д. вет. н., проф. В.В. Касянчук]. – Суми : Університетська книга, 2010. – 205с. 77. ДСТУ3662-2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. Діє з 2018.06.27. К.: Держспоживстандарт України, 2018. 12 с.. 78. Сир кисломолочний. Загальні технічні умови: ДСТУ 4554:2006. – Держспоживстандарт України, 2007. 10 с. 79. Вироби сиркові. Загальні технічні умови. ДСТУ 4503:2005. − К. − Держспоживстандарт України, 2006. 14 с. 80. Хомич Г. П., Капрелянц Л. В. Вплив технології переробки та тривалості зберігання на якість соків із дикорослих ягід. Науково-практичний 69 журнал "Харчова наука і технологія", 2010, Режим доступу: http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/4163. 81. Кравців Р.Й., Цісарик О.Й., Параняк Р.П., Дроник Г.В., Островський Я.Ю. Біохімія молока. Практикум – Львів: ТеРус, 2000., 150 с. 82. Молоко та молочні продукти. Методи визначання вологи та сухої речовини. ДСТУ 8552:2015. − К. − Держспоживстандарт України, 2015. 24 с. 83. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности (Молоко та молочні продукти. Титрометричні методи визначання кислотності). ГОСТ 3624–92. 84. Органолептические свойства молока и молочных продуктов / В.П. Шидловская // Справочник. М. : Колосc, 2004, 359с.. 85. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. К., 2001, 190 с. 86. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. – 344 с. 87. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності. М. Видавничий центр «Академія», 2006, 118 с. 88. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник / За ред. полковника B.C. Франчука - 2 ге вид., доп - Львів, Афіша, 2001, 336с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Zubkovych.docАвторська довідка45 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Zubkovych.pdfДипломна робота2,7 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора