Ezzel az azonosítóval hivatkozhat erre a dokumentumra forrásmegjelölésben vagy hiperhivatkozás esetén: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49645
Összes dokumentumadat
DC mezőÉrtékNyelv
dc.contributor.advisorДацишин, Катерина Євгенівна-
dc.contributor.advisorDatsyshyn, Kateryna-
dc.contributor.authorЛуцків, Ірина Володимирівна-
dc.contributor.authorLutskiv, Iryna-
dc.date.accessioned2025-07-08T18:41:28Z-
dc.date.available2025-07-08T18:41:28Z-
dc.date.issued2025-
dc.date.submitted2025-
dc.identifier.citationЛуцків І. В. Проєкт цеху з виробництва масла вершкового з організацією переробки вторинної сировини потужністю 56 т незбираного молока за добу : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. К. Є. Дацишин. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 57 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49645-
dc.description.abstractПредставлена робота присвячена розробленню проєкту цеху спеціалізованого на виробництві вершкового масла та переробці побічних продуктів. Основною метою є налагодження ефективного технологічного процесу виготовлення молочних продуктів, зокрема масла медового та кисломолочних напоїв, ефективне використання сировини, зменшення відходів, можливості її повторного використання та переробки. Представлений проєкт містить традиційний асортимент національних продуктів, а саме два види масел: «Здоров’я» та «Бджілка», що виготовляються із внесенням корисного та популярного з давніх-давен на території нашого регіону замінника цукру, меду. Крім того, заплановано виробляти із вторинної сировини нежирний кефір та напій з маслянки «Дієтичний»; визначено оптимальні напрямки переробки сировини, а також обрано та обґрунтовано технологічні процеси, що забезпечують високу якість, екологічну відповідальність та раціональне використання ресурсів, відповідно до чинних нормативних вимог; здійснено сировинно-продуктові для продуктів асортиментного ряду, які зведено у таблицю розрахунку продуктів, сформовано вимоги для сировини, а також вказано нормативні характеристики готової продукції. У технологічній частині наведено підбір сучасного технологічного обладнання, описано технології виготовлення кожного продукту, а також розглянуто методи ТХК та МБК; проведено обчислення площ основних й допоміжних дільниць, що потрібні для забезпечення виробництва, із врахуванням вимог стандартів та санітарно-гігієнічних норм. В останньому розділі представленої роботи розглянуті питання, що стосуються безпеки життєдіяльності та охорони праці. Проєкт спрямований на забезпечення стабільної якості молочних продуктів, оптимізацію виробничих процесів та ефективне використання вторинної сировини, що відповідає сучасним тенденціям сталого розвитку харчової промисловості.uk_UA
dc.description.abstractPresented work is dedicated to the development of a facility specialized in the production of butter and by-products processing. The main objective is to establish an efficient technological process for producing dairy products, particularly honey butter and fermented milk beverages, with a focus on effective raw material utilization, waste reduction, and opportunities for it reuse and recycling. The proposed project includes a traditional assortment of national products, specifically two types of butter — "Zdorovya" and "Bdzhilka" — made with the addition of honey, a beneficial and historically popular natural sugar substitute in our region. In addition, it has been planned to produce low-fat kefir and a buttermilk drink “Diyetychnyy” from recycled raw materials; and also technological processes that ensure high quality, environmental responsibility and rational use of resources were selected and justified, in accordance with current regulatory requirements; raw material and product calculations for the range of products have been carried out and summarized in the product calculation table, requirements for raw materials and also specified regulatory characteristics of finished products have been formed. The technological section presents the selection of modern equipment, describes the manufacturing processes for each product, and outlines the methods of physico-chemical and microbiological control; calculations for the areas of primary and auxiliary production sections were carried out, in compliance with applicable standards and sanitary-hygienic regulations. The final chapter of this work considers life safety and occupational health issues. The project aims to ensure stable dairy product quality, optimize production processes, and efficiently utilize secondary raw materials, aligning with modern trends in sustainable development within the food industry.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВСТУП 6 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 7 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 7 1.2 Характеристика сировинної зони 9 1.3 Обгрунтування асортименту молочної продукції 9 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 11 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 13 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 13 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 13 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 14 2.1.3 Сировино-продуктовий розрахунок 14 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 20 2.2 Вибір та обгрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 20 2.2.1 Вимоги до сировини, використованої для виробництва молочних продуктів 20 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 24 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 28 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 30 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 32 2.4 Підбір технологічного обладнання 37 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 43 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 44 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 48 ВИСНОВКИ 54 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 55uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectвершкове масло,uk_UA
dc.subjectмедове масло,uk_UA
dc.subjectспосіб перетворення високожирних вершків,uk_UA
dc.subjectмаслянка,uk_UA
dc.subjectкефір,uk_UA
dc.subjectмаслоробна галузь,uk_UA
dc.subjectтехнологія виробництва,uk_UA
dc.subjectпереробка вторинної сировиниuk_UA
dc.subjectbutter,uk_UA
dc.subjecthoney butter,uk_UA
dc.subjectmethod of converting high-fat cream,uk_UA
dc.subjectbuttermilk,uk_UA
dc.subjectkefir,uk_UA
dc.subjectbutter industry,uk_UA
dc.subjectproduction technology,uk_UA
dc.subjectsecondary raw material processinguk_UA
dc.titleПроєкт цеху з виробництва масла вершкового з організацією переробки вторинної сировини потужністю 56 т незбираного молока за добуuk_UA
dc.title.alternativeProject of a workshop for the production of butter with the organization of secondary raw material processing, with a capacity of 56 tons of raw milk per dayuk_UA
dc.typeBachelor Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Луцків І. В., 2025uk_UA
dc.contributor.committeeMemberКравець, Олег Ігорович-
dc.contributor.committeeMemberKravets, Oleh-
dc.coverage.placenameТНТУuk_UA
dc.subject.udc637.23uk_UA
dc.relation.references1. Машкін М.I, Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочнихпродуктів. Київ: Вища освіта, 2006. 351 с.uk_UA
dc.relation.references2. Гніцевич В. Харчові технології. технологія продуктів тваринного походження: навч. посіб. Кривий Ріг: ДонНУЕТ, 2022. 246 с.uk_UA
dc.relation.references3. Івано-Франківськ [Електронний ресурс]/ Режим доступу до ресурсу https://uk.wikipedia.org/wiki/Івано-Франківськ.uk_UA
dc.relation.references4. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 1. «Технології незбираномолочних продуктів та морозива» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 196 с.uk_UA
dc.relation.references5. Поліщук Г. Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологія молочних продуктів :навч. посіб. Київ: НУХТ, 2013. 502 с.uk_UA
dc.relation.references6. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.uk_UA
dc.relation.references7. Метод. вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів. Частина 1» для здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» / Уклад.: Дацишин К.Є., Крупа О.М, Сторож Л.А. Т.: ТНТУ, 2022. 86 с.uk_UA
dc.relation.references8. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посіб. Київ: НУХТ, 2013. 343 с.uk_UA
dc.relation.references9. Спосіб виробництва вершкового десертного масла «Здоров'я» : пат. 60785 Україна: A23C15/00. № u201015357; заявл. 20.12.2010; опубл. 25.06.2011. 6 с.uk_UA
dc.relation.references10. Спосіб виробництва вершкового десертного масла «Бджілка»: пат. 62608 Україна: A23C15/00. № u201015343; заявл. 20.12.2010; опубл. 12.09.2011. 6 с.uk_UA
dc.relation.references11. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Чинний від 01-01-2019]. Вид. офіц. Київ, 2018: ТК 140, 2018. 12 с.uk_UA
dc.relation.references12. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 2. «Технології маслоробства і сироробства» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Вектор, 2024. 180 с.uk_UA
dc.relation.references13. ДСТУ 4497:2005. Мед натуральний. Технічні умови. [Чинний від 01- 01-2007]. Вид. офіц. Київ, 2007: Держспоживстандарт України, 2007. 25с.uk_UA
dc.relation.references14. ДСТУ 3127-95. Обніжжя бджолине (пилок квітковий) і його суміші. Технічні умови. [Чинний від 01-07-1996]. Вид. офіц. Київ, 1996: Держспоживстандарт України, 1996. 28 с.uk_UA
dc.relation.references15. ДСТУ 4666:2006. Молочко маточне бджолине. Технічні умови. [Чинний від 01-07-2007]. Вид. офіц. Київ, 2007: Держспоживстандарт України, 2007. 25с.uk_UA
dc.relation.references16. Крупа О.М. Технології молока і молочних продуктів : підруч. / уклад. О.М. Крупа Тернопіль: Підручники і посібники, 2024. 795 с.uk_UA
dc.relation.references17. Грек О.В., Поліщук Г. Є., Онопрійчук О.О. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки: навч. посібник. МОН молоді та спорту України. Київ: НУХТ, 2011. 210 с.uk_UA
dc.relation.references18. Власенко В.В., Головко М.П., Семко Т.В. Технологія молока та молочних продуктів: навчальний посібник. Харків: ХДУХТ, 2018. 202 с.uk_UA
dc.relation.references19. Рашевська Т.О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. К.: НУХТ. 86 с.uk_UA
dc.relation.references20. ДСТУ 4592:2006. Масло вершкове з наповнювачами. Технічні умови [Чинний від 01-04-2007]. Вид. офіц. Київ, 2007: Держспоживстандарт України, 2007. 23 с.uk_UA
dc.relation.references21. ДСТУ 4417:2005. Кефір. Технічні умови [Чинний від 01-10-2006]. Вид. офіц. Київ, 2014: Мінекономрозвитку України, 2014. 16с.uk_UA
dc.relation.references22. Крупа О.М. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 3. «Технології молочних консервів та перероблення вторинної молочної сировини» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. О.М. Крупа. Тернопіль: Векторuk_UA
dc.relation.references23. Ромоданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості: Навч. посіб. Київ: НУХТ, 2003. 168 с.uk_UA
dc.relation.references24. Кухтин М.Д., Кравченюк Х.Ю. Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2023. 157 с.uk_UA
dc.relation.references25. Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. Технологічне обладнання молочних виробництв, Київ.: Фірма «Інкос», 2007. 344 с.uk_UA
dc.relation.references26. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості: курс лекцій. Тернопіль: ВЦ «Вектор», 2019. 129с.uk_UA
dc.relation.references27. Шульга Н.М., Млечко Л.А. Санітарія та гігієна. Навчальний посібник. К.: ІПДО НУХТ, 2011. 34 с.uk_UA
dc.relation.references28. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: навч. посіб. 6-те вид. Київ: Каравела, 2008. 344 с.uk_UA
dc.relation.references29. Ткачук К.Н., Зацарний В.В., Зеркалов Д.В. Основи охорони праці : підручник. 3-тє вид. Київ: Основа, 2014. 456 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Ebben a gyűjteményben:181 — Харчові технології (бакалаври)

Fájlok a dokumentumban:
Fájl Leírás MéretFormátum 
КР_Луцків.pdf3,17 MBAdobe PDFMegtekintés/Megnyitás
Авторська_довідка_Луцків.pdf248,48 kBAdobe PDFMegtekintés/Megnyitás


Minden dokumentum, ami a DSpace rendszerben szerepel, szerzői jogokkal védett. Minden jog fenntartva!

Admin Tools