Mesedez, erabili identifikatzaile hau item hau aipatzeko edo estekatzeko: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49645
Titulua: Проєкт цеху з виробництва масла вершкового з організацією переробки вторинної сировини потужністю 56 т незбираного молока за добу
Beste titulu batzuk: Project of a workshop for the production of butter with the organization of secondary raw material processing, with a capacity of 56 tons of raw milk per day
Egilea: Луцків, Ірина Володимирівна
Lutskiv, Iryna
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Bibliographic description (Ukraine): Луцків І. В. Проєкт цеху з виробництва масла вершкового з організацією переробки вторинної сировини потужністю 56 т незбираного молока за добу : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 57 с.
Gordailuaren-data: 2025
Submitted date: 2025
Date of entry: 8-Jul-2025
Argitalpen: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: ТНТУ
Supervisor: Дацишин, Катерина Євгенівна
Datsyshyn, Kateryna
Committee members: Кравець, Олег Ігорович
Kravets, Oleh
UDC: 637.23
Gako-hitzak: вершкове масло,
медове масло,
спосіб перетворення високожирних вершків,
маслянка,
кефір,
маслоробна галузь,
технологія виробництва,
переробка вторинної сировини
butter,
honey butter,
method of converting high-fat cream,
buttermilk,
kefir,
butter industry,
production technology,
secondary raw material processing
Laburpena: Представлена робота присвячена розробленню проєкту цеху спеціалізованого на виробництві вершкового масла та переробці побічних продуктів. Основною метою є налагодження ефективного технологічного процесу виготовлення молочних продуктів, зокрема масла медового та кисломолочних напоїв, ефективне використання сировини, зменшення відходів, можливості її повторного використання та переробки. Представлений проєкт містить традиційний асортимент національних продуктів, а саме два види масел: «Здоров’я» та «Бджілка», що виготовляються із внесенням корисного та популярного з давніх-давен на території нашого регіону замінника цукру, меду. Крім того, заплановано виробляти із вторинної сировини нежирний кефір та напій з маслянки «Дієтичний»; визначено оптимальні напрямки переробки сировини, а також обрано та обґрунтовано технологічні процеси, що забезпечують високу якість, екологічну відповідальність та раціональне використання ресурсів, відповідно до чинних нормативних вимог; здійснено сировинно-продуктові для продуктів асортиментного ряду, які зведено у таблицю розрахунку продуктів, сформовано вимоги для сировини, а також вказано нормативні характеристики готової продукції. У технологічній частині наведено підбір сучасного технологічного обладнання, описано технології виготовлення кожного продукту, а також розглянуто методи ТХК та МБК; проведено обчислення площ основних й допоміжних дільниць, що потрібні для забезпечення виробництва, із врахуванням вимог стандартів та санітарно-гігієнічних норм. В останньому розділі представленої роботи розглянуті питання, що стосуються безпеки життєдіяльності та охорони праці. Проєкт спрямований на забезпечення стабільної якості молочних продуктів, оптимізацію виробничих процесів та ефективне використання вторинної сировини, що відповідає сучасним тенденціям сталого розвитку харчової промисловості.
Presented work is dedicated to the development of a facility specialized in the production of butter and by-products processing. The main objective is to establish an efficient technological process for producing dairy products, particularly honey butter and fermented milk beverages, with a focus on effective raw material utilization, waste reduction, and opportunities for it reuse and recycling. The proposed project includes a traditional assortment of national products, specifically two types of butter — "Zdorovya" and "Bdzhilka" — made with the addition of honey, a beneficial and historically popular natural sugar substitute in our region. In addition, it has been planned to produce low-fat kefir and a buttermilk drink “Diyetychnyy” from recycled raw materials; and also technological processes that ensure high quality, environmental responsibility and rational use of resources were selected and justified, in accordance with current regulatory requirements; raw material and product calculations for the range of products have been carried out and summarized in the product calculation table, requirements for raw materials and also specified regulatory characteristics of finished products have been formed. The technological section presents the selection of modern equipment, describes the manufacturing processes for each product, and outlines the methods of physico-chemical and microbiological control; calculations for the areas of primary and auxiliary production sections were carried out, in compliance with applicable standards and sanitary-hygienic regulations. The final chapter of this work considers life safety and occupational health issues. The project aims to ensure stable dairy product quality, optimize production processes, and efficiently utilize secondary raw materials, aligning with modern trends in sustainable development within the food industry.
Content: ВСТУП 6 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 7 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 7 1.2 Характеристика сировинної зони 9 1.3 Обгрунтування асортименту молочної продукції 9 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 11 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 13 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 13 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 13 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 14 2.1.3 Сировино-продуктовий розрахунок 14 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 20 2.2 Вибір та обгрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 20 2.2.1 Вимоги до сировини, використованої для виробництва молочних продуктів 20 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 24 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 28 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 30 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 32 2.4 Підбір технологічного обладнання 37 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 43 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 44 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 48 ВИСНОВКИ 54 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 55
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49645
Copyright owner: © Луцків І. В., 2025
References (Ukraine): 1. Машкін М.I, Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочнихпродуктів. Київ: Вища освіта, 2006. 351 с.
2. Гніцевич В. Харчові технології. технологія продуктів тваринного походження: навч. посіб. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2022. 246 с.
3. Івано-Франківськ [Електронний ресурс]/ Режим доступу до ресурсу https://uk.wikipedia.org/wiki/Івано-Франківськ.
4. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 1. «Технології незбираномолочних продуктів та морозива» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 196 с.
5. Поліщук Г. Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія молочних продуктів :навч. посіб. Київ: НУХТ, 2013. 502 с.
6. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.
7. Метод. вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» / Уклад.: Дацишин К.Є., Крупа О.М, Сторож Л.А. Т.: ТНТУ, 2022. 86 с.
8. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посіб. Київ: НУХТ, 2013. 343 с.
9. Спосіб виробництва вершкового десертного масла «Здоров'я» : пат. 60785 Україна: A23C15/00. № u201015357; заявл. 20.12.2010; опубл. 25.06.2011. 6 с.
10. Спосіб виробництва вершкового десертного масла «Бджілка»: пат. 62608 Україна: A23C15/00. № u201015343; заявл. 20.12.2010; опубл. 12.09.2011. 6 с.
11. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Чинний від 01-01-2019]. Вид. офіц. Київ, 2018: ТК 140, 2018. 12 с.
12. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 2. «Технології маслоробства і сироробства» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 180 с.
13. ДСТУ 4497:2005. Мед натуральний. Технічні умови. [Чинний від 01- 01-2007]. Вид. офіц. Київ, 2007: Держспоживстандарт України, 2007. 25с.
14. ДСТУ 3127-95. Обніжжя бджолине (пилок квітковий) і його суміші. Технічні умови. [Чинний від 01-07-1996]. Вид. офіц. Київ, 1996: Держспоживстандарт України, 1996. 28 с.
15. ДСТУ 4666:2006. Молочко маточне бджолине. Технічні умови. [Чинний від 01-07-2007]. Вид. офіц. Київ, 2007: Держспоживстандарт України, 2007. 25с.
16. Крупа О.М. Технології молока і молочних продуктів : підруч. / уклад. О.М. Крупа Тернопіль: Підручники і посібники, 2024. 795 с.
17. Грек О.В., Поліщук Г. Є., Онопрійчук О.О. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки: навч. посібник. МОН молоді та спорту України. Київ: НУХТ, 2011. 210 с.
18. Власенко В.В., Головко М.П., Семко Т.В. Технологія молока та молочних продуктів: навчальний посібник. Харків: ХДУХТ, 2018. 202 с.
19. Рашевська Т.О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. К.: НУХТ. 86 с.
20. ДСТУ 4592:2006. Масло вершкове з наповнювачами. Технічні умови [Чинний від 01-04-2007]. Вид. офіц. Київ, 2007: Держспоживстандарт України, 2007. 23 с.
21. ДСТУ 4417:2005. Кефір. Технічні умови [Чинний від 01-10-2006]. Вид. офіц. Київ, 2014: Мінекономрозвитку України, 2014. 16с.
22. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 3. «Технології молочних консервів та перероблення вторинної молочної сировини» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Вектор
23. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: Навч. посіб. Київ: НУХТ, 2003. 168 с.
24. Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.
25. Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. Технологічне обладнання молочних виробництв, Київ.: Фірма «Інкос», 2007. 344 с.
26. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості: курс лекцій. Тернопіль: ВЦ «Вектор», 2019. 129с.
27. Шульга Н.М., Млечко Л.А. Санітарія та гігієна. Навчальний посібник. К.: ІПДО НУХТ, 2011. 34 с.
28. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: навч. посіб. 6-те вид. Київ: Каравела, 2008. 344 с.
29. Ткачук К.Н., Зацарний В.В., Зеркалов Д.В. Основи охорони праці : підручник. 3-тє вид. Київ: Основа, 2014. 456 с.
Content type: Bachelor Thesis
Bildumetan azaltzen da:181 — Харчові технології (бакалаври)

Item honetako fitxategiak:
Fitxategia Deskribapena TamainaFormatua 
КР_Луцків.pdf3,17 MBAdobe PDFBistaratu/Ireki
Авторська_довідка_Луцків.pdf248,48 kBAdobe PDFBistaratu/Ireki


DSpaceko itemak copyright bidez babestuta daude, eskubide guztiak gordeta, baldin eta kontrakoa adierazten ez bada.

Administratzailearen tresnak