Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36886
Назва: Отримання природних біоактивних пептидів з β-казеїну молока з проектуванням цеху з виробництва масла вершкового з переробкою маслянки та знежиреного молока
Інші назви: Natural bioactive peptides obtaining from β-casein with butter making shop floor design including butter milk and skim milk processing
Автори: Кутянська, Наталія Степанівна
Kutianska, Nataliia
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Кутянська Н. С. Отримання природних біоактивних пептидів з β-казеїну молока з проектуванням цеху з виробництва масла вершкового з переробкою маслянки та знежиреного молока : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н. С. Кутянська. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 83 с.
Bibliographic description: Kutianska N. S. Natural bioactive peptides obtaining from β-casein with butter making shop floor design including butter milk and skim milk processing : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / N. S. Kutianska. — Ternopil TNTU, 2021. — 83 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 27-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Шинкарик, Марія Миколаївна
Shunkaruk, Mariia
УДК: 577.112 083 / 122.2
Теми: 181
харчові технології
масло
молочні продукти
розрахунки
площі
пептиди
казеїни
butter
milk products
peptides
caseins
Кількість сторінок: 83
Короткий огляд (реферат): у цій кваліфікаційній роботі спроєктовано план цеху по виробництву 200-300 слів масла вершкового (способом збивання) потужністю 35 т/зм, незбираного молока м.ч.ж. 3, 6 %. В ній міститься: вступ, розрахунково-пояснювальна записка, графічна, науково-дослідна частини та розділ з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. У вступі описано характеристику вершкового масла, його користь і властивості. У розрахунково-пояснювальній записці зілюстровано технологічні схеми та проведено опис технологій, розрахунки сировини, готової продукції, підбір та розрахунок технологічного обладнання, розрахунок виробничих площ необхідних для виробництва вершкового масла. Передбачено схему технологічного виробництва знежиреного пастеризованого молока, масла “Селянське” (72,5%), ”Бутербродне” (70%), маслянки свіжої та напою з маслянки (дієтичної). Підібрано технологічне обладнання відповідно до кількості перероблювальної сировини з урахуванням вимог інструкції по визначенню виробничих потужностей підприємств молочної промисловості. На графічних листах показано схему напрямків переробки сировини, план цеху по виробництву масла, апаратурно-технологічну схему, графік організації виробничих процесів та переріз виробничого цеху. У науково-дослідній частині описано будову та властивості казеїнів, а саме β-казеїну, та методи та способи дослідження казеїнів. У частині про охорону праці та безпеку в надзвичайних ситуаціях описано шляхи взаємодії роботодавця з працівником та представлення безпечних умов праці для усіх підлеглих з дотриманням усіх вимог та пожежної безпеки.
in this qualification work the plan of shop on production is projected: 200-300 слів butter (whipping method) with a capacity of 35 t per shift of whole milk with fat content of 3,6%. It contains: introduction, an explanatory note, а graphic, research part and а section on labor protection and safety in emergencies. The introduction describes the characteristics of butter, its benefits and properties. The calculation-explanatory note illustrates technological schemes and describes technologies, calculations of raw materials, finished products, selection and calculation of technological equipment, calculation of production areas required for the production of butter. The scheme of technological production of skimmed pasteurized milk, butter with fat content of 72.5% and 70%, fresh buttermilk and buttermilk drink (dietary) is provided. The technological equipment is selected in accordance with the amount of processing raw materials, taking into account the requirements of the instructions for determining the production capacity of the dairy industry. The graphic sheets show the scheme of directions of raw material processing, the plan of the shop for butter production, the hardware-technological scheme, production processes organization graph and the transversal cross section of the production shop. The research part describes the structure and properties of caseins, namely β-casein, and methods and research methods of caseins. The section on labor protection and safety in emergencies describes the ways in which the employer interacts with the employee and provides safe working conditions for all subordinates in compliance with all requirements and fire safety
Зміст: АНОТАЦІЯ ВСТУП 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 2.1.1 Вихідні дані та схема переробки сировини 2.1.2 Сировинно-продуктовий розрахунок 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 2.2.1 Вимоги до сировини та характеристика загальних операцій виробництва молочних продуктів 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 2.3.1 Підбір технологічного обладнання 2.3.2 Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 3 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 3.1.1 Загальне уявлення про казеїн 3.2.2 Будова і властивості β-казеїну 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 3.3 Результати досліджень 3.3.1 Гомогенний β-казеїновий субстрат з казеїнових міцел 3.3.2 Отримання активної низькомолекулярної фракції пептидів з продуктів гідролізу β-казеїну 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 4.1 Охорона праці 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях ВИСНОВКИ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36886
Власник авторського права: © Кутянська Н. С., 2021
Перелік літератури: 1. Васильева Р.А. Технико-химический и микробиологический контроль на предприятияхмолочнойпромышленности. Улан-Удэ: ВСГТУ, 2005. 290 с. 2. Вессер Р. Технология получения и переработки молока. М:.Колос 1971. с.59 3. Вышемирский Ф.А. Справочник по производству сливочного масла. М:. Агропромиздат 1988. 236 с. 4. Гогіташвілі Г.Г. Управління охороною праці на підприємстві. Л.: Львів, політехн. ін-т, 1991. 38 с. 5. Державний реєстр міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці. К.: Основа, 1998. 240 с. 6. ДСТУ 3662-2018 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» 7. ДСТУ 10.02.867-90 «Сливки заготовительние» 8. ДСТУ 4399-2005 «Масло вершкове» 9. Загальна документація, що регулює організаційні функції з охорони праці при створенні підприємства та в процесі його діяльності // Охорона праці. 2006. №1. с. 4–18. 10. Законодавство України про охорону праці: У 4-х т. К.: Основа, 1990. 11. Міжнародне законодавство про охорону праці: У 3-х т. К.: Основа, 1997. 12. Методи контролю харчових виробництв: методичні вказівки до виконання лаборатор. робіт для студ. спец. 6.091709 "Технологія зберігання, консервування та переробки молока" ден. та заоч. форм навчання / уклад. Т.П. Костенко, Н.В. Білоус, О.В. Грек, Н.М. Ющенко. К.: НУХТ, 2002. 104 с. 13. Методичні вказівки до виконання розрахунків вершкового масла та спредів. К:. НУХТ 2008. 143 с. 14. Науково-практичний коментар до Закону України «Про охорону праці». К.: Основи, 1997. 528 с. 79 15. ОлифероваА.П. Органолептическая оценка пищевых продуктов: Учебно-практическое пособие / А.П.Олиферова. – Улан-Удэ: ВСГТУ, 2005. 192 с. 16. Правила пожежної безпеки в Україні. К.: УАБІ, 1995. 195 с. 17. Сирик В.И. Производство масла. М:. Пищеваяпромышленность 1969. с.65 18. Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочних продуктов. // Твердохлеб Г.В., Алексеев В.Н., Соколов Ф.С. К:. Вища школа 1978. 36с 19. Adibi S. A. Intestinal transport of dipeptides in man: relative importance of hydrolysis and intact absorption // J. Clin. Invest. 1971. V. 50. р. 2266–2275. 20. Bonsing, J.. Ring. J.M. Stewart, A.F. Mackinlay. A.G.. 1988. Complete nucleotide sequence of the bovine beta-casein gene. Aust. J. Biol. Sci. 41.527-537. 21. Brantl V., Teschemacher H., Henschen A., Lottspeich F. Novel opioid peptides derived from casein ( β-Casomorphins) 1. Isolation from bovine casein peptone // Hoppe-Sey- ler’s Z. Physiol. Chem. 1979. V. 360, N 9. р. 1211-1216. 22. Brantl V., Teschemacher H. A material with opioid activity in bovine milk and milk pro- ducts // Naunyn. Schmiedebergs Archiv fur experimentelle Pathologie und Pharma- kologie. 1979. V. 306. р. 301-304. 23. Brantl V., Pfeiffer A., Herz A. Antinocicep- tive potencies of -Casomorphin analogs as compared to their affinities towards and opiate receptor sites in brain and periphery// Peptides. 1982. V. 3. р. 793-797. 24. Caessens, PWJR., De Jongh, H.H.J., Noide, W., Gruppen, H., 1999. The absorption-induced secondary structure of B-casein and of distinct parts of its sequence. Biochim. Biophys. Acta 1430. 73-83. 25. Chabance B., Marteau P., Rambaud J. C. et al. Casein peptide release and passage to the blood in humans during digestion of milk or yogurt // Biochimie. 1998. V. 80, N 2. р. 155-165. 80 26. Chang K. J., Killian A., Hazum E. Morphi- ceptine (NH4-Tyr-Pro-Phe-Pro-CONH2): a potent and specific agonist for morphine receptors // Science. 1981. V. 212, N 4490. р. 75-77. 27. Creamer, L.K. Richardson, T., Parry, D.A.D., 1981. Secondary structure of bovine usl- and β-casein structure. Arch. Biochem. Biophys. 211, 689-696. 28. Dong. C., Ny-Kwai-Hang, K.F., 1998. Characterization of a nonelectrophoretic genetic variant of ß-casein by peptide mapping and mass spectroscopic analysis. Int. Dairy J. 8,967-972. 29. Elitsur Y., Luk G. D. Beta-casomorphin (BCM) and human colonic lamina propria lymphocite proliferation // Clin. Experim. Immun. 1991. V. 85. р. 493–497. 30. FitzGerald R. J. Potential uses of caseinophosphopeptides // Int. Dairy J. 1998. V. 8. р. 451–457. 31. Fox, PF. 1982. Developments in Dairy Chemistry. Proteins, vol. 1. Applied Science Publishers.London. 32. Fox, PE, 1989. Developments in Dairy Chemistry, Functional Proteins, vol. 4. Elsevier Applied Science Publishers, London, 33. Fox, PE, Uniacke Lowe. T. McSweeney, PLH, O'Mahony, J.A., 2015. Dairy Chemistry and Biochemistry 34. Graham. E.R.B. Malcolm, G.N., McKenzie, H.A., 1981. On the isolation and conformation of bovine B-casein Al. Int. J. Biol. Macromol. 6. 155-161. 35. Grosclaude, F., Mabe, M.-F., Voglino. G.-F. 1974b. The BE variant and the phosphorylation code of bovine cases. FEBS Lett. 45. 3-5 36. Hammarsten, O., 1883. Zur Frage, ob das Casein ein einheitlicher Stoff sei. 2. Phys. Chem. 7, 227-273 37. Han. S.K., Shin, YCByun. H.D., 2000. Biochemical, molecular and physiological characterization of a new f-casein variant detected in Korean cattle. Anim. Genet. 31. 49-51. 81 38. Hara H., Funabiki R., Iwata M., Yamazuki K. Portal absorption of small peptides in rats under unrestrained conditions // J. Nutr. - 1984. V. 114. р. 1122–1129. 39. Jann, O., Ceriotti, G. Caroli. A .. Erhardt, G. 2002. A new variant in exon VII of the bovine β-casein gene (CSN2) and its distribution among European cattle breeds. J. Anim. Breed. Genet. 119.65-68. 40. Lahov E., Regelson W. Antibacterial and immunostimulating casein-derived substances from milk, casecidin, isracidin peptides // Food Chem. Toxicol. - 1996. V. 34. P. 131–145. 41. Migliore Somour D., Jolles P. Casein, a pro- hormone with an immunomodulatory role for the newborn? // Experience. - 1988.V. 44. р. 188–193. 42. Osborne. T.B., Wakeman. AJ .. 1918. Some new constituents of milk third paper. A new protein, soluble in alcohol. J. Biol. Chem. 33. 243-251. 43. Osborne. T.B., Wakeman. AJ .. 1918. Some new constituents of milk third paper. A new protein, soluble in alcohol. J. Biol. Chem. 33. 243-251. 44. Qi, P.X., Wickham. E.D., Farrell, H.M., 2004. Thermal and alkaline denaturation of bovine β-casein. Protein J. 23, 389-402. 45. Qi. P.X., Wickham, E.D., Piotrowski, E.G., Fagerquist, C.K., Farrell. H.M., 2005. Implication of C-terminal deletion on the structure and stability of bovine B-casein. Protein J. 24, 431-434 46. Ribadeau-Dumas, B., Grosclaude. F, Mercier, J.-C. 1970. Localization in the peptide chain of bovine beta casein of the His-Gln substitution differentiating the A2 and A3 genetic variants. CR Acad. Sci. D: Sci. Nat. 270, 2369.2372 47. Senocy, D., Molle, D., Pochet. S. Leonil, J .. Dupont. D. Levieux, D. 2002. A new bovine β-casein genetic variant characterized by a Me93 - Leu93 substitution in the sequence A2 Lait 82, 171-180. 48. Schlimme E., Meisel H. Bioactive peptides derived from milk proteins. Structural, physiological and analytical aspects // Nahrung. 1995. V. 39, N 1. р. 1-20. 82 49. Teschemacher H. Opioid receptor ligands derived from food proteins // Curr. Phar- maceut. Design. 2003.V. 9, N 16. р. 1331–1344. 50. Tolstoguzov V. Compositions and phase diagrams for aqueous systems based on proteins and polysaccharides // Intern. Review of Cytology.2000.Vol. 192.р. 3-31. 51. Thompson, A., Boland, M., Singh, H. (Eds.), 2014. Milk Proteins: Fron Expression to Food. Academic Press, Amsterdam, The Netherlands. 52. Visser, S., Slangen.C.J. Warehouse. FM, Van Dongen. W.S., Haverkamp. J., 1995. Identification of a new variant of bovine beta-casein using reversed-phase high-performance liquid-chromatography and mass spectrometric analysis. J. Chromatogr. A 711, 141-150. 53. Walstra, P., Jenness. R., 1984. Dairy Chemistry and Physics, John Wiley & Sons, New York. Xu. Y., Liu. D., Yang, H., Zhang, J., Liu. X., Regenstein, J.M. Zhou, P., 2016. Effect of calcium sequestration by ion-exchange treatment on the dissociation of casein micelles in model milk protein concentrates. Food Hydrocoll. 60, 59.66. 54. Grosclaude, F., Mabe, M.-F., Voglino. G.-F. 1974b. The BE variant and the phosphorylation code of bovine cases. FEBS Lett. 45. 3-5 55. Hammarsten, O., 1883. Zur Frage, ob das Casein ein einheitlicher Stoff sei. 2. Phys. Chem. 7, р.227-273 56. Han. S.K., Shin, YCByun. H.D., 2000. Biochemical, molecular and physiological characterization of a new f-casein variant detected in Korean cattle. Anim. Genet. 31. р.49-51. 57. Herskovits. T.T., 1966. On the conformation of casein. ORD properties. Biochemistry 5, р. 1018-1026. 58. Yukalo VG, Storozh LA, Datsyshyn K. Ye., Krupa OM. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins-precursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, No. 2. р. 26–32. 83 59. Yukalo V., Krupa O., Storozh L. Characteristics of proteolytic processes during the isolation of natural casein phosphopeptides.Ukrainian Food Journal. 2019. Vol. 8, Is. 1. P. 61-69. 60. Yukalo VG, Storozh LA, Yukalo AV. Cow milk casein complex (Bos taurus) proteins as precursors of bioactive peptides. Scientific journal «Biotechnology» journal V. 5, no. 4, 2012. p. 21-33
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Kutianska.docxАвторська довідка18,13 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити
dyplom_Kutianska.pdfДипломна робота1,97 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора