Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49639
Назва: | «Проєкт цеху з виробництва незбираномолочної продукції потужністю 86 тонн молока за добу» |
Інші назви: | «Project of a workshop for the production of whole milk products with a capacity of 86 tons of milk per day» |
Автори: | Баб’як, Марія Ігорівна Babiak, Mariia |
Приналежність: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Бібліографічний опис: | Баб’як М. І. Проєкт цеху з виробництва незбираномолочної продукції потужністю 86 тонн молока за добу : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. Л. А. Сторож. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 56 с. |
Дата публікації: | 2025 |
Дата подання: | 2025 |
Дата внесення: | 8-лип-2025 |
Видавництво: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Країна (код): | UA |
Місце видання, проведення: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Науковий керівник: | Сторож, Людмила Анатоліївна Storozh, Liudmyla |
Члени комітету: | Вовчко, Олег Мирославович Vovchko, Oleh |
УДК: | 637.1 |
Теми: | технологія, молоко, кефір, ряжанка, йогурт, пастеризація, закваска, резервуар, виробництво, сировина technology, milk, kefir, rhazhenka, yogurt, pasteurization, starter culture, tank, production, raw materials |
Короткий огляд (реферат): | У кваліфікаційній роботі розроблено проект цеху з виробництва незбираномолочної продукції потужністю 86 тонн за добу. В асортимент продукції входять:
- Молоко пастеризоване м.ч.ж. 3,2%
- Кефір фруктовий з наповнювачем «Полуниця» м.ч.ж. 2,5%
- Ряжанка м.ч.ж. 4%
- Йогурт вітамінізований м.ч.ж. 2,5%
У якості сировини використовується молоко з масовою часткою жиру 3,6%.
Кисломолочні продукти виготовляються резервуарним способом.
У першому розділі подано техніко-економічне обґрунтування доцільності створення підприємства з виробництва незбираномолочних продуктів у Вінницькій області. Розглянуто вибір місця розташування, охарактеризовано сировинну зону, визначено асортимент продукції та канали реалізації.
У другому розділі викладено технологічну частину: проведено розрахунки виробничої потужності, побудовано схему переробки сировини, обґрунтовано технологічні процеси, підібрано обладнання, здійснено контроль якості та розраховано площі приміщень.
Третій розділ присвячено питанням охорони праці та безпеки життєдіяльності на підприємстві. The qualification paper presents a project of a workshop for the production of whole milk products with a capacity of 86 tons per day. The product range includes: - Pasteurized milk with 3.2% fat content - Fruit kefir with strawberry flavoring, 2.5% fat content - Rhazhenka with 4% fat content - Fortified yogurt with 2.5% fat content Milk with a fat content of 3.6% is used as raw material. The fermented milk products are manufactured using the tank method. The first section provides a technical and economic justification for establishing an enterprise for the production of fluid milk products in the Vinnytsia region. It examines the choice of location, characterizes the raw material supply zone, determines the product range, and outlines the sales channels. The second section presents the technological part: it includes calculations of production capacity, a processing flow diagram of the raw materials, justification of technological processes, selection of equipment, quality control, and calculation of the required production area. The third section addresses occupational health and safety issues at the enterprise. |
Зміст: | ВСТУП 5 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 7 1.1 Характеристика місця розташування підприємства 7 1.2 Характеристика сировинної зони 8 1.3 Обґрунтування асортименту молочної продукції 9 1.4 Характеристика каналів реалізації продукції 11 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 13 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 13 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку запроєктованого асортименту 13 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 14 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 15 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 19 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 20 2.2.1 Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 20 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва продуктів запроєктованого асортименту 23 2.2.3 Опис технології продуктів запроєктованого асортименту 31 2.2.4 Нормативні показники продуктів запроєктованого асортименту 34 2.3 Технохімічний і мікробіологічний контроль виробництва продуктів запроєктованого асортименту 35 2.4 Підбір технологічного обладнання 37 2.5 Організація санітарно-гігієнічного оброблення технологічного обладнання 43 2.6 Розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень 45 3 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 47 ВИСНОВКИ 53 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ 54 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49639 |
Власник авторського права: | © Баб’як М. І., 2025 |
Перелік літератури: | 1. Бедрій І.Я., Нечай В.Я. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Київ: Кондор, 2009. 286 с. 2. Березюк О.В., Лемешев М.С. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Вінниця : ВНТУ, 2011. 204 с. 3. Власенко В.В., Головко М.П., Семко Т.В., Головко Т.М. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник. Харків : ХДУХТ, 2018. 202 с. 4. Гандзюк М.П., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці: Підруч для студ вищих навч закладів. За ред М П Гандзюка. К. : Каравела, 2004. 408 с. 5. Грек О.В., Красуля О.О. Молокопереробка. Інновації : підручник. Київ : НУХТ, 2017. 390 с. 6. ДСТУ 2661:2010. «Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови». [Чинний від 2010-10-11]. Київ : Держспоживстандарт України, 2011. 14 с. 7. ДСТУ 3662:2018. «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». [Чинний від 2019-07-01]. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2019. 31 с. 8. ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови». [Чинний від 2015-02- 01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2015. 11 с. 9. ДСТУ 4417:2005. «Кефір. Технічні умови.» [Чинний від 01.10.2006]. Київ : Держспоживстандарт України, 2005. 8 с. 10. ДСТУ 4565:2006 «Ряжанка та варенець. Технічні умови». [Чинний від 01.04.2017]. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 8 с. 11. Закон України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 № 1870-IV. URL: https://ips.ligazakon.net/document/T041870?an=305 12. Крамаренко О.С. Біохімія молока і молочних продуктів : курс лекцій. Миколаїв: МНАУ, 2017. 96 с. 13. Крупа О.М. Проектування підприємств молочної промисловості: курс лекцій. Тернопіль: ВЦ «Вектор», 2019. 129 с. 14. Крушельницька Я.В. Фізіологія і психологія праці: Підручник. К. : КНЕУ, 2003. 367 с. 15. Курс лекцій з дисципліни «Технологія молока і молочних продуктів». Частина 1. «Технології незбираномолочних продуктів та морозива» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / уклад. Крупа О.М. Тернопіль: В-во «Вектор», 2024. 196 с. 16. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія молока і молочних продуктів: Навчальне видання. К.: Вища освіта, 2006. 351 с. 17. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання/ Крупа О.М., Дацишин К.Є., Карпик Г.В., Сторож Л.А. Тернопіль: ТНТУ, 2023. 34 с. 18. Молочна карта України-2025: здобутки попри втрати https://milkua.info/uk/post/molocna-karta-ukraini-2025-zdobutki-popri-vtrati 19. Ромоданова В. О., Костенко Т. П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості.: Навч. посіб. К. : НУХТ, 2003. 168 с. 20. Технології молока і молочних продуктів : підруч. / укладач. Крупа О. Тернопіль : Підручники і посібники, 2024. 777 с. 21. Технологія молочних продуктів: Підруч. / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін. К.: НУХТ, 2013. 502 с. 22. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 343 с. 23. Шульга Н.М., Млечко Л.А. Санітарія та гігієна. Навчальний посібник. К.: ІПДО НУХТ, 2011. 34 с. 24. Kubicová Ľ., Predanocyová K, Kádeková Z. The importance of milk and dairy products consumption as a part of rational nutrition. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2019. Vol. 13, №1. P. 234–243 25. Pasteurized and raw milk HealthLink BC https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/pasteurized-and-raw-milk |
Тип вмісту: | Bachelor Thesis |
Розташовується у зібраннях: | 181 — Харчові технології (бакалаври) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
КР_Баб'як_Марія.pdf | 2,79 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити | |
Авторська_довідка_Баб'як.pdf | 411,06 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
Інструменти адміністратора