Denne identifikatoren kan du bruke til å sitere eller lenke til denne innførselen: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50576
Tittel: Дослідження системи контролю якості на підприємстві, на прикладі ПрАТ «Тернобуддеталь»
Alternative titler: Research on the Quality Control System at an Enterprise (PJSC “Ternobuddetal” as a case of study)
Authors: Сенюк, Василь Васильович
Seniuk, Vasul
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Сенюк В.В. Дослідження системи контролю якості на підприємстві, на прикладі ПрАТ «Тернобуддеталь»: робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра: спец. 073 - Менеджмент / наук. кер. М.П. Галущак. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 78 с.
Seniuk V. Research on the Quality Control System at an Enterprise (PJSC “Ternobuddetal” as a case of study): work for a master's degree: spec. 073 – management / scientific supervisor M. Halushchak. Ternopil: Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2025. 78 p.
Utgivelsesdato: 25-des-2025
Submitted date: 23-des-2025
Date of entry: 25-des-2025
Forlag: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Галущак, Михайло Петрович
Committee members: Шерстюк, Роман Петрович
UDC: 658.5
Emneord: 073
менеджмент
якість
контроль якості
забезпечення якості
система контролю якості
діаграма Ішікави
quality
quality control
quality assurance
quality control system
Ishikawa diagram
Abstrakt: Магістерська робота: 78 сторінок, 15 рисунків, 22 таблиці, 7 додатків, 32 літературних джерела. Предмет дослідження - система контролю якості як одна з функцій управління виробничим підприємством. Об'єкт дослідження ‒ система управління виробничим підприємством. Метою роботи є аналізування науково-методичних підходів до контролю якості продукції і на цій основі вивчення особливостей зазначеної діяльності на досліджуваному підприємстві та розробка практичних рекомендацій для усунення виявлених недоліків. Методи дослідження – історико-логічний, системно-структурний підхід до аналізу економічного стану підприємства, порівняльний, табличний, графічний та статистичний. Розглянуто низку рекомендацій щодо покращення якості продукції та її контролю на досліджуваному підприємстві шляхом використання методу причинно-наслідкових зв’язків, зокрема причинно-наслідкової діаграми Ішікави, на підставі якої обґрунтовано доцільність запровадження системи стимулювання працівників, використання добавок–пластифікаторів та придбання сучасних технічних засобів неруйнівного контролю.
Master Degree thesis contains of 78 pages, 15 figures, 22 tables, 7 appendix, 32 references. The Subject of Investigation - quality control system as one of the functions of managing a manufacturing enterprise. The Object of Investigation ‒ management system of a manufacturing enterprise. The Aim of the Work is to analyse scientific and methodological approaches to product quality control and, on this basis, to study the features of the specified activity at the research enterprise and to develop practical recommendations for eliminating the identified shortcomings. Research methods ‒ historical-logical, system-structural approach to analysing the economic condition of the enterprise, comparative, tabular, graphical and statistical. A number of recommendations are considered for improving product quality and its control at the research enterprise by using the cause-and-effect method, in particular the Ishikawa cause-and-effect diagram, on the basis of which the feasibility of introducing a system of employee incentives, the use of plasticizer additives and the acquisition of modern technical means of non-destructive testing is substantiated.
Beskrivelse: Якість є комплексним поняттям, яке характеризує ефективність усіх сфер діяльності підприємства: розробку стратегії, організацію виробництва, маркетинг тощо. Від якості продукції, в першу чергу, залежать рівень розвитку підприємства та його прибутковість. ПрАТ «Тернобуддеталь» є одним з найперших виробників залізобетонних виробів та товарного бетону на Тернопільщині. За період існування товариство забезпечувало постійне зростаюче будівництво Тернополя широким асортиментом продукції. Впродовж досліджуваного періоду 2021-2023 рр. підприємство перебувало у складних умовах, породжених спочатку пандемічними обмеженнями, а потім військовою агресією росії, які негативно вплинули загалом на сферу будівництва в Україні. Військові дії призвели до призупинення багатьох будівельних проектів та руйнування інфраструктури. Наслідком цього, зокрема, стало і зменшення обсягів виробництва продукції ПрАТ «Тернобуддеталь». Це призвело до погіршення основних фінансово-економічних показників його діяльності, значного зменшення обсягів виробленої продукції та скорочення кваліфікованих працівників.
Content: Вступ 7. Розділ 1 Теоретичні основи побудови ефективної системи контролю якості продукції на підприємстві 9. 1.1 Якість продукції підприємства та актуальність її підвищення 9. 1.2 Суть технічного контролю та його вплив на якість продукції 15. 1.3 Нормативне регулювання контролю якості продукції підприємств будівельної індустрії 22. Розділ 2 Загальна характеристика діяльності та системи контролю якості Публічного акціонерного товариства «Тернобуддеталь» 27. 2.1 Загальна характеристика діяльності товариства 27. 2.2 Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства 33. 2.3 Організація контролю якості продукції у товаристві 40. Розділ 3 Шляхи підвищення якості продукції у ПрАТ «Тернобуддеталь» 47. 3.1 Використання аналізу причинно-наслідкових зв’язків при контролі якості 47. 3.2 Покращення якості продукції за рахунок використання пластифікаторів 55. 3.3 Впровадження ультразвукового методу контролю якості та виявлення дефектів конструкцій 60. Розділ 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 67. 4.1 Організація охорони праці у ПрАТ «Тернобуддеталь» 67. 4.2 Використання сертифікованих засобів індивідуального захисту працівників у випадку НС 69. Висновки 73. Бібліографія 75. Додатки 79.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50576
Copyright owner: „© Сенюк Василь Васильович, 2025“
References (Ukraine): 1. Нємий С.В. Особливості створення і впровадження систем управління якістю на машинобудівному підприємстві. Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Оптимізація виробничих процесів і технічний контроль у машинобудуванні та приладобудуванні. 2013. № 760. С. 106-112. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VNULPO_2013_760_21.
2. ДСТУ ISO 9000:2015 (ISO 9000:2005, IDT). Система управління якістю. Основні положення та словник термінів. [Чинний від 2015-12-31]. Вид. офіц. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2016. 50 с.
3. Білецький В. Показники якості промислової продукції та методи їх розрахунку. 2024. URL: https://www.researchgate.net/publication/380151205_POKAZNIKI_AKOSTI_PROMISLOVOI_PRODUKCII_TA_METODI_IH_ROZRAHUNKU
4. Благоразумова О.В., Кошелева Ю.В., Лазаренко О.О. Якість продукції як вирішальний фактор забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Ефективна економіка. 2018. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6702 (дата звернення: 09.06.2025). DOI: 10.32702/2307-2105-2018.11.97
5. Ткачук Л.М., Калугаряну Т.К. Якість продукції: методологічні та прикладні аспекти. Ефективна економіка № 5, 2013 URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2018
6. Чорна Н. Система управління якістю як інструмент удосконалення менеджменту підприємства. Економіка та суспільство. 2021. Випуск 28. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-28-14
7. Горлова О. Контроль якості як функція системи управління підприємством. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2019. № 6 (269). С. 10-29. URL: http://n-visnik.oneu.edu.ua/collections/2019/269/pdf/10-29.pdf
8. Рєзнікова В.В., Кравець І.М. Системи управління та контролю якості товарів. Економіка та право. 2022. №1. С. 3–18. URL: https://doi.org/10.15407/econlaw.2022.01.003
9. Галущак М., Галущак О. Основні підходи до управління якістю. Матеріали ХVІІІ наукової конференції ТНТУ імені Івана Пулюя. Тернопіль, ТНТУ. 2014. С. 200-201.
10. Галущак М., Дворецька І. Доцільність системного підходу управління якістю на підприємстві Матеріали шостої всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора ТНТУ імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка „Інноваційний розвиток: стратегічний погляд у майбутнє“. Тернопіль, ТНТУ. 2017. С. 27.
11. Галущак М., Цимбалюк Х. Правове регулювання безпечності продуктів харчування та контролю за їх якістю. Матеріали Ⅰ міжрегіональної науково-практичної конференції „Проблеми публічного управління та адміністрування на регіональному рівні “. Тернопіль, ТНТУ. 2017. С. 75.
12. Про захист прав споживачів. Закон України від 12.05.1991 р. № 1023-ХII. Відомості Верховної Ради УРСР (ВВР). 1991. № 30. С.379.
13. Про загальну безпечність нехарчової продукції. Закон України від 02.12.2010 р. № 2736-VI. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2011. № 22. С.145.
14. Про метрологію і метрологічну діяльність. Закон України від 05.06.2014 р. № 1314-VII. Голос України. 2014. 03 лип. (№ 124).
15. ДСТУ 3021-95 «Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення». [Чинний від 1995-02-28]. Вид. офіц. Київ: Держстандарт України, 1995. 74 с.
16. ДСТУ Б А.3.1-13:2010 «Номенклатура показників якості будівельної продукції. Основні положення». [Чинний від 2010-07-19]. Вид. офіц. Київ: Міжрегіонбуд, 2010. 11 с.
17. Галущак М., Галущак О. Система управління якістю в стандартах ISO 2015 року. Матеріали п’ятої всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного проф. ТНТУ акад. НАН України Чумаченка М.Г. «Інноваційні засади управління підприємствами в умовах сталого розвитку». Тернопіль. ТНТУ, 2016. С. 23-24.
18. Галущак О.Я., Ганущак В. Бережливе виробництво: філософія успіху. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції студентів і молодих учених „Соціально-економічні аспекти розвитку економіки“, 27-28 квітня 2017 року. Т.: ТНТУ, 2017. С. 23–24.
19. Корюгін А.В., Шпатакова О.Л. Економічні проблеми якості продукції на сучасному етапі. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2024. №12. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2024-12-04-04/2024-12-04-04
20. Khalifa I. Quality management in theory. International journal of scientific and research publications. 2020. Volume 10, issue 1. P. 492–495.
21. Бондаренко С.М., Леус А.Ю. Оцінка рівня якості продукції на підприємстві. Ефективна економіка. 2017. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5527
22. Власенко І.В. Механізм формування і підвищення якості та конкурентоспроможності продукції підприємств. дис. ... доктора філософії: 051 / Хмельницький національний університет. Хмельницький, 2024. 241 с.
23. Тепер Л., Галущак М. Система управління якістю у будівельній галузі. Матеріали Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів. Актуальні задачі сучасних технологій. Тернопіль, ТНТУ, 2012. С. 353.
24. Галущак О.Я., Галущак М.П. CRM-система як елемент управління якістю на підприємстві. Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку бізнесу: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції 23-24 квітня 2025 р [Електронне видання] у 2 т. Київ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2025. Т.1. с.50-51.
25. Вебсайт компанії CHEMTECH BAYERN Україна. URL: https://chemtech-bayern.com.ua/uk/statti/
26. ПрАТ «Тернобуддеталь»: вебсайт. URL: https://ternobuddetal.pat.ua/emitents
27. Галущак О., Митник О. Методика проведення аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства. Збірник матеріалів міжнародної студентської науково-технічної конференції "Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання", Тернопіль, 26-27 квітня 2018 року. Том 2. С.53.
28. Якименко О.В., Кондращенко О.В., Атинян А.О. Бетонні роботи. Монографія. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2017. 275 с.
29. Дехта Т.М., Громова О.В., Василенко С. Збереження енергоресурсів під час термічної обробки бетону за рахунок використання добавок. Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика. 2024. Вип. 25. С. 46-52.
30. Ужегов С.О. Порівняння різновидів добавок для бетону та їх застосування у тонкостінних конструкціях покриття. Товарознавчий вісник. 2018. Випуск 11. С.152-158.
31. Ясній П.В., Конончук О.П., Якубишин О.М. Дослідження міцності бетону неруйнівними методами контролю. Ресурсоекономні матеріали, конструкції, будівлі та споруди: зб. наук. пр. Рівне: НУВГП, 2016. Вип. 32. С. 296 – 303.
32. Галущак М., Сенюк В. Контроль в системі управління якістю. Матеріали ХV Міжнародної науково-практичної конференції «Формування механізму зміцнення конкурентних позицій національних економічних систем у глобальному, регіональному та локальному вимірах» (Тернопіль, 17 листопада 2025 р.). Тернопіль, 2025. С. 105.
Content type: Master Thesis
Vises i samlingene:073 — менеджмент

Tilhørende filer:
Fil Beskrivelse StørrelseFormat 
КРМ Сенюк.pdf6,23 MBAdobe PDFVis/Åpne


Alle innførsler i DSpace er beskyttet av copyright

Administrasjonsverktøy