Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48309
Titre: Розроблення автоматизованої системи контролю та регулювання технологічних параметрів випікання печива (комплексна тема)
Autre(s) titre(s): Development of an automated system for monitoring and regulating technological parameters of cookie baking (complex topic)
Auteur(s): Купина, Норберт Васильович
Саварин, Назарій Васильович
Kupyna, Norbert
Savaryn, Nazariy
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії (ФПТ)
Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Bibliographic description (Ukraine): Купина Н. В., Саварин Н. В. Розроблення автоматизованої системи контролю та регулювання технологічних параметрів випікання печива (комплексна тема) : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 174 — «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка» / наук. кер. В. Б. Савків. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 128 с.
Bibliographic description (International): Kupina N. V., Savaryn N. V. Development of an automated system for monitoring and regulating technological parameters of cookie baking (complex topic): master's thesis in specialty 174 — “Automation, computer-integrated technologies and robotics” / advisor Volodymyr Savkiv. Ternopil : TNTU, 2024. 128 p.
Date de publication: 26-déc-2024
Submitted date: 20-déc-2024
Date of entry: 17-mar-2025
Editeur: Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії, Кафедра автоматизації технологічних процесів і виробництв.
Institution defense: ЕК №24, 2024 р.
Supervisor: Савків, Володимир Богданович
Savkiv, Volodymyr
Committee members: Левицький, Віталій Васильович
Levytskyi, Vitalii
UDC: 681.5
Mots-clés: 174
автоматизація комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка
автоматизація
автоматизований контроль
система автоматичного регулювання
тістомісильна машина
випікання печива
тунельна піч
охолоджуючий конвеєр
аutomation computer-integrated technologies and robotics
аutomation
automated control
automatic control system
dough mixer
cookie baking
tunnel oven
cooling conveyor
Number of pages: 130
Résumé: В кваліфікаційній роботі визначено мету і завдання автоматизації технологічного процесу виготовлення печива. Спроектовано загальний вигляд автоматичної лінії виготовлення печива. Приведено технологічний процес та технологічні режими виготовлення печива. Розроблено алгоритми замішування тіста та випічки печива. Розроблено структурні, функціональні та електричні принципові схеми окремих блоків та системи керування в цілому. Приділено увагу питанням охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях.
The qualification work defines the goal and objectives of automating the technological process of biscuit manufacturing. The general appearance of an automatic biscuit manufacturing line is designed. The technological process and technological modes of biscuit manufacturing are given. Algorithms for kneading dough and baking biscuits are developed. Structural, functional and electrical schematic diagrams of individual units and the control system as a whole are developed. Attention is paid to issues of occupational health and safety in emergency situations.
Description: Робота виконана на кафедрі автоматизації технологічних процесів і виробництв факультету прикладних інформаційних технологій та електроінженерії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Міністерства освіти і науки України. Захист відбудеться «26» грудня 2024р. о 10.00год. на засіданні екзаменаційної комісії №24 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя.
Content: Зміст 4 1 Аналітична частина 10 1.1 Аналіз відомих технічних рішень з автоматизації технологічних процесів виготовлення кондитерських виробів. 10 1.2 Класифікація обладнання кондитерських фабрик. 20 1.3 Завдання та особливості розроблення АСУ ТП на кондитерських підприємствах. 22 1.4 Обгрунтування актуальності автоматизації виробничого процесу виготовлення печива. 27 2 Технологічна частина 30 2.1 Характеристики сировини для виготовлення печива. 30 2.2 Розроблення технологічного процесу автоматизованого виготовлення печива на кондитерських фабриках. 30 2.2.1 Технологія приготування тіста. 34 2.2.2 Замішування тіста в машинах періодичної дії. 38 2.2.3 Заміс тіста в агрегатах неперервної дії. 43 2.2.4 Формування тіста. 46 2.2.5 Випікання печива. 51 2.2.6 Охолодження печива. 55 3 Конструкторська частина 57 3.1 Вибір компонувальної схеми автоматизованої лінії виготовлення печива. 57 3.2 Основні характеристики системи автоматичного контролю параметрів технологічного процесу. 58 3.3 Структура системи автоматичного контролю параметрів технологічного процесу. 64 3.4 Особливості функціонування системи автоматичного контролю параметрів технологічного процесу. 66 3.5 Особливості функціонування складових частин системи автоматичного контролю параметрів технологічного процесу. 68 3.5.1 Блок контролю. Призначення та принцип роботи. 68 3.5.2 Блок управління. 73 3.5.3 Блок реле, будова та принцип роботи. 84 3.5.4 Електропневматичний перетворювач, будова та принцип роботи. 85 3.6 Розрахунок повітрообміну в кондитерському цеху. 87 4 Науково-дослідна частина 90 4.1 Опис системи MATLAB і пакету Simulink 90 4.2 Модель системи автоматизації виробництва пари для підігріву тіста та тістових заготівок в середовищі MATLAB. 91 4.3 Вибір параметрів ПІД-регулятора. 95 5 Спеціальна частина 101 6 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 105 6.1 Заходи з охорони праці на підприємстві. 105 6.1.1 Системи вентиляції та кондиціювання повітря в цеху випікання печива. 105 6.1.2 Розрахунок захисного заземлюючого пристрою для підстанції кондитерського цеху. 111 6.2 Заходи з безпеки в надзвичайних ситуаціях. 114 6.2.1 Радіаційний захист населення в надзвичайних ситуаціях. 114 6.2.2 Режими радіаційного захисту та порядок впровадження їх в дію. 117 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 123
URI/URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/48309
Copyright owner: © Купина Н.В., Саварин Н.В., 2024
References (Ukraine): 1. Будіщев М. С. Електротехніка, електроніка та мікропроцесорна техніка: Підручник. – Львів: Афіша, 2001. – 424 с.
2. Головко Д.Б., Рего К.Г., Скрипник Ю.О. Основи метрології та вимірювань. Навч. посібник. - К.: Либідь, 2001. - 408 с.
3. Драгілєв А.І., Сезанаєв Я.М. Виробництво борошняних кондитерських виробів: Навчальний посібник. – К: ДеЛі Принт, 2000. – 448 с.
4. ДСТУ 15810-96. «Вироби кондитерські пряникові. Загальні технічні умови».
5. ДСТУ 46.004-99. Борошно пшеничне. Чинний від 2009-08-15. Вид. офіц. Київ : Київський інститут хлібопродуктів, 1999.
6. ДСТУ 4623:2023 Цукор. Технічні умови. 01.11.2023. Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук (ІПР НААН).
7. Diahovchenko I., Kolcun M., Čonka Z., Savkiv V., Mykhailyshyn R. Progress and challenges in smart grids: Distributed generation, smart metering, energy storage and smart loads. Iranian Journal of Science and Technology, Transactions of Electrical Engineering, 2020. Vol. 44. P. 1319-1333. https://doi.org/10.1007/S40998-020-00322-8.
8. Palamar A., Pettai E., Beldjajev V. Control System for a Diesel Generator and UPS Based Microgrid. Scientific Journal of Riga Technical University. Power and Electrical Engineering. 2010. Vol. 27. P. 47-52.
9. Vasylkivskyi I., Ishchenko V., Pohrebennyk V., Palamar M., Palamar A. System of water objects pollution monitoring. International Multidisciplinary Scientific GeoConference Surveying Geology and Mining Ecology Management (SGEM 2017), Vienna, Austria, November, 27–29, 2017. Vol. 17, No. 33. P. 355-362.
10. Wieclaw L.; Pasichnyk V.; Kunanets N.; Duda O.; Matsiuk O.; Falat P. Cloud computing technologies in “smart city” projects. In Proceedings of the 2017 9th IEEE International Conference on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications (IDAACS). Bucharest: Romania, 21–23 September 2017. pp. 339–342.
11. Yaskiv V. Using of High-Frequency Magnetic Amplifier in Switch Mode DC Power Supplies. Proceedings of the 35th Annual IEEE Power Electronic Specialists Conference (PESC’04), Aachen, 2004. P. 1658–1662.
12. Development of Digital Platform to Identify and Monitor the Digital Business Transformation Index, Strutynska, I., Dmytrotsa, L., Kozbur, H., Dudkin, P., Dudkina, O., International Scientific and Technical Conference on Computer Sciences and Information Technologies, 2020, 2, pp. 171–175, 9322016
13. Information technology to support the digital transformation of small and medium-sized businesses, Mosiy, L., Kozbur, H., Strutynska, I., Mosiy, O., Yatsyshyn, V. CEUR Workshop Proceedings, 2024, 3742, pp. 150–165
14. Analysis of the SMEs' Digitalization State Using HIT Index and Machine Learning Technique, Strutynska, I., Kozbur, H., Dmytrotsa, L., Kozbur, I., Gashchyn, N., Proceedings - International Conference on Advanced Computer Information Technologies, ACIT, 2023, pp. 332–337
15. Working-Out of Recommendation System to Increase the Digital Maturity Level of Enterprises, Strutynska, I., Dmytrotsa, L., Kozbur, H., Hlado, O., Sorokivska, O., 2020 IEEE International Conference on Problems of Infocommunications Science and Technology, PIC S and T 2020 - Proceedings, 2021, pp. 147–151, 9467978
16. The Unification of Approaches to Measuring the Digital Maturity of Business Structures (International and Domestic Approaches) / Strutynska, I., Dmytrotsa, L., Kozbur, H., Melnyk, L., Sherstiuk, R., CEUR Workshop Proceedings, 2021, 3013, pp. 10–23
17. Колонтаєвський Ю.П., Сосков А.Г. Промислова електроніка та мікро схемотехніка: теорія і практикум: Навч. посіб./за ред. А.Г.Соскова. – К.: Каравела, 2004.- 432с.
18. Маршалкін Г.А. Технологія кондитерських виробів – К.: «Харчова промисловість», 1998. – 448 с.
19. Миколаїв Б. А. Структурно-механічні властивості борошняного тіста. – К: «Харчова промисловість», 2006. – 247 с.
20. Нечаєв А. П., Кочеткова А. А., Зайцев А. Н. Харчові добавки. – К: Колос, 2001. – 256 с.
21. Поліщук Є.С., Дорожовець М.М., Яцук В.О. та ін. Метрологія та вимірювальна техніка. – Львів: Бескид Біт, 2003. - 544 с.
22. Автоматизація виробничих процесів : навч. посіб. / Проць Я. І., Савків В. Б., Шкодзінський О. К., Ляшук О. Л. Тернопіль : ТНТУ ім. І.Пулюя, 2011. 344с.
23. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / укл.: Стручок В. С. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. 156 с.
24. Букетов А. В., Стухляк П. Д., Кальба Є. М. Фізико-хімічні процеси при формуванні епоксикомпозитних матеріалів. Тернопіль: Збруч, 2005. 182 с.
25. Драґан Я.П., Яворський Б. І., Яворська Є. Б.Концепції і принципи побудови моделей для означення метрологічних характеристик ритміки кардіосигналів. Вісник нац. унів. “Львівська політехніка”: зб. наук. пр. Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, 2002. № 443. С. 200-205.
26. Коваль В. П., Івасечко Р. Р., Козак К. М. Енергетична ефективність систем позиціонування плоских сонячних панелей. Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит. 2015. № 3. С. 2-10.
27. Микитишин А. Г., Митник М. М., Стухляк П. Д. Телекомунікаційні системи та мережі. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2017. 384 с.
28. Микитишин А. Г., Митник М. М., Стухляк П. Д., Пасічник В. В. Комп’ютерні мережі. Книга 1 [навчальний посібник]. Львів : «Магнолія 2006», 2013. 256 с.
29. Микитишин А. Г., Митник М. М., Стухляк П. Д., Пасічник В. В. Комп’ютерні мережі. Книга 2. [навчальний посібник]. Львів : "Магнолія 2006", 2014. 312 с.
30. Паламар М. І., Стрембіцький М. О., Паламар А. М. Проектування комп’ютеризованих вимірювальних систем і комплексів : навч. посіб. Тернопіль : ТНТУ, 2019. 150 с.
31. Стухляк П.Д., Букетов А.В. Епоксикомпозитні матеріали, модифіковані ультрафіолетовим опроміненням. Тернопіль: Збруч, 2009. 237 с.
32. Ткачук Р., Яворський Б. Метод побудови біотехнічної системи для оцінювання електроретинограм з підвищеною вірогідністю та ефективністю. Вісник Тернопільського державного технічного університету. 2009. №3. С. 102-110.
33. Юзьків А. В., Яворський Б. І. Математичне моделювання електроретинографічних сигналів. Вісник ТДТУ. Тернопіль, 1997. № 2. С. 40-45.
34. Яворський Б. І. Математичні основи радіоелектроніки. Частина І. Тернопіль: ТПІ імені Івана Пулюя. 1996. 184 с.
35. Пилипець М. І. Правила заповнення основних форм технологічних документів : навч.-метод. посіб. / Уклад. Пилипець М. І., Ткаченко І. Г., Левкович М. Г., Васильків В. В., Радик Д. Л. Тернопіль : ТДТУ, 2009. 108 с. https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/42995.
36. Методичні вказівки для написання розділу «Безпека життєдіяльності, основи охорони праці» в кваліфікаційних роботах здобувачів освітнього рівня ,,бакалавр”. Для студентів всіх форм навчання рівень вищої освіти перший (бакалаврський)/ укл.: О. Я. Гурик , І. Б. Окіпний. – Тернопіль: ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. - 20 с.
37. Платформа .NET та мова програмування C# 8.0: навчальний посібник / Коноваленко І.В., Марущак П.О. – Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2020 – 320 с.
38. Проектування мікропроцесорних систем керування: навчальний посібник / І.Р. Козбур, П.О. Марущак, В.Р. Медвідь, В.Б. Савків, В.П. Пісьціо. – Тернопіль: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2022. – 324 с.
39. Медвідь В.Р., Проектування мікропроцесорних систем керування: навчальний посібник / І.Р. Козбур, В.Р. Медвідь, В.П. Пісьціо. – Тернопіль: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2015. – 354 с., ISBN 978-966-305-045-4, http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/20504.
40. Савків В.Б., Капаціла Ю.Б., Михайлишин Р.І. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи бакалавра спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Тернопіль.: Видавництво ТНТУ. 2021. 50 с. https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35172
41. Основи наукових досліджень і теорія експерименту : Навчальний посібник для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка» / укл. Ю. Б. Капаціла, П. О. Марущак, В. Б. Савків, О. П. Шовкун. Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2023. 186 с.
42. Козбур І.Р., Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи «Дослідження частотних характеристик неперервних лінійних систем», по курсу «Теорія автоматичного управління», для студентів 3 курсу спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» / Авт.: Козбур І.Р., Козбур Г.В. Марущак П.О., Савків В.Б. – Тернопіль: ТНТУ, ФПТ, каф. АВ, – 2022. – с. 16. https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39207
43. Трембач Р.Б., Шовкун О.П. Методичні вказівки до виконання до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Інформаційно – вимірювальні системи” Модуль I. «Вимірювальна техніка» – Тернопіль: ТНТУ., 2024. – 67 с.
44. Трембач Р.Б., Медвідь В.Р. Методичні вказівки до виконання до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Електроніка і мікроcхемотехніка” Модуль 3. «Імпульсна техніка, вторинні джерела живлення, основи цифрової електроніки» – Тернопіль: ТНТУ, 2024. – 26с.
45. Трембач Р.Б., Медвідь В.Р. Методичні вказівки до виконання до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Електроніка і мікросхемотехніка” Модуль 4. «Мікросхемотехніка» – Тернопіль: ТНТУ, 2024. – 44с.
46. Розробка мікропроцесорної системи керування на основі мікропроцесорного комплекту КР580 та на основі ОМЕОМ К1816ВЕ51/ Методичні вказівки для виконання курсового роекту з дисципліни "Електроніка і мікропроцесорна техніка" //Медвідь В.Р, Пісьціо В.П., Микулик П.М. Тернопіль: ТНТУ - 2016. 108 с.
47. Козбур І.Р., Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи «Дослідження часових характеристик неперервних лінійних систем», по курсу «Теорія автоматичного управління», для студентів 3 курсу спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» / Авт.: Козбур І.Р., Козбур Г.В. Марущак П.О., Савків В.Б. – Тернопіль: ТНТУ, ФПТ, каф. АВ, – 2022. – 19 с. https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39206
48. Лабораторний практикум з проектування та моделювання роботи електропневматичних схем у середовищі програмного пакету «FluidSIM Pneumatics» з курсу «Технічні засоби автоматизації» / укл. : О.К. Шкодзінський. - Тернопіль : ТНТУ імені Івана Пулюя, 2020. - 32 с.https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/31418
49. Автоматизація виробничих процесів. Навчальний посібник для технічних спеціальностей вищих навчальних закладів. / Я.І. Проць, В.Б. Савків, О.К. Шкодзінський, О.Л. Ляшук. Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя, 2011. 344 с.
50. Автоматизація виробничих процесів: Навчальний посібник / Я.Проць, О.Данилюк, В.Савків - ТДТУ. 2005. -264с.
51. Методичні вказівки з виконання курсової роботи з дисципліни «Основи наукових досліджень» для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» / укл. : П.О. Марущак , Ю.Б. Капаціла , Р.І. Михайлишин. - Тернопіль : ТНТУ імені Івана Пулюя, 2018. - 75 с. https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/26145
52. Методичні вказівки по роботі з програмним симулятором "AVR simulator ІDE" з курсу "Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації" / укл. : В.Р. Медвідь , В.П. Пісьціо. - Тернопіль : ТНТУ імені Івана Пулюя, 2020. - 21 с. https://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/32136/.
53. Методичні рекомендації для практичних занять з курсу «Засади провадження наукової діяльності» / укл. : Дмитрів Олена Романівна, Рогатинський Роман Михайлович. – Тернопіль : ТНТУ імені Івана Пулюя, 2024. – 112 с., http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/44669.
Content type: Master Thesis
Collection(s) :151 — автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
Kupyna Savaryn KAm-62.pdfКваліфікаційна робота1,06 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.

Outils d'administration