Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49641
Назва: Проєкт цеху кисломолочного сиру потужністю перероблення 72 т молока незбираного за добу
Інші назви: Project of a workshop for the production of curd with a processing capacity of 72 tons of raw milk per day
Автори: Михайлишин, Тарас Володимирович
Mykhailyshyn, Taras
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Михайлишин Т. В. Проєкт цеху кисломолочного сиру потужністю перероблення 72 т молока незбираного за добу : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. Л. А. Сторож. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 61 с.
Дата публікації: 2025
Дата подання: 2025
Дата внесення: 8-лип-2025
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla
Члени комітету: Ворощук, Віктор Ярославович
Voroshchuk, Victor
Назарко, Ірина
УДК: 637.146
Теми: кисломолочний сир,
молокопереробна промисловість,
проектування
curd,
dairy industry,
designing
Короткий огляд (реферат): Відповідно до завдання на кваліфікаційну роботу асортимент продукції виробництва включає: сир кисломолочний нежирний, сир кисломолочний із масовою часткою жиру 5%, м’який дієтичний кисломолочний сир з плодово-ягідними наповнювачами, а також пастеризовану сироватку, що є цінним продуктом переробки цінної молочної вторинної сировини. Використання сучасного технологічного обладнання сприяє оптимізації виробничих процесів, підвищенню загальної продуктивності, покращенню якості готової продукції, а також забезпечує зниження впливу людського фактора на перебіг технологічних операцій. В першому розділі подано обґрунтування вибору асортименту продукції, виконані розрахунки, відповідно до яких обрано населений пункт для розташування проєктованого цеху. У другому розділі здійснено сировинно-продуктові розрахунки, представлено зведену таблицю виконаних розрахунків заданого асортименту, описано вимоги до сировини та нормативні характеристики готової продукції, зроблено підбір сучасного технологічного обладнання, опис технології виробництва та контролю на етапах переробки (технохімічний і мікробіологічний), а також розрахунки площ виробничих та допоміжних приміщень. У третьому розділ висвітлено вимоги до компонування приміщень з врахуванням необхідності дотримання техніки безпеки, а також зазначені заходи електробезпеки. У висновках подано основні результати виконаної кваліфікаційної роботи та їхнє практичне значення для організації ефективного виробництва сиру кисломолочного.
According to the objectives of the qualification project, the product assortment of the enterprise includes: fat-free curd, curd with a fat content of 5%, soft dietary curd with fruit and berry fillers, as well as pasteurized whey, which is a valuable product derived from processing high-value secondary dairy raw materials. The use of modern technological equipment contributes to the optimization of production processes, increases overall productivity, improves the quality of finished products, and reduces the impact of human factors on technological operations. The first chapter provides a justification for the selection of the product assortment and includes calculations based on which the location for the projected production facility was chosen. The second chapter contains raw material and product calculations, a summary table of the performed calculations for the specified product range, a description of raw material requirements and regulatory characteristics of finished products, a selection of modern technological equipment, a description of the production and control technology at the processing stages (technochemical and microbiological), as well as calculations of areas for production and auxiliary premises. The third chapter outlines the requirements for the layout of premises, taking into account the need to comply with safety regulations, and also specifies electrical safety measures. The conclusions present the main results of the qualification project and their practical significance for the organization of efficient cottage cheese production.
Зміст: ВСТУП 5 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 6 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 6 1.2 Характеристика сировинної зони 7 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 8 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 9 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 11 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 11 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 11 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 12 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 13 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 16 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 17 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 17 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 21 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 24 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 26 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 28 2.4 Підбір технологічного обладнання 37 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 43 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 45 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 49 ВИСНОВКИ 57 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 58 ДОДАТКИ 60
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49641
Власник авторського права: © Михайлишин Т. В., 2025
Перелік літератури: 1. Беспалова Л. А., Сорока М. Д. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. К.: Центр учбової літератури, 2011. 368 с.
2. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. К., 2001. 190 с.
3. Волик Т. В., Нікольченко Ю. В. Контроль якості та безпеки молочних продуктів. Харків: ХДУХТ, 2018. 274 с.
4. Геврик Є О. Охорона праці. К.: Ельга; Ніка-Центр, 2003. 280 с.
5. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів. К.: НУХТ, 2003. 568с.
6. ДСТУ 3662:2018 Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [чинний від 27.06.2018]. Вид. оф. Київ: Держспоживстандарт України, 2018.
7. ДСТУ 4554:2006 Сир кисломолочний. Технічні умови. умови [чинний від 27.04.2006]. Вид. оф. Київ: Держспоживстандарт України, 2007.
8. ДСТУ 7126:2009. Сиропи. Загальні технічні умови. [чинний від 12.12.2009]. Вид. оф. Київ: Держспоживстандарт України, 2010.
9. ДСТУ 8131-2015. Вершки-сировина. Технічні умови. [чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2017. 14 с.
10. Желібо Є П., Заверуха Н. М., Зацарний В, В. Безпека життєдіяльності / За ред. Є П. Желібо. К.: Каравела, 2010. - 328 с.
11. Іванченко Л. П. Гігієна виробництва молочних продуктів. Харків: ХНУВС, 2011. 214 с.
12. Іванова С. П. Основи молочарства і молочних технологій. Харків: Факт, 2013. 296 с.
13. Катренко Л. А, Пістун І. П. Охорона праці в галузі освіти. К.: Університетська книга; Суми, 2001. 340 с.
14. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання/ Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с.
15. Москальова В.М. Основи охорони праці: Підручник. К.: ВД «Професіонал», 2005. 672 с.
16. Перцевий Ф.В. «Технологія переробки молока» / Перцевий Ф.В, Гурський П.В, Машкін М.І. Харків: ХДУХТ, 2006. 378 с.
17. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 394 с.
18. Романенко Л. П., Романенко І. Л. Молоко і молочні продукти: технологія та контроль якості. К.: Кондор, 2010. 350 с.
19. Сидоренко О. І., Колесник Н. М. Технологія молока і молочних продуктів: навч. посібник. К.: НУХТ, 2020. 274 с.
20. Скарбовійчук О. М., Кочубей-Литвиненко О. В., Чернюшок О. А., Федоров В. Г. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів: довідник. К. : НУХТ, 2012. 311 с.
21. Технології молока і молочних продуктів : підруч. / укладач. Крупа О. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2024. 777 с.
22. Ткаченко С. В. Санітарія та гігієна в молочному виробництві. Миколаїв: Іліон, 2013. 168 с.
23. Фролова Н. Е. Основи конструювання нових харчових продуктів. К.: НУХТ, 2010. 207 с.
Тип вмісту: Bachelor Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — Харчові технології (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КР_Михайлишин Тарас.pdf2,31 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Авторська_довідка_Михайлишин.pdf386,35 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора