Bitte benutzen Sie diese Kennung, um auf die Ressource zu verweisen: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47568

Titel: Оцінювання рівня концентрації цукрової промисловості України
Sonstige Titel: Assessment of sugar industry concentration level in Ukraine
Autor(en): Костецька, Наталія Іванівна
Лотиш, Оксана
Kostetska, Nataliia
Lotysh, Oksana
Affiliation: Західноукраїнський національний університет, Тернопіль, Україна
West Ukrainian National University, Ternopil, Ukraine
Bibliographic description (Ukraine): Костецька Н. І. Оцінювання рівня концентрації цукрової промисловості України / Костецька Наталія, Лотиш Оксана // ГЕВ. — Т. : ТНТУ, 2024. — Том 90. — № 5. — С. 24–36. — (Економіка).
Bibliographic reference (2015): Костецька Н. І., Лотиш О. Оцінювання рівня концентрації цукрової промисловості України // ГЕВ, Тернопіль. 2024. Том 90. № 5. С. 24–36.
Bibliographic citation (APA): Kostetska, N., & Lotysh, O. (2024). Otsiniuvannia rivnia kontsentratsii tsukrovoi promyslovosti Ukrainy [Assessment of sugar industry concentration level in Ukraine]. Galician economic journal, 90(5), 24-36. TNTU. [in Ukrainian].
Bibliographic citation (CHICAGO): Kostetska N., Lotysh O. (2024) Otsiniuvannia rivnia kontsentratsii tsukrovoi promyslovosti Ukrainy [Assessment of sugar industry concentration level in Ukraine]. Galician economic journal (Tern.), vol. 90, no 5, pp. 24-36 [in Ukrainian].
Is part of: Галицький економічний вісник, 5 (90), 2024
Galician economic journal, 5 (90), 2024
Journal/Collection: Галицький економічний вісник
Issue: 5
Volume: 90
Erscheinungsdatum: 22-Okt-2024
Submitted date: 19-Jul-2024
Date of entry: 14-Jan-2025
Herausgeber: ТНТУ
TNTU
Place of the edition/event: Тернопіль
Ternopil
DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2024.05.024
UDC: 339.13.017
338.4
Stichwörter: цукрова промисловість
цукрові заводи
структура галузі
концентрація
показники концентрації
конкуренція
sugar industry
sugar factories
industry structure
concentration
concentration indicators
competition
Number of pages: 13
Page range: 24-36
Start page: 24
End page: 36
Zusammenfassung: Розглянуто особливості функціонування цукрової промисловості та її значення для національної економіки України. З метою дослідження стану конкуренції в цукровій промисловості запропоновано здійснити оцінювання рівня концентрації галузі на основі розрахунку відповідних економічних показників. Проаналізовано динаміку виробництва цукру в Україні загалом і конкретними підприємствами зокрема. Згадано про вплив структури галузі, яка залежить від кількості діючих підприємств і їхнього розміру, на рівень концентрації. Виявлено, що під час збору даних для розрахунку показників концентрації можуть виникнути труднощі з доступом до інформації про обсяги виробництва продукції усіма суб’єктами господарювання, які функціонують у галузі. Рекомендовано для отримання максимально точних та об’єктивних результатів аналізу обчислити одночасно кілька показників концентрації. Для дослідження рівня концентрації цукрової промисловості розраховано такі показники: коефіцієнт концентрації, чотиричастковий коефіцієнт концентрації, коефіцієнт відносної концентрації, індекс Херфіндаля-Хіршмана, індекс Холла- Тайдмана (індекс Розенблюта). У процесі дослідження встановлено, що цукрова промисловість України загалом характеризується помірним рівнем концентрації, а це змушує підприємства суперничати між собою за споживачів і постачальників сировини. Виявлено, що протягом досліджуваного періоду спостерігалася тенденція до зниження кількості працюючих підприємств. Відбулося об’єднання кількох цукрових зводів і приєднання їх до складу великих інтегрованих сільськогосподарських компаній, що призвело до зростання їхніх часток у галузі. Такі процеси сприяли підвищенню рівня концентрації цукрової промисловості, що послаблювало конкуренцію між підприємствами-виробниками й створювало можливості для співпраці з метою посилення їхнього випливу на ситуацію в галузі та досягнення власних корисних цілей. Зважаючи на важливе значення досліджуваної галузі для національної економіки, держава в особі Антимонопольного комітету України спостерігає за зміною рівня концентрації та вживає відповідні заходи.
The peculiarities of the functioning sugar industry and its importance for the national economy of Ukraine are considered. It is proposed to evaluate the level of industry concentration based on the calculation of relevant economic indicators to study the state of competition in the sugar industry. The dynamics of sugar production in Ukraine in general and specific enterprises in particular are analyzed. It also has been mentioned about the impact of the industry structure on the concentration level which depends on the number of operating enterprises and their size. It has been found that some difficulties with access to information on the product output by all business entities operating in the industry may arise during data collection for the calculation of the concentration indicators. It has been recommended to calculate several concentration indicators at the same time in order to obtain the most accurate and objective results of the analysis. It has been calculated the following indicators of the sugar industry concentration level: concentration ratio, four-firm concentration ratio, Herfindahl-Hirschman index, relative concentration ratio, Hall-Tideman index (Rosenbluth index). During the process of research, it has been established that the sugar industry of Ukraine in general is characterized by a moderate level of concentration, and this forces enterprises to compete with each other for consumers and suppliers of raw materials. It has been found out that there was a tendency to decrease the number of working enterprises during the studied period. There were mergers of several sugar factories and their incorporation into large integrated agricultural companies that led to an increase in their shares in the industry. Such processes helped to increase the sugar industry concentration level weakened competition between manufacturing enterprises and created opportunities for cooperation in order to strengthen their impact on the situation in the industry and achieve their own useful goals. The state, represented by the Antimonopoly Committee of Ukraine, monitors changes in the concentration level of the studied industry and takes appropriate measures considering its importance for the national economy.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47568
ISSN: 2409-8892
Copyright owner: © Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2024
URL for reference material: https://www.ukrstat.gov.ua
http://ukrsugar.com/uk
https://latifundist.com/analytics/32-hto-virobiv-najbilshe-tsukru-oglyad-virobnitstva-u-sezoni-2022
https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.05.015
https://agroreview.com/content/nazvano-najbilshyh-vyrobnykiv-czukru-v-ukrayini/
https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-shcho-chekaie-na-ukrainsku-tsukrovu-haluz/
https://agravery.com/uk/posts/show/astarta-ocolila-rejting-najbilsih-virobnikiv-cukru-201718-mr
https://agravery.com/uk/posts/show/vitorg-kompanii-radehiv-cukor-v-2023-roci-stanoviv-bilse-10-mlrd-grn
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2210-14#Text
https://amcu.gov.ua/news/amku-rozpochav-rozsliduvannya-imovirnoyi-zmovi-na-rinku-cukru
https://doi.org/10.35774/econa2019.02.087
References (Ukraine): 1. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 27.06.2024).
2. Офіційний сайт Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор». URL: http://ukrsugar.com/uk (дата звернення: 27.06.2024).
3. Хто виробив найбільше цукру? Огляд виробництва у сезоні 2022. URL: https://latifundist.com/analytics/32-hto-virobiv-najbilshe-tsukru-oglyad-virobnitstva-u-sezoni-2022 (дата звернення: 27.06.2024).
4. Костецька Н. І., Ляхович Л. А. Методичні аспекти оцінювання рівня концентрації галузевих ринків. Галицький економічний вісник. 2023. Том 84. № 5. С. 15–24. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.05.015
5. Названо найбільших виробників цукру в Україні. URL: https://agroreview.com/content/nazvano-najbilshyh-vyrobnykiv-czukru-v-ukrayini/ (дата звернення: 27.06.2024).
6. Стало відомо, що чекає на українську цукрову галузь. URL: https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-shcho-chekaie-na-ukrainsku-tsukrovu-haluz/ (дата звернення 27.06.2024).
7. «Астарта» очолила рейтинг найбільших виробників цукру 2017/18 МР. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/astarta-ocolila-rejting-najbilsih-virobnikiv-cukru-201718-mr (дата звернення: 02.07.2024).
8. Виторг компанії Радехів-Цукор в 2023 році становив більше 10 млрд грн. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/vitorg-kompanii-radehiv-cukor-v-2023-roci-stanoviv-bilse-10-mlrd-grn (дата звернення: 02.07.2024).
9. Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11.01.2001 № 2210-ІІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2210-14#Text (дата звернення: 01.07.2024).
10. АМКУ розпочав розслідування імовірної змови на ринку цукру. URL: https://amcu.gov.ua/news/amku-rozpochav-rozsliduvannya-imovirnoyi-zmovi-na-rinku-cukru (дата звернення 01.07.2024).
11. Розумей С., Семідей К. Оцінювання стану конкуренції на ринку жироолійної продукції України. Економічний аналіз. 2019. Том 29. № 2. С. 87–94. DOI: https://doi.org/10.35774/econa2019.02.087
References (International): 1. Official website of the State Statistics Service of Ukraine. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua (accessed 27 June 2024).
2. Official website of the National Association of Sugar Producers of Ukraine “Ukrsugar”. Available at: http://ukrsugar.com/uk (accessed 27 June 2024).
3. Khto vyrobyv najbiljshe cukru? Oghljad vyrobnyctva u sezoni 2022. [Who produced the most sugar? Production review in the 2022 season]. Available at: https://latifundist.com/analytics/32-hto-virobiv-najbilshe-tsukru-oglyad-virobnitstva-u-sezoni-2022 (accessed 27 June 2024).
4. Kostetska N. I., Liakhovych L. A. (2023) Metodychni aspekty otsiniuvannia rivnia kontsentratsii haluzevykh rynkiv [Methodical aspects of the assessment of industrial markets concentration level]. Galician Economic Journal, vol. 84, no. 5, pp. 15–24. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.05.015
5. Nazvano najbiljshykh vyrobnykiv cukru v Ukrajini. [It was named the largest producers of sugar in Ukraine]. Available at: https://agroreview.com/content/nazvano-najbilshyh-vyrobnykiv-czukru-v-ukrayini/ (accessed 27 June 2024).
6. Stalo vidomo, shho chekaje na ukrajinsjku cukrovu ghaluzj. [It became known what awaits the Ukrainian sugar industry]. Available at: https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-shcho-chekaie-na-ukrainsku-tsukrovu-haluz/ (accessed 27 June 2024).
7. “Astarta” ocholyla rejtyngh najbiljshykh vyrobnykiv cukru 2017/18 MR. [“Astarta” topped the rating of the largest sugar producers in 2017/18 MY]. Available at: https://agravery.com/uk/posts/show/astarta-ocolila-rejting-najbilsih-virobnikiv-cukru-201718-mr (accessed 2 July 2024).
8. Vytorgh kompaniji Radekhiv-Cukor v 2023 roci stanovyv biljshe 10 mlrd. ghrn. [The income of the company “Radekhiv-Tsukor” amounted to more than UAH 10 billion in 2023]. Available at: https://agravery.com/uk/posts/show/vitorg-kompanii-radehiv-cukor-v-2023-roci-stanoviv-bilse-10-mlrd-grn (accessed: 2 July 2024).
9. Zakon Ukrainy “Pro zakhyst ekonomichnoyi konkurentsii” vid 11.01.2001 № 2210-ІІІ. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2210-14#Text (accessed 1 July 2024).
10. AMKU rozpochav rozsliduvannja imovirnoji zmovy na rynku cukru. [AMCU launched an investigation of alleged collusion on the sugar market]. Available at: https://amcu.gov.ua/news/amku-rozpochav-rozsliduvannya-imovirnoyi-zmovi-na-rinku-cukru (accessed 2 July 2024).
11. Rozumei S., Semidey K. (2019) Otsiniuvannia stanu konkurentsii na rynku zhyrooliinoi produktsii Ukrainy [Competition state estimation at the market of fat-and-oil production of Ukraine]. Economic Analysis, vol.29, no. 2, pp. 87–94. DOI: https://doi.org/10.35774/econa2019.02.087
Content type: Article
Enthalten in den Sammlungen:Галицький економічний вісник, 2024, № 5 (90)



Alle Ressourcen in diesem Repository sind urheberrechtlich geschützt, soweit nicht anderweitig angezeigt.