Моля, използвайте този идентификатор за цитиране или линк към този публикация: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46243

Заглавие: Адаптація сільськогосподарського виробництва до воєнних реалій: збереження економічної безпеки України
Други Заглавия: Adaptation of agricultural production to wartime realities: preservation of economic security of Ukraine
Автори: Петренко, Ольга Павлівна
Шевченко, Аліса Анатоліївна
Petrenko, Olga
Shevchenko, Alisa
Affiliation: Одеський державний аграрний університет, Одеса, Україна
Odesa State Agrarian University, Odesa, Ukraine
Bibliographic description (Ukraine): Петренко О. П. Адаптація сільськогосподарського виробництва до воєнних реалій: збереження економічної безпеки України / Петренко Ольга Павлівна, Шевченко Аліса Анатоліївна // Галицький економічний вісник. — Т. : ТНТУ, 2024. — Том 88. — № 3. — С. 20–29. — (Економіка).
Bibliographic description (International): Petrenko O., Shevchenko A. (2024) Adaptatsiia silskohospodarskoho vyrobnytstva do voiennykh realii: zberezhennia ekonomichnoi bezpeky Ukrainy [Adaptation of agricultural production to wartime realities: preservation of economic security of Ukraine]. Galician economic journal (Tern.), vol. 88, no 3, pp. 20-29 [in Ukrainian].
Is part of: Галицький економічний вісник, 3 (88), 2024
Galician economic journal, 3 (88), 2024
Journal/Collection: Галицький економічний вісник
Issue: 3
Volume: 88
Дата на Публикуване: 18-Юни-2024
Submitted date: 9-Мар-2024
Date of entry: 28-Авг-2024
Издател: ТНТУ
TNTU
Place of the edition/event: Тернопіль
Ternopil
DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2024.03.020
UDC: 631.4
355.4(477)(043)
Ключови Думи: гнучкість
економічна безпека
система виробництва
сільськогосподарська продукція
експорт
імпорт
південний регіон України
напрямки гнучкості
ризики
воєнний стан
flexibility
economic security
production system
agricultural products
export
import
southern region of Ukraine
directions of flexibility
risks
martial law
Number of pages: 10
Page range: 20-29
Start page: 20
End page: 29
Резюме: Розглянуто проблеми та виклики виробництва й реалізації сільськогосподарської продукції, з якими зіткнулися українські аграрії під час воєнного стану. Визначено необхідність реагування сільськогосподарських підприємств на непередбачені дії, уникаючи при цьому повної структурної перебудови чи руйнування системи, що саме й визначається гнучкістю таких підприємств. Окреслено пріоритетні шляхи реагування на проблеми з експортом: збільшення обсягів внутрішнього споживання, залучення інвестицій, розширення ринків збуту, використання державної підтримки. Визначено проблеми імпорту, які виникли з початком війни в Україні. Основними серед них є зменшення кількості країн, що готові експортувати свою овочеву продукцію до України через погіршення політичної та економічної ситуації; зростання вартості транспортування овочевої продукції через збільшення ризиків та витрат на перевезення через зону конфлікту; погіршення якості овочевої продукції через складні умови зберігання й транспортування; зростання вартості овочевої продукції через збільшення витрат на її вирощування та переробку в країнах-експортерах; зменшення обсягу імпорту через зниження попиту на овочеву продукцію в Україні. Зазначені напрямки гнучкості сільськогосподарського виробництва в умовах воєнного стану: можливість оперативно змінювати види та обсяги вирощуваних культур відповідно до кон’юнктури ринку та зміни споживчих уподобань; здатність швидко змінювати обсяги та асортимент продукції, що виробляється, можливість ефективного використання таких ресурсів, як вода, добрива, енергія та праця за рахунок упровадження ресурсозберігаючих технологій; здатність підприємств адаптувати свою робочу силу до мінливих вимог і умов виробництва; здатність ефективно управляти фінансами, включаючи бюджетування, фінансовий аналіз та управління ризиками для забезпечення фінансової стійкості та гнучкості виробництва. Тому гнучкість виробництва в поєднанні з принципами універсальності, пристосованості й адаптивності є ключовим аспектом у подоланні продовольчої безпеки в сучасних умовах.
The article examines the problems and challenges of the production and sale of agricultural products that Ukrainian farmers faced during the martial law. The need for agricultural enterprises to respond to unforeseen actions, while avoiding a complete structural restructuring or destruction of the system, has been determined. What exactly is determined by the flexibility of such enterprises? The priority ways of responding to problems with exports are outlined: increasing the volume of domestic consumption, attracting investments, expanding sales markets, using state support. Import problems that appeared with the outbreak of the war in Ukraine were identified. The main ones are the decrease in the number of countries that are ready to export their vegetable products to Ukraine due to the deterioration of the political and economic situation; an increase in the cost of transporting vegetable products due to an increase in the risks and costs of transportation through the conflict zone; deterioration of the quality of vegetable products due to difficult storage and transportation conditions; an increase in the cost of vegetable products due to an increase in the costs of its cultivation and processing in exporting countries; a decrease in the volume of imports due to a decrease in the demand for vegetable products in Ukraine. The indicated areas of the flexibility of agricultural production in the conditions of martial law: the ability to quickly change the types and volumes of cultivated crops in accordance with market conditions and changes in consumer preferences; the ability to quickly change the volume and range of products produced, the ability to effectively use resources such as water, fertilizers, energy and labor through the introduction of resource-saving technologies; the ability of enterprises to adapt their workforce to changing production requirements and conditions; ability to effectively manage finances, including budgeting, financial analysis and risk management to ensure financial sustainability and flexibility in production. Therefore, the flexibility of production in combination with the principles of universality, adaptability and adaptability is a key aspect in overcoming food security in modern conditions.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46243
ISSN: 2409-8892
Copyright owner: © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024
URL for reference material: https://doi.org/10.26565/2311-2379-2022-102-06
https://modecon.mnau.edu.ua/determіnants-of-economіc-development-of/
https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-28
https://doi.org/10.17221/278/2022-AGRICECON
https://doi.org/10.17221/267/2022-AGRICECON
https://drive.google.com/file/d/1v36DbIQUrByFrzvYg61AooDw9FEmi_Fp/view?usp=share_link
http://journal.puet.edu.ua/index.php/nven/article/viewFile/205/217
https://File/205/217minagro.gov.ua/investoram/monitoring-stanu-apk/eksport-z-ukrayini-zernovih-zernobobovih-ta-boroshna
https://ukrstat.gov.ua/
https://www.unian.ua/economics/agro/zrostannya-cin-neminuche-chi-prinese-vesna-podorozhchannya-ta-nestachu-ovochiv-i-fruktiv-12125064.html
https://www.epravda.com.ua/columns/2022/10/24/692959/
https://ebbsl.com.ua/index.php/visnuk/article/view/44/39
https://ebbsl.com.ua/index.php/visnuk/article/view/17/15
https://minagro.gov.ua/investoram/monitoring-stanu-apk/eksport-z-ukrayini-zernovih-zernobobovih-ta-boroshna
References (Ukraine): 1. Негрей М. В., Трофімцева О. В. Аналіз функціонування аграрного сектору України в умовах війни. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Економічна». 2022. Випуск 102. С. 49–54. DOI: https://doi.org/10.26565/2311-2379-2022-102-06
2. Шевченко А. А., Петренко О. П. Детермінанти економічного розвитку сільського господарства в Україні. Modern Economics. 2023. № 38. C. 186–193. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/determіnants-of-economіc-development-of/ (дата звернення: 12.02.2024). DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-28
3. Erokhin V, Tianming G, Chivu L, Andrei JV. Food security in a food self-sufficient economy: A review of Chinaʼs ongoing transition to a zero hunger state. Agric. Econ. Czech. 2022. No. 68 (12). С. 476–487. DOI: https://doi.org/10.17221/278/2022-AGRICECON
4. Boczar P., Błażejczyk-Majka L. Efficiency of European Union wheat producers on world market and analysis of its determinants based on the data envelopment analysis method. Agric. Econ. Czech. 2022. No. 68 (12). С. 455–463. DOI: https://doi.org/10.17221/267/2022-AGRICECON
5. Петренко О. П., Поліщук В. С. Економічна безпека держави. Збірник тез доповідей за матеріалами Міжнародної науково-практичної конференції «Сталий розвиток економіки, суспільства та підприємництва» (м. Івано-Франківськ, 27–28 квітня 2023 р.). Івано- Франківський національний технічний університет нафти i газу. 2023. С. 103–106. URL: https://drive.google.com/file/d/1v36DbIQUrByFrzvYg61AooDw9FEmi_Fp/view?usp=share_link (дата звернення: 14.02.2024).
6. Демків О. І. Гнучкість підприємства як засіб досягнення його конкурентоспроможності. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2011. № 6 (51). Ч. 2. С. 164–167. URL: http://journal.puet.edu.ua/index.php/nven/article/viewFile/205/217 (дата звернення: 12.12.2023).
7. Міністерство аграрної політики i продовольства України. Офіційний вебсайт. URL: https://File/205/217minagro.gov.ua/investoram/monitoring-stanu-apk/eksport-z-ukrayini-zernovih-zernobobovih-ta-boroshna (дата звернення: 09.12.2023).
8. Державна служба статистики України: офіційний вебсайт. URL: https://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 08.12.2023).
9. Кириченко А. Вітамінний запас: чи принесе весна подорожчання та нестачу овочів і фруктів. URL: https://www.unian.ua/economics/agro/zrostannya-cin-neminuche-chi-prinese-vesna-podorozhchannya-ta-nestachu-ovochiv-i-fruktiv-12125064.html (дата звернення: 08.12.2023).
10. Гвоздьова О. Експорт з України під час війни: як змінилась структура постачань української продукції за кордон. Економічна правда. 2022. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/10/24/692959/ (дата звернення: 10.03.2024).
11. Шабатура Т. С., Гейне В. Л. Формування стану економічної безпеки сільськогосподарських підприємств в умовах світової пандемії Covid-19. Економічний вісник Причорноморʼя. 2022. № 3. С. 124–135. URL: https://ebbsl.com.ua/index.php/visnuk/article/view/44/39 (дата звернення: 10.11.2023).
12. Галицький O. M., Комунішина С. A. Сучасний стан та перспективи розвитку виробництва продукції рослинництва в Україні. Економічний вісник Причорноморʼя. 2021. № 2. С. 3–14. URL: https://ebbsl.com.ua/index.php/visnuk/article/view/17/15 (дата звернення: 10.11.2023).
References (International): 1. Negrey M. V., Trofimtseva O. V. (2022). Analiz funktsionuvannia ahrarnoho sektoru Ukrainy v umovakh viiny. [Analysis of the functioning of the agrarian sector of Ukraine in the minds of war]. Bulletin of V. N. Karazin Kharkiv National University series “Economics”, no. 102, pp. 49–54. DOI: https://doi.org/10.26565/2311-2379-2022-102-06
2. Shevchenko A., Petrenko O. (2023). Determinanty ekonomichnoho rozvytku silskoho hospodarstva v Ukraini. [Determіnants of economіc development of agrіculture in Ukraіne]. Modern Economics, no. 38, pp. 186–193. Available at: https://modecon.mnau.edu.ua/determіnants-of-economіc-development-of/. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-28
3. Erokhin V., Tianming G., Chivu L. & Andrei JV. (2022). Food security in a food self-sufficient economy: A review of Chinaʼs ongoing transition to a zero hunger state. Agric. Econ. Czech. 68 (12): 476–487. DOI: https://doi.org/10.17221/278/2022-AGRICECON
4. Boczar P., Błażejczyk-Majka L. (2022). Efficiency of European Union wheat producers on world market and analysis of its determinants based on the data envelopment analysis method. Agric. Econ. Czech, no. 68 (12), pp. 455–463. DOI: https://doi.org/10.17221/267/2022-AGRICECON
5. Petrenko O. P., Polishchuk V. S. (2023). Ekonomichna bezpeka derzhavy. [Economic security of the state]. A collection of theses of reports based on the materials of the International Scientific and Practical Conference “Sustainable Development of the Economy, Society and Entrepreneurship”. Ivano-Frankivsk, Ukraine, pp. 103–106. Available at: https://drive.google.com/file/d/1v36DbIQUrByFrzvYg61AooDw9FEmi_Fp/view?usp=share_link (accessed 10 January 2024).
6. Demkiv O. I. (2011). Hnuchkist pidpryiemstva yak zasib dosiahnennia yoho konkurentospromozhnosti. [Flexibility of the enterprise as a means of achieving its competitiveness]. Scientific Bulletin of the Poltava University of Economics and Trade, no. 6 (51), pp. 164–167. Available at: http://journal.puet.edu.ua/index.php/nven/article/viewFile/205/217 (accessed 27 January 2024).
7. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Official website. Available at: https://minagro.gov.ua/investoram/monitoring-stanu-apk/eksport-z-ukrayini-zernovih-zernobobovih-ta-boroshna (accessed: 20 January 2024).
8. State Statistics Service of Ukraine: Official website. Available at: https://ukrstat.gov.ua/ (accessed: 21 January 2024).
9. Kyrychenko A. Vitaminnyi zapas: chy prynese vesna podorozhchannia ta nestachu ovochiv i fruktiv. [Vitamin stock: will spring bring price increases and shortages of vegetables and fruits]. Available at: https://www.unian.ua/economics/agro/zrostannya-cin-neminuche-chi-prinese-vesna-podorozhchannya-ta-nestachu-ovochiv-i-fruktiv-12125064.html (accessed 09 January 2024).
10. Gvozdyova O. (2022). Eksport z Ukrainy pid chas viiny: yak zminylas struktura postachan ukrainskoi produktsii za kordon [Exports from Ukraine during the war: how the structure of the supply of Ukrainian products abroad changed]. Economic truth. Available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/10/24/692959/ (accessed 09 January 2024).
11. Shabatura T. S., Heine V. L. (2022). Formuvannia stanu ekonomichnoi bezpeky silskohospodarskykh pidpryiemstv v umovakh svitovoi pandemii Covid-19. [Formation of the state of economic security of agricultural enterprises in the conditions of the global Covid-19 pandemic]. Economic Bulletin of the Black Sea Littoral, no. 3, pp. 124–135.
12. Halytskyi O. M., Kommunishina S. A. (2021). Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku vyrobnytstva produktsii roslynnytstva v Ukraini [The current state and prospects for the development of crop production in Ukraine]. Economic Bulletin of the Black Sea Littoral, no. 2, pp. 3–14.
Content type: Article
Показва се в Колекции:Галицький економічний вісник, 2024, № 3 (88)



Публикацияте в DSpace са защитени с авторско право, с всички права запазени, освен ако не е указно друго.