Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29054

Başlık: Використання градієнту СаCl2 для виділення αS2-CN фракцій казеїну
Diğer Başlıklar: The usage of CaCl2 gradient for isolation of αS2-caseins fractions
Yazarlar: Юкало, Володимир Глібович
Сторож, Людмила Анатоліївна
Сельський, Володимир Романович
Кушнірук, Наталія Василівна
Yukalo, V.
Storozh, L.
Sel’skyy, V.
Kushniruk, N.
Affiliation: Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя
Bibliographic description (Ukraine): Використання градієнту СаCl2 для виділення αS2-CN фракцій казеїну / В. Юкало, Л. Сторож, В. Сельський, Н. Кушнірук // Вісник ТДТУ. — Т. : ТДТУ, 2007. — Том 12. — № 3. — С. 196–199. — (Хімія. Хімічна, біологічна та харчова технології).
Bibliographic description (International): Yukalo V., Storozh L., Sel’skyy V., Kushniruk N. (2007) Vykorystannia hradiientu SaCl2 dlia vydilennia αS2-CN fraktsii kazeinu [The usage of CaCl2 gradient for isolation of αS2-caseins fractions]. Scientific Journal of TSTU (Tern.), vol. 12, no 3, pp. 196-199 [in Ukrainian].
Is part of: Вісник Тернопільського державного технічного університету, 3 (12), 2007
Scientific Journal of the Ternopil State Technical University, 3 (12), 2007
Journal/Collection: Вісник Тернопільського державного технічного університету
Issue: 3
Volume: 12
Yayın Tarihi: 4-Eyl-2007
Submitted date: 14-Ağu-2007
Date of entry: 24-Eki-2019
Yayıncı: ТДТУ
TSTU
Place of the edition/event: Тернопіль
Ternopil
UDC: 637.127.3.001.5
Number of pages: 4
Page range: 196-199
Start page: 196
End page: 199
Özet: Запропоновано метод виділення αS2¬¬-казеїну з коров’ячого молока з використанням іонообмінної хроматографії на ДЕАЕ-целюлозі в об’ємі. В порівнянні з традиційними способами фракціонування білків казеїнового комплексу метод має низку переваг. Він простий у виконанні і не потребує великих затрат часу. Вихід електрофоретично чистої фракції αS2¬¬-казеїну складає близько 70 %.
Method of obtains αS2-caseins from cow milk with the help of batch fraction on DEAE-cellulose have been proposed. The method has some preferences compared with the traditional approaches of the fractionation of casein protein complex. It is simple and quick in use. The recovery of electrophoretically pure was 70 %.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29054
ISSN: 1727-7108
Copyright owner: © Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя МОН України, 2007
References (Ukraine): 1. Eigel W.N., Butler J.E., Ernstrom C.A. Nomenclature of proteins of cow’s milk: Fifth revision // J. Dairy Sci. – 1984. – Vol. 67, № 8 – P. 1599-1631.
2. Юкало В.Г., Луговий Б.Л. Утворення антигіпертензивних пептидів при модельному протеолізі -казеїну // Фізіол. журн. – 2000. – Т. 46, № 3. – С. 78-83.
3. Fiat A.M., Migliore-Samour D., Jolles P. Biologically active peptides from milk proteins with emphasis on two examples concerning antithrombotic and immunomodulating activities // J. Dairy Sci. – 1993. – Vol. 76. – P. 301-310.
4. Davies D.T., Law J.R. Quantitative fractionation of casein mixture by protein liquid chromatography // J. Dairy. Res. – 1987. – 54, № 3. – P. 369-376.
5. Сhristensen T.M.E., Munksgaard. Quantitative fractionation of casein by precipitation or ion exchange chromatography // Milchwissenschaft. – 1989. – 44, №8. – P. 480-484.
6. Юкало В.Г., Луговий Б.Л. Характеристика методів препаративного виділення β-казеїну // Експериментальна та клінічна фізіологія та біохімія. – 1998. – №3-4. – С.27-29.
7. Юкало В.Г. Електофорез білків молока // Медична хімія. – 2000. – Т. 2, № 4. – С. 79-82.
8. Wei T.M., Whitney R.M. Batch fractionation of bovine caseins with diethylaminoethyl cellulose // J. Dairy Sci. – 1985. – Vol. 68, № 7. – P. 1630-1636.
9. Fox P.F., Mc Sweeny P.L.H. Dairy chemistry and biochemistry. – London: Tomson Science, 1998. – 478 p.
10. Остерман Л.А. Хроматография белков и неклеинових кислот. – М.: Наука, 1985. – 536 с.
11. Farrell H.M., Jimenez-Flores R., Bleck G.T. Nomenclature of the proteins of cows’ milk – sixth revision // J. Dairy Sci. – 2004. – Vol. 87, № 6. – P. 1641-1674.
References (International): 1. Eigel W.N., Butler J.E., Ernstrom C.A. Nomenclature of proteins of cow’s milk: Fifth revision, J. Dairy Sci, 1984, Vol. 67, No 8 – P. 1599-1631.
2. Yukalo V.H., Luhovyi B.L. Utvorennia antyhipertenzyvnykh peptydiv pry modelnomu proteolizi -kazeinu, Fiziol. zhurn, 2000, V. 46, No 3, P. 78-83.
3. Fiat A.M., Migliore-Samour D., Jolles P. Biologically active peptides from milk proteins with emphasis on two examples concerning antithrombotic and immunomodulating activities, J. Dairy Sci, 1993, Vol. 76, P. 301-310.
4. Davies D.T., Law J.R. Quantitative fractionation of casein mixture by protein liquid chromatography, J. Dairy. Res, 1987, 54, No 3, P. 369-376.
5. Shristensen T.M.E., Munksgaard. Quantitative fractionation of casein by precipitation or ion exchange chromatography, Milchwissenschaft, 1989, 44, No 8, P. 480-484.
6. Yukalo V.H., Luhovyi B.L. Kharakterystyka metodiv preparatyvnoho vydilennia b-kazeinu, Eksperymentalna ta klinichna fiziolohiia ta biokhimiia, 1998, No 3-4, P.27-29.
7. Yukalo V.H. Elektoforez bilkiv moloka, Medychna khimiia, 2000, V. 2, No 4, P. 79-82.
8. Wei T.M., Whitney R.M. Batch fractionation of bovine caseins with diethylaminoethyl cellulose, J. Dairy Sci, 1985, Vol. 68, No 7, P. 1630-1636.
9. Fox P.F., Mc Sweeny P.L.H. Dairy chemistry and biochemistry, London: Tomson Science, 1998, 478 p.
10. Osterman L.A. Khromatohrafiia belkov i nekleinovikh kislot, M., Nauka, 1985, 536 p.
11. Farrell H.M., Jimenez-Flores R., Bleck G.T. Nomenclature of the proteins of cows’ milk – sixth revision, J. Dairy Sci, 2004, Vol. 87, No 6, P. 1641-1674.
Content type: Article
Koleksiyonlarda Görünür:Вісник ТДТУ, 2007, том 12, № 3



DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.