Mesedez, erabili identifikatzaile hau item hau aipatzeko edo estekatzeko: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49649
Titulua: Проєкт цеху з виробництва сичужних сирів низької жирності
Beste titulu batzuk: Project of a workshop for the production of rennet cheeses with low fat content
Egilea: Гарасимюк, Олександра Анатоліївна
Harasymiuk, Oleksandra
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Гарасимюк О. А. Проєкт цеху з виробництва сичужних сирів низької жирності : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 78 с.
Gordailuaren-data: 2025
Submitted date: 2025
Date of entry: 8-Jul-2025
Argitalpen: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: ТНТУ
Supervisor: Дацишин, Катерина Євгенівна
Datsyshyn, Кateryna
Committee members: Кравець, Олег Ігорович
Kravets, Oleh
UDC: 637.3/637.146.4
Gako-hitzak: сичужні сири,
низька жирність,
переробка молока,
сир «Славутич»,
сир «Литовський»,
сир «Прибалтійський»,
суха сироватка,
технологічний процес,
техніко-економічний аналіз.
rennet cheeses,
low fat,
milk processing,
«Slavutych» cheese,
«Lytovskyy» cheese,
«Prybaltiyskyy» cheese,
dry whey,
, technological process,
technical and economic analysis
Laburpena: Кваліфікаційна робота присвячена розробці проєкту цеху з виробництва сичужних сирів низької жирності, потужністю переробки 46 тон незбираного молока на добу при двозмінному режимі роботи. Асортимент продукції включає сири «Славутич» і «Литовський» із масовою часткою жиру 30%, сир «Прибалтійський» - 20%, а також суху сироватку як побічний продукт виробництва. Метою роботи є розробка та обґрунтування технологічних рішень для створення проєкту виробничого цеху, здатного забезпечити стабільний випуск якісної продукції відповідно до сучасних вимог щодо технологічних, економічних та екологічних показників; створення ефективного і економічного виробничого процесу переробки молока, а також вибір відповідного обладнання для забезпечення заданої потужності. У ході виконання роботи проведено аналіз ринку сичужних сирів, що дозволило визначити конкурентні переваги та рентабельність продукції. Обґрунтовано вибір сировини та постачальників незбираного молока з урахуванням необхідних показників якості. Описано технологічні процеси виробництва кожного виду сиру та сушіння сироватки. Наведено характеристику основних етапів, таких як приймання молока, сепарування, пастеризація, згортання молока, формування сирної маси, пресування, дозрівання сирів і пакування готової продукції. Наведено технологічні розрахунки для кожного етапу виробничого процесу. Для підвищення ефективності переробки побічного продукту запропоновано встановлення обладнання для отримання сухої сироватки. У технологічній частині особлива увага приділена вибору сучасного технологічного обладнання для кожного етапу виробництва, яке забезпечує високий рівень автоматизації та енергоефективності, представлено також детальний план виробничих приміщень із дотриманням санітарних норм і правил. Дана робота також включає розділ з безпеки життєдіяльності та охорони праці й висновки. Робота може бути використана як основа для створення сучасних підприємств молокопереробної галузі, орієнтованих на виробництво високоякісних сичужних сирів.
The qualification work is dedicated to the development of a project for a production facility specializing in the manufacture of low-fat rennet cheeses, with a processing capacity of 46 tons of whole milk per day in a two-shift work schedule. The product range includes «Slavutych» and «Lytovskyy» cheeses with a fat content of 30%, «Prybaltiyskyy» cheese with a fat content of 20%, and also dry whey as a by-product of cheese production. The purpose of the work is to develop and justify technological solutions for creating a production workshop project capable of ensuring stable production of quality products in accordance with modern requirements for technological, economic and environmental indicators; creating an effective and economical production process for milk processing, as well as selecting appropriate equipment to ensure a given capacity. During the work implementation, an analysis of the rennet cheeses market was conducted, which allowed us to determine the competitive advantages and profitability of the products. The choice of raw materials and suppliers of the whole milk was justified, taking into account the required quality indicators. The technological processes for the production of each type of cheese and for whey drying were described. The main production stages were characterized, including milk acceptance, separation, pasteurization, milk coagulation, cheese formation, pressing, cheese ripening, and packaging of the finished products. Technological calculations were provided for each stage of the production process. The installation of equipment for obtaining dry whey was proposed to improve the efficiency of by-product processing. The technological section focuses in particular on the selection of modern technological equipment for each stage of production, ensuring a high level of automation and energy efficiency. A detailed plan of the production premises was also provided, in compliance with sanitary standards and regulations. This work also includes a section on life safety and labor protection, as well as conclusions. The work can serve as a basis for the creation of modern dairy processing enterprises focused on the production of high-quality rennet cheeses.
Content: ВСТУП 7 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 9 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 9 1.2 Характеристика сировинної зони 13 1.3 Обгрунтування асортименту молочної продукції 15 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 16 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 19 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 19 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту….19 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 20 2.1.3 Сировино-продуктовий розрахунок 21 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 29 2.2 Вибір та обгрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 30 2.2.1 Вимоги до сировини, використованої для виробництва молочних продуктів 30 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 34 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 38 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 44 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 46 2.4 Підбір технологічного обладнання 51 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 60 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 62 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 65 ВИСНОВКИ 74 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 76 ДОДАТКИ 79
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49649
Copyright owner: © Гарасимюк О. А., 2025
References (Ukraine): 1. Калюжний О.В., Пономарьова І.М. Технологія молока і молочних продуктів: підручник. К.: Центр учбової літератури, 2019. 520 с.
2. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. Технологія молочних продуктів: підруч. К.: НУХТ, 2013. 502 с.
3. Крупа О.М. Технології молока і молочних продуктів: підруч./уклад. Крупа О.М. Тернопіль: Підручники і посібники, 2024. 795 с.
4. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 1. «Технології незбираномолочних продуктів та морозива» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 196 с.
5. Поліщук Г., Сухенко Ю., Раманаускас Р., Шингарева Т. Технологія сиру. Київ: «ІНКОС», 2018. 412 с.
6. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 2. «Технології маслоробства і сироробства» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О. М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 180 с.
7. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 3. «Технології молочних консервів та перероблення вторинної молочної сировини» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О. М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 166 с.
8. ДОПОВІДЬ «Про стан навколишнього природного середовища Закарпатської області» (Екологічна інспекція Закарпатської області, 2018).
9. Розтрьопа В. Половину українського ринку можуть зайняти європейські сири. Агро 24. https://24tv.ua/agro24/ukrayinski-siri-vitisnyayutsya-yevropeyskimimozhe-buti-vtrachena_n2737015 (Дата звернення 02.06.2025).
10. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.
11. Методичні вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньокваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» / Уклад.: Дацишин К.Є., Крупа О.М, Сторож Л.А. Т.: ТНТУ, 2022. 86 с.
12. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навчальний посібник. Київ: НУХТ, 2013. 394 с.
13. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Чинний від 01-01-2019]. Вид. офіц. Київ, 2018: ТК 140, 2018. 12 с.
14. ДСТУ 7515:2014. Сироватка молочна. Технічні умови. [Чинний від 01- 02-2015]. Вид. офіц. Київ, 2015: Держспоживстандарт України, 2015. 11 с.
15. ДСТУ 4552:2006. Сироватка молочна суха. Технічні умови. [Чинний від 2006-04-27]. Вид. офіц. Київ, 2006: Держспоживстандарт України, 2006. 14 с.
16. ДСТУ 4421:2005. Сири тверді (український асортимент). [Чинний від 01-07-2006]. Вид. офіц. Київ, 2005: ТК 140, 2005. 13 с.
17. ДСТУ 6003:2008. Сири тверді. Загальні технічні умови. [Чинний від 2009-03-01]. Вид. офіц. Київ, 2009: Держспоживстандарт України, 2009. 13 с.
18. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: навчальний посібник. Київ: НУХТ, 2003.168 с.
19. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості. Курс лекцій для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». Тернопіль, 2019. 130 с.
20. Шульга Н.М., Млечко Л.А. Санітарія та гігієна: навчальний посібник. Київ: ІПДО НУХТ, 2011. 34 с.
21. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Навч. посібн. / За ред. Є.П. Желібо, 6-е вид. К.: Каравела, 2011. 344 с.
22. Яким Р.С. Безпека життєдіяльності. Навч. посіб. Львів: Видавництво «Бескід Біт», 2005. 304 с.
23. Новини. Види та порядок проведення інструктажів з охорони праці. Охорона праці і пожежна безпека. https://oppb.com.ua/
24. Кодекс цивільного захисту України від 2 жовтня 2012 р. № 5403-VI.
Content type: Bachelor Thesis
Bildumetan azaltzen da:181 — Харчові технології (бакалаври)

Item honetako fitxategiak:
Fitxategia Deskribapena TamainaFormatua 
КР_Гарасимюк.pdf6,3 MBAdobe PDFBistaratu/Ireki
Авторська_довідка_Гарасимюк.pdf265,46 kBAdobe PDFBistaratu/Ireki


DSpaceko itemak copyright bidez babestuta daude, eskubide guztiak gordeta, baldin eta kontrakoa adierazten ez bada.

Administratzailearen tresnak