Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47198
Başlık: | Використання біоактивних фосфопептидів у ферментованому напої з маслянки з проєктуванням цеху масла вершкового |
Diğer Başlıklar: | Use of bioactive phosphopeptides in a fermented buttermilk drink with the design of a butter production workshop |
Yazarlar: | Томків, Роман Омелянович Tomkiv, Roman |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001 |
Bibliographic description (Ukraine): | Томків Р. О. Використання біоактивних фосфопептидів у ферментованому напої з маслянки з проєктуванням цеху масла вершкового : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 — харчові технології / наук. кер. Л. А. Сторож. Тернопіль: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 95 с. |
Yayın Tarihi: | Ara-2024 |
Date of entry: | 4-Oca-2025 |
Yayıncı: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Country (code): | UA |
Place of the edition/event: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Supervisor: | Cторож, Людмила Анатоліївна Storozh, Liudmyla |
UDC: | 637.247 |
Anahtar kelimeler: | вершкове масло маслянка казеїнові фосфопептиди технологія ферментованого напою з маслянки молочнокисла і дріжджова мікробіота butter buttermilk casein phosphopeptides technology of fermented buttermilk-based beverage lactic acid and yeast microbiota |
Özet: | Кваліфікаційна робота присвячена проєктуванню цеху із виробництва вершкового масла та розробленню кисломолочного напою із маслянки, збагаченого біоактивними фосфопептидами.
У першому розділі кваліфікаційної роботи наведено аналітичний огляд літературних джерел, які підтверджують доцільність застосування фосфопептидів для підвищення біологічної цінності; сформульовано мету, зазначено об’єкт та предмет, а також наведені використані методи досліджень. За результатами досліджень запропоновано рецептуру та технологію кефірного напою з маслянки, збагаченого фосфопептидами.
Виконання розділу «Техніко-економічне обґрунтування» передбачало вибір місця розміщення проектованого цеху з виробництва вершкового масла, опис сировинної зони та можливих каналів реалізації продукції.
У «Проєктно-технологічній частині» виконано розрахунок продуктів обраного асортименту, описано технологічний процес виробництва масла вершкового і продуктів із маслянки. Проведено підбір необхідного для реалізації технологічного процесу обладнання і виконано розрахунок виробничих площ.
Четвертий розділ присвячено питанням з охорони праці та безпеки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Розглянуто особливості організації охорони праці таких категорій працівників, як жінки, неповнолітні, а також особи з інвалідністю. Описані заходи, які реалізуються на підприємстві у випадку хімічного та бактеріологічного забруднення навколишнього середовища. The qualification work is devoted to the design of a butter production workshop and the development of a fermented milk drink from butter, enriched with bioactive phosphopeptides. The first chapter of the qualification work provides an analytical review of literature sources that confirm the feasibility of using phosphopeptides to increase biological value. It formulates the goal, specifies the object and subject of the study, and outlines the research methods used. Based on the research results proposed a recipe and technology for a kefir-based buttermilk beverage enriched with phosphopeptides. The «Technical and Economic Feasibility» section includes the selection of the location for the planned butter production workshop, a description of the raw material supply zone, and potential product distribution channels. In the «Design and Technological Section» performed calculations for products within the selected range and described the technological process of butter production and buttermilk-based products. Carried out the selection of equipment necessary for the implementation of the technological process and performed the calculation of production areas. The fourth section addresses occupational safety and safety in case of emergencies. It examines specific aspects of labor protection for categories such as women, minors, and persons with disabilities. Also, described measures taken by the company in the event of chemical and bacteriological environmental pollution. |
Content: | Вступ 5 1 Науково-дослідна частина 9 1.1 Аналітичний огляд літературних джерел 9 1.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 18 1.3 Результати дослідження 20 2 Техніко-економічне обґрунтування 31 2.1 Характеристика місця розташування 31 2.2 Характеристика сировинної зони 33 2.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 34 2.4 Характеристика каналів реалізації готових продуктів 35 3 Проєктно-технологічна частина 36 3.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 36 3.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва 44 3.3 Забезпечення техніко-технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 62 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 73 4.1 Охорона праці 73 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях Висновки 83 Перелік посилань 84 Додатки 89 |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47198 |
Copyright owner: | © Томків Р. О., 2024 |
References (Ukraine): | 1. Tenenbaum, M., Deracinois, B., Dugardin, C., Matéos, A., Romelard, A., Auger, J., ... & Cudennec, B. (2022). Identification, production and bioactivity of casein phosphopeptides–A review. Food Research International, 157, 111360. 2. Юкало, В. Г., Сторож, Л. А., & Череватий, М. М. (2023). Біоактивні фосфопептиди з β-казеїну. Матеріали Ⅶ Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості», 35–35. 3. Yukalo, V., Datsyshyn, K., Krupa, O., & Storozh, L. (2024). Adaptation of Stadier's apparatus for electrophoresis of main milk proteins. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2, 21. 4. Adamson, N. J., & Reynolds, E. C. (1996). Characterization of casein phosphopeptides prepared using alcalase: Determination of enzyme specificity. Enzyme and microbial technology, 19(3), 202–207. 5. Юкало, В. Г., & Сторож, С. І. (2023). Біологічна активність ϰ-казеїну і продуктів його протеолізу. Матеріали Ⅶ Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості», 63. 6. Lambert, J. D., Hong, J., Yang, G. Y., Liao, J., & Yang, C. S. (2005). Inhibition of carcinogenesis by polyphenols: evidence from laboratory investigations. The American journal of clinical nutrition, 81(1), 284S–291S. 7. Chang, D. S. (2006). U.S. Patent No. 7,115,283. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office. 8. Torres‐Giner, S., Martinez‐Abad, A., Ocio, M. J., & Lagaron, J. M. (2010). Stabilization of a nutraceutical omega‐3 fatty acid by encapsulation in ultrathin electrosprayed zein prolamine. Journal of food science, 75(6), N69–N79. 9. Pinto, G., Caira, S., Cuollo, M., Lilla, S., Chianese, L., & Addeo, F. (2012). Bioactive casein phosphopeptides in dairy products as nutraceuticals for functional foods. Milk protein, 3–44. 10. Schanbacher, F. L., Talhouk, R. S., Murray, F. A., Gherman, L. I., & Willett, L. B. (1998). Milk-borne bioactive peptides. International Dairy Journal, 8(5-6), 393– 403. 11. Husson, S. J., Landuyt, B., Nys, T., Baggerman, G., Boonen, K., Clynen, E., ... & Schoofs, L. (2009). Comparative peptidomics of Caenorhabditis elegans versus C. briggsae by LC–MALDI-TOF MS. Peptides, 30(3), 449–457. 12. Юкало, В. Г., Сторож, Л. А., Бакалець, О. І., & Цибіна, О. А. (2023). Аналітичний і експрес-електрофорез казеїнів. Матеріали Ⅶ Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловост», 24. 13. Yukalo, V., Krupa, O., Datsyshyn, K., & Storozh, L. (2023). Proteolytic activity of the Carpathian traditional liquid milk coagulant. Ukrainian Food Journal, 12(2), 240–251. 14. Luo, S. J., & Wong, L. L. (2004). U.S. Patent No. 6,733,818. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office. 15. Fitz Gerald, R. J. (1998). Potential uses of caseinophosphopeptides. International Dairy Journal, 8(5-6), 451–457. 16. Korhonen, H., & Pihlanto, A. (2006). Bioactive peptides: Production and functionality. International dairy journal, 16(9), 945–960. 17. Law, J., & Haandrikman, A. (1997). Proteolytic enzymes of lactic acid bacteria. International Dairy Journal, 7(1), 1–11. 18. Gatti, M., Fornasari, M. E., Mucchetti, G., Addeo, F., & Neviani, E. (1999). Presence of peptidase activities in different varieties of cheese. Letters in applied microbiology, 28(5), 368–372. 19. Gagnaire, V., Piot, M., Camier, B., Vissers, J. P., Jan, G., & Léonil, J. (2004). Survey of bacterial proteins released in cheese: a proteomic approach. International journal of food microbiology, 94(2), 185–201. 20. Юкало, В. Г., Назарко, І. С., & Величко, А. (2023). Характеристика фізіологічних властивостей протеолітично активних лактококів. Матеріали Ⅶ86 Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості», 72. 21. Miclo, L., Roux, E., Genay, M., Brusseaux, E., Poirson, C., Jameh, N., ... & Dary, A. (2012). Variability of hydrolysis of β-, αs1-, and αs2-caseins by 10 strains of Streptococcus thermophilus and resulting bioactive peptides. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(2), 554–565. 22. Pihlanto-Leppälä, A., Rokka, T., & Korhonen, H. (1998). Angiotensin I converting enzyme inhibitory peptides derived from bovine milk proteins. International Dairy Journal, 8(4), 325–331. 23. Teschemacher, H., Koch, G., & Brantl, V. (1997). Milk protein‐derived opioid receptor ligands. Peptide Science, 43(2), 99–117. 24. Farrell Jr, H. M., Jimenez-Flores, R., Bleck, G. T., Brown, E. M., Butler, J. E., Creamer, L. K., ... & Swaisgood, H. E. (2004). Nomenclature of the proteins of cows’ milk - Sixth revision. Journal of dairy science, 87(6), 1641–1674. 25. Yoshioka, M. A. S. A. H. I. R. O., Erickson, R. H., Woodley, J. F., Gulli, R. O. C. C. O., Guan, D. I. F. U., & Kim, Y. S. (1987). Role of rat intestinal brush-border membrane angiotensin-converting enzyme in dietary protein digestion. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 253(6), G781–G786. 26. Yukalo, V. G., Datsyshyn, K. Y., & Shkilna, M. B. (2022). Low allergenic fermented drink enriched with bioactive peptides of whey proteins. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 24(97), 20-26. 27. Shaw, J. H. (1950). Effects of dietary composition on tooth decay in the albino rat. The Journal of Nutrition, 41(1), 13-24. 28. Bavetta, L. A., & McClure, F. J. (1957). Protein factors and experimental rat caries. 29. Reynolds, E. C., & Del Rio, A. (1984). Effect of casein and whey-protein solutions on caries experience and feeding patterns of the rat. Archives of oral biology, 29(11), 927-933. 30. Reynolds, E. C., & Black, C. L. (1989). Cariogenicity of a confection supplemented with sodium caseinate at a palatable level. Ceries Research, 23(5), 368– 370. 31. Aimutis, W. R. (2004). Bioactive properties of milk proteins with particular focus on anticariogenesis. The Journal of nutrition, 134(4), 989S–995S. 32. Warner, E. A., Kanekanian, A. D., & Andrews, A. T. (2001). Bioactivity of milk proteins: 1. Anticariogenicity of whey proteins. International journal of dairy technology, 54(4). 151. 33. Aimutis, W. R. (2002). Safety aspects related to milk-derived bioactives: Bulletin of the International Dairy Federation, 375, 116-126. 34. Schulz‐Lell, G., Dörner, K., Oldigs, H. D., Sievers, E., & Schaub, J. (1991). Iron availability from an infant formula supplemented with bovine lactoferrin. Acta Pædiatrica, 80(2), 155-158. 35. Oria, R., Ismail, M., Sánchez, L., Calvo, M., & Brock, J. H. (1993). Effect of heat treatment and other milk proteins on the interaction of lactoferrin with monocytes. Journal of dairy research, 60(3), 363-369. 36. Arnold, R. R., Brewer, M., & Gauthier, J. J. (1980). Bactericidal activity of human lactoferrin: sensitivity of a variety of microorganisms. Infection and immunity, 28(3), 893-898. 37. Юкало, В. Г., Крупа, О. М., & Сторож, Л. А. (2022). Експрес-аналіз казеїнів коров’ячого молока. Наукові праці НУХТ, 28(5), 127-135. 38. Isoda, H., Kawasaki, Y., Tanimoto, M., Dosako, S., & Idota, T. (1999). Use of compounds containing or binding sialic acid to neutralize bacterial toxins. European patent, 385, 118. 39. Poch, M., & Bezkorovainy, A. (1991). Bovine milk. kappa.-casein trypsin digest is a growth enhancer for the genus Bifidobacterium. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39(1), 73-77. 40. ДСТУ 4417:2005 Кефір. Технічні умови. Національний стандарт України, 8 с. 41. Юкало, В. Г. (2018). Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. 42. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10 (3-3 (38)), 229-237. 43. Кухтин, М. Д., Кравченюк, Х. Ю. (2023). Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. 44. Кухтин, М., Горюк, Ю. Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров’ячого сирого: монографія. ЗВО ПДУ. 45. Грек, О. В., & Красуля, О. О. (2017). Молокопереробка. Інновації: підруч. НУХТ. 46. Поліщук, Г. Є., Грек, О. В., Скорченко Т. А., Кочубей-Литвиненко, О. В., Ющенко, Н. М., & Онопрійчук, О .О. (2013). Технологія молочних продуктів : підручник. НУХТ. 47. Єресько, Г. О., Шинкарик, М. М., Ворощук В. Я. (2007). Технологічне обладнання молочних виробництв. Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури. 48. Жидецький В.Ц. (2000). Основи охорони праці Афіша,. – 350 с. 49. Стручок, В.С. (2022). Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання. ФОП Паляниця В. А. 50. Стручок, В.С. (2022). Техноекологія та цивільна безпека. Частина «Цивільна безпека». Навчальний посібник. ТНТУ ім. І.Пулюя. 51. Методичні рекомендації до виконання кваліфікаційної роботи для здобуття освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм здобуття освіти / Крупа О.П., Кухтин М.Д. – Тернопіль: ТНТУ, 2024. – 73 с. |
Content type: | Master Thesis |
Koleksiyonlarda Görünür: | 181 — харчові технології |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
КР_Томків.pdf | 4,07 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.
Yönetim Araçları