Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47051
Başlık: Удосконалення жирнокислотного складу купажованих олій на основі соєвої олії
Diğer Başlıklar: Improvement of the fatty acid composition of blended oils based on soybean oil
Yazarlar: Криса, Павло Вікторович
Krysa, Pavlo
Affiliation: ТНТУ імені Івана Пулюя
Bibliographic description (Ukraine): Криса П. В. Удосконалення жирнокислотного складу купажованих олій на основі соєвої олії : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра : спец. 181 - харчові технології / наук. кер. А. Т. Лялик. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 77 с.
Yayın Tarihi: Ara-2024
Date of entry: 3-Oca-2025
Yayıncı: ТНТУ імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: ТНТУ імені Івана Пулюя
Supervisor: Лялик, Анастасія Тарасівна
Lialyk, Anastasiia
UDC: 664
Anahtar kelimeler: Соєва олія
лляна олія
соняшникова олія
кукурудзяна олія
омега-жирні кислоти
жирнокислотний склад
купаж
Soybean oil : Soybean oil, linseed oil, sunflower oil, corn oil, omega fatty acids, fatty acid composition, blend.
linseed oil
sunflower oil
corn oil
omega fatty acids
fatty acid composition
blend
Özet: За результатами досліджень вивчено жирнокислотний профіль соєвої, соняшникової, кукурудзяної та лляної олій і їх купажів. Встановлено жирнокислотний склад соєвої, соняшникової, кукурудзяної та лляної олій і їх купажів, у яких частка соєвої олії становила 50, 55, 60 та 65%, а решта складали інші олії у різних співвідношеннях. Встановлено, що найбільший вміст у соєвій, кукурудзяній та соняшниковій оліях складає лінолева кислота відповідно 48, 54 та 56%, а у лляній – ліноленова кислота (47,5%). Встановлено, що вміст ПНЖК родини омега-3 у досліджуваних зразках олій зростає в ряді: соняшникова > кукурудзяна > соєва > ллянa. Встановлено, співвідношення між вмістом насичених жирних кислот до поліненасичених жирних кислот складав у соєвій олії 1 : 4,6; у кукурудзяній – 1 : 5; у соняшниковій 1 : 5,8 та у лляній 1 : 6,5. Встановлено співвідношення між вмістом ПНЖК родини омега-3 до ПНЖК родини омега-6, яка у соєвій олії становило 1 : 8, у кукурудзяній – 1 : 76; у соняшниковій 1 : 400 та у лляній 1 : 2,9. У купажі №1, де 50% соєвої олії, 20% кукурудзяної олії, 20% соняшникової олії та 10% лляної олії співвідношення між ПНЖК родини омега-3, -6 та -9 склало 1 : 5,8 : 1,7. Заміна 55% соєвої олії на 18% кукурудзяної олії, 18% соняшникової олії та 9% лляної олії у купажі №2 погіршила співвідношення між відносним вмістом насичених і ненасичених жирних кислот, а також між ПНЖК родин омега-3, -6 та -9. У купажі №3 встановлено співвідношення між ПНЖК родин омега-3, -6 та -9, яке становило 1 : 5,2 : 2. Таке співвідношення між ПНЖК родин омега-3, -6 та -9 у купажі №3 відповідає рекомендаціям ВООЗ. У купажі №4 встановлено співвідношення між ПНЖК родин омега-3, -6 та -9, яке становило 1 : 5,9 : 1,8. Таке співвідношення між ПНЖК родин омега-3, -6 та -9 у купажі №4 відповідає рекомендаціям ВООЗ щодо ліпідного харчування
According to the results of the research, the fatty acid profile of soybean, sunflower, corn and linseed oils and their blends was studied. The fatty acid composition of soybean, sunflower, corn and linseed oils and their blends was established, in which the share of soybean oil was 50, 55, 60 and 65%, and the rest was other oils in various ratios. It was established that the highest content in soybean, corn and sunflower oils is linoleic acid, 48, 54 and 56%, respectively, and in linseed oil - linolenic acid (47.5%). It was established that the content of PUFA of the omega-3 family in the studied oil samples increases in the following order: sunflower > corn > soybean > linseed. It was established that the ratio between the content of saturated fatty acids to polyunsaturated fatty acids was 1:4.6 in soybean oil; 1:5 in corn oil; 1:5.8 in sunflower oil and 1:6.5 in flaxseed oil. The ratio between the content of PUFA of the omega-3 family to PUFA of the omega-6 family was established, which in soybean oil was 1:8, in corn oil – 1:76; in sunflower oil 1:400 and in flaxseed oil 1:2.9. In blend No. 1, where 50% soybean oil, 20% corn oil, 20% sunflower oil and 10% flaxseed oil the ratio between PUFA of the omega-3, -6 and -9 families was 1:5.8:1.7. Replacing 55% of soybean oil with 18% corn oil, 18% sunflower oil and 9% linseed oil in blend No. 2 worsened the ratio between the relative content of saturated and unsaturated fatty acids, as well as between PUFAs of the omega-3, -6 and -9 families. In blend No. 3, the ratio between PUFAs of the omega-3, -6 and -9 families was established, which was 1 : 5.2 : 2. This ratio between PUFAs of the omega-3, -6 and -9 families in blend No. 3 complies with WHO recommendations. In blend No. 4, the ratio between PUFAs of the omega-3, -6 and -9 families was established, which was 1 : 5.9 : 1.8. This ratio between PUFAs of the omega-3, -6 and -9 families in blend No. 4 complies with WHO recommendations on lipid nutrition.
Content: АНОТАЦІЯ 6 ВСТУП 8 1. РОЗДІЛ 1. Огляд літератури 12 1.1. Харчові олії, їх біологічна і харчова цінність 12 1.2. Жировмісні функціональні харчові продукти на основі рослинних олій 14 1.3. Значення олій і їх купажів для організму людини 18 1.4. Необхідність створення купажованих олій 19 1.5. Окислювальна стійкість купажованих олій 21 1.6. Оздоровчі ефекти купажованих олій 23 1.7. Застосування олійних сумішей у харчовій промисловості 23 1.8. Соєва олія, як основа для олійних купажів 24 1.9. Підсумки з огляду літературних джерел 27 2. РОЗДІЛ 2. Матеріали і методи досліджень 28 2.1. Схема досліджень 28 2.2. Методика визначення жирнокислотного складу олій і купажів 29 3. РОЗДІЛ 3. Результати дослідження та їх обговорення 31 3.1. Дослідження жирнокислотного складу олій 31 3.1.1. Дослідження жирнокислотного складу соєвої олії 34 3.1.2. Дослідження жирнокислотного складу кукурудзяної олії 37 3.1.3. Дослідження жирнокислотного складу соняшникової олії 38 3.1.4. Дослідження жирнокислотного складу лляної олії 40 3.2. Дослідження жирнокислотного складу купажів олій 42 3.2.1. Дослідження жирнокислотного складу купажу №1 44 3.2.2. Дослідження жирнокислотного складу купажу №2 45 3.2.3. Дослідження жирнокислотного складу купажу №3 47 3.2.4. Дослідження жирнокислотного складу купажу №4 50 4. РОЗДІЛ 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 52 4.1. Охорона праці 52 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях 56 ВИСНОВКИ 61 ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ. 63 ДОДАТКИ 73
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/47051
Copyright owner: © Криса П. В., 2024
References (Ukraine): 1. Tailoring oil blends for specific purposes: A study on nutritional and antioxidant properties of soybean oil mixed with corn, sunflower, and flaxseed oils URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643824009071 (дата звернення 09.10.2024)
2. Chemical, Rheological and Nutritional Characteristics of Sesame and Olive Oils Blended with Linseed Oil URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29670845/ (дата звернення 09.10.2024)
3. Antioxidants of Natural Plant Origins: From Sources to Food Industry Applications URL: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6891691/ (дата звернення 09.10.2024)
4. Aloe vera (L.) Webb.: Natural Sources of Antioxidants - A Review URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31209704/ (дата звернення 09.10.2024)
5. Bordón, María Gabriela, et al. «Enhancement of composition and oxidative stability of chia (Salvia hispanica L.) seed oil by blending with specialty oils» Journal of food science 84.5 (2019): 1035-1044.
6. Kapoor, Bharat, et al. "Dietary polyunsaturated fatty acids (PUFAs): Uses and potential health benefits." Current nutrition reports 10 (2021): 232-242.
7. Ogawa, Toshimi, et al. "Supplementation with flaxseed oil rich in alpha linolenic acid improves verbal fluency in healthy older adults." Nutrients 15.6 (2023): 1499.
8. Müller, Lars, Kathleen Theile, and Volker Böhm. "In vitro antioxidant activity of tocopherols and tocotrienols and comparison of vitamin E concentration and lipophilic antioxidant capacity in human plasma." Molecular nutrition & food research 54.5 (2010): 731-742.
9. Corn oil intake favorably impacts lipoprotein cholesterol, apolipoprotein and lipoprotein particle levels compared with extra-virgin olive oil URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27677368/ (дата звернення 12.10.2024)
10. The Efficacy of Squalene in Cardiovascular Disease Risk-A Systematic Review URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32033387/ (дата звернення 12.10.2024)
11. Novel Strategy for the Recognition of Adulterant Vegetable Oils in Essential Oils Commonly Used in Food Industries by Applying 13C NMR Spectroscopy URL:https://www.researchgate.net/publication/353283522_Novel_Strategy_for_the_ Recognition_of_Adulterant_Vegetable_Oils_in_Essential_Oils_Commonly_Used_in _Food_Industries_by_Applying_13C_NMR_Spectroscopy (дата звернення 12.10.2024)
12. USE of 1H NMR to Detect the Percentage of Pure Fruit Juices in Blends URL:https://www.researchgate.net/publication/334521955_Use_of_1H_NMR_to_De tect_the_Percentage_of_Pure_Fruit_Juices_in_Blends (дата звернення 12.10.2024)
13. H-NMR and GC for detection of adulteration in commercial essential oils of Cymbopogon ssp URL: https://www.academia.edu/49293991/H_NMR_and_GC_for_detection_of_adulterati on_in_commercial_essential_oils_of_Cymbopogon_ssp (дата звернення 12.10.2024)
14. Adulteration of clove essential oil: Detection using a handheld Raman spectrometer URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ffj.3438 (дата звернення 12.10.2024)
15. Detonation Jet Engine. Part II – Construction Features URL: http://www.ijese.net/makale_indir/IJESE_684_article_57ab457f85f0c.pdf (дата звернення 12.10.2024)
16. Application of near-infrared spectroscopy in quality control and determination of adulteration of African essential oils URL: https://www.researchgate.net/publication/7147093_Application_of_near infrared_spectroscopy_in_quality_control_and_determination_of_adulteration_of_Af rican_essential_oils (дата звернення 12.10.2024)
17. BLOOD MINERAL PROFILE IN NEWBORN CALVES WITH INTRAUTERINE GROWTH RETARDATION URL: https://www.researchgate.net/publication/364979271_BLOOD_MINERAL_PROFIL 65 E_IN_NEWBORN_CALVES_WITH_INTRAUTERINE_GROWTH_RETARDATI ON (дата звернення 12.10.2024)
18. RETRACTED ARTICLE: Ecological and Biological Features of the Primrose Distribution in Transbaikalia as the Model Territory of Eastern Siberia URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s12229-021-09264-0 (дата звернення 12.10.2024)
19. Traditional balsamic vinegar and balsamic vinegar of Modena analyzed by nuclear magnetic resonance spectroscopy coupled with multivariate data analysis URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364381400677X (дата звернення 12.10.2024)
20. Discrimination of vegetable oils using NMR spectroscopy and chemometrics URL:https://www.researchgate.net/publication/262224746_Discrimination_of_veget able_oils_using_NMR_spectroscopy_and_chemometrics (дата звернення 12.10.2024)
21. Essential Oils as Potential Alternative Biocontrol Products against Plant Pathogens and Weeds: A Review URL: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/3/365 (дата звернення 12.10.2024)
22. Fatty Acids Composition of Vegetable Oils and Its Contribution to Dietary Energy Intake and Dependence of Cardiovascular Mortality on Dietary Intake of Fatty Acids URL:https://www.researchgate.net/publication/279224205_Fatty_Acids_Compositio n_of_Vegetable_Oils_and_Its_Contribution_to_Dietary_Energy_Intake_and_Depend ence_of_Cardiovascular_Mortality_on_Dietary_Intake_of_Fatty_Acids (дата звернення 12.10.2024)
23. Characterization of Fatty Acid Profile of Argan Oil and Other Edible Vegetable Oils by Gas Chromatography and Discriminant Analysis URL: https://www.researchgate.net/publication/273596400_Characterization_of_Fatty_Aci d_Profile_of_Argan_Oil_and_Other_Edible_Vegetable_Oils_by_Gas_Chromatograp hy_and_Discriminant_Analysis (дата звернення 12.10.2024)
24. Classification of Edible Oils by Employing 31 P and 1 H NMR Spectroscopy in Combination with Multivariate Statistical Analysis. A Proposal for the Detection of Seed Oil Adulteration in Virgin Olive Oil URL: https://www.researchgate.net/publication/10586453_Classification_of_Edible_Oils_b y_Employing_31_P_and_1_H_NMR_Spectroscopy_in_Combination_with_Multivari ate_Statistical_Analysis_A_Proposal_for_the_Detection_of_Seed_Oil_Adulteration_ in_Virgin_Olive_Oil (дата звернення 12.10.2024)
25. Edible oil consumption in India URL: https://www.researchgate.net/publication/281044669_Edible_oil_consumption_in_In dia (дата звернення 12.10.2024)
26. Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials URL:https://www.researchgate.net/publication/42639628_Effects_on_Coronary_Hea rt_Disease_of_Increasing_Polyunsaturated_Fat_in_Place_of_Saturated_Fat_A_Syste matic_Review_and_Meta-Analysis_of_Randomized_Controlled_Trials (дата звернення 12.10.2024)
27. Blending of Soybean Oil with Selected Vegetable Oils: Impact on Oxidative Stability and Radical Scavenging Activity URL: https://www.researchgate.net/publication/261880621_Blending_of_Soybean_Oil_wit h_Selected_Vegetable_Oils_Impact_on_Oxidative_Stability_and_Radical_Scavengin g_Activity (дата звернення 12.10.2024)
28. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332202002536 (дата звернення 12.10.2024)
29. Dietary advance lipid oxidation end products are risk factors to human health URL:https://www.researchgate.net/publication/5986624_Dietary_advance_lipid_oxid ation_end_products_are_risk_factors_to_human_health (дата звернення 12.10.2024)
30. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/ (дата звернення 12.10.2024)
31. Modification of serum and tissue lipids in rats fed with blended and interesterified oils containing groundnut oil with linseed oil URL: https://www.researchgate.net/publication/264467507_Modification_of_serum_and_ti ssue_lipids_in_rats_fed_with_blended_and_interesterified_oils_containing_groundnu t_oil_with_linseed_oil (дата звернення 12.10.2024)
32. Effect of rice bran oil addition on the oxidative degradation and fatty acid composition of soybean oil during heating URL: https://www.researchgate.net/publication/338569000_Effect_of_rice_bran_oil_additi on_on_the_oxidative_degradation_and_fatty_acid_composition_of_soybean_oil_duri ng_heating (дата звернення 12.10.2024)
33. Development of rice bran oil blends for quality improvement URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814614016136 (дата звернення 12.10.2024)
34. Healthy blends of high linoleic sunflower oil with selected cold pressed oils: Functionality, stability and antioxidative characteristics URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669012003822 (дата звернення 12.10.2024)
35. A novel approach for improvement of Oxidative stability of flaxseed oil by blending with palm oil URL: https://www.researchgate.net/publication/285674300_A_novel_approach_for_improv ement_of_Oxidative_stability_of_flaxseed_oil_by_blending_with_palm_oil (дата звернення 12.10.2024)
36. Sensory Qualities of sesame oil, palm olein and the blend of them during frying of potato chips URL: https://www.semanticscholar.org/paper/Sensory Qualities-of-sesame-oil%2C-palm-olein-and-the-Bakhtiary Asadollahi/1859c91bedac92246acece599267d14474bb6787 (дата звернення 12.10.2024)
37. Retention of natural antioxidants of blends of groundnut and sunflower oils with minor oils during storage and frying URL: https://www.researchgate.net/publication/291970404_Retention_of_natural_antioxid ants_of_blends_of_groundnut_and_sunflower_oils_with_minor_oils_during_storage _and_frying_L_Sunil_PV_Reddy_AGG_Krishna_A_Urooj_Journal_of_food_scienc e_and_technology_52_2_8 (дата звернення 12.10.2024)
38. Utilization of zero-trans non-interesterified and interesterified shortenings in cookie production URL:https://www.researchgate.net/publication/257798024_Utilization_of_zero trans_non-interesterified_and_interesterified_shortenings_in_cookie_production (дата звернення 12.10.2024)
39. Semi-solid fat by interesterification of red palm oil and other vegetable oils URL:https://www.researchgate.net/publication/227691260_Semi solid_fat_by_interesterification_of_red_palm_oil_and_other_vegetable_oils (дата звернення 12.10.2024)
40. Interesterification of tea seed oil and its application in margarine production URL:https://www.researchgate.net/publication/227167194_Interesterification_of_tea _seed_oil_and_its_application_in_margarine_production (дата звернення 12.10.2024)
41. Effect of enzymatic interesterification on physiochemical and thermal properties of fat used in cookies URL: https://www.researchgate.net/publication/305394121_Effect_of_enzymatic_interester ification_on_physiochemical_and_thermal_properties_of_fat_used_in_cookies (дата звернення 12.10.2024)
42. Vegetable Oil Blending: A Review of Physicochemical, Nutritional and Health Effects URL:https://www.researchgate.net/publication/308392352_Vegetable_Oil_Blending _A_Review_of_Physicochemical_Nutritional_and_Health_Effects (дата звернення 12.10.2024)
43. Effect of frying process on fatty acid composition and iodine value of selected vegetable oils and their blends URL: https://www.researchgate.net/publication/235907043_Effect_of_frying_process_on_f atty_acid_composition_and_iodine_value_of_selected_vegetable_oils_and_their_ble nds (дата звернення 12.10.2024)
44. Performance of virgin olive oil and vegetable shortening during domestic deep-frying and pan-frying of potatoes URL: https://www.researchgate.net/publication/227735133_Performance_of_virgin_olive_ oil_and_vegetable_shortening_during_domestic_deep-frying_and_pan frying_of_potatoes (дата звернення 12.10.2024)
45. Effects of β-carotene and lycopene thermal degradation products on the oxidative stability of soybean oil URL:https://www.researchgate.net/publication/226363046_Effects_of_b carotene_and_lycopene_thermal_degradation_products_on_the_oxidative_stability_o f_soybean_oil (дата звернення 12.10.2024)
46. Blending of corn oil with black cumin (Nigella sativa) and coriander (Coriandrumsativum) seed oils: Impact on functionality, stability and radical scavenging activity URL: https://www.researchgate.net/publication/230703099_Blending_of_corn_oil_with_bl ack_cumin_Nigella_sativa_and_coriander_Coriandrumsativum_seed_oils_Impact_on _functionality_stability_and_radical_scavenging_activity (дата звернення 12.10.2024)
47. Rats fed blended oils containing coconut oil with groundnut oil or olive oil showed an enhanced activity of hepatic antioxidant enzymes and a reduction in LDL oxidation URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26065757/ (дата звернення 12.10.2024)
48. L. Sunil, P.V. Reddy, A.G. Krishna, A. Urooj, Retention of natural antioxidants of blends of groundnut and sunflower oils with minor oils during storage and frying. Journal of food science and technology, 2015, 52(2), 849-857
49. A. Siddeeg, W. Xia, Oxidative stability, chemical composition and organoleptic properties of seinat (Cucumis melo var. tibish) seed oil blends with peanut oil from China. Journal of food science and technology, 2015, 52(12), 8172-8179.
50. A. De Leonardis, V. Macciola, Heat-oxidation stability of palm oil blended with extra virgin olive oil, Food chemistry, 2012, 135(3), 1769-1776
51. M. B. Reena, B. R. Lokesh, Hypolipidemic effect of oils with balanced amounts of fatty acids obtained by blending and interesterification of coconut oil with rice bran oil or sesame oil. Journal of agricultural and food chemistry, 2007, 55(25), 10461-10469.
52. Hypolipidemic Effect of Blended Oil in Hamster: Biochemical Analysis and Gene Expression Profiling URL: https://www.sciepub.com/JFNR/abstract/5523 (дата звернення 12.10.2024)
53. S. Kanjilal, S. S. Kaki, B. V. Rao, D. Sugasini, Y. P. Rao, R. B. Prasad, B.R. Lokesh, Hypocholesterolemic effects of low calorie structured lipids on rats and rabbits fed on normal and atherogenic diet. Food chemistry: 2013, 136(1), 259-265.
54. S. S. Umesha, K. A. Naidu, Vegetable oil blends with α-linolenic acid rich Garden cress oil modulate lipid metabolism in experimental rats, Food chemistry, 2012, 135(4), 2845-2851.
55. P. Adhikari, X. M. Zhu, A. Gautam, J. A. Shin, J. N. Hu, J. H. Lee, C.C. Akoh, K. T. Lee, Scaled-up production of zero-trans margarine fat using pine nut oil and palm stearin, Food chemistry, 2010, 119(4), 1332- 1338.
56. M. D. M. Ribeiro, C. C. Ming, T. I. Lopes, R. Grimaldi, A. J. Marsaioli, L. A. Gonçalves, Synthesis of structured lipids containing behenic acid from fully hydrogenated Crambe abyssinica oil by enzymatic interesterification. Journal of food science and technology, 2017, 54(5), 1146-1157.
57. Cocoa butter equivalents prepared by blending fractionated palm stearin and shea stearin URL:https://www.researchgate.net/publication/257474012_Cocoa_butter_equivalent s_prepared_by_blending_fractionated_palm_stearin_and_shea_stearin дата звернення 12.10.2024
58. N. Ramli, M. Said, A. B. A. Mizan, Y. N. Tan, M. K. Ayob, Physicochemical Properties of Blends of Palm Mid Fraction, Palm Stearin and Olive Oil, Journal of food quality, 2014, 37(1), 57-62.
59. P. Gao, Y. Ding, Z. Chen, Z. Zhou, W. Zhong, C. Hu, D. He, X. Wang. Characteristics and antioxidant activity of walnut oil using various pretreatment and processing technologies // Foods. – 2022 – 11. - (12). - p. 1698. 10.3390/foods11121698
60. S. Hart, C. Marnane, C. Master, A. Thomas. Development of the “Recovery from eating disorders for life” food guide (real food guide) - a food pyramid for adults with an eating disorder // Journal of Eating Disorders – 2018 - 6 – 1. – pp. 1-11, 10.1186/s40337-018-0192-4
61. F. Hashempour-Baltork, M. Torbati, S. Azadmard-Damirchi, G.P. Savage. Vegetable oil blending: A review of physicochemical, nutritional and health effects // Trends in Food Science & Technology – 2016 – 57. – pp. 52-58, 10.1016/j.tifs.2016.09.007
62. Y. Mazaheri, M. Torbati, S. Azadmard-Damirchi, G.P. Savage. Effect of roasting and microwave pre-treatments of Nigella sativa L. seeds on lipase activity and the quality of the oil // Food Chemistry – 2019 – 274 – pp. 480-486, 10.1016/j.foodchem.2018.09.001
63. T. Ogawa, K. Sawane, K. Ookoshi, R. Kawashima. Supplementation with flaxseed oil rich in alpha-linolenic acid improves verbal fluency in healthy older adults // Nutrients – 2023– 15 . – 6 - p. 1499. 10.3390/nu15061499
64. B. Kapoor, D. Kapoor, S. Gautam, R. Singh, S. Bhardwaj. Dietary polyunsaturated fatty acids (PUFAs): Uses and potential health benefits // Current Nutrition Reports – 2021– 10. -3 -), pp. 232-242. 10.1007/s13668-021-00363-3
65. Y. Han, P. Gao, Y. Yang, M. Zou, W. Zhong, J. Yin, C. Hu, D. He. Frying characteristics of high-oleic rapeseed blended oil: A comparative study // Journal of the American Oil Chemists' Society. – 2023 – Article 15589331, 10.1002/aocs.12773
66. D. Kmiecik, M. Fedko, A. Siger, P.Ł. Kowalczewski Nutritional quality and oxidative stability during thermal processing of cold-pressed oil blends with 5:1 ratio of ω6/ω3 fatty acids // Foods – 2022. – 11.(8). - p. 1081. 10.3390/foods1108108
67. URL: https://nadrda.gov.ua/okhorona-pratsi-nepovnolitnikh-2/ (дата звернення 14.11.2024)
68. URL: https://rv.dsp.gov.ua/pratsia-nepovnolitnikh/ (дата звернення 14.11.2024)
69. URL: https://studfile.net/preview/7807212/page:5/ (дата звернення 14.11.2024)
70. Запорожець О., Азаров С., Сидоренко В. ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТІВ. Безпека життєдіяльності на транспорті і виробництві - освіта, наука, практика : ІІ МІЖНАР. НАУКОВО-ПРАКТ. КОНФ., м. Херсон, 17–18 верес. 2015 р. Херсон, 2015. С. 332.
71. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки.| Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 29.11.2024).
Content type: Master Thesis
Koleksiyonlarda Görünür:181 — харчові технології

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Криса П.В. _КР.pdf1,2 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları