Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49035
Titre: Сталий розвиток у сфері гостинності: енергозбереження та управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Готель «Премʼєр Палац»)
Autre(s) titre(s): Sustainable Development in the Hospitality Sector: Energy Saving and Resource Management in the Hotel and Restaurant Business (PJSC «Premier Palace Hotel» as a case of study)
Auteur(s): Топольницький, Юрій Іванович
Topolnytskyi, Yurii
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Топольницький Ю.І. Сталий розвиток у сфері гостинності: енергозбереження та управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Готель «Премʼєр Палац») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. В. В. Ратинський. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 68 с.
Date de publication: jui-2025
Submitted date: jui-2025
Date of entry: 24-jui-2025
Editeur: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Ратинський, Вадим Віталійович
Ratynskyi, Vadym
UDC: 65.011:502
Mots-clés: управління
сталий розвиток
ресурси
енергозбереження
проєктне рішення
бізнес
management
sustainable development
resources
energy saving
project solution
business
Page range: 1-68
Résumé: Топольницький Ю. І. Сталий розвиток у сфері гостинності: енергозбереження та управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Готель «Премʼєр Палац». Кваліфікаційна робота бакалавра: 68 сторінок, 18 рисунків, 4 таблиць, 37 літературних джерел. Об’єкт дослідження − приватне акціонерне товариство «Готель «Прем’єр Палац», який є розкішним п’ятизірковим готелем, що розташований у самому серці столиці України. Предмет дослідження − процес впровадження господарських рішень з енергозбереження та управління ресурсами задля досягнення сталого розвитку в готельно-ресторанному бізнесі. Метою роботи є розроблення рекомендацій щодо впровадження господарських рішень з енергозбереження та управління ресурсами задля досягнення сталого розвитку в готельно-ресторанному бізнесі. Методи дослідження − аналіз і синтез; комплексний аналіз; порівняльний і економічний аналіз, метод опису. Практичне значення одержаних результатів. У роботі запропоновано проєктне рішення та зроблено розрахунок ефективності впровадження ресурсозберігаючого заходу для готелю «Прем’єр Палац».
Topolnytskyi Yurii. Sustainable Development in the Hospitality Sector: Energy Saving and Resource Management in the Hotel and Restaurant Business (PJSC «Premier Palace Hotel» as a case of study). Bachelor degree thesis contains of 68 pages, 18 pictures, 4 tables, 37 references. The object of investigation is the Private Joint Stock Company «Premier Palace Hotel», which is a luxurious five-star hotel located in the heart of the capital of Ukraine. The subject of investigation is the process of implementing economic solutions for energy saving and resource management to achieve sustainable development in the hotel and restaurant business. The aim of the work is to develop recommendations for the implementation of economic solutions for energy conservation and resource management to achieve sustainable development in the hotel and restaurant business. The methods of investigation are analysis and synthesis; comprehensive analysis; comparative and economic analysis, method of description. The practical significance of the results obtained. The work proposes a design solution and calculates the effectiveness of implementing a resource-saving measure for the Premier Palace Hotel.
Content: ЗМІСТ ВСТУП ……………………………………………..……………..……... 5 1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ СПРАВІ .......................................................................... 8 1.1. Поняття сталого розвитку та його значення для індустрії гостинності .................................................................................................. 8 1.2. Нормативно-правова база енергозбереження та управління ресурсами у готелях і ресторанах …......................................................... 15 2. АНАЛІТИЧНИЙ РОЗДІЛ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АНАЛІЗ ПРАКТИК ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ, НА ПРИКЛАДІ ПРАТ «ГОТЕЛЬ «ПРЕМ’ЄР ПАЛАЦ» ………………….. 22 2.1. Загальна характеристика господарської діяльності готелю «Прем’єр Палац» ……………………………………………………........ 22 2.2. Дослідження методів енергозбереження та практичних аспектів управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі ........ 38 3. РЕКОМЕНДАЦІЙНО-РОЗРАХУНКОВИЙ РОЗДІЛ РОЗРОБКА РЕКОМЕНДАЦІЙ ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СТАЛИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ ……............ 43 3.1. Обґрунтування доцільності впровадження енергоощадних технологій у готельно-ресторанному бізнесі ……...……….................... 43 3.2. Розрахунок ефективності впровадження ресурсозберігаючого заходу – рециркуляції «сірої води» ………………................................... 49 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 55 4.1. Джерела потенційної небезпеки у готельно-ресторанній сфері ……………………………………….……………………………... 55 4.2. Роль служби охорони праці у закладі готельно-ресторанного типу ……………………………………………………………………….. 57 ВИСНОВКИ ……………………………………………………...….…... 62 БІБЛІОГРАФІЯ …...…………………………..……………………..….. 65
URI/URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49035
Copyright owner: © Топольницький Ю.І., 2025
References (Ukraine): 1. Андрушків Б., Кирич Н., Погайдак О. Удосконалення управління природоохоронною діяльністю обслуговуючих підприємств на інноваційних засадах [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2012. Вип. 1(6). С. 5-16. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2012/12abmniz.pdf.
2. Андрушків Б. М., Кирич Н. Б., Мельник Л. М., Погайдак О. Б. Семіотика визначення економічної стратегії підвищення господарсько-фінансової стабільності підприємства в умовах трансформаційного суспільства. Вісник економічної науки України. 2013. №1(23). С. 3-7.
3. Бондарук Т. Г., Бондарук І. С. Економічна природа організаційно-економічного механізму соціальної відповідальності бізнесу. Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту: зб. наук. пр. 2020. № 1-2. С. 57-64.
4. Головня О. М., Ставська Ю. В. Сучасні трансформації розвитку сфери туризму та індустрії гостинності: монографія. Вінниця: ДРУК, 2021. 220 с.
5. Готельно-ресторанна справа. Навчально-методичне видання. Книга 1 / [Б. М. Андрушків, Л. Я. Малюта, Г. Й. Островська та ін.]. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2018. 268 с.
6. Гречко А., Очеретяна О. Дослідження еволюції наукової думки в аспектах визначення сутності поняття «сталий розвиток підприємства». Підприємництво та інновації. 2020. № 15. С. 37-41.
7. Дишкантюк О. В., Мартієнко А. І. Сутність гостинності як економічної категорії. Економіка: реалії часу. 2017. №2(30). С. 72-78. URL: http://economics.opu.ua/files/archive/2017/No2/72.pdf.
8. Жиленко К. М., Яровенко Т. С., Ставицька А. В., Самойленко А. О. Основні аспекти сталого розвитку готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Економіка. Фінанси. Право. 2024. №5. С. 64-67.
9. Каролоп О., Загнибіда Р., Верес К., Лояк Л. Сталий розвиток у готельно-ресторанному та туристичному бізнесі: стратегічні підходи до зменшення екологічного сліду. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2025. №1(15). С. 92-97.
10. Квятковська Л. А. Реалізація принципів концепції сталого розвитку в діяльності підприємства. Вісник соціально-економічних досліджень. 2013. Вип.1, №48. С. 85-89. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Vsed_2013_1_14.
11. Кузь Т. І., Малюта Л. Я., Островська Г. Й., Нагорняк Г. С. Підходи стратегічного управління у контексті забезпечення розвитку туристичної індустрії. Галицький економічний вісник. 2021. № 4 (71). С. 85-91.
12. Мельник Л.М. Забезпечення сталого розвитку машинобудівних підприємств засобами управління бізнес-процесами: теорія, методологія, практика: монографія. Тернопіль, ФОП Паляниця В.А., 2018. 367 с.
13. Мельник Л., Малюта Л. Інструменти екологічно зорієнтованого управління підприємством [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2013. Вип. 2(9). С. 178-187. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2013/13mlmzup.pdf.
14. Мельник Л., Малюта Л., Погайдак О. Екологічний імператив забезпечення економічної безпеки в контексті сталого розвитку суспільства. Галицький економічний вісник. Тернопіль: ТНТУ, 2014. Том 44. № 1. С. 21-29.
15. Нагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. № 3 (64). С. 174-184.
16. Огієнко А. Сталий розвиток підприємства: сутність поняття, перспективи та перешкоди. Modeling the development of the economic systems, 2024, (3), 222-228. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-31.
17. Степаненко Т.О. Теоретичні та методичні засади сталого розвитку підприємства. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2020 Том 31, вип. 70, № 6. С. 135-141.
18. Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2023. Вип. 1 (28). С. 66-78. Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23siiuri.pdf.
19. Свистун К.О. Генезис поняття «сталий розвиток» та підходи до його запровадження. Молодий вчений. 2017. № 2. С. 326-333.
20. Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти / Якименко І.Л., Петрашко Л.П., Димань Т.М. та ін. Київ: НУХТ, 2022. 337 с.
21. Ткаченко Т.І. Сталий розвиток туризму: теорія, методологія, реалії бізнесу: монографія [вид. 2-ге, перероб. та доп.]. К.: Видавництво КНТЕУ, 2009. 463 с.
22. Цимбаленко Я.Ю. Екологізація соціально-економічної системи як основа сталого розвитку економіки. Економіка та держава. 2015. №2. С. 22-25.
23. Цілі сталого розвитку: Україна. Національна доповідь. 2017. 176 с.
24. Юдіна О. І. Особливості моделі управління сталим економічним розвитком підприємства готельно-ресторанного господарства на основі моніторингу витрат. Ефективна економіка. 2020. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8257.
25. Bazhenova S.E., Polohovska Yu.Yu., Kantsur I. H. Development of the hotel and restaurant business in today's conditions. Economy and society. 2022. №38. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-22 (in Ukrainian).
26. Brin P., Nehme M. Sustainable Development in Emerging Economy: using the analytical hierarchy process for Corporate Social Responsibility decision making. Journal of Information Technology Management. 2021. №13 (Special Issue: Role of ICT in Advancing Business and Management). P. 159-174. DOI: 10.22059/jitm.2021.80744.
27. Chemmanur А., Fenech С. Sustainability in the hospitality industry. Assessing and addressing sustainability risks in the hospitality industry. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainabilty-in-the-hospitality-industry.html.
28. Hall J. K., Daneke G. A. and Lenox M. J. Sustainable development and entrepreneurship: Past contributions and future directions. Journal of Business Venturing. 2010. Vol. 25. Issue 5. Р. 439-448.
29. HPG Consulting. Sustainable Development Practices in the Hospitality Industry. 2022. URL: https://www.linkedin.com/pulse/sustainable-development-practices-hospitality-industry-/.
30. Gunningham N. Corporate Environmental Responsibility. London: Routledge, 2009. 628 р.
31. Leyva E.S., Parra D.P. Environmental approach in the hotel industry: Riding the wave of change. Sustainable Futures. 2021. Vol. 3. Р. 1-14. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sftr.2021.100050.
32. MacLean M. Sustainable Hospitality and Tourism Management. Society Publishing, 2019. URL: http://surl.li/tkjqh.
33. Melnyk L., Sorokivska O., Mosiy O. Environmentally responsible business: the introduction of the European experience in Ukraine. Journal of International Business Studies, No.9 (2), December 2017, VOLUME 48, pp. 1539-1547.
34. Popșa R.E. Importance of Sustainability in the Hotel Industry. Expert Journal of Business and Management. 2023. № 11(2). Р. 183-188.
35. Rainey D. L. Sustainable Business Development: Inventing the Future through Strategy, Innovation and Leadership. UK Cambridge University Press, 2006. 761 p.
36. Statistics of tourism. UN Tourism. URL: https://www.unwto.org.
37. Travel, Tourism & Hospitality. Statista URL: https://www.statista.com/.
Content type: Bachelor Thesis
Collection(s) :241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
dyplom_ Topolnytskyi Yu_I_2025.pdf1,63 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Авторська довідка_Топольницький.doc70 kBMicrosoft WordVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.

Outils d'administration