Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33680
Назва: Удосконалення санітарної обробки молочного обладнання з виробництва кисломолочних продуктівv
Інші назви: Improvement of milk processing equipment sanitary treatment under fermented milk products production
Автори: Гудь, Надія Миколаївна
Hud, Nadiia Mykolaivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Гудь Н. М. Удосконалення санітарної обробки молочного обладнання з виробництва кисломолочних продуктів : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н. М. Гудь. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 81 с.
Bibliographic description: Hud N. M. Improvement of milk processing equipment sanitary treatment under fermented milk products production : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / N. M. Hud. — Ternopil : TNTU, 2020. — 81 p
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla Anatoliivna
Члени комітету: Кравець, Олег Ігорович
Kravets, Oleh Ihorovych
УДК: 637.13
Теми: 181
харчові технології
молочне обладнання
санітарна обробка
мийні засоби
дезінфікуючі препарати
мікробні біоплівки
dairy emuipment
sanitary tryatment
detergents
disinfectants
microbial biofilms
Кількість сторінок: 81
Короткий огляд (реферат): Споживання населенням якісної і безпечної продукції є запорукою здорового функціонування організму людини. Однак, за даними ВООЗ, продукти харчування є частотою причиною виникнення харчових інфекцій та токсикозів, завдяки наявності умовно-патогенних і хвороботворних мікроорганізмів. Основна мікробіота харчових продуктів у технологічному ланцюгу виготовлення зазвичай потрапляє з погано вимитих поверхонь технологічних ліній молочного та допоміжного обладнання. Враховуючи цей чинник, головною стратегією досягнення оптимального мікробіологічного складу (за кількістю і родовим співідношенням) харчових продуктів є забезпечення належної санобробки технологічного обладнання та дотримання вимог гігієни в процесі технологічної обробки сировини та зберігання готової продукції. Завдання ефективної санітарної обробки всього комплексу молочного обладнання і технологічних ліній на молокопідприємствах – це максимально видалити з робочих внутрішніх поверхонь устаткування органічні залишки та різні форми мікроорганізмів. Для цього застосовують мийні, дезінфікуючі або мийно-дезінфікуючі синтетичні препарати.
Consumption of quality and safe products by the population is the key to healthy functioning of the human body. However, according to the WHO, food is a common cause of foodborne infections and toxicosis, due to the presence of opportunistic pathogens and pathogens. The main microbiota of food products in the production chain usually comes from poorly washed surfaces of technological lines of dairy and auxiliary equipment. Given this factor, the main strategy to achieve optimal microbiological composition (quantity and genus) of food is to ensure proper sanitation of technological equipment and compliance with hygiene requirements in the process of technological processing of raw materials and storage of finished products . The task of effective sanitation of the whole complex of dairy equipment and technological lines at dairy enterprises is to remove organic residues and various forms of microorganisms from the working internal surfaces of the equipment as much as possible. To do this, use detergents, disinfectants or detergent-disinfectant synthetic drugs.
Зміст: Реферат Вступ 1 Огляд літератури 1.1 Санітарна обробка молочного обладнання у технології виробництва молочних продуктів – запорука безпечності харчової продукції 1.2 Обґрунтування вибору мийних та дезінфікуючих засобів для санобробки молочного обладнання та технологічних ліній при виробництві кисломолочних продуктів 1.2.1 Засоби для санобробки на основі хлору 1.2.2 Засоби з четвертинними амонієвими сполуками 1.2.3 Дезінфікуючі засоби, які містять активний йод 1.2.4 Засоби санобробки молочного обладнання з над оцтовою кислотою та перекису водню 1.3 Модельна схема стратегії санобробки (очищення, дезінфекція) молочного обладнання технологічних ліній з виробництва кисломолочних продуктів 1.4 Мікробна екологія харчового продукту 1.5 Біоплівки, як джерело забруднення харчових продуктів 1.5.1 Механізми утворення біоплівки у харчових продуктах 1.5.2 Формування екзополісахаридного матриксу 1.6 Парадигма стійкості до дезінфекції мікробних біоплівок 1.6.1 Фенотипові пристосування клітин біоплівки до сублетальних концентрації дезінфікуючих засобів 1.6.2 Інтервал між забрудненням та миттям 1.7 Використання природних антимікробних стратегій у боротьбі з мікробними біоплівками у харчовій промисловості 1.7.1 Поєднання різних стратегій для оптимізації контролю біоплівки Підсумки огляду літературних джерел 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Відбирання проб 2.2 Визначення кількості спороутворюючої мікрофлори у змивах з технологічного устаткування 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Обґрунтування технологічних режимів ефективності санітарної обробки молочного обладнання для отримання безпечної молочної продукції 3.2 Дослідження активності мийних і дезінфікуючих засобів санобробки молочного обладнання щодо мезофільної мікрофлори 3.3 Активність мийних і дезінфікуючих засобів молочного обладнання щодо спороутворюючих бактерій 3.4 Дослідження плівкоутворюючих властивостей у мікроорганізмів виділених з молочного обладнання за виробництва кисломолочних продуктів Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці на підприємствах молочної промисловості 4.2 Захист харчових продуктів від різних видів забруднення Список літератури Додатки РЕФЕРАТ
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33680
Власник авторського права: © Гудь Н.М., 2020
Перелік літератури: 1. Еремин В. Н. Современные системы циркуляционной мойки оборудования и трубопроводов / В. Н. Еремин, Л. П. Брусиловский // Молочная промышленность. – 1995. – No 4. – С. 26–28. 2. Інструкція про порядок санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі та на підприємствах громадського харчування. – Київ .- 2001 – 45 с. 3. Григорьева Л.В. Санитарная бактериология и вирусология синтетических моющих средств / Л.В. Григорьева. – К.: Здоров‘я, 1988. – 160 с. 4. Золотын Ю.П. Циркуляционная мойка молочного оборудования / Ю.П. Золотын. М.: Пищепромиздат, 1993. – 90 с. 5. Кухтин М.Д., Перкій Ю.Б., Семанюк В.І., Мурська С.Д. Сучасні погляди на санітарну обробку технологічного устаткування у харчовій промисловості. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. − Львів. – 2012. − Т. 14, No 3-3 (53). − С. . 302–307. 6. Родюнин А. А. На рынке жидких моющих средств / А. А. Родюнин // Химия и рынок. – 2000. – No 3. – С. 43–44. 9. Флауменбаум Б.Л. Основы консервирования пищевых продуктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982, – 267 с 70 10. Григорьева Л.В. Санитарно-микробиологическая оценка новых моющих средств / Л.В. Григорьева // Гигиена и санитария. – 1997. - No1. – С.58. − 60. 11. Китмейер Д. Поверхностно-активные вещества в моющих средствах на водной основе / ДжоАнн Китмейер // Мир Гальваники. – 2007. – No 4. – С. 16–18. 12. Маневич Б. В. О регламентации и применении дезинфекционных средств, в том числе с моющим действием / Б. В. Маневич, Т. В. Косьяненко // Молочная промышленность. – 2009. – No 11. – С. 6–8. 13. ДСТУ 7525-2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості» 14. Кухтин М. Д. Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки / М. Д. Кухтин, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2010. – Вип. 8. – С. 56–59. 15. Мікробіологія молока і молочних продуктів : практикум / [Бергілевич О. М., Касянчук В. В., Власенко І. Г. та ін.]; за ред. В. В. Касянчук. – Суми: Університетська книга, 2010. – 205 с. 16. Кухтин М. Д. Концепція розробки та застосування нормативів для виробництва сирого молока ґатунку „екстра‖ за вмістом мікроорганізмів / М. Д. Кухтин // Ветеринарна медицина України. – 2010. – No 10. – С. 42–43. 17. Дмитриев С.А. Мыла и новые моющие средства / С.А. Дмитриев. – М.: Издательство АН СССР, 1993. – 152 с. 18. Зарицький А. М. Особливості спеціалізованої оцінки експертизи дезінфекційних засобів в Україні / А. М. Зарицький // Вестник Ассоциации. – 2001. – No 1. – С. 22–24. 19. https://uabooks.top/503-zmochuvannya-kaplyarn-yavischa.html 20. Фізико-хімічні і біологічні основи консервного виробництва / Б.Л. Флауменбаум, А.Т. Безусов, В.М. Сторожук, Г.П. Хомич. – Одеса: Друк, 2006. – 400 с. 71 21. Глазова Н. В. Дезинфектант, проверенный временем / Н. В. Глазова // Переработка молока. – 2007. – No 5. – С. 63. 22. Волошин Н. А. Организация безразборной мойки на предприятии / Н. А. Волошин // Переработка молока. – 2007. – No 5. – С. 39–41. 23. Бухштаб З. И. Технология синтетических моющих средств / Бухштаб З. И., Мельник А. П., Ковалев В. М. – М.: Легпромбытиздат, 1988. – 320. 24. Технологія консервування плодів, овочів, м‘яса і риби: Підручник / Б.Л. Флауменбаум, Є.Г. Кротов, О.Ф. Загібалов та ін.; За ред.. Б.Л. Флауменбаума. − К.: Вища школа, 1995. – 302 с. 25. Food poisoning incidents in France in 1998 / S. Haeghebaert, F. Le Querrec, V. Vaillant and other // Bull Epidemiol Hebdomad. − 2001. − Р. 65−70. 26. Кухтин М.Д. Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока незбираного екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України. – 2008. − No 2. – С. 45−46. 27. Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry / Yannick Lequette, Gauthier Boels, Martine Clarisse, Christine Faille // Biofouling. − 2010. − Vol.26, No4. − Р. 421−431. 28. Кухтин М. Д. Одержання якісного і безпечного молока / М. Д. Кухтин // Тваринництво України. – 2007. − No 7. – С. 7−8. 29. Understanding and modelling bacterial transfer to foods: a review / F. Pe ́rez-Rodrı ́guez, A. Valero, E. Carrasco and other // Trends Food Sci. Technol. − 2008. − Р. 131−144. 30. Кухтин М.Д. Теоретичне обґрунтування ветеринарно-санітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров‘ячого незбираного охолодженого : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. вет. наук : спец. 16.00.06 ―Гігієна тварин та ветеринарна санітарія‖ / М.Д. Кухтин. – Львів, 2011. – 40, [1] с 72 31. Дегтерев Г. П. Многоуровневая система обеспечения безопасности и качества молока и молочных продуктов / Г. П. Дегтерев // Молочная промышленность. – 2009. – No 11. – С. 9–12. 32. Дегтерев Г. П. Механизм очистки загрязненных поверхностей молочного оборудования / Г. П. Дегтерев // Молочная промышленность. – 1999. – No 7. – С. 35–37. 33. Джміль О. М. Удосконалення технологічних процесів одержання молока з мінімальним бактеріальним обсіменінням : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. вет. наук : спец. 16.00.09 "Ветеринарно- санітарна експертиза" / О. М. Джміль. – К., 2006. – 18 с. 34. Кухтин М. Д. Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки / М. Д. Кухтин, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2010. – Вип. 8. – С. 56–59. 35. Кузина Ж. И. Инструкция по санитарной обработке оборудования, инвентаря и тары на предприятиях молочной промышленности / Ж. И. Кузина, Б. М. Маневич. – Торжок: АО «Формат», 1998. – 108 с. 36. Крученок Т. Б. Научные основы направленного поиска новых дезинфицирующих средств и изучения механизма их действия / Т. Б. Крученок // Проблемы дезинфекции и стерилизации : сб. н. тр. НИИ вакцин и сывороток. – М., 1985. – С. 7–12. 37. Пенішкевич Я. І. Регламент із застосування засобу „Хлорантоїн‖ з метою дезінфекції та передстерилізаційного очищення виробів медичного призначення / Я. І. Пенішкевич, О. В. Гудзь. – К.: ДП „Науково-експертний Центр з регламентації застосування та впровадження дезінфекційних засобів‖ МОЗ України, 2004. – 24 с. 38. Коопал Л. К. Физико-химические аспекты очистки твердых поверхностей. Часть 1. Механизм удаления загрязняющих веществ / Л. К. Копал // Neth. Milk Dairy. – 1995. – No 3 – С. 127–154. 73 39. Кривохижа Є. М., Кухтин М.Д. Крижанівський Я.Й. Визначення режимів застосування лужного мийно-дезінфікуючого засобу "Сандез" при санітарній обробці переносних доїльних апаратів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. − Львів. – 2010. − Т. 12, No 2 (44). − Ч. 4. – С. 216–220. 40. Королѐв А. С. Определение временных и расходных характеристик процесса промывки молочной линии доильной установки / А. С. Королѐв, А. А. Панин // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2009. – No 3 (23). – С. 80–81. 41. Караваева Н. В. Дезинфицирующие средство „Lerasept forte‖ для предприятий молочной промышленности / Н. В. Караваева // Молочная промышленность. – 2005. − No 2 . – С. 66–77. 42. Маневич Б. В. О регламентации и применении дезинфекционных средств, в том числе с моющим действием / Б. В. Маневич, Т. В. Косьяненко // Молочная промышленность. – 2009. – No 11. – С. 6–8. 43. Машкін М. І. Молоко і молочні продукти / Машкін М. І. – К.: Урожай, 2006. – 333 с. 44. Vergara-Irigaray M., Tomas M.-L., Merino N. et al. Wall teichoic acids are dispensable for anchoring the PNAG exopolysaccharide to the Staphylococcus aureus cell surface // Microbiol. 2008. N 154. P. 865–877. 45. Федорова Л. С. Антимикробная активность, дезинфицирующие свойства и токсичность алкил / С12–14 / диметлбензиламмоний хлорида / Л. С. Федорова, Л. И. Арифьева, Г. П. Панкратова // Современные методы и средства дезинфекции и стерилизации : сб. н. тр. ЦНИИ вакцин и сывороток им. Мечникова. – М., 1989. – С. 17–20. 46. Морозова Н. С. Подход к обоснованию выбора средств для дезинфекции в лечебно-профилактических учреждениях и тактика их применения / Н. С. Морозова, Г. И. Карманова, С. В. Коржаневский // Вестник Ассоциации. – 2002. – No 2. С. 32–33. 48. http://www.provisor.com.ua/archive/1998/N12/perelik.php (Міністерство охорони здоров‘я України Український центр державного санітарно- епідеміологічного нагляду ―Про дезинфекційні засоби, дозволені до використання в Україні. Лист від 10 лютого 1998 р. No 04.2/131). 49. Дж. Хола Очистка и дезинфекция. Режим доступа: http://baker- group.net/frozen-food/723-cleaning-and-disinfection.html 50. Инструкция по применению средства промышленно-бытовой химии „Сандим-СЩ‖ производства ЗАО „БелАсептика‖. Республика Беларусь. – Минск: НИЛ УП „БелАсептика‖, 2003. – 4 с. 51. Караваева Н. В. Дезинфицирующие средство „Lerasept forte‖ для предприятий молочной промышленности / Н. В. Караваева // Молочная промышленность. – 2005. − No 2 . – С. 66–77. 52. Федорова Л. С. Антимикробная активность, дезинфицирующие свойства и токсичность алкил / С12–14 / диметлбензиламмоний хлорида / Л. С. Федорова, Л. И. Арифьева, Г. П. Панкратова // Современные методы и средства дезинфекции и стерилизации : сб. н. тр. ЦНИИ вакцин и сывороток им. Мечникова. – М., 1989. – С. 17–20. 53. Павлова И. Б. Влияние катамина АБ на ультраструктуру и проницаемость клеток эшерихий / И. Б. Павлова // Дезинфекция животноводческих помещений и ветеринарная санитария на транспорте : тр. ВНИИВС. – М., 1983. – С 91–96. 54. Симарев С. И. Моюще-дезинфицирующие средства для доильного оборудования / С. И. Симарев // Молоч. и мясное скотоводство. – 1999. – No 6. – С. 34–39. 55. Крижанівський Я. Й., Кухтин М.Д., Кривохижа Є. М. Сандез – новий засіб для санітарної обробки молочного устаткування. Ветеринарна медицина України. – 2011. − No 2. – С. 36−37. 75 56. Изыскание бактерицидных препаратов среди йодофоров / В. И. Вашков, Т. М. Ященко, Л. З. Скала [и др.] // // Проблемы дезинфекции и стерилизации: сб. н. тр. НИИ вакцин и сывороток. – М., 1975. – Вып. 24. – С. 97–100. 57. Ханумян А. А. Современные методы решения санитарно- гигиенических проблем на предприятиях молочной промышленности / А. А. Ханумян // Молочная промышленность. – 2005. – No 2. – С. 62–63. 58. Худяков А. А. Эффективная дезинфекция и подбор дезинфектанта / А. А. Худяков // Ветеринария. – 2010 р. – No 2. – С. 18–22. 59. Кривохижа Є.М., Крижанівський Я.Й., Кухтин М.Д. Загальні вимоги до засобів, які використовують для санітарної обробки доїльного устаткування та молочного інвентаря Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. − Львів. – 2012. − Т. 14, No 2 (52). − Ч. 3. – С. 88–91. 60. http://moika-cip.ru/химия/химия-для-cip-мойки/p3-оксония-актив- 150-p3-oxonia-active-150/ P3-ОКСОНИЯ АКТИВ 150 (P3-OXONIA ACTIVE 150). 61. HTTP://BESTPRAVO.RU/ROSSIJSKOJE/RX-STRUKCII/Z7N/PAGE -4.HTMИ / инструкция по санитарной обработке оборудования, инвентаря и тары на предприятиях молочной промышленности. 63. Высоцкий А. Э. Санитарная обработка доильного оборудования препаратами серии «Сандим» / А. Э. Высоцкий // Ветеринарна медицина. Міжвідомчий тематичний науковий збірник. – 2005. – Т.1, No 85. – С. 242– 245. 66. Худяков А. А. Эффективная дезинфекция и подбор дезинфектанта / А. А. Худяков // Ветеринария. – 2010 р. – No 2. – С. 18–22. 70. Оцінка придатності та ефективності мийних, дезінфікуючих і мийно-дезінфікуючих засобів для санітарної обробки доїльного устаткування та молочного інвентаря. Науково-практичні методичні рекомендації. Затверджено науково-технічною радою Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, протокол No1 від 21 грудня 2012 р.). – Тернопіль, 2012. – 67 с. 72. Кухтин М.Д. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з курсу ―Мікробіологія галузі‖ для студентів напрямку 6.0517 «Харчові технології та інженерія» / М.Д. Кухтин – Тернопіль, 2013. – 64 С.
References: 7. Augustin M. Assessment of enzymatic cleaning agents and disinfectants against bacterial biofilms / M. Augustin, T Ali – Vehmas, F. Atroshi // S. Pharmacol Sci. – 2004. – No7. – P. 55–64. 8. Branda S.S. A major pritein component of the Bacillus subtilis biofilm matrix / S.S. Branda, F. Chu, D.B. Kearns et al // Mol. Microbiol. – 2006. – No59. – P. 1229–1238. 47. Biofilm formation infood industries: A food safety concern SokunrotanakSrey, IqbalKabirJahid, Sang-Do Ha* FoodControl 31 (2013) 572- 585 62. Zotova E.A. Microbial biofilms in food processing industry – Should they a concern? / E.A. Zotova // International Journal of Food Microbiology. – 1994. – No23. – P. 125–148. 64. Hussain H., Green I. R., Ahmed I. Journey Describing Applications of Oxone in Synthetic Chemistry : [англ.] // Chem. Rev.. — 2013. — Vol. 113, no. 5. — P. 3329–3371. 76 65. Berhilevych, O. М., Kasianchuk, V.V., Kukhtyn, M.D., Lotskin, I.М. Garkavenko, T.O., Shubin P.A. Characteristics of antibiotic sensitivity of Staphylococcus aureus isolated from dairy farms in Ukraine. Regul. Mech. Biosyst., 2017, 8(4), 559–563. 67. Kukhtyn M. Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of ―Lactomyces tibeticus‖ / M. Kukhtyn, О. Vichko, O. Berhilevych, Y. Horyuk and V. Horyuk // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. − November – December 2016. − No7(6). − P. 1266 − 1272. 68. Malek, F. Microflora of biofilm on Algerian dairy processing lines: An approach to improve microbial quality of pasteurized milk [Text] / F. Malek, B. Moussa-Boudjemâa, F. Khaouani-Yousfi, A. Kalai, M. Kihel // African Journal of Microbiology Research. – 2012. – Vol. 6, Issue 17. – P. 3836-3844. 69. The influence of disinfectants on microbial biofilms of dairy equipment / Kukhtyn M., Berhilevych O., Kravcheniuk K., Shynkaruk O., Horiuk Y., Semaniuk N. // EUREKA: Life Sciences. 2017. No5. P. 11−17. 71. Weigel L. M., Donlan M. R., Shin H. D. et al. High-level vancomycin- resistant Staphylococcus aureus isolates associated with a polymicrobial biofilm // Antimicrob. Agents Chemother. 2007. Vol. 51. N 1. P. 231–238. 73. Kukhtyn M., Kravcheniuk K., Beyko L., Horiuk Y., Skliar O., Kernychnyi S. (2019). Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness. Eastern-European journal of Enterprise Technologies, 2/11, 98, 14−21. 74. Yu Horiuk, M Kukhtyn, V Kovalenko, L Kornienko, V Horiuk, N. Liniichuk (2019). Biofilm formation in bovine mastitis pathogens and the effect on them of antimicrobial drugs. Independent journal of management and production (IJM&P), 7 (10), 897-910. 75. Costerton, J.W. Microbial biofilms / J.W. Costerton [et al.] // Ann. Rev. Microbiol. – 1995. – Vol. 49. –P. 711–745 76. Закон України Про охорону праці No 229-IV, від 21.11.2002 р. 77. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник / За ред. полковника B.C. Франчука - 2 ге вид., доп - Львів, Афіша,-2001. – 336с. 78. Han Y, Sherman DM, Linton RH, Nielsen SS, Nelson PE. (2000). The effects of washing and chlorine dioxide gas on survival and attachment of Escherichia coli O157: H7 to green pepper surfaces. Food Microbiol. 17: 521-533 79. Reina LD, Fleming HP, Breidt JRF. (2002). Bacterial contamination of cucumber fruit through adhesion. J. Food Protect. 65: 1881-1887. 80. Sperandio V, Torres AG, Jarvis B, Nataro JP, Kaper JB. (2003). Bacteriahost communication: The language of hormones. P. Natl. Acad. Sci. USA 100: 8951-8956 81. Abee T, Kova ́cs AT, Kuipers OP, Veen S. (2011). Biofilm formation and dispersal in Gram-positive bacteria. Curr. Opin. Biotechnol. 22: 172-179 82. Mangalappalli-Illathu AK, Vidovic S, Korber DR. (2008). Differential adaptive response and survival of Salmonella enterica serovar Enteritidis planktonic and biofilm cells exposed to benzalkonium chloride. Antimicrob Agents Chemother 52:3669–3680. 83. Dynes JJ, Lawrence JR, Korber DR, Swerhone GDW, Leppard GG, Hitchcock AP. (2009). Morphological and biochemical changes in Pseudomonas 78 fluorescens biofilms induced by sub-inhibitory exposure to antimicrobial agents. Can J Microbiol 55:163–178. 84. Shemesh M, Kolter R, Losick R. (2010). The biocide chlorine dioxide stimulates biofilm formation in Bacillus subtilis by activation of the histidine kinase KinC. J Bacteriol 192:6352–6356. 85. Carneiro VA, dos Santos HS, Arruda FVS, Bandeira PN, Albuquerque M, Pereira MO, Henriques M, Cavada BS, Teixeira EH. (2011). Casbane diterpene as a promising natural antimicrobial agent against biofilm-associated infections. Molecules 16:190–201. 86. Nostro A, Roccaro AS, Bisignano G, Marino A, Cannatelli MA, Pizzimenti FC, Cioni PL, Procopio F, Blanco AR. (2007). Effects of oregano, carvacrol and thymol on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis biofilms. J Med Microbiol 56:519–523. 87. Lu TK, Collins JJ. (2007). Dispersing biofilms with engineeredenzymatic bacteriophage. Proc Natl Acad Sci USA 104:11197–11202.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Hud.docАвторська довідка44,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Hud.pdfДипломна робота1,67 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора