Ezzel az azonosítóval hivatkozhat erre a dokumentumra forrásmegjelölésben vagy hiperhivatkozás esetén: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46147
Title: Методологічні аспекти оцінки вартості систем управління безпечністю та якістю ентерального харчування
Other Titles: Methodological aspects of cost valuation of enteral nutrition safety and quality management systems
Authors: Антюшко, Дмитро
Поляков, Володимир
Савенко, Данііл
Antiushko, Dmytro
Poliakov, Volodymyr
Savenko, Daniil
Affiliation: Державний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156
Національний транспортний університет вул. М. Омеляновича-Павленка, 1, м. Київ, Україна, 01010
Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 030041
State University of Trade and Economics Kyoto str., 19, Kyiv, Ukraine, 02156
National Transport University 1, M. Omelianovycha-Pavlenka Str. Kyiv, Ukraine 01010
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine Heroyiv Oborony str., 15, Kyiv, Ukraine, 030041
Bibliographic description (Ukraine): Антюшко Д., Поляков В., Савенко Д. Методологічні аспекти оцінки вартості систем управління безпечністю та якістю ентерального харчування. Соціально-економічні проблеми і держава. 2024. Вип. 1 (30). С. 21-30. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2024/24adpyek.pdf
Bibliographic description (International): Antiushko, D., Poliakov, V. & Savenko, D. (2024) Methodological aspects of cost valuation of enteral nutrition safety and quality management systems. Socio-Economic Problems and the State (electronic journal), Vol. 30, no. 1, pp. 21-30. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2024/24adpyek.pdf
Journal/Collection: Електронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава"
Issue: 1(30)
Issue Date: jún-2024
Submitted date: jan-2024
Date of entry: 26-júl-2024
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя та Академія соціального управління (Україна)
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопіль
ORCID Id: https://orcid.org/0000-0002-4135-6439
https://orcid.org/0000-0002-0408-7153
https://orcid.org/0009-0006-9549-3718
DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2024.01.021
UDC: 658.562:005-049.5
JEL: D24
I13
L66
O34
Keywords: оцінка вартості
об’єкти інтелектуальної власності
системи управління безпечністю та якістю
ентеральне харчування
cost valuation
intellectual property objects
systems of safety and quality management
enteral nutrition
Number of pages: 10
Page range: 21-30
Start page: 21
End page: 30
Abstract: Для забезпечення належних умов ведення бізнесу організаціям, включаючи операторів ринку харчових продуктів, зокрема виробів для спеціальних медичних цілей, до яких відносяться вироби для ентерального харчування, важливими є використання всіх наявних ресурсів, їх відображення у фінансовій звітності. Встановлено, що одними з важливих об’єктів власності, у т.ч. інтелектуальної, учасників ринку харчової продукції є СУ безпечністю та якістю. Це обумовлює необхідність оцінки їх фінансової вартості, що дасть змогу краще забезпечувати економічну безпеку операторів ринку, їх вищу стійкість до небезпек і ризиків, що виникають в процесі їх діяльності. У статті проаналізовано, що загально визнаним на глобальному рівні нормативним документом, який регламентує процес оцінки вартості, є Міжнародні стандарти оцінки (IVS). Визначено, що даним документом визначено загальні положення у досліджуваній сфері діяльності, термінологію, процедуру організації та проведення оцінки вартості, звітування, застосовані підходи, методи, рекомендації для визначення цінності активів, зокрема нематеріальних. Встановлено загальний рекомендований алгоритм оцінки, процес її здійснення, забезпечення відповідності, звітування про результати. Досліджено, що для оцінки вартості систем управління безпечністю та якістю, у першу чергу, рекомендовано застосовувати витратний підхід. Це обґрунтовано необхідністю визначення обсягу коштів для забезпечення відповідності законодавчим вимогам, задоволення потреб споживачів, інших стейкголдерів. Встановлено, що, ефективним є застосування методу відтворення, коли організації потрібно ідентифікувати всі витрати на створення та підтримання ефективного функціонування систем управління безпечністю та якістю продуктів, у т.ч для ентерального харчування. У ході проведеного дослідження визначено також документи, що регламентують оцінку вартості на європейському та національному українському рівні. Положення цих регіональних документів є майже гармонізовані з міжнародними.
For ensuring proper business conditions for organizations, including food market operators, in particular products for special medical purposes, which include products for enteral nutrition, it is important to use all available resources and reflect them in financial reporting. It was established that one of the important food market participants’ property objects, including intellectual, are systems of safety and quality management. This determines the need to assess its financial value. It will be useful for better insurance of market operators’ economic security, their higher resistance to dangers and risks arising in the course of their activities. The article analyzes that the International Valuation Standards (IVS) are generally recognized at the global level as a regulatory document that regulates the cost estimation process. It was determined that this document defines the general provisions in the researched field of activity, terminology, the procedure for organizing and carrying out value assessment, reporting, applied approaches, methods, recommendations for determining the value of assets, in particular intangible assets. The general recommended evaluation algorithm, the process of its implementation, compliance assurance, and reporting of results have been established. It has been studied that to estimate the cost of safety and quality management systems, it is recommended to use a cost approach first of all. This is based by the need to determine the amount of funds to ensure compliance with legal requirements, meeting the needs of consumers and other stakeholders. It has been established that the application of the reproduction method is effective when the organization needs to identify all costs for creating and maintaining the effective functioning of safety and quality management systems for products, including for enteral nutrition. In the course of the conducted research, the documents regulating the cost assessment at the European and national Ukrainian level were also determined. The provisions of these regional documents are almost harmonized with international ones.
Sponsorship: The authors received no direct funding for this research.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46147
ISSN: 2223-3822
Copyright owner: Електронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава»
URL for reference material: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2024/24adpyek.pdf
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#top
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text
http://doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/MT/18/3/466
https://doi.org/10.1057/s41599-023-01897-3
http://dx.doi.org/10.1108/IJQSS-10-2020-0170
https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40
https://doi.org/10.37405/2221-1187.2019.222-236
http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdf
https://www.asociacionaev.org/admin159753/uploads/uploads_doc/estandares/Code%20of%20Ethical%20Principles%20IVSC%20Published%207%20Dec%2011.pdf
https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:en
https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:en
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069
https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/
https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdf
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Text
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Text
References (Ukraine): 1. Цивільний кодекс України: Закон України № 435-IV в редакції від 10.06.2023 р. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#top
2. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України № 771/97BP в редакції від 26.10.2023 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text
3. Prístavka М., Krištof К. Evaluation of quality costs in the production organization. Manufacturing Technology. 2018. №18 (3). Р. 466-476. DOI: http://doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/MT/18/3/466
4. Su R., Li M., Fang Y., Yang C. Valuation method of intellectual property pledge financing based on income interval analysis and risk adjustment coefficient. Humanit Soc Sci Commun. 2023. Vol. 10. P. 501. DOI: https://doi.org/10.1057/s41599-023-01897-3
5. Gremyr I., Lenning J., Elg M., Martin J. Increasing the value of quality management systems. International Journal of Quality and Service Sciences. 2021. Vol. 13. Is. 3. P. 381-394. DOI: http://dx.doi.org/10.1108/IJQSS-10-2020-0170
6. Wirtz H. Valuation of intellectual property: a review of approaches and methods. International Journal of Business and Management. 2012. Vol. 7. Is. 9. P. 40-48. DOI: https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40
7. Іванова К. Ю. Оцінка майнових прав інтелектуальної власності. Право та інноваційне суспільство: електрон. наук. вид. 2019. №2 (13). С. 33-39.
8. Літвінов О. Оцінка інтелектуального капіталу підприємства. European journal of economics and management. 2018. Vol. 4. Is. 5. Р. 64-74.
9. Артеменко Д. М. Оцінка вартості як економічної категорії. Управління економікою: теорія та практика: Зб. наук. пр. Київ. ІЕП НАНУ, 2019. С. 222-236. DOI: https://doi.org/10.37405/2221-1187.2019.222-236
10. International Valuation Standards Effective 31 January 2022. URL : http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdf
11. Code of Ethical Principles for Professional Valuers. URL : https://www.asociacionaev.org/admin159753/uploads/uploads_doc/estandares/Code%20of%20Ethical%20Principles%20IVSC%20Published%207%20Dec%2011.pdf
12. ISO 22000:2018 (en). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:en
13. ISO 9001:2015 (en). Quality management systems — Requirements. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:en
14. Commission Directive 2003/94/EC of 8 October 2003 laying down the principles and guidelines of good manufacturing practice in respect of medicinal products for human use and investigational medicinal products for human use. URL : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094
15. Prytulska N., Antiushko D., Osyka V., Sienohonova L., Volodavchyk V., Sienohonova H. Application of good manufacturing practices in the production of food products for special medical purposes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. №3 (13 (123)). Р. 52–58. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371
16. Mazaraki A., Pritulska N., Aslanyan S., Antiushko D. Cost valuation of special food products safety and quality integrated management systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. №6 (11 (126)). Р. 92–102. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069
17. Valuation of Intellectual Property: 5 Top Methods with Examples. URL : https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/
18. European Business Valuation Standards. 1-st edition – 2020. URL : https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdf
19. Про затвердження Національного стандарту №1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав": Постанова Кабінету Міністрів України № 1440 в редакції від 11.08.2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Text
20. Про затвердження Національного стандарту №4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності": Постанова Кабінету Міністрів України № 1440 в редакції від 11.08.2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Text
References (International): 1. Civil Code of Ukraine: Law of Ukraine № 435-IV in ed. dated 10.06.2023. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#top
2. On the basic principles and requirements for the safety and quality of food products: Law of Ukraine № 771/97BP in ed. dated 31.03.2023. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text
3. Prístavka М., Krištof К. (2018) Evaluation of quality costs in the production organization. Manufacturing Technology. №18 (3). Р. 466-476. http://dx.doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/MT/18/3/466
4. Su R., Li M., Fang Y., Yang C. (2023) Valuation method of intellectual property pledge financing based on income interval analysis and risk adjustment coefficient. Humanit Soc Sci Commun. Vol. 10. P. 501. https://doi.org/10.1057/s41599-023-01897-3
5. Gremyr I., Lenning J., Elg M., Martin J. (2021) Increasing the value of quality management systems. International Journal of Quality and Service Sciences. Vol. 13. Is. 3. P. 381-394. http://dx.doi.org/10.1108/IJQSS-10-2020-0170
6. Wirtz H. (2012) Valuation of intellectual property: a review of approaches and methods. International Journal of Business and Management. Vol. 7. Is. 9. P. 40-48. https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40
7. Ivanova K. Iu. (2019) Otsinka mainovykh prav intelektualnoi vlasnosti. Pravo ta innovatsiine suspilstvo: elektron. nauk. vyd. №2 (13). pp. 33-39.
8. Litvinov O. (2018) Otsinka intelektualnoho kapitalu pidpryiemstva. European journal of economics and management. Vol. 4. Is. 5. R. 64-74.
9. Artemenko D. M. (2019) Otsinka vartosti yak ekonomichnoi katehorii. Upravlinnia ekonomikoiu: teoriia ta praktyka: Zb. nauk. pr. Kyiv. IEP NANU. Pp. 222-236. DOI: https://doi.org/10.37405/2221-1187.2019.222-236
10. International Valuation Standards Effective 31 January 2022. URL : http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdf
11. Code of Ethical Principles for Professional Valuers. URL : https://www.asociacionaev.org/admin159753/uploads/uploads_doc/estandares/Code%20of%20Ethical%20Principles%20IVSC%20Published%207%20Dec%2011.pdf
12. ISO 22000:2018 (en). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:en
13. ISO 9001:2015 (en). Quality management systems — Requirements. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:en
14. Commission Directive 2003/94/EC of 8 October 2003 laying down the principles and guidelines of good manufacturing practice in respect of medicinal products for human use and investigational medicinal products for human use. URL : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094
15. Prytulska N., Antiushko D., Osyka V., Sienohonova L., Volodavchyk V., Sienohonova H. (2023) Application of good manufacturing practices in the production of food products for special medical purposes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. №3 (13 (123)). Р. 52–58. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371
16. Mazaraki A., Pritulska N., Aslanyan S., Antiushko D. (2023) Cost valuation of special food products safety and quality integrated management systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. №6 (11 (126)). Р. 92–102. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069
17. Valuation of Intellectual Property: 5 Top Methods with Examples. URL : https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/
18. European Business Valuation Standards. 1-st edition – 2020. URL : https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdf
19. On the approval of National Standard №1 "General principles of valuation of property and property rights": Act of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 1440 in ed. dated 11.08.2022. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Text
20. On the approval of National Standard №4 " Assessment of property rights of intellectual property " Act of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 1440 in ed. dated 11.08.2022. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Text
Content type: Article
Ebben a gyűjteményben:Журнал „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2024, Випуск 1(30)

Fájlok a dokumentumban:
Fájl Leírás MéretFormátum 
24adpyek.pdfМЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ВАРТОСТІ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ТА ЯКІСТЮ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ441,43 kBAdobe PDFMegtekintés/Megnyitás


Minden dokumentum, ami a DSpace rendszerben szerepel, szerzői jogokkal védett. Minden jog fenntartva!