霂瑞霂��撘����迨��辣: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48959
Título : Розробка проєкту впровадження інноваційних технологій на підприємстві ресторанного господарства (на прикладі ресторану «Вінстон Черчіль»)
Otros títulos : Development of a Project for Implementing Innovative Technologies in a Restaurant Enterprise (“WinstonChurchill” Restaurant as a case of study)
Autor : Ясеновський, Богдан Олегович
Yasenovskyy, Bohdan
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Ясеновський Б.О. Розробка проєкту впровадження інноваційних технологій на підприємстві ресторанного господарства (на прикладі ресторану «Вінстон Черчіль») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. Г. Й. Островська. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2025. 102 с.
Fecha de publicación : jun-2025
Submitted date: jun-2025
Date of entry: 18-jun-2025
Editorial : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Островська, Галина Йосипівна
Ostrovska, Halyna
UDC: 640.4
Palabras clave : індустрія гостинності
ресторанне підприємство
інноваційна діяльність
інноваційні технології
ціннісна пропозиція
інструменти просування
інноваційний проєкт
hospitality industry
restaurant business
innovative activity
innovative technologies
value proposition
promotion tools
innovative project
Page range: 1-102
Resumen : Ясеновський Б. О. Розробка проєкту впровадження інноваційних технологій на підприємстві ресторанного господарства (на прикладі ресторану «Вінстон Черчіль») Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2025. Висвітлено теоретичні аспекти розвитку інноваційної діяльності в ресторанній індустрії. Досліджено поняття «інновація» та «інноваційна діяльність», окреслено їхню сутність, еволюцію та класифікацію. Розглянуто роль інноваційної діяльності в розвитку ресторанного бізнесу. Доведено значущість сучасних інноваційних технологій в ресторанній індустрії. Проведено аналітичний огляд інноваційної діяльності ресторану «Вінстон Черчіль». Дано загальну характеристику ресторану. Проведено аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства. Здійснено аналіз галузі та локального ринку ресторанних послуг. Розроблено та впроваджено проєкт інтеграції інноваційних технологій в діяльність ресторану «Вінстон Черчіль». Здійснено організацію виробничо-управлінських заходів щодо впровадження інноваційних технологій у закладі. Розроблено маркетинговий план інноваційного розвитку підприємства. Проведено фінансове планування та прогнозування інноваційного проєкту. Наведено загальні положення щодо контролю за дотриманням техніки безпеки в ресторані. Обґрунтовано вимоги до проведення інструктажів і навчань персоналу ресторанного підприємства. Висвітлено аспекти ведення журналів обліку та періодичних перевірок щодо відповідності нормам безпеки ресторанного закладу.
Yasenovskyy B. О. Development of a Project for Implementing Innovative Technologies in a Restaurant Enterprise (“WinstonChurchill” Restaurant as a case of study) Research on the receipt of bachelor degree educational level on speciality 241 “Hotel and restaurant business”. Ternopil Ivan Pul’uj National Technical University. Ternopil, 2025. The theoretical aspects of the development of innovative activity in the restaurant industry are highlighted. The concepts of “innovation” and “innovative activity” are examined, their essence, evolution, and classification are outlined. The role of innovative activity in the development of the restaurant business is considered. The significance of modern innovative technologies in the restaurant industry has been proven. An analytical review of the innovative activities of the “Winston Churchill” restaurant was conducted. A general description of the restaurant was provided. An analysis of the financial and economic activities of the enterprise was conducted. An analysis of the industry and the local restaurant services market was carried out. A project for integrating innovative technologies into the activities of the “Winston Churchill” restaurant was developed and implemented. Production and management measures were organized to introduce innovative technologies into the establishment. A marketing plan for the innovative development of the enterprise was developed. Financial planning and forecasting for the innovative project were carried out. General provisions regarding safety compliance in restaurants are presented. Requirements for conducting briefings and training for restaurant staff are justified. Aspects of keeping records and conducting periodic inspections for compliance with restaurant safety standards are highlighted.
Content: ЗМІСТ ВСТУП ...................................................................................................................... 6 РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ ........................................................ 9 1.1. Інновації та інноваційна діяльність: сутність понять, еволюція, класифікація .......................................................................................................... 9 1.2. Роль інноваційної діяльності в розвитку ресторанного бізнесу ................ 17 1.3. Огляд сучасних інноваційних технологій в ресторанній індустрії ........... 21 Висновок до розділу 1......................................................................................... 29 РОЗДІЛ 2. АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РЕСТОРАНУ «ВІНСТОН ЧЕРЧІЛЬ» ................................................................... 30 2.1. Загальна характеристика ресторану «Вінстон Черчіль» ............................ 30 2.2. Оцінювання фінансово-господарської діяльності підприємства ............... 33 2.3. Аналіз галузі та локального ринку ресторанних послуг ............................ 36 Висновок до розділу 2......................................................................................... 46 РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА ПРОЄКТУ ІНТЕГРАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ДІЯЛЬНІСТЬ РЕСТОРАНУ «ВІНСТОН ЧЕРЧІЛЬ» .............. 47 3.1. Організація виробничо-управлінських заходів щодо впровадження інноваційних технологій у ресторані «Вінстон Черчіль» ................................. 47 3.2. Розробка маркетингового плану інноваційного розвитку підприємства .. 58 3.3. Фінансове планування та прогнозування інноваційного проєкту ............. 69 Висновок до розділу 3......................................................................................... 80 РОЗДІЛ 4. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО КОНТРОЛЮ ЗА ДОТРИМАННЯМ ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ В РЕСТОРАНІ .................................... 82 4.1. Вимоги до проведення інструктажів і навчань персоналу......................... 82 4.2. Журнали обліку та періодичні перевірки відповідності нормам безпеки . 84 Висновок до розділу 4......................................................................................... 88 ВИСНОВКИ ........................................................................................................... 89 БІБЛІОГРАФІЯ ...................................................................................................... 92 ДОДАТКИ .............................................................................................................. 99
URI : http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48959
Copyright owner: © Ясеновський Б.О., 2025
References (Ukraine): 1. Ковальчук В.М. аналіз тенденцій інноваційного розвитку національної економіки. Економіка та суспільство. Електронне видання. 2023. Вип. 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-33
2. Ворона А.В. Глобальні чинники впливу на інноваційний розвиток національної економіки. Економіка. Фінанси. Право. 2020. № 3/1. С. 32-36. URL:https://elar.navs.edu.ua/jspui/handle/123456789/26030
3. Schumpeter J. A. The Theory of Economic Development: An Inquiry into Profits, Capital, Credit, Interest and the Business Cycle, translated from the German by Redvers Opie, New Brunswick (U.S.A) and London (U.K.), Transaction Publishers, 2008.
4. Ostrovska H.Yo., Sherstiuk R.P., Tsikh H.V., Demianyshyn V.H., Danyliuk-Chernykh I.M. Conceptual Principles of Learning Organization Building. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu. 2021. № 3. Рр. 167-172. DOI: https://doi.org/10.33271/nvngu/2021-3/167.
5. Kharchuk T., Purdenko O., Melnik V., Shkolenko O., Kosmidailo І. Conceptual approach to formation of innovative entrepreneurship`s creative potential. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. 2023. 1(48). Рр. 362-377. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.1.48.2023.3967.
6. Островська Г.Й., Плотніков О.М., Неділенько В.Б. Екзистенційний вектор розвитку організацій в контексті переходу до Індустрії 5.0. Соціальна економіка. 2024. Вип. 68. С. 72-82. DOI: https://doi.org/10.26565/2524-2547-2024-68-06
7. Про інноваційну діяльність: Закон України від 04.07.2002 року №40-IV. URL: http: // rada.gov.ua
8. Забашта Є.Ю. Теоретичні аспекти формування сутності інноваційного підприємництва та його розвитку. Економіка та суспільство. Електронне видання. 2024. Вип. 61. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-61-90
9. Ворона А.В. Огляд державних інструментів формування деяких інноваційних пріоритетів національної економіки. European journal economics and management. 2020. Vol. 6. Iss.4. С. 29-36. DOI: 10.46340/eujem.2020.6.4.4.
10. Островська Г.Й. Інтелектуальна модель інноваційного розвитку підприємств у парадигмі економіки, заснованої на знаннях. Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. 2022. №2(26). С. 65-78. Doi: 10.31471/2409-0948-2022-2(26)-65-78
11. Чіков І.А. Теоретико-методичні та концептуальні основи формування інноваційного механізму підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК. БізнесІнформ. 2024. № 7. С. 221-239. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2024-7-221-239.
12. Сидорчук А.В., Бортников Є.Г., Кириченко Н.В. Шляхи впровадження інновацій у регіональний розвиток туризму і гостинності. Економіка та суспільство. 2022. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/
13. Сидорчук І. Сутність та зміст основних понять, що складають термінологічний апарат управління інноваційним розвитком підприємства. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2023. №1 (314). C. 139-143. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2023-314-1-20
14. Kaletnik G., Lutkovska S. Innovative Environmental Strategy for Sustainable Development. European Journal of Sustainable Development. 2020. Vol. 9. № 2. Pр. 89-98. DOI: https://doi.org/10.14207/ejsd.2020.v9n2p89.
15. Гончарук І.В., Томашук І.В. Вплив інноваційних процесів на підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2023. № 1. С. 30-47. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2023-1-3.
16. Череп О.Г. Системний характер формування механізму інноваційного розвитку підприємства. Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки. 2019. Вип. 1. С. 43-50. DOI: https://doi.org/10.26661/2414-0287-2019-1-41-07.
17. Давимука С. А., Федулова Л. І., Попадинець Н. М. та ін. Інноваційний розвиток підприємств сфери торгівлі: світові тенденції та практика в Україні: монографія. Львів: ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», 2016. 432 с.
18. Яковенко Т., Літвін Я. Сутність та класифікація інновацій підприємств сфери торгівлі. Галицький економічний вісник. 2024. № 4 (89). С. 149-154. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2024.04.
19. Dotsiuk S., Chikov I., Shevchenko O. et al. Evaluation of the institutional development of innovative activities to ensure the economy of the state. Науковий вісник Національного гірничого університету. 2024. № 3. С. 171-180. DOI: https://doi.org/10.33271/nvngu/2024-3/171.
20. Дунська А.Р., Письмена У.Є. Формування інноваційного механізму підприємства на засадах сталого розвитку. Ефективна економіка. Електронне видання. 2020. № 12. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.12.12.
21. Писаренко Т.В., Куранда Т.К. Наукова та науково-технічна діяльність в Україні у 2022 році: науково-аналітична доповідь. Київ: УкрІНТЕІ. 2023. 94 с.
22. Розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури: можливості і перспективи / Андрушків Б.М., Шерстюк Р.П., Мельник Л.М., Малюта Л.Я., Островська Г. Й., Паляниця В.А., Дудкін П.Д., Стойко І.І. та ін. Тернопіль. Вид-во Осадца Ю.В, 2020. 518 с.
23. Шерстюк P., Мельник JL, Стойко І. Підприємства ресторанного господарства в індустрії туризму: проблеми і перспективні рішення. Маркетинг 4.0: стратегічні імперативи та сучасні тенденції: колективна монографія. ФОП ШпакВ.Б., 2021. 351 с. С. 307-318.
24. Островська Г.Й., Шерстюк Р.П., Летун О.О. Аналіз ринкових тенденцій інтелектуальної автоматизації ресторанного бізнесу. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. 2023. Вип. 10(43). С. 143-155. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2023.10(43).143-155
25. Завадинська О., Ніколайко Г., Огороднік М. Дослідження інноваційних рішень для оновлення існуючих бізнес-моделей і сучасних сервісних технологій у ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Т. 5. № 2. С. 229-238. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270098
26. Островська Г. Креативний менеджмент як домінанта інноваційних підприємств. Соціально-економічні проблеми і держава. 2021. Вип. 2(25). С. 625-640. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625.
27. Постова В. Перспективи впровадження інтелектуальної автоматизації в ресторанний бізнес в умовах післявоєнного відновлення України. Економіка та суспільство. Електронне видання. 2023. Вип. 49. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41.
28. Островська Г. Й. Особливості розвитку готельно-ресторанної справи: кухні народів світу. Навч. посіб. Тернопіль: Підручники і посібники, 2018. 256 с.
29. Шерстюк Р., Стойко І. Нові технології на ресторанному ринку як результат формування нових звичок і уподобань споживачів. Development Service Industry Management. 2024. (4). С. 161-166. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-8(26).
30. Стойко І., Шерстюк Р. Сучасні тренди і перспективи у ресторанній індустрії. Соціально-економічні проблеми і держава. 2023. Вип. 1(28). С. 66-78. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23siiuri.pdf.
31. Процак К., Передрій М. Ресторанний бізнес в умовах кризи: проблеми та напрямки розвитку. Економіка та суспільство. Електронне видання. 2022. Вип. 44. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-49.
32. Босовська М., Бовш Л., Антонюк І. Ресторанні тактики: антипандемічний кейс. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2021. № 2. С. 113-132.
33. Завадинська О., Ніколайко Г., Огороднік М. Дослідження інноваційних рішень для оновлення існуючих бізнес-моделей і сучасних сервісних технологій у ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. 5(2). С. 229-238. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270098
34. Кіш Г. В. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6 (12). С. 65-77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.
35. Камушков О., Жилко О., Незвещук-Когут Т. Технології автоматизації системи управління у закладах ресторанного господарства. Економіка та суспільство. Електронне видання. 2022. № 43. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1737/1673
36. Гросул В. А., Балацька Н. Ю. Digital-маркетинг як дієвий інструмент антикризового розвитку підприємства ресторанного бізнесу в період пандемії та її рецесії. Підприємництво та інновації. 2020. № 11–2. С. 7–12. URL: http://ei-journal.in.ua/index.php/journal/article/view/279/273.
37. Рябенька М.О. Впровадження інформаційних комп’ютерних технологій у ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 41. 6 с. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=28739.pdf
38. Островська Г., Кузь Т., Малюта Л., Нагорняк Г. Підходи стратегічного управління у контексті забезпечення розвитку туристичної індустрії. Галицький економічний вісник. 2021. Том 71. № 4. С. 85–91. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2021.04.085.
39. Поворознюк І.М. Інноваційні технології в рестораному бізнесі. Економіка та суспільство. 2021. № 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17
40. HolonIQ Intelligence Unit. 2024. URL: https://vctr.media/ua/odrazu-5-ukrayinskyh-startapiv-u-spysku-najperspektyvnishyh-edtech-startapiv-yevropy-2023-203988/
41. Коркач Г., Котузаки О., Нікітчіна Т., Шунько Г. Технологічні інновації в ресторанному бізнесі для забезпечення конкурентоспроможності закладу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13. № 4. С. 69-74. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194.
42. Офіційна інформація про діяльність готельно-ресторанного комплексу «Pallada».
43. Річні звіти ресторану «Вінстон Черчіль» за 2022–2023 роки.
44. Проблеми ресторанного бізнесу в Україні у 2025 році та рішення для них. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/problemi-restorannogo-biznesu-v-ukrayini-u-2025-roczi-ta-rishennya-dlya-nih
45. Державна служба статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/ni.htm
46. Масюк Ю.О., Мандюк Н.Л., Білоус С.В. Нові форми організації ресторанного сервісу в світі та в Україні: комунікаційні особливості. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 45. С. 128–135. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/45_2020_ukr/23.pdf.
47. Петренко Н.О., Поліщук О.А., Коваленко Л.Г. Правове регулювання та аспекти ціноутворення в сфері готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Ефективна економіка. Електронне видання. 2022. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2022/8.pdf
48. Которва А. Як працює технологія сувід і чи потрібна вона на вашій кухні. URL: https://klopotenko.com/yak-praczyuye-tehnologiya-suvid-i-chy-potribna-vona-na-vashij-kuhni/
49. Mobile Waiter. Мобільний Термінал Офіціанта. URL: https://rkeeperts.com.ua/mobilewaiter/
50. Сувід (Sous vide) Steba SV 100 Professional. URL: https://e-katalog.pl/ua/STEBA-SV-100-PROFESSIONAL.htm
51. Гастроємність із полікарбонату GN 1/2 h-20 см 11,3 л Araven. URL: https://forward-ua.com/gastroemkost-iz-polikarbonata-gn-12-h-20-sm-113-l-araven
52. SousVide Supreme. URL: https://sousvidesupreme.com/?srsltid=AfmBOoqqRmBLBWg5WGeBcaVdBVgUZhI7F--OwAFvak-VPdxOLYMn3qIA
53. Вакуумний пакувальник CASO FastVAC 4000. URL: https://marketovik.in.ua/p1962098298-professionalnyj-vakuumator-caso.html
54. Камера шокового заморожування Bolarus SQ-7.30. URL: https://system4.ua/uk/product/shafa-shokovogo-oholodjennya-bolarus-sq-730
55. Пакети армовані PAKMAR Sp. URL: https://kozakplus.ua/products/vacuum-packing/vacuum-bags/sous-vide-bag
56. Рулон армований PAKMAR Sp. URL: https://www.pakmar.com.pl/
57. Сучасні Ресторанні Технології. R_KEEPER. URL: https://rkeeperts.com.ua/rkeeper/
58. Закон України «Про охорону праці». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 49, ст.668. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text
59. Наказ Міністерства соціальної політики України № 15 від 29.01.2018 «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0872-18#Text
60. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання «Безпека в надзвичайних ситуаціях» / В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А. 156 с.
61. ДСТУ 4161-2003 «Система стандартів безпеки праці. Пожежна безпека. Загальні вимоги». URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=57909
62. Навчальний посібник «Техноекологія та цивільна безпека. Частина «цивільна безпека»» / автор-укладач В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 2022. 156 с. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39424
Content type: Bachelor Thesis
Aparece en las colecciones: 241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato  
dyplom_ Yasenovskyy B_O_2025.pdf1,14 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir
Авторська довідка_Ясеновський.doc46 kBMicrosoft WordVisualizar/Abrir


Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.

蝞∠�極�