Ezzel az azonosítóval hivatkozhat erre a dokumentumra forrásmegjelölésben vagy hiperhivatkozás esetén: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49377
Title: Покращення системи інноваційного управління ресторанного бізнесу (на прикладі гастропабу “Натура”)
Other Titles: Improving the System of Innovative Management in a Restaurant Business Enterprise (“Natura” Gastropub as a case of study)
Authors: Бакалець, Михайло Юліанович
Bakalets, Mykhailo
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Бакалець М.Ю. Покращення системи інноваційного управління ресторанного бізнесу (на прикладі гастропабу “Натура”) : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. В. А. Паляниця. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 95 с.
Issue Date: jún-2025
Submitted date: jún-2025
Date of entry: 1-júl-2025
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Паляниця, Віктор Анатолійович
Palanytsya, Viktor
UDC: 35.078.7
Keywords: інновація
управління інноваціями
інноваційний розвиток
інноваційний протенціал
ресторан
ресторанна сфера
ресторанна діяльність
ресторанна індустрія
заклад ресторанного господарства
підприємство сфери харчування
громадське харчування
innovation
innovation management
innovative development
innovation potential
restaurant,
restaurant industry
restaurant activity
restaurant industry
restaurant establishment
catering enterprise
public catering
Page range: 1-95
Abstract: Бакалець М. Ю. “Покращення системи інноваційного управління підприємства ресторанного бізнесу (на прикладі гастропабу “Натура”). Кваліфікаційна робота бакалавра (95 с., 21 рис., 23 табл., 31 літ. джерел) за спеціальністю 241 “Готельно-ресторанна справа”. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Факультет економіки та менеджменту. – Тернопіль, 2025. Дана кваліфікаційна робота бакалавра присвячена обґрунтуванню теоретичних положень, розробленню науково-методичних і практичних рекомендацій з використання концепції покращення системи інноваційного управління у діяльності підприємства ресторанної сфери. У розрізі обраної теми було досліджено теоретичні засади визначення системи інноваційного управління; проведено дослідження системи інноваційного управління гастропабу “Натура”; рекомендовано напрями покращення системи інноваційного управління гастропабу “Натура”. Практична значимість роботи. Результати проведеного дослідження створюють основу для подальших досліджень з практичного вирішення проблем управління інноваційною діяльністю у діяльності підприємств ресторанної сфери.
Bakalets M. Yu. “Improving the System of Innovative Management in a Restaurant Business Enterprise (“Natura” Gastropub as a case of study). Bachelor’s qualification work (95 p., 21 fig., 23 tab., 31 citations) in specialty 241 “Hotel and restaurant business”. – Ivan Pulyuy Ternopil National Technical University. Faculty of Economics and Management. – Ternopil, 2025. This bachelor’s qualification work is devoted to substantiating theoretical provisions, developing scientific, methodological and practical recommendations for using the concept of improving the innovation management system in the activities of a restaurant enterprise. In the context of the selected topic, the theoretical principles of defining the innovation management system were investigated; a study of the innovation management system of the gastropub “Natura” was conducted; directions for improving the innovation management system of the gastropub “Natura” were recommended. Practical significance of the work. The results of the conducted research create the basis for further research on practical solutions to the problems of managing innovative activities in the activities of restaurant enterprises.
Content: ЗМІСТ ВСТУП………………………………………………………………………... 7 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ВИЗНАЧЕННЯ СИСТЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ…………………………………………. 9 1.1. Еволюція розуміння інновації, інноваційного управління 9 1.2. Роль інноваційного управління у забезпеченні сталого розвитку підприємства ресторанного господарства………………………………… 17 РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ ГАСТРОПАБУ “НАТУРА”……………….……………….. 31 2.1. Дослідження організації послуг ресторанним закладом та перспектив його розвитку…………………………………………………………………. 31 2.2. Фактори впливу на інноваційне управління закладу харчування…….. 42 2.3. Аналіз фінансового забезпечення ресторанного закладу……………... 48 РОЗДІЛ 3. НАПРЯМИ ПОКРАЩЕННЯ СИСТЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ ГАСТРОПАБУ “НАТУРА”………………………………... 59 3.1. Розроблення проєкту розширення діяльності ресторанного підприємства…………………………………………………………………. 59 3.2. Заходи з удосконалення калькуляції собівартості готової продукції та управління запасами для гастропабу “Натура” шляхом створення та впровадження програмного забезпечення…………………………………………………. 74 РОЗДІЛ 4 БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ…………………………………………………………………………. 84 4.1. Надзвичайні ситуації, викликані пожежами, вибухами, техногенними та природніми причинами………………………………….. 84 4.2. Аналіз умов праці за показниками шкідливості та небезпечності чинників виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу………………………………………………………………………… 87 ВИСНОВКИ 89 БІБЛІОГРАФІЯ 92
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49377
Copyright owner: © Бакалець М.Ю., 2025
References (Ukraine): 1. Александрова В., Скрипниченко М., Федулова Л. Прогнозування впливу інноваційних факторів на розвиток економіки України // Економіка та прогнозування. 2012. № 2. С. 9-26.
2. Бачевський Б. Є., Заблодська І. В., Решетняк О. О. Потенціал і розвиток підприємства. К.: Центр учбової літератури, 2009. 400 с.
3. Ванієва А. Р. Методичні засади економічної оцінки виробничо- ресурсного потенціалу господарської діяльності // Агросвіт. 2013. № 9. С. 50-53.
4. Василенко В. О., Шматько В. Г. Інноваційний менеджмент: навч. посіб. К.: ЦУЛ, Фенікс, 2011. 440 с.
5. Городянська Л. В. Відтворювальні економічні ресурси: теорія та методологія обліку і аналізу: монографія. Київ: КНЕУ, 2013. 259 с.
6. Давидова О. Особливості застосування інновацій у розвиток туристичної галузі України. Вісник Київського н аціонального університету імені Тараса Шевченка. Економіка. 2015. № 7 (172). C. 65 69.
7. Денисенко М. П. Інноваційний розвиток суспільства на основі інтелектуального капіталу. Наукові записки. Економіка. 2013. Вип. 23. С. 15 19.
8. Дзюбіна А. В. Розкриття змісту поняття “інноваційний потенціал” та визначення його складових // Вісник НУ “Львівська політехніка”. 2012. № 628: Проблеми економіки та управління. С. 72-77.
9. Замула О. О., Пітя В. С. Інноваційний менеджмент: консп. лекц. Харків: НТУ “ХПІ” 2012. 80 с.
10. Ілляшенко С. М. Інноваційні процеси в економіці. Порівняльний аналіз формальних методів генерації ідей інновацій // Механізм регулювання економіки. 2012. № 3. С. 66-76.
11. Ілляшенко С. М., Біловодська О. А. Управління інноваційним розвитком промислових підприємств: монограф. Суми: Університетська книга, 2010. 281 с.
12. Йохна М. А., Стадник В. В. Економіка і організація інноваційної діяльності: навч. посіб. К: Видавничий центр “Академія”, 2011. 400 с.
13. Касьяненко В. О. Зарубіжний досвід управління інноваційним потенціалом економіки та можливості його використання в Україні // Маркетинг і менеджмент інновацій. 2011. №4. Т. ІІ. С. 200-204.
14. Колос І. В. Реінжиніринг бізнес-процесів торговельних підприємств: теоретичний аспект // Сталий розвиток економіки. 2012. № 5. С. 299.
15. Кравченко М. О. Кадрова складова інноваційного потенціалу промислових підприємств // НТУУ “КПІ”. Маркетинг в Україні, 2011. №1 (7). – С. 36-39.
16. Кузнецова Н. М. Основи економіки готельного та ресторанного господарства. К.: Інститут туризму, 1997. 176 с.
17. Купчак Б. Ф. Напрями активізації інноваційних процесів у сфері малого підприємництва. Науковий вісник НЛТУ України. 2014. Вип. 10 С. 239-244.
18. Любіцева О.О. Ринок туристичних послуг (геопросторові аспекти). 3-тє вид., переробл., доп. К.: Альтерпрес, 2005. 436 с.
19. Мазаракі А. А., Пересічний М. І., Шаповал С. Л. Проектування закладів ресторанного господарства та ін: навч. посіб.: для вищ. навч. закл. За ред. А. А. Мазаракі. 2-ге вид., переробл. та допов. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2010. 340 с.
20. Малюта Л. Я., Островська Г. Й., Шерстюк Р. П., Паляниця В. А. Імперативи інтелектуального лідерства підприємства в умовах економіки, заснованої на знаннях. Економічний вісник Донбасу. 2023. Вип.2 (72), С. 62-72
21. Марущак Т. Управління підприємствами ресторанного господарства різних форм господарювання К., 2002. 320 с.
22. Мельник Л. М., Паляниця В. А. До програми розвитку туризму в післякризовий період. Матеріали VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Формування механізму зміцнення конкурентних позицій національних економічних систем у глобальному, регіональному та локальному вимірах”: зб. тез доповідей (01-02 червня 2022 р.) / за заг. ред. О.В. Панухник. Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2022. 215 с. С. 30-31.
23. Мельник Л. М., Паляниця В. А., Нагорняк Г. С. Окреслення основних проблем та преспектив розвитку вітчизняних підприємств готельно-ресторанної сфери. Матеріали ХІ Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, академіка НАН Миколи Григоровича Чумаченка: «Наука, інновації, бізнес: проблеми, перспективи і сьогочасні тренди розвитку» (Тернопіль, 26 травня 2023 року). Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2023. С. 80-81.
24. Мендела І. Я. Планування інноваційних стратегій підприємствами ресторанного бізнесу. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2013. Вип. 9 (1). С. 125-129.
25. Михайлишин М., Паляниця В. А. Розширення сфер виробництва та надання послуг підприємствами готельно-ресторанного господарства як можливість їх сталого розвитку у системі сервісного забезпечення. Матеріали Ⅶ Міжнародної науково-практичної конференції „Формування механізму зміцнення конкурентних позицій національних економічних систем у глобальному, регіональному та локальному вимірах“ (05 листопада 2021 року). Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2021. С. 38-41. (Розвиток соціально-економічних систем мікро-, мезо- і макрорівня: конфлікт традиційних моделей та економічних реалій XXI століття).
26. Мікловда В. П., Брітченко І. Г., Кубіній Н. Ю., Дідович Ю. С. Ефективність стратегічного управління підприємствами: сучасні проблеми та перспективи їх вирішення: монограф. Полтава: ПУЕТ, 2013. 218 с.
27. Морщенок Т. С. Теоретичні аспекти управління бізнес-процесами в контексті реалізації стратегії розвитку підприємства. [Електронний ресурс]. URL: http://www.business-inform.net/pdf/2014/11_0/295_302.pdf
28. Нагорняк Г. С., Кузь Т. І., Паляниця В.А. Визначення ролі закладів ресторанного господарства у соціально-економічному зростанні країни. Матеріали Ⅸ Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора ТНТУ, академіка НАН України Чумаченка Миколи Григоровича: „Соціальні та економічні вектори інноваційного розвитку бізнес-структур“ (23 квітня 2020 року). Тернопіль : ТНТУ, 2020. С. 60–61.
29. Нечаюк Л. І., Телеш Н. О. Готельно-ресторанний бізнес. Менеджмент: навч. посіб. К.: Центр навч. л-ри, 2003. 348с.
30. Огляд українських готелів і ресторанів. URL: http://ukraine-for-business.com/ua/info-fortourists-in-ukraine/70-review-of-hotels-and-restaurants.
31. Ощипок І. М. Розвиток закладів ресторанного господарства на концептуальних засадах інновацій. Підприємництво і торгівля. 2017. Вип. 21. С. 101-105. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Torg_2017_21_20
32. Пазюк Н. О., Паляниця В. А. Інноваційні напрямки маркетингових комунікацій у ресторанному бізнесі як чинник відновлення сфери гостинності. Матеріали Ⅹ Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка: „Соціальна відповідальність як основа інноваційного розвитку бізнесу“ (18 листопада 2022 року). Тернопіль : ФОП Паляниця В. А., 2022. С. 78-79.
33. Поплавська А. В. Національно-культурні традиції харчування в сучасних ресторанах: URL https://journal-knukim.com.ua/index.php/culturology/article/download/60/226
34. П’ятницька Г. Т. Тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. Вісник КНТЕУ. 2010. № 8. С. 24-32.
35. Ратинський В. В., Шерстюк Р. П., Паляниця В. А. Інновації в барній справі: від CRM до обладнання готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2024. № 70. С. 1297-1305.
36. Рачинська Г. В., Лісовська Л. С. Визначення та оцінювання інноваційної привабливості підприємств. Вісник НУ “Львівська політехніка”, 2010. Вип. № 628 “Проблеми економіки та управління”. С. 272-276.
37. Смагін В. Л., Яворська О. Г. Інноваційний потенціал підприємств сфери туризму та індустрії гостинності. Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 31. С. 100-105.
38. Смирнов В. М. Проблеми переходу української економіки на інноваційний шлях розвитку. Прометей., 2011. Вип. № 1 (22). С. 253-256.
39. Стадник В.В., Йохна М.А. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства. Хмельницький: ХНУ, 2010. 320 с.
40. Смагін В. Л., Яворська О. Г. Інноваційний потенціал підприємств сфери туризму та індустрії гостинності. Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 31. С. 100-105.
41. Смоляр Л. Г., Здрилюк Л. А. Управління бізнес-процесами у сфері технологічних інновацій на підприємстві. Ефективна економіка № 12, 2013. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2599
42. Стадник В. В. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства / В. В. Стадник, М. А. Йохна. Хмельницький: ХНУ, 2010. 320 с.
43. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства: навч. посіб., за заг. ред. О. М. Ястремської, Г. В. Верещагіної. X.: ВД “ІНЖЕК”, 2012. 340 с.
44. Федак В.І. Гостинність як технологічний елемент готельного та ресторанного обслуговування: тези допов. Міжн. наук.-практ. конф. “Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг”. 18 жовтня 2012 р., м. Харків. Ч. 1. С. 277–278.
45. Шерстюк Р., Стойко І., Паляниця В. Організаційна культура управління: адхократія, компетентність і лідерство Електронне наукове фахове видання" Соціально-економічні проблеми і держава". ТНТУ ім. І. Пулюя. Випуск 1 (26). 2022. С. 37-45.
46. Школа І. М. Менеджмент туристичної індустрії: навч. посібник / за ред. проф. І. М. Школи. Чернівці: Книги–ХХІ, 2005. 596 с.
47. Яворська О., Кравченко В., Сільченко О. Регіональний ринок туристичної сфери України в сучасних умовах соціалізації економіки. Сучасні особливості формування і управління інноваційним потенціалом регіонального розвитку туризму та рекреації: зб. тез доповідей міжнар. наук.-практ. конф. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А. 2015. С. 244-247.
48. Яворська О. Г. Специфіка функціонування інноваційної туристичної індустрії на регіональному рівні. Регіональна політика: історія, політико-правові засади, архітектура, урбаністика: Мат. міжнар. наук.-практ. конф. Київ, 2017. Ч. ІІ. С. 291-296.
49. Язіна В. А. Теоретичні та методичні засади управління готельно-ресторанним господарством України в умовах глобалізації економіки. Управління соціально-економічним розвитком держави, регіону, підприємства: матеріали ІІ Міжнародної наук.-практ. інтернет-конференції (01 листопада – 01 грудня 2014 року). Полтава: видавець ФОП Мирон І. А., 2014. С. 60–62.
Content type: Bachelor Thesis
Ebben a gyűjteményben:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Fájlok a dokumentumban:
Fájl Leírás MéretFormátum 
dyplom_ Bakalets M_Yu_2025.pdf860,33 kBAdobe PDFMegtekintés/Megnyitás
Авторська довідка_Бакалець.doc44 kBMicrosoft WordMegtekintés/Megnyitás


Minden dokumentum, ami a DSpace rendszerben szerepel, szerzői jogokkal védett. Minden jog fenntartva!

Admin Tools