Link lub cytat. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50594
Tytuł: Оцінка методів забезпечення ефективності системи електропостачання виробництва хлібобулочних виробів
Inne tytuły: Assessment of methods for ensuring the efficiency of the power supply system for bakery production
Authors: Цимбалістий, Роман Миколайович
Tsymbalistyi, Roman
Bibliographic description (Ukraine): Цимбалістий Р. М. Оцінка методів забезпечення ефективності системи електропостачання виробництва хлібобулочних виробів: кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „141 — електроенергетика, електротехніка та електромеханіка“ / Р. М. Цимбалістий. — Тернопіль: ТНТУ, 2025. — 72 с.
Data wydania: maj-2025
Date of entry: 27-gru-2025
Wydawca: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Kraj (kod): UA
Place edycja: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Promotor: Мовчан, Леонід Тимофійович
Movchan, Leonid
UDC: 621.3
Słowa kluczowe: 141
електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
електрична мережа
розрахунок
поновлювані енергоресурси
енергоефективність
electrical network
calculation
renewable energy resources
energy efficiency
Strony: 72
Abstract: У кваліфікаційній роботі проведена оцінка методів забезпечення ефективності системи електропостачання хлібопекарського виробництва шляхом використання одного з поновлюваних джерел енергії для компенсації власних потреб в електроенергії денно-вечірньої пори доби із залученням інформації з графіків (профілів) навантаження підприємства. Сформульована і досліджена математична модель активного моніторингу споживання енергетичних носіїв хлібо-булочним виробництвом, що дає можливість управління енергоспоживанням підприємства у поєднанні з поточним обсягом виробництва. Дослідженням встановлено, що оптимізація перерізу кабелю електроживлення споживача є найнадійнішою та найпростішою технологією енергозбереження, що забезпечує прийнятний рівень рентабельності інвестицій. Освітлювальна мережа виробництва спроєктована з врахуванням технологічної запиленості повітря борошном та вибрана із захистом ІР54. Кабельно-провідникова продукція для з’єднання елементів електромережі розрахована на основі потужності споживачів. Розрахована і вибрана апаратура захисту споживачів, розподільних пристроїв, силових шаф і щитів освітлення.
In the qualification work, the assessment of methods for ensuring the efficiency of the power supply system of the bakery production by using one of the renewable energy sources to compensate for the own needs for electricity in the daytime and evening hours with the involvement of information from the load schedules (profiles) of the enterprise is carried out. A mathematical model for active monitoring of energy consumption by the bakery production is formulated and studied, which makes it possible to manage the energy consumption of the enterprise in combination with the current volume of production. The study found that optimizing the cross-section of the consumer's power supply cable is the most reliable and simplest energy saving technology that provides an acceptable level of return on investment. The lighting network of the production is designed taking into account the technological dustiness of the air with flour and is selected with IP54 protection. Cable and wire products for connecting the elements of the power network are calculated based on the power of consumers. The equipment for protecting consumers, switchgear, power cabinets and lighting panels is calculated and selected.
Opis: В кваліфікаційній роботі досліджені деякі з методів забезпечення ефективності системи електропостачання хлібопекарського підприємства, для підвищення фінансової стійкості якого використане відновлювальне джерело енергії - дахова сонячна електростанція невеликої потужності, що зумовлене графіками (профілями) підприємства у денно-вечірню пору доби.
Content: ВСТУП 6 1 АНАЛІТИЧНИЙ РОЗДІЛ 9 1.1 Оцінка енергомісткості технологічного процесу виробництва хлібобулочних виробів 9 1.2 Використання альтернативних джерел енергії у хлібопекарській галузі 13 1.3 Висновки до розділу 16 2 РОЗРАХУНКОВО–ДОСЛІДНИЦЬКИЙ РОЗДІЛ 18 2.1 Дослідження ефективності використання енергетичного потенціалу на хлібо-булочному виробництві 18 2.2 Дослідження зменшення втрат в електромережі оптимізацією січення кабелю 25 2.3 Дослідження переваг дахової сонячної електростанції в системі електропостачання підприємства 30 2.4 Висновки до розділу 37 3 ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ РОЗДІЛ 39 3.1 Початкові дані для розрахунку СЕП 39 3.2 Розробка системи ЕП підприємства 39 3.3 Обчислення електропостачання цеху з випуску продукції 40 3.4 Обчислення центру електричних навантажень 46 3.5 Розрахунок системи освітлення 47 3.6 Визначення навантаження щитків освітлення 51 3.7 Визначення потужності ввідно-розподільчого пристрою 52 3.8 Розрахунок навантаження трансформаторної підстанції 53 3.9 Компенсація реактивної потужності на підприємстві 53 3.10 Вибір перерізу жил кабелів та проводів 55 3.11 Висновки до розділу 57 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 59 4.1 Мікроклімат виробничого середовища та його вплив на продуктивність праці 59 4.2 Вимоги щодо вибухо- і пожежобезпеки при роботі на електроустановках 62 4.3 Організація цивільного захисту на підприємствах агропрому 64 ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ 67 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 69
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50594
Właściciel praw autorskich: © Цимбалістий Р.М., 2025
Wykaz piśmiennictwa: 1. Батлук В. А. Охорона праці. Підручник / В. А. Батлук, М. П. Кулик, Р. А. Яцюк. – Львів : Вид-во НУ «Львівська політехніка», 2009, 360 с.
2. Белік В. Стан і проблеми хлібопекарської промисловості України // Техніка АПК. – 2012. – №4-5. – С. 11–13.
3. Бойко О. А. Єдина державна система цивільного захисту в умовах реалізації завдань децентралізації влади // Матеріали 20-ї ВНПК «Сучасний стан цивільного захисту України та перспективи розвитку» (9–10 жовтня 2018 р., м. Київ) : Зб. тез доп. – К., 2018. – С. 49–51.
4. Гривківська О. В. Державна підтримка інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах військового стану // Київський економічний науковий журнал, 2024. - № 4. - С. 49-53.
5. Грищенко А, В. Дослідження тенденцій розвитку хлібопекарської галузі України // Агросвіт. - 2025. - Вип. 1. - С. 77–89.
6. Євдін О. М. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 1. Техногенна та природна небезпека : посібник / За заг. ред. В. В. Могильниченка. – К. : КІМ, 2007. – 636 с.
7. Жигулін О. А. Цивільний захист, безпека праці та життєдіяльності : навч. посібник. - Ніжин, 2020. - 277 с.
8. Жигулін О. А. Безпека праці в енергоустановках : навч. посібн. - Ніжин : Ніжин. агротехн. ін-т, 2020. - 189 с.
9. Карнаушенко Л. І. Шляхи розвитку хлібопекарської промисловості України // Зернові продукти і комбікорми. – 2011. – №1. – С. 17–19.
10. Коваленко Л. О. Проблеми та перспективи розвитку хлібопекарської промисловості / Л. О. Коваленко, Т. В. Міхеєнко // Науковий вісник ЧДІЕУ. - 2020. - №2 (22). - С. 19–24.
11. Кодекс цивільного захисту України (від 02.10.2012 р.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/5403-17.
12. Корнійчук А. А. Аналіз стану та перспектив розвитку підприємств хлібопекарської галузі Житомирської області // Соціально-економічні проблеми і держава. - 2013. - Вип. 2 (9). - С. 67–74.
13. Куземко Н. А. Підвищення ефективності системи електропостачання виробництва хлібобулочних виробів / Н. А. Куземко, О. О. Вакуленко, Р. М. Цимбалістий // Матеріали МНТК «Фундаментальні та прикладні проблеми сучасних технологій» до 180-річчя з дня народження Івана Пулюя та 65-річчя з дня заснування ТНТУ, 28–29 травня 2025 - Т. : ФОП Паляниця В. А., 2025. - С. 39–40.
14. Майстренко Н. Ю. Резерви використання вторинних теплових енергетичних ресурсів у харчовій промисловості України // Проблеми загальної енергетики. - 2013. - Вип. 2 (33). - С. 43–48.
15. Методичні вказівки до виконання практичних занять з курсу «Проектування промислового освітлення» / Укл. Костик Л. М. - Тернопіль : ТНТУ, 2015 - 28 с.
16. Мілих В. І. Електропостачання промислових підприємств : підручн. для студ. електромех. спец. / В. І. Мілих, Т. П. Павленко. - К. : Каравела, 2018 - 272 с.
17. Ниник Л. Р. Стійкість роботи промислових об’єктів у надзвичайних ситуаціях. – Рівне : Вид-во УДАВГ, 1998. – 162 с.
18. Нідельчу В. В. Перспективи розвитку хлібопекарської галузі України в умовах глобалізації та цифрової трансформації // Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. - 2025. - Вип. 18. - С. 21–29.
19. Основи безпечної експлуатації електроустановок : підручн. / С. В. Панченко, О. І. Акімов, М. М. Бабаєв та ін. – Харків : УкрДУЗТ, 2021. – 149 с.
20. Охорона праці в галузі : методичні вказівки / Укл. к.т.н., доц. каф. ТМ І. Г. Ткаченко. – Тернопіль, ТДТУ, 2001. – 32 с.
21. Повержук У.-Ю. М. Оцінка розвитку хлібопекарської галузі в контексті формування валової доданої вартості регіонів України // Науковий вісник Ужгородського нац. ун-ту. Серія: міжнародні економічні відносини та світове господарство. - 2016. - Вип. 9. - С. 129–132.
22. Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів : НПАОП 40.1-1.21-1998. – К. : Індустрія, 2020 – 176 с.
23. Правила улаштування електроустановок / 3–є вид., перероб. і доп. - Х. : Форт, 2010. - 732 с.
24. Салтиков В. О. Проектування, монтаж і експлуатація освітлювальних установок : консп. лекцій для студ. електромех. спец. - Х. : Харків нац. ун-т міськ. госп., 2020. - 95 с.
25. Сисак І. М. Вибір трансформаторів підстанцій за навантажувальною здатністю / І. М. Сисак, Н. В. Бабанін, А. В. Гапонюк // Матеріали VІ МНТК молодих учених та студентів ТНТУ «Актуальні задачі сучасних технологій» (16–17 листопада 2017 р., Тернопіль) : Зб. тез доп. Т. 2. – Тернопіль : ТНТУ, 2017. – С. 89–90.
26. Сичевський М. П. Стан та пріоритетні напрямки розвитку харчової промисловості в Україні // Економіка АПК. - 2012. - №1. - С. 38–42.
27. Цивільна оборона на підприємствах харчової промисловості : курс лекцій для студ. вузів / Укл. О. П. Слободян, В. А. Заєць, Т. М. Чорна. - К. : НУХТ, 2011. – 125 с.
28. Шестеренко В. Є. Електропостачання промислових підприємств : посібн. для курс. та дипл. проект. / В. Є. Шестеренко, О. В. Шестеренко. - К. : Нова книга, 2013. - 424 с.
29. Яковлєв В. Ф Проектування систем електрифікації технологічних процесів на підприємствах АПК. Системи електричного освітлення : навч. посібн. / В. Ф. Яковлев, Р. В. Кушлик, С. О. Квітка; за заг. ред. Яковлева В. Ф. - Мелітополь, 2010. - 106 с.
30. Cappelli Alessio (2021) Baking technology: A systematic review of machines and plants and their effect on final products, including improvement strategies // Trends in Food Science & Technology, 2021. - Vol. 115. - P. 275-284.
31. Drozdz B. (2011) Analysis of energy consumption in the small bakery // Agricultural and Forest Engineering, 2011. - Vol. 58. - P. 57-66
32. Islam F. El-Adly (2009) Вread baking process energy requirements as affected by oven belt speed and type of breads // Journal of Food Engineering, 2009. - Vol. 91. - Р. 428–433.
33. Papasidero D. (2016) Energy optimization of bread baking process undergoing quality constraints // Energy, 2016. - Vol. 116, Part 2. - P. 1417-1422.
34. Parker A. et al. (2021) A Case Study to Quantify Variability in Building Load Profiles // IEEE Access, 2021. - Vol. 9. - P. 127799–127813.
Typ zawartości: Master Thesis
Występuje w kolekcjach:141 — електроенергетика, електротехніка та електромеханіка

Pliki tej pozycji:
Plik Opis WielkośćFormat 
Кваліфікаційна робота_Цимбалістий Р.М..pdfКваліфікаційна робота магістра_Цимбалістий Р.М.2,08 MBAdobe PDFPrzeglądanie/Otwarcie


Pozycje DSpace są chronione prawami autorskimi

Narzędzia administratora