Por favor use este identificador para citas ou ligazóns a este item: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49037
Títol: Вплив модернізації основних засобів на конкурентоспроможність готельно- ресторанного бізнесу (на прикладі ПрАТ “Готельний комплекс “Братислава”)
Altres títols: Tkachuk K.M. The impact of fixed assets modernization on the competitiveness of hotel and restaurant business (on the example of PJSC “Hotel Complex “Bratislava”)
Autor: Ткачук, Каріна Мирославівна
Tkachuk, Karina
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Ткачук К.М. Вплив модернізації основних засобів на конкурентоспроможність готельно- ресторанного бізнесу (на прикладі ПрАТ “Готельний комплекс “Братислава”) : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. Л. М. Мельник. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 70 с.
Data de publicació: de -2025
Submitted date: de -2025
Date of entry: 24-de -2025
Editorial: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Мельник, Лілія Миколаївна
Melnyk, Liliya
UDC: 658.2
Paraules clau: Основні засоби
модернізація
готельно-ресторанний бізнес
конкурентоспроможність
розумний номер
енергоефективність
інвестиції
Fixed assets
competitiveness
hotel and restaurant business
energy efficiency
investments
modernization
Smart Room
Page range: 1-70
Resum: Ткачук К.М. Вплив модернізації основних засобів на конкурентоспроможність готельно-ресторанного бізнесу (на прикладі ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава»). Кваліфікаційна робота бакалавра: 70 сторінок, 16 рисунків, 12 таблиць, 42 джерела літератури. Об’єкт дослідження – діяльність ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава», що надає готельні та ресторанні послуги у місті Києві. Предмет дослідження – процес модернізації основних засобів та його вплив на конкурентоспроможність підприємства готельно-ресторанного бізнесу. Мета роботи – обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій щодо модернізації основних засобів з метою підвищення конкурентоспроможності підприємств готельно-ресторанного господарства. Методи дослідження – аналіз і синтез, порівняльний та економічний аналіз, графічний метод, метод експертних оцінок, методи структурно-логічного узагальнення. Практичне значення отриманих результатів полягає у запропонованих напрямах удосконалення матеріально-технічної бази ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава», зокрема впровадженні концепції «Розумний номер», яка дозволяє підвищити рівень сервісу, зменшити енерговитрати та збільшити доходи підприємства.
Tkachuk K.M. The impact of fixed assets modernization on the competitiveness of hotel and restaurant business (on the example of PJSC “Hotel Complex “Bratislava”). Bachelor’s qualification paper: 70 pages, 16 figures, 12 tables, 42 references. Object of research – activity of PJSC "Hotel Complex "Bratislava", providing hotel and restaurant services in Kyiv. Subject of research – the process of modernization of fixed assets and its impact on the competitiveness of the hotel and restaurant business enterprise. The aim of the work is to substantiate theoretical principles and develop practical recommendations for the modernization of fixed assets to increase the competitiveness of hotel and restaurant enterprises. Research methods – analysis and synthesis, comparative and economic analysis, graphical method, expert evaluation method, methods of structural and logical generalization. The practical significance of the obtained results lies in the proposed directions for improving the material and technical base of PJSC "Hotel Complex "Bratislava", in particular the implementation of the Smart Room concept, which allows to improve service quality, reduce energy consumption and increase the company's revenues.
Content: ЗМІСТ ВСТУП ………………………………………………………………………..5 1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ ………………………………………………..8 1.1. Сутність основних засобів, їх класифікація та роль у діяльності підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу ……………………8 1.2. Значення модернізації основних засобів у діяльності підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу …………………………………..15 1.3. Вплив модернізації на конкурентоспроможність підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу …………………………………………..20 2. АНАЛІТИЧНИЙ РОЗДІЛ АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ І РІВНЯ ЇХ МОДЕРНІЗАЦІЇ, НА ПРИКЛАДІ ПРАТ «ГОТЕЛЬНИЙ КОМПЛЕКС «БРАТИСЛАВА»……………………………………………………………..24 2.1. Загальна характеристика діяльності ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» ………………………………………………………………24 2.2. Аналіз забезпеченості та ефективності використання основних засобами ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» …………………..44 2.3. Аналіз впливу модернізації основних засобів на конкурентоспроможність ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава» ..48 3. РЕКОМЕНДАЦІЙНО-РОЗРАХУНКОВИЙ РОЗДІЛ НАПРЯМИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПРАТ «ГОТЕЛЬНИЙ КОМПЛЕКС «БРАТИСЛАВА» З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ …………………………………………52 3.1. Характеристика основних напрямів модернізації основних засобів готельно-ресторанного комплексу з метою забезпечення його конкурентоспроможності …………………………………….………….52 3.2. Обґрунтування доцільності впровадження автоматизованої системи «Розумний номер» як перспективний напрям модернізації основних засобів готельного комплексу «Братислава» ………………….……….55 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ……...61 4.1. Запобігання нещасним випадкам у готельному комплексі…………...61 4.2. Профілактика професійних захворювань................................................63 ВИСНОВКИ ………………………………………………………………….66 БІБЛІОГРАФІЯ ………………………………………………………………68
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49037
Copyright owner: © Ткачук К.М., 2025
References (Ukraine): 1. Александрова С. А., Оболенцева Л. В., Світлична В. Ю. Економіка готельно-ресторанного господарства: навч. Посібник. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022. 142 с.
2. Андрушків Б. М., Кирич Н. Б., Мельник Л. М., Погайдак О. Б., Стойко І.І. Інноваційні механізми посилення відповідальності за результати фінансово- економічної діяльності підприємства // Вісник економічної науки України. 2013. №2 (24). С. 3-6.
3. Андрушків Б. М., Кирич Н. Б., Мельник Л. М., Погайдак О. Б. Семіотика визначення економічної стратегії підвищення господарсько-фінансової стабільності підприємства в умовах трансформаційного суспільства. Вісник економічної науки України. 2013. №1(23). С. 3-7.
4. Бойчик І. М Економіка підприємства: підручник. Київ: Кондор- Видавництво, 2016. 378 с.
5. Басюк Т. П., Керанчук Т. Л. Економіка готельно-ресторанного бізнесу. Навчальний посібник. К.: НУХТ, 2018. 360 с.
6. Головня О. М., Ставська Ю. В. Сучасні трансформації розвитку сфери туризму та індустрії гостинності: монографія. Вінниця: ДРУК, 2021. 220 с.
7. Готельно-ресторанна справа. Навчально-методичне видання. Книга 1 / [Б. М. Андрушків, Л. Я. Малюта, Г. Й. Островська та ін.]. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2018. 268 с.
8. Економіка підприємства: підручник / під заг. ред. д.е.н., проф. Ковальської Л.Л. та проф. Кривов’язюка І.В. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2020. 700 с.
9. Єгорова О. Є., Дорогань-Писаренко Л. О., Рудич А. І. Аналіз використання основних засобів підприємств: галузевий аспект. Економічний аналіз. 2016. Том 26. № 1. С. 107-112.
10. Єлець О. П., Лось А. П. Шляхи підвищення ефективності використання основних засобів підприємства. URL: http://www.confcontact.com/2016-ekonomikai- menedzhment/elets_2.htm
11. Завідна Л. Д. Готельний бізнес: стратегії розвитку: монографія. Київ, 2017. 600 с.
12. Колісник О. П., Поліщук М.С. Теоретичні аспекти обліку основних засобів. Економіка і суспільство. Вип. 19, 2018. С. 1282-1289.
13. Іванілов О.С. Економіка підприємства: підручник. Київ: Центр учбової літератури, 2019. 728 с.
14. Коваленко А. М. Бухгалтерський облік в Україні. Від теорії до практики. Дніпропетровськ: Баланс-Клуб, 2006. 1024 с.
15. Коваль Л. В., Резніченко Р. В. Поняття фінансового результату діяльності підприємства. Ефективна економіка. Вип. № 2, 2024. URL: https://nayka.com.ua/index.php/ee/article/download/3114/3150/7551.
16. Кривов’язюк І.В. Підприємство в умовах ринку: навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. Київ: КОНДОР, 2009. 840 с.
17. Куценко В. І., Трілленберг Г. І. Менеджмент сфери послуг. НАН України. Рада по вивченню продуктивних сил України. К.: ЗАТ «Ніч лава», 2007. 459 с.
18. Ландіна Т.В. Особливості обліку відтворення основних засобів із застосуванням інформаційних технологій: управлінський аспект [Електронний ресурс] / Т.В. Ландіна, Р.Л. Цебень, А.Ф. Гуменюк. Режим доступу: http://elar.khnu.km.ua/jspui/bitstream/123456789/3335/1/16.1.pdf.
19. Лойко В. В., Макаровська Т. П. Економіка підприємства: навч. посіб. Київ: КНУТД, 2015. 267 с.
20. Мальська М.П. Готельний бізнес: навч. посіб. Київ: Центр навчальної літератури, 2019. 472 с.
21. Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу: навч. посібн. / Г.Б. Мунін, Ю.О. Карягін, Х.Й. Роглєв, С.І. Руденко; під заг. ред. М.М. Поплавського і О.О. Гаца. К.: Кондор, 2008. 460 с.
22. Маначинська Ю. А. Облік і аналіз фінансових результатів в готельному господарстві: монографія [Електронний ресурс]. Чернівці, 2014. 423 с. Режим доступу: http://chteiknteu. cv.ua/ua/content/download/nayka/monography/oblik_analiz_2014.pdf.
23. Менеджмент готелю: економіко-організаційні аспекти: навчальний посібник / Х. Роглєв [та ін.]; ред. Георгій Мунін; Мукачівський державний університет. К.: Кондор, 2011. 442 с.
24. Нагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. № 3 (64). С. 174-184.
25. Нечаюк Л., Нечаюк Н. Готельно-ресторанний бізнес: менеджмент: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. 3-тє вид. К.: Центр учбової літератури, 2021. 344 с.
26. Офіційний сайт ПрАТ «Готельний комплекс «Братислава». URL: https://bratislava.ua
27. Податковий кодекс України від 02 груд. 2010 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Tex
28. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 7 «Основні засоби»: затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 р. № 92. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0288-00.
29. Серединська В. М., Загородна О. М., Федорович Р. В. Економічний аналіз: навч. посіб. Т.: Астон, 2010. 623 с.
30. Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2023. Вип. 1 (28). С. 66-78. Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23siiuri.pdf.
31. Уніфіковані технології готельних послуг: навчальний посібник / [за ред. проф. В. К. Федоренка, Л. Г. Лук’янова, Т. Т. Дорошенко, І. Н. Мініч]. К.: Вища школа, 2001. 237 с.
32. Чоботар С. І., Фомішіна В. М., Мочерний С. В., Ларіна Я. С. Основи бізнесу: навч. посіб. К.: Академія, 2009. 384 с.
33. Юрчишена Л. В., Волинець С. М. Аналіз ефективності використання основних засобів на підприємстві. Ефективна економіка. № 8, 2011. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=668.
Content type: Bachelor Thesis
Apareix a les col·leccions:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Arxius per aquest ítem:
Arxiu Descripció MidaFormat 
dyplom_ Tkachuk K_M_2025.pdf3,27 MBAdobe PDFVeure/Obrir
Авторська довідка_Ткачук.doc67,5 kBMicrosoft WordVeure/Obrir


Els ítems de DSpace es troben protegits per copyright, amb tots els drets reservats, sempre i quan no s’indiqui el contrari.

Ferramentas administrativas