Ezzel az azonosítóval hivatkozhat erre a dokumentumra forrásmegjelölésben vagy hiperhivatkozás esetén: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49539
Заглавие: Покращення соціально-психологічного клімату в колективі організації, на прикладі ТОВ «Керхер»
Други Заглавия: Improvement of the social and psychological climate in an organization’s staff: LLC "Kärcher" as a case study
Автори: Скрипник, Роман Ігорович
Skrypnyk, Roman
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Скрипник Р. І. Покращення соціально-психологічного клімату в колективі організації, на прикладі ТОВ «Керхер» : робота на здобуття кваліфікаційного рівня бакалавра : спец. 073 – менеджмент / наук. кер. Н. М. Шведа. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 68 с.
Bibliographic description (International): Skrypnyk R. Improvement of the social and psychological climate in an organization’s staff: LLC "Kärcher" as a case study : work for a bachelor’s degree : spec. 073 – management / scientific supervisor N. Shveda. Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2025. 68 p.
Дата на Публикуване: 4-Юли-2025
Submitted date: 18-Юни-2025
Date of entry: 4-Юли-2025
Издател: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Шведа, Наталія Михайлівна
Shveda, Nataliia
Committee members: Паляниця, Віктор Анатолійович
Palianytsia, Viktor
UDC: 331.1:658.3
Ключови Думи: підприємство
колектив
соціально-психологічний клімат
зниження конфліктності
медіація
лідерські навички
enterprise
staff
social and psychological climate
conflict reduction
mediation
leadership skills
Резюме: Об’єкт дослідження – соціально-психологічний клімат в колективі. Предмет дослідження – покращення соціально-психологічного клімату в колективі організації. Мета роботи – дослідити особливості соціально-психологічного клімату ТОВ «Керхер» і визначити шляхи його покращення. Методи дослідження − метод абстрагування; метод спостереження; метод дедукції; логічний метод; метод порівняння; метод аналізу; метод вимірювання; метод синтезу; метод анкетування; системний підхід та інші. Запропоновані шляхи покращення соціально-психологічного клімату в колективі в ТОВ «Керхер», а саме рекомендовано запровадити політику зниження конфліктності і вдосконалити лідерські навики керівників. Рекомендовані новації можуть бути реалізовані на сучасних підприємствах різного виду.
The subject of paper is social and psychological climate in staff. The object of paper is improvement of the social and psychological climate in an organization’s staff. The aim of paper is to investigate the features of the social and psychological climate of Kärcher LLC and to determine ways for its improvement. The results are obtained with the following research methods: abstraction method; observation method; deduction method; logical method; comparison method; analysis method; measurement method; synthesis method; questionnaire method; system approach and others. The ways to improve the social and psychological climate in the organization’s staff at LLC "Kärcher" have been proposed, such as to introduce the reducing conflict policy and to improve the leadership skills of managers. The recommendations can be implemented in different types modern enterprises activity.
Описание: Кожна людина постійно перебуває в контакті з іншими людьми як в особистому, так і в професійному житті. Саме настрій і психологічні відчуття людей визначають соціально-психологічний клімат в колективі. Такі явища, як настрій, самопочуття і самооцінка, а також вплив внутрішнього середовища організації визначають реакцію людини на соціально-психологічний клімат, а також є суб’єктивними формами прояву клімату в колективі. Компанія «Керхер» (в оригіналі назва звучить «Alfred Kärcher SE & Co. KG») заснована в 1935 році. Компанія продає свою продукцію для прибирання під власним брендом. В Україні продукцію цього бренду продає ТОВ «Керхер», що зареєстроване в 2006 році. В 2023 році порівняно з 2022 роком у ТОВ «Керхер» основні показники діяльності зросли (окрім інших операційних витрат, які зменшились на 51%). Найважливіше, що, окрім зростання чистого доходу від реалізації продукції на 79,7%, відбулося зростання чистого прибутку в 10,78 разів. ТОВ «Керхер» приділяє багато уваги персоналу і його розвитку, адже керівники компанії вважають, що працівники – це головна цінність. Тому основними принципами роботи із персоналом в товаристві є повага, відповідальність, неупереджене ставлення, обмін інформацією і комунікація, командний дух і взаємодія, загальне мислення і гордість за компанію. В 2023 році порівняно з 2022 роком в ТОВ «Керхер» зросла чисельність персоналу на 1 працівника. Також відбулося зростання витрат на оплату праці, що відобразилось на величині середньомісячної зарплати одного працівника (вона зросла на 6,3 тис. грн. або на 14,1%). Для оцінки соціально-психологічного клімату в колективі товариства ми провели опитування в магазині «Керхер Центр Тернопіль» за допомогою розробленої нами анкети. В опитуванні взяли участь 10 осіб, що знаходяться на різних ієрархічних рівнях. Результати опитування свідчать, що в магазині «Керхер Центр Тернопіль» настрій в колективі є бадьорим і позитивним, стосунки не є конфліктними, проте не можна сказати, що вони є доброзичливими, проте в працівників є бажання до спільної діяльності. Більшість працівників магазину «Керхер Центр Тернопіль» задоволена керівником і його стосунками із ними, зазвичай керівник магазину використовує ліберальний стиль управління, проте є такі, хто описує стиль як демократичний і навіть як автократичний. Опитані працівники вважають, що керівник не є прихильником ознайомлення із думкою працівників при прийнятті рішень і більшість з них вважають, що керівник магазину справедливо ставиться до них. В колективі магазину «Керхер Центр Тернопіль» інколи виникають конфлікти. Зазвичай вони є внутрішніми і стосуються професійної діяльності. Щодо можливості професійного розвитку, то лише половина опитаних вважає, що в магазині «Керхер Центр Тернопіль» є можливість для професійного розвитку. Більшість опитаних працівників задоволені власним становищем і стосунками в колективі. Таким чином, соціально-психологічний клімат в колективі магазину «Керхер Центр Тернопіль» є нейтрально-сприятливим, адже в колективі є як багато нейтральних моментів (наприклад, настрій і стосунки в колективі, наявні нечасті конфлікти, дистанція між керівником і працівниками), так і позитивні моменти (бажання спільної діяльності, стосунки керівника і працівників, задоволеність власним становищем і стосунками в колективі).
Content: Вступ 5 РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В КОЛЕКТИВІ ОРГАНІЗАЦІЇ 7 1.1 Соціально-психологічний клімат в колективі: суть і види 7 1.2 Показники здорового клімату в колективі 14 РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В КОЛЕКТИВІ ТОВ «КЕРХЕР» 18 2.1 Загальна характеристика досліджуваного товариства 18 2.2 Аналіз соціально-психологічного клімату в ТОВ «Керхер» 29 РОЗДІЛ 3 ВИЗНАЧЕННЯ ШЛЯХІВ ПОКРАЩЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ В КОЛЕКТИВІ ТОВ «КЕРХЕР» 36 3.1 Запровадження політики зниження конфліктності як способу покращення соціально-психологічного клімату в колективі досліджуваного товариства 36 3.2 Вдосконалення лідерських навиків керівників для згуртування колективу і покращення клімату в ТОВ «Керхер» 44 РОЗДІЛ 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 52 4.1 Психологічні чинники небезпеки 52 4.2 Охорона праці в магазині 55 Висновки 60 Бібліографія 64 Додатки 68
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49539
Copyright owner: © Скрипник Роман Ігорович, 2025
References (Ukraine): 1. Прищак М. Д., Мацко Л. А. Психологія. Ч.1: навчальний посібник для студентів заочної форми навчання. Вінниця: ВНТУ, 2013. 98 с. URL: https://pdf.lib.vntu.edu.ua/books/2021/Prishchak_P1_2013_98.pdf
2. Хованець Н. В. Створення сприятливого соціально-психологічного клімату у педагогічному колективі. URL: http://umo.edu.ua/images/content/nashi_vydanya/stud_almanah/64.pdf
3. Бабічева Л. А. Соціально-психологічний клімат колективу (методики дослідження). URL: https://surl.li/ihktvc
4. Амурова Я. В., Момот М. А. Чинники комфортного соціально-психологічного клімату в колективі. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2023. Серія: Психологія, (2). С. 17-20. URL: https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.2.3
5. Базалійська Н. П., Гук А. В. Формування сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі підприємства. Вісник ОНУ імені І. І. Мечникова. 2016. Т. 21. Вип. 2. С. 56-60. URL: https://elar.khmnu.edu.ua/server/api/core/bitstreams/a8fee928-459f-4311-a23a-0eb099a680b8/content
6. Психологічний клімат: як створити здорову атмосферу в трудовому колективі? URL: https://online.novaposhta.education/blog/psihologichnij-klimat-yak-stvoriti-zdorovu-atmosferu-v-trudovomu-kolektivi
7. Зудова І. Ю., Котелевська А. В. Формування сприятливого соціально-психологічного клімату трудового колективу підприємства. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Вип. 20. С. 341-344. URL: http://global-national.in.ua/archive/20-2017/68.pdf
8. Кравець І. М., Совира Н. Р. Шляхи поліпшення соціально-психологічного клімату в трудовому колективі. URL: https://elar.khmnu.edu.ua/server/api/core/bitstreams/24c52ea2-c906-4cc8-9663-80fdd265e3c2/content
9. Бикова І. М. Соціально-психологічний клімат в колективі бізнес-організації: теоретичні аспекти. Збірник наукових праць Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПНУ. Актуальні проблеми психології. Т IX. Вип.10. С. 241-251. URL: http://appsychology.org.ua/data/jrn/v9/i10/30.pdf
10. Пушкар З. М., Войтович Г.М. Соціально-психологічний клімат в колективі. Українська наука. 2013. Випуск 18. URL: https://surl.li/wqdfcs
11. Сімоненко О. Роль соціально-психологічного клімату в структурах державного управління та місцевого самоврядування в контексті впровадження децентралізації в Україні: теоретичний аналіз проблеми. Організаційна психологія. Економічна психологія. 2022. №2(26), С. 107-114. URL: https://doi.org/10.31108/2.2022.2.26.12
12. Сушик І. В., Сушик О. Г. Морально-психологічний та психоемоційний стан організації як показник якості менеджменту. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. 2021. №2(6). С. 106-120. URL: https://science.lpnu.ua/sites/default/files/journal-paper/2021/nov/25518/nzmened-106-120.pdf
13. ТОВ «Керхер». URL: https://www.kaercher.com/ua-uk/
14. Товариство з обмеженою відповідальністю «Керхер». URL: https://clarity-project.info/edr/34003237
15. Присяжнюк К. Конфлікти та успішний бізнес: чому варто навчити персонал управляти конфліктами. URL: https://eba.com.ua/konflikty-ta-uspishnyj-biznes-chomu-varto-navchyty-personal-upravlyaty-konfliktamy/
16. Медіація, як один із ефективних альтернативних способів вирішення конфліктів. URL: https://rtpp.com.ua/news/mediatsiya-instrument/
17. Як ефективно вирішувати конфліктні ситуації. URL: https://vseosvita.ua/c/pedagogy/post/50071
18. Юрик Н., Шведа Н. Управління конфліктами під час прийняття та реалізації управлінських рішень. Трансформація бізнесу для сталого майбутнього: дослідження, діджиталізація та інновації: збірник тез доповідей ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м.Тернопіль, 23–24 листопада 2022 р.). Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 217с. С. 203-205.
19. Козак М., Мосій О.Б. Шляхи подолання конфліктів у колективі // Матеріали міжнародної студентської науково-технічної конференції „Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання“ (2018)/ Тернопільський національний технічнй університет імені Івана Пулюя. Тернопіль: 2018. С. 103. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/25228
20. Сергеєва Л. М. Лідерство в управлінні професійно-технічним навчальним закладом: навчально-методичний посібник. Київ: Арт Економі, 2011. 115 с. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/32306394.pdf
21. Сушик Н. Теоретичні основи формування лідерських якостей учнівської молоді. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Розділ ІІІ. Теорія виховання. 2013. №7. С. 110-114. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/4289/3/sushyk.pdf
22. Буняк Н. М. Особливості формування лідерських якостей у керівника підприємства. Інфраструктура ринку. 2017. Випуск 6. С. 90-93. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2017/6_2017_ukr/19.pdf
23. Буняк Н. Лідерство в системі менеджменту організації. Економіка та суспільство. 2024. №64. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-92
24. Сорока, О., & Гулакова, В. Формування ефективного стилю керівництва сучасною організацією. Економіка та суспільство. 2023. №57. URl: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-48
25. Тренінг «Трансформаційне лідерство в бізнесі». URL: https://bs.krok.edu.ua/treningi-ta-seminari/trening-transformacionnoe-liderstvo-v-biznese/
26. Мосій О., Никитюк Г., Горбатюк В. Основні виклики та тренди керівництва і лідерства під час війни. Трансформація бізнесу для сталого майбутнього: дослідження, цифровізація та інновації: монографія / за ред. д.е.н., проф. О.А. Сороківської. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2024. С. 401-410. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46506
27. Березюк О. В., Лемешев М. С. Безпека життєдіяльності: навчальний посібник. Вінниця: ВНТУ. 2011. 204 с. URL: https://files.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi51/0039078.pdf
28. Інструкція з охорони праці для продавця непродовольчих товарів (31889). URL: https://dnaop.com/html/31889/doc-instrukcijaz-ohoroni-pracidlya-prodavcya-neprodovolychih-tovariv
Content type: Bachelor Thesis
Показва се в Колекции:073 — Менеджмент (бакалаври)

Файлове в Този Публикация:
Файл Описание РазмерФормат 
Робота Скрипник Р.pdf774,43 kBAdobe PDFИзглед/Отваряне


Публикацияте в DSpace са защитени с авторско право, с всички права запазени, освен ако не е указно друго.

Admin Tools