Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50504
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorШерстюк, Роман Петрович-
dc.contributor.advisorSherstiuk, Roman-
dc.contributor.authorМаксимюк, Андрій Русланович-
dc.contributor.authorMaksymiuk, Andrii-
dc.date.accessioned2025-12-20T15:11:46Z-
dc.date.available2025-12-20T15:11:46Z-
dc.date.issued2025-12-
dc.date.submitted2025-12-
dc.identifier.citationМаксимюк А.Р. Впровадження системи управління відходами у готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 241 - готельно-ресторанна справа / наук. кер. Р. П. Шерстюк. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 114 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/50504-
dc.description.abstractМаксимюк А. Р. Впровадження системи управління відходами у готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер»). Кваліфікаційна робота магістра (114 с., 18 рис., 15 табл., 40 літ. джерел) на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, факультет економіки та менеджменту. Тернопіль, 2025. Магістерська робота присвячена вивченню теоретичних засад та розробленню практичних рекомендацій щодо впровадження системи управління відходами у готельно-ресторанному бізнесі. У роботі: визначено поняття та виокремлено види відходів у готельно-ресторанній сфері; досліджено ефективні практики мінімізації та перероблення відходів у готельно-ресторанних закладах; описано нормативно-правове регулювання управління відходами в Україні; надано загальну характеристику господарської діяльності ПрАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер»; аналітично досліджено діяльність ПрАТ «ТГК «Дністер»; зроблено діагностику процесів поводження з відходами в закладі; розроблено організаційно-технічні заходи щодо оптимізації управління відходами в готельно-ресторанному комплексі; обґрунтовано доцільність проєктного рішення з впровадження цифрової платформи обліку відходів; сформульовано соціально-екологічні результати впровадження системи управління відходами в готельно-ресторанному бізнесі та рекомендації щодо її вдосконалення.uk_UA
dc.description.abstractMaksymiuk A. Implementation of a waste management system in the hotel and restaurant business (PRJSC THC “Dnister” as a case of study). Master’s thesis (114 p., 18 fig., 15 tabl., 40 lit.) for obtaining the educational qualification of «Master» in the specialty 241 «Hotel, Restaurant and Catering». Ternopil Ivan Puluj National Technical University, faculty of Economics and Management. Ternopil, 2025. The master’s thesis is devoted to the study of the theoretical foundations and the development of practical recommendations for the implementation of a waste management system in the hotel and restaurant business. In the thesis: the concept is defined and the types of waste in the hotel and restaurant sector are identified; effective practices for waste minimization and recycling in hotel and restaurant establishments are examined; the regulatory and legal framework for waste management in Ukraine is described; a general overview of the economic activities of PRJSC “Tourist Hotel Complex “Dnister” is provided; the activities of PRJSC “THC “Dnister” are analytically studied; the waste management processes at the enterprise are diagnosed; organizational and technical measures to optimize waste management in the hotel and restaurant complex are developed; the feasibility of a project solution for implementing a digital waste accounting platform is substantiated; the social and environmental outcomes of implementing a waste management system in the hotel and restaurant business, as well as recommendations for its improvement, are formulated.uk_UA
dc.description.tableofcontentsЗМІСТ ВСТУП .................................................................................. 6 РОЗДІЛ 1 (ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНИЙ) ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ ................................... 9 1.1. Поняття та види відходів у готельно-ресторанній сфері .......... 9 1.2. Дослідження ефективних практик мінімізації та перероблення відходів у готельно-ресторанних закладах ............................................... 19 1.3. Нормативно-правове регулювання управління відходами в Україні .......................................... 27 Висновок до розділу 1 ................................................................ 32 РОЗДІЛ 2 (АНАЛІТИЧНО-РОЗРАХУНКОВИЙ) АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ТА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ПРАТ «ТУРИСТИЧНО-ГОТЕЛЬНИЙ КОМПЛЕКС «ДНІСТЕР» ......... 34 2.1. Загальна характеристика господарської діяльності ПрАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер» ................................... 34 2.2. Аналітичне дослідження діяльності «ТГК «Дністер» ............... 52 2.3. Діагностика процесів поводження з відходами в закладі .......... 63 Висновок до розділу 2 ................................................................. 67 РОЗДІЛ 3 (ПРОЄКТНО-РОЗРАХУНКОВИЙ) ПРОЄКТ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В ПРАТ «ТУРИСТИЧНО-ГОТЕЛЬНИЙ КОМПЛЕКС «ДНІСТЕР» ..................................................................................................... 68 3.1. Розробка організаційно-технічних заходів щодо оптимізації управління відходами в готельно-ресторанному комплексі .................. 68 3.2. Обґрунтування проєктного рішення з впровадження цифрової платформи обліку відходів ......................................................... 76 3.3. Соціально-екологічні результати впровадження системи управління відходами в готельно-ресторанному бізнесі та рекомендації щодо її вдосконалення .................................................................... 84 Висновок до розділу 3 ................................................................ 93 РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ .......................................................................... 95 4.1. Професійні ризики при поводженні з різними видами відходів у готельно-ресторанному закладі ................................................... 95 4.2. Заходи безпеки при утилізації та переробці відходів ............... 97 4.3. План дій у надзвичайних ситуаціях на підприємстві ............... 101 ВИСНОВКИ ........................................................................... 105 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ .................................... 109 ДОДАТКИ.............................................................................. 114uk_UA
dc.format.extent1-114-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectсистемаuk_UA
dc.subjectуправлінняuk_UA
dc.subjectвідходиuk_UA
dc.subjectзакладuk_UA
dc.subjectзаходиuk_UA
dc.subjectцифрова платформаuk_UA
dc.subjectрозвитокuk_UA
dc.subjectпроєктне рішенняuk_UA
dc.subjectрезультатиuk_UA
dc.subjectsystemuk_UA
dc.subjectmanagementuk_UA
dc.subjectwasteuk_UA
dc.subjectestablishmentuk_UA
dc.subjectmeasuresuk_UA
dc.subjectdigital platformuk_UA
dc.subjectdevelopmentuk_UA
dc.subjectproject solutionuk_UA
dc.subjectresultsuk_UA
dc.titleВпровадження системи управління відходами у готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер»)uk_UA
dc.title.alternativeImplementation of a waste management system in the hotel and restaurant business (PRJSC THC “Dnister” as a case of study)uk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Максимюк А.Р., 2025uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc005.3:379.8uk_UA
dc.relation.references1. Андрушків Б., Кирич Н., Погайдак О. Удосконалення управління природоохоронною діяльністю обслуговуючих підприємств на інноваційних засадах. Соціально-економічні проблеми і держава. 2012. Вип. 1(6). С. 5-16. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2012/12abmniz.pdf.uk_UA
dc.relation.references2. Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. К.: Центр учбової літератури «Інкос», 2017. 280 с.uk_UA
dc.relation.references3. Борисова В.А. Екологізація підприємницької діяльності. Суми: Вид-во «Довкілля», 2004. 128 с.uk_UA
dc.relation.references4. Бровенко Т.В. Цифрові платформи та технології як інструменти розвитку ресторанного бізнесу. Abstracts of XIV International Scientific and Practical Conference. Bilbao, Spain 2020. 484-487 с.uk_UA
dc.relation.references5. Бутенко О. П., Стрельченко Д. О. Практичні аспекти використання харчових відходів на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2018. No 61. С. 110-117.uk_UA
dc.relation.references6. Давидова О. Ю. Інноваційне управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства: методологія, теорія і практика: монографія. Харків: Вид-во Іванченка І.С., 2018. 448 с.uk_UA
dc.relation.references7. Влащенко Н. М. Інноваційні технології у ресторанному, готельному господарстві та туризмі: навч. посібник. Харків. нац. ун-т міськ. госпва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. 373 с.uk_UA
dc.relation.references8. Державний класифікатор України. Класифікатор відходів ДК 005-96 (чинний від 01.10.1996 із змінами і доповненнями). URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0089217-96#Text.uk_UA
dc.relation.references9. Директива Європейського Парламенту та Ради 2008/98/ЄС про відходи та скасування деяких Директив від 19 листопада 2008 року. URL: https://menr.gov.ua/news/31288.html.uk_UA
dc.relation.references10. Закон України «Про відходи» від 5 березня 1998 року No 187/98-ВР зі змінами та доповненнями. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2320- 20#Text.uk_UA
dc.relation.references11. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 року No 1264-XII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1264-12#Text.uk_UA
dc.relation.references12. Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09 листопада 2017 року No 2189-VIII зі змінами та доповненнями. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text.uk_UA
dc.relation.references13. Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 No 222-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19#Text.uk_UA
dc.relation.references14. Ілляш О. Е., Бредун В. І., Чухліб Ю. О. Навчальний посібник «Управління відходами: Частина 1. Управління відходами на регіональному та місцевому рівнях». Полтава: ПП «Астрая», 2021. 187 с. URL: https://reposit.nupp.edu.ua/bitstream/PoltNTU/13628/1/ПОСІБНИК%20- %20Управління%20відходами%202021.%20Ілляш%20О.Е.%2C%20Бредун%20 В.І.%2C%20Чухліб%20Ю.О..pdf.uk_UA
dc.relation.references15. Корнелюк О., Левицький С. Економіка замкненого циклу та стратегії управління відходами. Наукові інновації та передові технології. Серія «Економіка». 2023. No 14(28). С. 679-691. DOI: https://doi.org/10.52058/2786- 5274-2023-14(28)-679-691.uk_UA
dc.relation.references16. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 No 8073-X. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text.uk_UA
dc.relation.references17. Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно- ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. No 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11.uk_UA
dc.relation.references18. Лисюк Т. В. Інноваційні рішення в готельно-ресторанному бізнесі: технології автоматизації та персоналізації послуг. Економіка та суспільство. 2024. No 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13.uk_UA
dc.relation.references19. Мазуркевич І.О., Постова В.В. Безвідходне виробництво як ключ до сталого розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Наукові інновації та передові технології. 2024. No 9(37). С. 708-718.uk_UA
dc.relation.references20. Мельник Л., Малюта Л. Інструменти екологічно зорієнтованого управління підприємством. Соціально-економічні проблеми і держава. 2013. Вип. 2(9). С. 178-187. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2013/13mlmzup.pdf.uk_UA
dc.relation.references21. Мельник Л., Малюта Л., Погайдак О. Екологічний імператив забезпечення економічної безпеки в контексті сталого розвитку суспільства. Галицький економічний вісник. Тернопіль: ТНТУ, 2014. Том 44. No 1. С. 21-29.uk_UA
dc.relation.references22. Нагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. No 3 (64). С. 174-184.uk_UA
dc.relation.references23. Порядок ведення державного обліку відходів та подання звітності, затверджений наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 26 листопада 2024 року No 1534. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0090-25#Text.uk_UA
dc.relation.references24. Рябенька М., Мазуркевич І., Постова В. Розробка стратегій запобігання, зменшення та перерозподілу відходів у закладах ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2024. No66. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-108.uk_UA
dc.relation.references25. Світлинець О. В., Горішевський П. А., Халілова-Чуваєва Ю. О. Інноваційні стратегії в управлінні готельно-ресторанними послугами: від зелених ініціатив до соціальної відповідальності. Економіка та суспільство. 2024. Випуск 60. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-153.uk_UA
dc.relation.references26. Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2023. Вип. 1 (28). С. 66-78. Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23siiuri.pdf.uk_UA
dc.relation.references27. Стручок В. С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 156 с.uk_UA
dc.relation.references28. Стручок В. С. Техноекологія та цивільна безпека. Частина «Цивільна безпека». Навчальний посібник. Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя, 2022. 150 с.uk_UA
dc.relation.references29. Табенська О.І. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності. Інтелект ХХІ. 2022. No2. С. 51-56.uk_UA
dc.relation.references30. Тітомир Л. А., Коротич О. М., Халілова-Чуваєва Ю. О. Екологізація готелів як напрям розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13. Вип. 3. С. 88-93. URL: https://journals.onaft.edu.ua/index.php/fie/article/view/2136/2322.uk_UA
dc.relation.references31. Тіщенко І. В. Сучасні тенденції інновацій у сфері готельного господарства. Трансформаційна економіка. 2025. No2(11). С. 118-122. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2025-11-19.uk_UA
dc.relation.references32. Харенко Д., Дишкантюк О., Марковська А., Коваленко Л. Проектування та оптимізація процесів управління харчовими відходами ресторанів. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry. 2024. No1 (11). С. 16-20. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.3.uk_UA
dc.relation.references33. «Харчові відходи – один з найбільших викликів сьогодення», 13.11.2020. URL: https://sd4ua.org/harchovi-vidhody-odyn-z-najbilshyh-vyklykiv- sogodennya/.uk_UA
dc.relation.references34. Черевична Н., Середенко В., Сребнюк К. Сучасні екологічні інновації та їх вплив на ефективність роботи готельних підприємств України. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2025. No23. С. 259-265. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2025.23.31.uk_UA
dc.relation.references35. Brown H., Davis C. Real-time Tracking Systems for Minimizing Food Loss in Restaurants. International Journal of Food Science & Technology, 2019, no. 54(5), pp. 1754-1762.uk_UA
dc.relation.references36. Melnyk L., Sorokivska O., Mosiy O. Environmentally responsible business: the introduction of the European experience in Ukraine. Journal of International Business Studies, No.9 (2), December 2017, VOLUME 48, pp. 1539- 1547.uk_UA
dc.relation.references37. Rainey D. L. Sustainable Business Development: Inventing the Future through Strategy, Innovation and Leadership. UK Cambridge University Press, 2006. 761 p.uk_UA
dc.relation.references38. Sorokivska O. Melnyk L., Sherstiuk R., Andrushkiv B., Palianytsia V. (2020). Prospects for implementation of corporate environmental responsibility concept: the EU experience for Ukraine. Independent Journal of Management & Production, No 8. Vol. 11, pp. 600-614.uk_UA
dc.relation.references39. Taylor R. & Lee J. Innovative Food Storage Solutions for Restaurants. International Journal of Gastronomy and Food Science, 2019, no. 16, pp. 10-49.uk_UA
dc.relation.references40. White C. & Johnson L. Sustainable Food Waste Management in the Restaurant Sector: A Case Study Analysis. Sustainability, 2018, no. 10(4), pp. 12-20.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Українаuk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:241 — готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Авторська довідка_Максимюк.doc49 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Maksymiuk A_R_2025.pdf2,85 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора