Моля, използвайте този идентификатор за цитиране или линк към този публикация: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49035
Пълен Запис на метаданни
DC ПолеСтойностЕзик
dc.contributor.advisorРатинський, Вадим Віталійович-
dc.contributor.advisorRatynskyi, Vadym-
dc.contributor.authorТопольницький, Юрій Іванович-
dc.contributor.authorTopolnytskyi, Yurii-
dc.date.accessioned2025-06-24T21:50:39Z-
dc.date.available2025-06-24T21:50:39Z-
dc.date.issued2025-06-
dc.date.submitted2025-06-
dc.identifier.citationТопольницький Ю.І. Сталий розвиток у сфері гостинності: енергозбереження та управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Готель «Премʼєр Палац») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. В. В. Ратинський. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 68 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/49035-
dc.description.abstractТопольницький Ю. І. Сталий розвиток у сфері гостинності: енергозбереження та управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Готель «Премʼєр Палац». Кваліфікаційна робота бакалавра: 68 сторінок, 18 рисунків, 4 таблиць, 37 літературних джерел. Об’єкт дослідження − приватне акціонерне товариство «Готель «Прем’єр Палац», який є розкішним п’ятизірковим готелем, що розташований у самому серці столиці України. Предмет дослідження − процес впровадження господарських рішень з енергозбереження та управління ресурсами задля досягнення сталого розвитку в готельно-ресторанному бізнесі. Метою роботи є розроблення рекомендацій щодо впровадження господарських рішень з енергозбереження та управління ресурсами задля досягнення сталого розвитку в готельно-ресторанному бізнесі. Методи дослідження − аналіз і синтез; комплексний аналіз; порівняльний і економічний аналіз, метод опису. Практичне значення одержаних результатів. У роботі запропоновано проєктне рішення та зроблено розрахунок ефективності впровадження ресурсозберігаючого заходу для готелю «Прем’єр Палац».uk_UA
dc.description.abstractTopolnytskyi Yurii. Sustainable Development in the Hospitality Sector: Energy Saving and Resource Management in the Hotel and Restaurant Business (PJSC «Premier Palace Hotel» as a case of study). Bachelor degree thesis contains of 68 pages, 18 pictures, 4 tables, 37 references. The object of investigation is the Private Joint Stock Company «Premier Palace Hotel», which is a luxurious five-star hotel located in the heart of the capital of Ukraine. The subject of investigation is the process of implementing economic solutions for energy saving and resource management to achieve sustainable development in the hotel and restaurant business. The aim of the work is to develop recommendations for the implementation of economic solutions for energy conservation and resource management to achieve sustainable development in the hotel and restaurant business. The methods of investigation are analysis and synthesis; comprehensive analysis; comparative and economic analysis, method of description. The practical significance of the results obtained. The work proposes a design solution and calculates the effectiveness of implementing a resource-saving measure for the Premier Palace Hotel.uk_UA
dc.description.tableofcontentsЗМІСТ ВСТУП ……………………………………………..……………..……... 5 1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ СПРАВІ .......................................................................... 8 1.1. Поняття сталого розвитку та його значення для індустрії гостинності .................................................................................................. 8 1.2. Нормативно-правова база енергозбереження та управління ресурсами у готелях і ресторанах …......................................................... 15 2. АНАЛІТИЧНИЙ РОЗДІЛ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АНАЛІЗ ПРАКТИК ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ, НА ПРИКЛАДІ ПРАТ «ГОТЕЛЬ «ПРЕМ’ЄР ПАЛАЦ» ………………….. 22 2.1. Загальна характеристика господарської діяльності готелю «Прем’єр Палац» ……………………………………………………........ 22 2.2. Дослідження методів енергозбереження та практичних аспектів управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі ........ 38 3. РЕКОМЕНДАЦІЙНО-РОЗРАХУНКОВИЙ РОЗДІЛ РОЗРОБКА РЕКОМЕНДАЦІЙ ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СТАЛИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ ……............ 43 3.1. Обґрунтування доцільності впровадження енергоощадних технологій у готельно-ресторанному бізнесі ……...……….................... 43 3.2. Розрахунок ефективності впровадження ресурсозберігаючого заходу – рециркуляції «сірої води» ………………................................... 49 4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ, ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ 55 4.1. Джерела потенційної небезпеки у готельно-ресторанній сфері ……………………………………….……………………………... 55 4.2. Роль служби охорони праці у закладі готельно-ресторанного типу ……………………………………………………………………….. 57 ВИСНОВКИ ……………………………………………………...….…... 62 БІБЛІОГРАФІЯ …...…………………………..……………………..….. 65uk_UA
dc.format.extent1-68-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectуправлінняuk_UA
dc.subjectсталий розвитокuk_UA
dc.subjectресурсиuk_UA
dc.subjectенергозбереженняuk_UA
dc.subjectпроєктне рішенняuk_UA
dc.subjectбізнесuk_UA
dc.subjectmanagementuk_UA
dc.subjectsustainable developmentuk_UA
dc.subjectresourcesuk_UA
dc.subjectenergy savinguk_UA
dc.subjectproject solutionuk_UA
dc.subjectbusinessuk_UA
dc.titleСталий розвиток у сфері гостинності: енергозбереження та управління ресурсами в готельно-ресторанному бізнесі (на прикладі ПрАТ «Готель «Премʼєр Палац»)uk_UA
dc.title.alternativeSustainable Development in the Hospitality Sector: Energy Saving and Resource Management in the Hotel and Restaurant Business (PJSC «Premier Palace Hotel» as a case of study)uk_UA
dc.typeBachelor Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Топольницький Ю.І., 2025uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc65.011:502uk_UA
dc.relation.references1. Андрушків Б., Кирич Н., Погайдак О. Удосконалення управління природоохоронною діяльністю обслуговуючих підприємств на інноваційних засадах [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2012. Вип. 1(6). С. 5-16. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2012/12abmniz.pdf.uk_UA
dc.relation.references2. Андрушків Б. М., Кирич Н. Б., Мельник Л. М., Погайдак О. Б. Семіотика визначення економічної стратегії підвищення господарсько-фінансової стабільності підприємства в умовах трансформаційного суспільства. Вісник економічної науки України. 2013. №1(23). С. 3-7.uk_UA
dc.relation.references3. Бондарук Т. Г., Бондарук І. С. Економічна природа організаційно-економічного механізму соціальної відповідальності бізнесу. Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту: зб. наук. пр. 2020. № 1-2. С. 57-64.uk_UA
dc.relation.references4. Головня О. М., Ставська Ю. В. Сучасні трансформації розвитку сфери туризму та індустрії гостинності: монографія. Вінниця: ДРУК, 2021. 220 с.uk_UA
dc.relation.references5. Готельно-ресторанна справа. Навчально-методичне видання. Книга 1 / [Б. М. Андрушків, Л. Я. Малюта, Г. Й. Островська та ін.]. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2018. 268 с.uk_UA
dc.relation.references6. Гречко А., Очеретяна О. Дослідження еволюції наукової думки в аспектах визначення сутності поняття «сталий розвиток підприємства». Підприємництво та інновації. 2020. № 15. С. 37-41.uk_UA
dc.relation.references7. Дишкантюк О. В., Мартієнко А. І. Сутність гостинності як економічної категорії. Економіка: реалії часу. 2017. №2(30). С. 72-78. URL: http://economics.opu.ua/files/archive/2017/No2/72.pdf.uk_UA
dc.relation.references8. Жиленко К. М., Яровенко Т. С., Ставицька А. В., Самойленко А. О. Основні аспекти сталого розвитку готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Економіка. Фінанси. Право. 2024. №5. С. 64-67.uk_UA
dc.relation.references9. Каролоп О., Загнибіда Р., Верес К., Лояк Л. Сталий розвиток у готельно-ресторанному та туристичному бізнесі: стратегічні підходи до зменшення екологічного сліду. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2025. №1(15). С. 92-97.uk_UA
dc.relation.references10. Квятковська Л. А. Реалізація принципів концепції сталого розвитку в діяльності підприємства. Вісник соціально-економічних досліджень. 2013. Вип.1, №48. С. 85-89. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Vsed_2013_1_14.uk_UA
dc.relation.references11. Кузь Т. І., Малюта Л. Я., Островська Г. Й., Нагорняк Г. С. Підходи стратегічного управління у контексті забезпечення розвитку туристичної індустрії. Галицький економічний вісник. 2021. № 4 (71). С. 85-91.uk_UA
dc.relation.references12. Мельник Л.М. Забезпечення сталого розвитку машинобудівних підприємств засобами управління бізнес-процесами: теорія, методологія, практика: монографія. Тернопіль, ФОП Паляниця В.А., 2018. 367 с.uk_UA
dc.relation.references13. Мельник Л., Малюта Л. Інструменти екологічно зорієнтованого управління підприємством [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2013. Вип. 2(9). С. 178-187. Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2013/13mlmzup.pdf.uk_UA
dc.relation.references14. Мельник Л., Малюта Л., Погайдак О. Екологічний імператив забезпечення економічної безпеки в контексті сталого розвитку суспільства. Галицький економічний вісник. Тернопіль: ТНТУ, 2014. Том 44. № 1. С. 21-29.uk_UA
dc.relation.references15. Нагорняк Г., Малюта Л., Мельник Л. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. № 3 (64). С. 174-184.uk_UA
dc.relation.references16. Огієнко А. Сталий розвиток підприємства: сутність поняття, перспективи та перешкоди. Modeling the development of the economic systems, 2024, (3), 222-228. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-31.uk_UA
dc.relation.references17. Степаненко Т.О. Теоретичні та методичні засади сталого розвитку підприємства. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2020 Том 31, вип. 70, № 6. С. 135-141.uk_UA
dc.relation.references18. Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2023. Вип. 1 (28). С. 66-78. Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23siiuri.pdf.uk_UA
dc.relation.references19. Свистун К.О. Генезис поняття «сталий розвиток» та підходи до його запровадження. Молодий вчений. 2017. № 2. С. 326-333.uk_UA
dc.relation.references20. Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти / Якименко І.Л., Петрашко Л.П., Димань Т.М. та ін. Київ: НУХТ, 2022. 337 с.uk_UA
dc.relation.references21. Ткаченко Т.І. Сталий розвиток туризму: теорія, методологія, реалії бізнесу: монографія [вид. 2-ге, перероб. та доп.]. К.: Видавництво КНТЕУ, 2009. 463 с.uk_UA
dc.relation.references22. Цимбаленко Я.Ю. Екологізація соціально-економічної системи як основа сталого розвитку економіки. Економіка та держава. 2015. №2. С. 22-25.uk_UA
dc.relation.references23. Цілі сталого розвитку: Україна. Національна доповідь. 2017. 176 с.uk_UA
dc.relation.references24. Юдіна О. І. Особливості моделі управління сталим економічним розвитком підприємства готельно-ресторанного господарства на основі моніторингу витрат. Ефективна економіка. 2020. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8257.uk_UA
dc.relation.references25. Bazhenova S.E., Polohovska Yu.Yu., Kantsur I. H. Development of the hotel and restaurant business in today's conditions. Economy and society. 2022. №38. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-22 (in Ukrainian).uk_UA
dc.relation.references26. Brin P., Nehme M. Sustainable Development in Emerging Economy: using the analytical hierarchy process for Corporate Social Responsibility decision making. Journal of Information Technology Management. 2021. №13 (Special Issue: Role of ICT in Advancing Business and Management). P. 159-174. DOI: 10.22059/jitm.2021.80744.uk_UA
dc.relation.references27. Chemmanur А., Fenech С. Sustainability in the hospitality industry. Assessing and addressing sustainability risks in the hospitality industry. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainabilty-in-the-hospitality-industry.html.uk_UA
dc.relation.references28. Hall J. K., Daneke G. A. and Lenox M. J. Sustainable development and entrepreneurship: Past contributions and future directions. Journal of Business Venturing. 2010. Vol. 25. Issue 5. Р. 439-448.uk_UA
dc.relation.references29. HPG Consulting. Sustainable Development Practices in the Hospitality Industry. 2022. URL: https://www.linkedin.com/pulse/sustainable-development-practices-hospitality-industry-/.uk_UA
dc.relation.references30. Gunningham N. Corporate Environmental Responsibility. London: Routledge, 2009. 628 р.uk_UA
dc.relation.references31. Leyva E.S., Parra D.P. Environmental approach in the hotel industry: Riding the wave of change. Sustainable Futures. 2021. Vol. 3. Р. 1-14. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sftr.2021.100050.uk_UA
dc.relation.references32. MacLean M. Sustainable Hospitality and Tourism Management. Society Publishing, 2019. URL: http://surl.li/tkjqh.uk_UA
dc.relation.references33. Melnyk L., Sorokivska O., Mosiy O. Environmentally responsible business: the introduction of the European experience in Ukraine. Journal of International Business Studies, No.9 (2), December 2017, VOLUME 48, pp. 1539-1547.uk_UA
dc.relation.references34. Popșa R.E. Importance of Sustainability in the Hotel Industry. Expert Journal of Business and Management. 2023. № 11(2). Р. 183-188.uk_UA
dc.relation.references35. Rainey D. L. Sustainable Business Development: Inventing the Future through Strategy, Innovation and Leadership. UK Cambridge University Press, 2006. 761 p.uk_UA
dc.relation.references36. Statistics of tourism. UN Tourism. URL: https://www.unwto.org.uk_UA
dc.relation.references37. Travel, Tourism & Hospitality. Statista URL: https://www.statista.com/.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Українаuk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Показва се в Колекции:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Файлове в Този Публикация:
Файл Описание РазмерФормат 
dyplom_ Topolnytskyi Yu_I_2025.pdf1,63 MBAdobe PDFИзглед/Отваряне
Авторська довідка_Топольницький.doc70 kBMicrosoft WordИзглед/Отваряне


Публикацияте в DSpace са защитени с авторско право, с всички права запазени, освен ако не е указно друго.

Админ Инструменти