Palun kasuta seda identifikaatorit viitamiseks ja linkimiseks: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47602
ชื่อเรื่อง: Дослідження конструктивних параметрів кута заточування ножів різання машини для мінімізації сил тертя
ผู้แต่ง: Олексяк, Віталій Дмитрович
Affiliation: ТНТУ
Bibliographic description (Ukraine): Олексяк В.Д. Дослідження конструктивних параметрів кута заточування ножів різання машини для мінімізації сил тертя : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістр : спец. 133 — галузеве машинобудування / наук. кер. І.Я. Стадник. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя , 2024. 110 с.
วันที่เผยแพร่: ธัน-2024
Submitted date: ธัน-2024
Date of entry: 21-มกร-2025
สำนักพิมพ์: ТНТУ
Country (code): UA
Place of the edition/event: ТНТУ
Supervisor: Стадник, Ігор Ярославовоич
คำสำคัญ: 133
галузеве машинобудування
різання
вузол
Page range: 110
บทคัดย่อ: Кваліфікаційна робота спрямована на дослідження конструктивних параметрів кута заточування ножів різання коренеплодів та шляхи мінімізації сил тертя машини А9-КРМ. Проведено огляд існуючих машин, процесів різання. Розглянуто будову вузла різання та окремі складові –ножі різання. Проведено технологічний, кінематичний та енергетичний розрахунки процесу різання та сил тертя. Запропоновано модель кута різання при проведенні загальних досліджень робочих процесів. Розглянуто математичні моделі процессу різання і алгоритм побудови математичних моделей та подано фізичне представлення вузла різання коренеплодів в машині. Розглянуто техніку безпеки і надзвичайні ситуації на підприємстві та загальні висновки з літературою. Ключові слова: процес різання, вузол, параметри, кут заточування, тертя.
รายละเอียด: Переробні заводи активно використовують центрифужні бурякорізки, що дозволяють застосовувати різні типи ножів для отримання стружки різної форми. Це дає змогу оптимізувати процес екстракції соку з буряків різної якості. Аналізуючи ефективність роботи різних типів бурякорізальних ножів, було виявлено низку недоліків, що спонукало до розробки нової конструкції ножів і удосконалення методів їх кріплення в ножових рамах. Основною метою цього дипломного проекту є створення системи різання, яка забезпечить зниження витрат металу, подовження терміну служби ножів, покращення якості бурякової стружки та підвищення продуктивності бурякорізки. У новій конструкції ножів були відмовлені від перехідних і кріпильних частин, а також змінено метод кріплення ножів в рамі з обох торців. Це дозволило значно знизити металоємність ножів, зменшивши її майже удвічі порівняно з типовими моделями. Оскільки ножі виготовляються з інструментальної сталі, вартість яких досить висока, це також призведе до зниження вартості самих ножів. Ножі для бурякорізки мають зубчасту робочу частину, де обидві ріжучі кромки заточуються. У разі затуплення однієї з ріжучих кромок, достатньо повернути ніж на 180°, щоб використовувати іншу кромку. Під час ремонту заточуються обидві ріжучі кромки. Оскільки ширина ножа зменшена вдвічі, це дозволяє встановити два ножі в одну типову ножову раму, розміщуючи їх послідовно. Для цього змінено спосіб кріплення ножів у рамі: на торцях робочої частини зубчастих ножів розміщені плоскі пластини, через які ножі фіксуються в рамі за допомогою прижимних планок. Розташування ножів один за одним у рамі забезпечує їх точне взаємне налаштування та збереження стійкої кругової траєкторії руху буряка від першого ножа до другого. Це дозволяє отримати бурякову стружку високої якості з бажаним профілем. Завдяки зміні кріплення ножів в стандартній ножовій рамі, можна розмістити два ряди ножів, що призводить до подвоєння їх кількості в бурякорізці. Таким чином, ефективність роботи бурякорізки збільшується вдвічі.
Content: Аналіз нарізання буряка ріжучою кромкою ножа. Характеристика кенінгсфельдських ножів. Функції й класифікація машин різання. Техніко – економічне обґрунтування, мета та задачі роботи. Вибір об'єкта дослідження та створення математичної моделі. Теорія та особливості різання формою ріжучого леза. Оцінювальний спосіб придатності ножів. Математичне моделювання та розробка технічного рішення. Розрахункова частина. Технологічний розрахунок машини Енергетичний розрахунок машини Визначення зусилля притискання Розрахунок потужності, що витрачається на подолання тертя. Визначення зусилля притискання. . Розрахунок потужності, що витрачається на подолання тертя. Опис фізичного процесу тертя між шарами буряка. Кінематичний розрахунок. Розрахунок конічної передачі. Вибір і перевірка муфти. Моделювання динаміки різання коренеплодів. . Встановлення зусиль на різання. Взаємодія ножа з плодом. Проведення імітаційного моделювання об’єкту досліджень. Оптимізація форми профілю ножа. Принцип роботи й устрій модернізованого об’єкту різання. Залежність кута різання від швидкості зносу. Охорона праці у надзвичайних ситуаціях. Висновки. Список використаних джерел
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47602
Copyright owner: © Олексяк В.Д., 2024
References (Ukraine): 1. Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи освітньо- кваліфікаційного рівня «Бакалавр» галузі знань 0505 «Машинобудування та металообробка» напряму підготовки 6.050502 «Інженерна механіка» для студентів спеціальностей «Обладнання переробних і харчових виробництв», «Обладнання фармацевтичних та біотехнологічних виробництв» ден. Форми навч ./ Уклад.: В.М. Таран, В.Г. Мирончук, С.І.Блаженко ,О.М.Прохоров, В.В.Пономаренко, О.А.терещенко- К.:НУХТ,2010.-46 с.
2. Технологічне обладнання для виробництва виробів з борошна: Навчальний посібник. Ч.1. Хлібопекарське виробництво; Сухенко Ю.Г., Стадник І.Я., 72 Василів В.П., Сухенко В.Ю. За ред.проф. Ю.Г.Сухенка. — К.: ЦП ”КОМПРИНТ”, 2015. — Ч.1. — 388 с.
3. Стадник И.Я., Панькив Ю.Ю. Метод интенсивного образования фазового контакта компонентов при смешивании. Volumul include materialele Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Realizări și perspective în inginerie agrară și transport auto” dedicat aniversării a 85 ani de la fondarea Universității Agrare de Stat din Moldova. Chişinău : UASM, 2018. Vol. 51. P. 78–82.
4. І.Я. Стадник, В.А. Піддубний, О.В. Хареба, В.М. Федорів, В.В. Підгорний «Сучасні технології та енергетичні потоки при формуванні борошняних напівфабрикатів» монографія – Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021. – 392 с
5. Закалов О.В. Технологічне обладнання харчових виробництв / Закалов О.В.,Закалов І.О.-Тернопіль:Видавництво ТДТУ, 2000.-406 с.
6. Стадник І.Я., Зварич Н.М. Оцінка хімічної обстановки при хімічно небезпечних обєктах викидом небезпечних хімічних речовин та застосуванні хімічної зброї. Методичні вказівки, м. Тернопіль, ТНТУ, 32с.
7. Гаврилко П., Піддубний В., Стадник І., Гуштан Т., Краєвська С., Каганець- Гаврилко Л Визначення розрахункових навантажень виробничих механізмів і машин та технологічні розрахунки виробництва борошняних виробів /навч.методиний посібник:. Ужгород: РІК-У, 2023. 468 с.
8. Стадник, В.А. Піддубний Вдосконалення технологічного процесу та обладнання для формування виробів- 1 частина: Монографія. / Стадник І.Я, Піддубний В.А. –Тернопіль: Видавництво ТНТУ імені Івана Пулюя, 2019.-290c.
9. Piddubnyi, V., Stadnyk, I., Kravets, O., Chahaida, A., Hushtan, T., Kahanets-Havrylko, L., Karpovych, I., Tupitska, O., Kostiuk, T., & Rozbytska, T. (2023). Characteristics of mucous-forming polysaccharides extracted from flax seeds. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2023. Vol. 17, P. 677–693.
10. Igor Yaroslavovych Stadnyk, Juilia Pankiv, Рetro Havrylko, Halina Karpyk RESEARCHING OF THE CONCENTRATION DISTRIBUTION OF SOLUBLE LAYERS WHEN MIXED IN THE WEIGHT CONDITION // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences vol. 13, 2019, no. 1, p. 581-592 (скопус) https://doi.org/10.5219/1129
Content type: Master Thesis
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:133 — галузеве машинобудування

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม รายละเอียด ขนาดรูปแบบ 
Олексяк В.Д._МОм-61.pdfКРМ2,79 MBAdobe PDFดู/เปิด


รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น

Admin vahendid