Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33617
Назва: Оцінка жирнокислотного складу нетрадиційних олій
Інші назви: Evaluation of fatty acid composition non-traditional oils
Автори: Мазур, Юлія Григорівна
Mazur, Yuliia Hryhorivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Мазур Ю. Г. Оцінка жирнокислотного складу нетрадиційних олій : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Ю. Г. Мазур. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 84 с.
Bibliographic description: Mazur Y. H. Evaluation of fatty acid composition non-traditional oils master's thesis in specialty „181 — “food technology” / Y. H. Mazur. — Ternopil TNTU, 2020. — 84 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleh Stepanovych
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman Andriiovych
УДК: 543.544; 613.268
Теми: 181
харчові технології
лляна олія
конопляна олія
олія з горіха
олія з гарбуза
жирнокислотний склад
flaxseed
hemp oil
nut oil
pumpkin oil
fatty acid composition
Кількість сторінок: 84
Короткий огляд (реферат): Проведено експериментальне дослідження жирнокислотного профілю окремих нетрадиційних олій і на основі аналізу отриманих даних дана якісна оцінка досліджуваним оліям, як продуктам функціонального призначення. На основі власних експериментальних досліджень, ретельному аналізі літературних даних встановлено жирнокислотний склад нетрадиційних олій, що визначило їх функціональне призначення. Виявлено, що у лляній олії найбільший вміст α-ліноленової кислоти (ω-3) і складає – 52%, у олії з ядер грецького горіха – α-ліноленової (ω-3) - 55%, у конопляній – лінолевої (ω-6) – 46%, у олії із насіння гарбуза - (ω-6) – лінолевої кислоти – 42%. Встановлено, що вміст ессенціальних омега-3 поліненасичених жирних кислот у досліджуваних оліях зменшується в ряді: лляна > конопляна > олія з ядер грецького горіха > олія із насіння гарбуза. Показано, що співвідношення між вмістом насичених і поліненасичених жирних кислот у олії із насіння гарбуза становило 1 : 6,5, у олії з ядер грецького горіха – 1 : 10,3 та у конопляній – 1 : 11,3. Встановлено, що співвідношення ПНЖК родини омега-3, -6, -9 у гарбузовій олії становило 1:5,2:4,5.
An experimental study of the fatty acid profile of some non-traditional oils was carried out and on the basis of the analysis of the obtained data a qualitative assessment of the studied oils as functional products was given. Based on our own experimental research, a careful analysis of the literature established the fatty acid composition of non-traditional oils, which determined their functional purpose. It was found that flaxseed oil has the highest content of α-linolenic acid (ω-3) and is - 52%, in walnut kernels - α- linolenic (ω-3) - 55%, in hemp - linoleic (ω-6). ) - 46%, in pumpkin seed oil - (ω-6) - linoleic acid - 42%. It was found that the content of essential omega-3 polyunsaturated fatty acids in the studied oils decreases in the following series: flax> hemp> walnut kernel oil> pumpkin seed oil. It is shown that the ratio between the content of saturated and polyunsaturated fatty acids in pumpkin seed oil was 1: 6.5, in walnut kernel oil - 1: 10.3 and in hemp - 1: 11.3. It was found that the ratio of PUFAs of the omega-3, -6, -9 family in pumpkin oil was 1: 5.2: 4.5.
Зміст: Реферат Вступ 1 Огляд літератури. Стан і перспективи використання нетрадиційних олій як продуктів функціонального призначення 1.1 Ринок жировмісних функціональних харчових продуктів 1.2 Асортимент олій і фактори впливу на їх якість 1.3 Характеристика і склад нетрадиційних олій 1.3.1 Лляна олія 1.3.2 Олія з ядер грецького горіха 1.3.3 Конопляна олія 1.3.4 Олія із насіння гарбуза 1.4 Підсумки з огляду літературних джерел 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Схема досліджень 2.2 Методика визначення жирнокислотного складу олій 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Жирнокислотний склад досліджуваних олій 3.1.1. Жирнокислотний склад лляної олії 3.1.2. Жирнокислотний склад олії з ядер грецького горіха 3.1.3. Жирнокислотний склад конопляної олії 3.1.4. Жирнокислотний склад олії з гарбузового насіння 3.2. Порівняльний аналіз вмісту і співвідношення поліненасичених жирних кислот досліджуваних олій 3.3. Оцінка досліджуваних олій як функціональних харчових продуктів Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Вимоги до виробничого освітлення та його нормування на підприємствах консервної промисловості 4.2 Розробка заходів захисту тварин та сировини для м’ясних консервів від уражень сильно діючих отруйних речовин (СДОР) Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33617
Власник авторського права: © Мазур Ю. Г., 2020
Перелік літератури: Амброзевич Е. Г. Особенности европейского и азиатского подходов к ингредиентам для продуктов здорового питания / Е. Г. Амброзевич // Пищевая промышленность. – 2005. – No 4. – С. 12–13. 15. Арутюнян, Н.С. Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология, оборудование / Н.С. Арутюнян, Е.П. Корнена. – СПб.: Гиорд, 2004. – 288 с. 16. Белинская А.П. Разработка функционального продукта со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот / А.П. Белинская, Л.В Кричковская, Т.И. Зекунова // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2009. - No15. - С. 94-98. 17. Белинская А.П. Смесевые масла как продукт функционального назначения / А.П. Белинская, Л.В. Кричковская // Пищевые технологии и биотехнологии [Текст]: материалы Х междунар. конф. молодых ученых, 12- 15 мая 2009 г. Казань. - Казань: Институт пищевых производств и биотехнологии. - 2009. - С.379. 18. Бєлінська а.п. Вибір олійної основи з метою стабілізації біологічно активних речовин від окисного псування / а.п. Бєлінська, л.В. кричковська, і.Г. Радзієвська, т.І. Зекунова // Харчова промисловість. - Київ: НУХТ. - 2010. - No 9. - С. 42-45. 19. Бєлінська А.П. Олійні суміші як збалансований за складом та стабільний до окислювання продукт / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові 71 здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХ столітті: матеріали 75-ї наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів, 13-14 квітня, 2009 р. Київ / Київ: НУХТ. - 2009. - С. 106. 20. Біологічна хімія: підручник / Н.Г. Марінцова [та ін.]. – Л.: Львів. політехніка, 2009. – 324 с. 21. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України (концептуальні основи раціонального харчування) / О.Ф.Возіанов // Журн. Академії медичних наук України. – 2002. – Т. 8, No4. – С. 647-657. 22. Голубева В. С., Бабодей В. Н., Воронцов О. С., Тимофеева О. Н. Опыт разработки масложировых продуктов для функционального питания / В. С. Голубева, В. Н. Бабодей, О. С. Воронцов О. Н. Тимофеева // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2009. – No2. – С. 37 – 41. 23. Григорьева В. Н., Лисицын А. Н. Смеси растительных масел – биологически полноценные продукты / В. Н. Григорьева, А. Н. Лисицын // Масложировая промышленность. – 2005. – No1. – С. 9 – 10. 24. Дрозд І. Ф. Олійність сортів льону в різних умовах вирощування /Дрозд І.Ф., Шпек М.П., Лях В.О. // Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. – 2010. – No15. – С.45-48. 25. ДСТУ ISO 3960-2001 Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення пероксидного числа. – Вид. офіц. – К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 6 с. 26. ДСТУ ISO 3960-2001 Олії тваринні і рослинні. Методи визначення кислотного числа. – Вид. офіц. – К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 8 с. 27. Жмурина, Н.Д. Соево-жировые эмульсии с оптимизированным жирнокислотным составом / Н.Д. Жмурина, Л.С. Большакова, Е.В. Литвинова // Вестник ОрелГИЭТ. – 2012. – No 3(21). – С. 160 – 162. 28. Зайцева А.В. Извлечение растительных масел с применением ферментних препаратов / А.В. Зайцева, Р.Р. Сироткин, А.П. Нечаев // Масложировая промышленность. — 1999. — No 4. — С. 14—17. 72 29. Зайцева Л.В. Инновационные технологии получения и модификации масел и жиров / Л.В. Зайцева, А.П. Нечаев // Масложировая промышленность. — 2012. — No 6. — С. 10—15. 30. Изучение состояния системы перекисного окисления липидов – антиокислительной защиты при использовании соевого масла у больных ишемической болезнью сердца и гипертонической болезнью /А.В.Погожева, Н. М. Кондакова, Г. Ю. Мальцев [и др.] // Вопросы питания. - 2000. - No 6. - С. 2—32. 31. Кобець О. С. Олії рослинні з нетрадиційної сировини, як перспективне джерело функціональних інгредієнтів / О. С. Кобець, І. О. Верещак, В. Ф. Доценко ; наук. кер. В. Ф. Доценко // Проблеми формування здорового способу життя у молоді : зб. матеріалів Х Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених та студентів з міжнар. участю, Одеса, 29 верес.– 1 жовт. 2017 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; гол. ред. Б. В. Єгоров. – Одеса, 2017. – С. 108–109. 32. Коноплі: монографія / [Вировець В.Г. Баранник В.Г., Гілязетдінов Р.Н. і ін.]; за ред. М.Д.Мигаля, В.М.Кабанця. - Суми Еллада, 2011. - 384 с. 33. Королюк Т.А., Усатюк С.І., Попова А.В., Черства А.О. Технологія олії з волоського горіха з використанням ферментних препаратів // Scientific Works of NUFT 2015. Volume 21, Issue 2. – P. 231-234. 34. Кочеткова А. А. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты / А. А. Кочеткова [и др.] // Пищевая промышленность. – 1999. – No 4. – С. 7–10. 35. Кричковская Л.В. Природные антиоксиданты / Л.В.Кричковская, Г.В.Донченко, С. И. Чернышов. — Х. : Модель вселенной. — 2002. — 376 с. 36. Кулакова С. Н., Байков В. Г., Бессонов В. В., Нечаев А. П., Тарасова В. В. Особенности растительных масел и их роль в питании / С. Н. Кулакова В. Г. Байков, В. В. Бессонов А. П. Нечаев В. В. Тарасова // Масложировая промышленность. – 2009. – No3. – С. 16 – 20. 73 37. Кулакова С. Н., Гаппаров М. М., Викторова Е. В. О растительных маслах нового поколения в нашем питании / С. Н. Кулакова, М. М .Гаппаров Е В. Викторова // Масложировая промышленность. – 2005. – No1. – С. 4 – 7. 38. Кулакова, С.Н. Особенности растительных масел и их роль в питании / С.Н. Кулакова, В.Г. Байков, В.В. Бессонов, А.П. Нечаев, В.В. Тарасова // Масложировая промышленность. – 2009. – No 3. – С. 16 – 20. 39. Лабораторный практикум по химии жиров./ Н.С. Арутюнян, Е.П. Корнева, Е.В. Мартовщук и др.; под ред. проф. Н.С. Арутюнян и проф. Е.П. Корневой. — СПб.: ГИОРД, 2004. — 264 с. 40. Левицкий А. П. Идеальная формула жирового питания / А. П. Левицкий. — Одесса: НПА "Одесская Биотехнология". — 2002. — 62 с. 41. Ливинская С.А. Использование ферментов в технологии получения растительных масел / С.А. Ливинская // Масложировая промышленность. — 2009. — No 5. — С. 14—15. 42. Матвєєва, Т.В. Купажування олій з оптимізованим жирнокислотним складом / Т.В. Матвєєва, З.П. Федякіна, І.Є. Шаповалова, І.П. Петік // Вісник НТУ «ХПІ». – 2013. – No 11. – С. 116 – 120. 43. Матвєєва, Т.В. Математичне обґрунтування складання сумішей олій / Т.В. Матвєєва, П.Ф. Петік З.П. Федякіна // Східно-європейський журнал передових технологій. – 2013. – No 3/6 (63). – С. 26 – 28. 44. Нечаев А. П. Научные основы технологий получения функциональных жировых продуктов нового поколения / А. П. Нечаев // Масла и жиры. – 2007. – No8. – С. 26 – 27. 45. Нечаев А. П., Кочеткова А. А. Растительные масла функционального назначения / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – No3. – С. 20 – 21. 46. Нечаев, А.П. Растительные масла функционального назначения / А.П. Нечаев, А.А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – No 3. – С. 20 – 21. 74 47. Никонович С Н Разработка новых типов растительных масел и биологически активных добавок для функционального питания: автореф. дис.... на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.10; спец. 05.18.06 / Никонович Сергей Николаевич – Краснодар, 2003. – 24 с. 48. Никонович С Н Тимофеенко Т И Гринь Н Ф Функциональные свойства жировых продуктов нового поколения / С Н Никонович Т И Тимофеенко Н. Ф Гринь // Известия вузов. Пищевая технология. – 2006. – No1. – С. 18 – 20. 49. Никонович С. Н. Тимофеенко Т И Спильник И В Скакалин Е В Новые типы растительных масел «идеального состава / С Н Никонович Т И Тимофеенко И. В Спильник Е В Скакалин // Известия вузов. Пищевая технология. – 2005. – No2 – 3. – С. 108 – 109. 50. Овсянникова Л. К. Вплив термічної обробки олійних культур на якість їх олії / Овсянникова Л. К., Євдокимова Г.Й., Соколовська О.Г., Орлова С. С. // Зернові продукти і комбікорми. –2011.– No1(41). –С.24-27. 51. Окара, А.И. Управление жирнокислотным составом и потребительскими свойствами растительных масел-смесей путем оптимизации рецептур / А.И. Окара, К.Г. Земляк, Т.К. Каленик // Масложировая промышленность. – 2009. – No 2. – С. 8 – 10. 52. Осейко М.І. Технологія рослинних олій: підручник / М.І. Осейко. — К: Варта, 2006. — 280 с. 53. Особенности растительных масел и их роль в питании. Методические рекомендации МР 2.3.1.1915 – 04. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. – М., 2004. 54. Паронян В. Х., Восканян К. Г. Пути обагащения жирно кислотного состава эмульсионного жирового продукта / В. Х. Паронян, К. Г. Восканян // Хранение и переработка сельхозсырья / – 2005. – No6. – С. 54. 55. Пешук Л. В., Косенко Т. Т. Біохімія та технологія олієжирової сировини: навч. посіб.– К.: Центр учбової л-ри, 2011. – 296 с. 56. Показники якості олії [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://buklib.net/books/25054/. 75 57. Покотило О., Ониськів В. Вміст токоферолів у рослинних оліях // Матеріали Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів. Актуальні задачі сучасних технологій – Тернопіль 11-12 грудня 2013. – С. 267. 58. Покотило О., Лялик А. Використання лляної олії у технології виробництва сиру // Збірник тез доповідей XVII наукової конференції ТНТУ ім. Івана Пулюя, 20-21 листопада 2013 року. — Т. : ТНТУ, 2013. — Том: Природничі науки та інформаційні технології. — С. 76. 59. Покотило О., Юзва Ю., Ониськів В. Технологія виготовлення йогурту з лляним насінням // Всеукраїнська науково-технічна конференція "Актуальні проблеми харчової промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 8-9 жовтня 2013р. – 161 с. 60. Покотило О., Ониськів В. Властивості та жирнокислотний склад нетрадиційних олій // Матеріали 23-ї наукової конференції ТНТУ ім. І. Пулюя, 29-30 жовтня 2014 року — Т. : ТНТУ, 2014 — С. 171. 61. Покотило О., Жебрацький Р. Купаж олій з підвищеним вмістом омега-3 ПНЖК // IV Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 11-12 жовтня 2017р. – 123. 62. Покотило О., Витрикуш Ю., Ярошенко Т. Біологічно активна харчова добавка із збалансованим складом ПНЖК родин омега-3, -6 та -9 // V Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 10-11 жовтня 2019р. – 149 с. 63. Прикладна біохімія та управління якістю продукції рослинництва /[М.М. Городній, С.Д. Мельничук, О.М. Гончар та ін.] / За ред. М.М. Городнього. - К.: Арістей, 2006. – 486 с. 64. Прокопенко Л Г Бойняжева Л И Павлова Е. В Полиненасыщенные жирные кислоты в растительных маслах / Л Г Прокопенко Л И Бойняжева, Е. В Павлова // Масложировая промышленность. – 2009. – No2. – С. 11 – 12. 65. Распутин В. М. Повышение масличности льна в процессе селекции / В. М. Распутин, К. А. Исаков, И. А. Смирнов // Масличные культуры. – 1987. – No 1. – С. 65–69. 66. РыженковВ. Е. Особенности влияния насыщенных и ненасыщенных жирних кислот на обмен липидов, липопротеидов и развити еишемической болезни сердца / В. Е. Рыженков // Вопросы питания. — 2002. No 3. - С. 40- 45. 67. Самойлов А. В., Кочетков А. В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А. В. Самойлов, А. В. Кочетков // Пищевая промышленность. – 2010– No9, С. 68 – 70. 68. Самойлов, А.В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А.В. Самойлов, А.В. Кочетков, С.М. Севериненко, Е.И. Конопленко, А.А. Романенко// Пищевая промышленность. – 2010. – No 9. – С. 68 – 70. 69. Сикоев З. Х. Улучшение потребительских свойств растительного масла методом купажирования / З. Х. Сикоев // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. – 2009. – Т. 11, No 1. – С. 1094 – 1096. 70. Скорюкин А. Н. Технология получения и применения купажированных жировых продуктов с оптимальным составом ПНЖК: автореф. дис.... на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук.: спец. 05.18.06 / Скорюкин А Н М., 2005. – 20 с. 71. Скорюкин А. Н., Нечаев А. П., Кочеткова А. А., Барышев А. Г. Купажированные растительные масла со сбалансированным жирнокислотным составом для здорового питания / А Н Скорюкин, А. П Нечаев, А А. Кочеткова А Г Барышев // Масложировая промышленность. – 2002. – No2. – С. 26 – 27. 77 72. Скорюкин А. Н., Нечаев А. П., Кочеткова А. А., Барышев А. Г. Купажированные растительные масла со сбалансированным жирнокислотным составом для здорового питания / А Н Скорюкин А П Нечаев, А. А Кочеткова, А Г Барышев // Масложировая промышленность. – 2002. – No2. – С. 26 – 27. 73. Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2006. — No 4. — Р. 14—24. 74. Смоляр В.І. Формування нової концепції харчування / В.І. Смоляр // Проблеми харчування. – 2004. – No 3. – С. 8-13. 75. Степычева Н. В., Фудько А. А. Купажированные растительные масла с оптимизированным жирно-кислотным составом / Н. В. Степычева А. А. Фудько // Химия растительного сырья. – 2011. – No2. – С. 27 – 33. 76. Степычева Н.В. Купажированные растительные масла с оптимизированным жирно-кислотным составом / Н.В. Степычева, А.А. Фудько // Химия растительного сырья. – 2011. – No 2. – С. 27 – 33. 77. Табакаева О В Новые виды растительных масел как источники полиненасыщенных жирных кислот и селена / О В Табакаева // Масложировая промышленность. – 2007. – No6. – С. 26 – 27. 78. Табакаева О В., Каленик Т К Растительные масла с оптимизированным жирнокислотным составом / О. В Табакаева Т К. Каленик // Масложировая промышленность. – 2007. – No1. – С. 21 – 22. 79. Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот сімейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. - 1999. - No 3. - С. 34-41. 80. Тутельян В. А. Стратегия разработки, применения и оценки эффективности биологически активных добавок к пище / В. А. Тутельян // Вопросы питания. – 1996. – No6. – С. 3 – 11. 81. Філіп’єв І. Д. Вміст олії в насінні льону олійного залежно від погодних умов та фону живлення на півдні України / І. Д. Філіп’єв, І. О. Біднина // Зрошуване землеробство: зб. наук. пр. – Херсон: Атлант, 2008. – Вип. 50. – С. 105–109. 78 82. Хоміна В. Нетрадиційні жировмісні культури для умов Лісостепу Західного / В. Хоміна // Техніка і технології АПК. – 2014. – No4 (55). – С.11-14. 83. Шеманська Є.І. Склад і біологічна цінність олій холодного пресування / Вісник ДонНУЕТ. - 2012.- No 1(53). – С.221-225.
References: 1. Canfield L.M. Sesame seed is a rich source of dietary lignans // J. Amer. Oil Chem. Soc. – 2006. – 8. - No8. - с. 718-723. 2. Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits / M. H Kang, Y. Kawai, M. Naito, T. Osawa // J. Nutr. - 1999. - Vol. 129. - P. 1885-1890. 3. Evans J.C. Optimal Tocopherol Concentrations to Inhibit Soybean Oil Oxidation //JAOCS. – 2002. – V. 79, No1.– P.47-51. 4. Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies / Ravi Joshi, M. Sudheer Kumar, K. Satyamoorthy et al. — Режим доступу: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ jf0489769. 5. Heller A. Omega-3-Fettsauren als adjuvante Therapie bei inflammatorischen Reaktionen / A. Heller, T. Koch // Anaesthesiologie & Intensivmedizin. – 1996. – V. 10(37). – P. 517-529. 6. Kelly G.S. Squalene and its potential clinical uses. Altern Med Rev 1999; 4(1): Р. 29-36. 7. Knapp H. R. Physiological and biochemical effects of ω-3 fatty asids in man / H. R. Knapp / Essential Fatty Acids and Eicosanoids; ed. A. Sinclair, R. Gibson. — Champaign : AOCS Publications, 1993. — P. 330—333. 8. Kochhar S.P. Stabilization of Frying Oils with Natural Antioxidative Components. Eur. J. Lipid. Sc. Technol., 2000, v.102, N 8/9. 9. Lipids in modern nutrition / Ed. By M.Horisberger and U. Bracco. Nestle nutrition. –N. –Y.: Raven Press, 1987. – 248 p. 10. Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? / J. M. Martin-Moreno // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727. 70 11. Potter D. Positive Nutrition – Making and Happen / D. Potter // Food Ingredients Europe. Conference Processing.–1995. – P. 180. 12. Valentova O. Influence of microwave treatment on the quality of rapeseed oil / O. Valentova, Z. Hovotna, Z. Zvoboda // Journal of American oils chemists Society. 2002. – No 79. – Р. 1271-1272. 13. What is the optimum w-3 to w-6 fattyacid (FA) ratio of parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? / В.J. Morlion [etс.] // Clinical Nutrition. ─ 1997. ─ Vol. 16 (Suppl. 2). – Р. 49.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Mazur.docxАвторська довідка16,1 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити
dyplom_Mazur.pdfДипломна робота1,7 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора