Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46147
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorАнтюшко, Дмитро-
dc.contributor.authorПоляков, Володимир-
dc.contributor.authorСавенко, Данііл-
dc.contributor.authorAntiushko, Dmytro-
dc.contributor.authorPoliakov, Volodymyr-
dc.contributor.authorSavenko, Daniil-
dc.date.accessioned2024-07-26T18:37:18Z-
dc.date.available2024-07-26T18:37:18Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.date.submitted2024-01-
dc.identifier.citationАнтюшко Д., Поляков В., Савенко Д. Методологічні аспекти оцінки вартості систем управління безпечністю та якістю ентерального харчування. Соціально-економічні проблеми і держава. 2024. Вип. 1 (30). С. 21-30. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2024/24adpyek.pdfuk_UA
dc.identifier.issn2223-3822-
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/46147-
dc.description.abstractДля забезпечення належних умов ведення бізнесу організаціям, включаючи операторів ринку харчових продуктів, зокрема виробів для спеціальних медичних цілей, до яких відносяться вироби для ентерального харчування, важливими є використання всіх наявних ресурсів, їх відображення у фінансовій звітності. Встановлено, що одними з важливих об’єктів власності, у т.ч. інтелектуальної, учасників ринку харчової продукції є СУ безпечністю та якістю. Це обумовлює необхідність оцінки їх фінансової вартості, що дасть змогу краще забезпечувати економічну безпеку операторів ринку, їх вищу стійкість до небезпек і ризиків, що виникають в процесі їх діяльності. У статті проаналізовано, що загально визнаним на глобальному рівні нормативним документом, який регламентує процес оцінки вартості, є Міжнародні стандарти оцінки (IVS). Визначено, що даним документом визначено загальні положення у досліджуваній сфері діяльності, термінологію, процедуру організації та проведення оцінки вартості, звітування, застосовані підходи, методи, рекомендації для визначення цінності активів, зокрема нематеріальних. Встановлено загальний рекомендований алгоритм оцінки, процес її здійснення, забезпечення відповідності, звітування про результати. Досліджено, що для оцінки вартості систем управління безпечністю та якістю, у першу чергу, рекомендовано застосовувати витратний підхід. Це обґрунтовано необхідністю визначення обсягу коштів для забезпечення відповідності законодавчим вимогам, задоволення потреб споживачів, інших стейкголдерів. Встановлено, що, ефективним є застосування методу відтворення, коли організації потрібно ідентифікувати всі витрати на створення та підтримання ефективного функціонування систем управління безпечністю та якістю продуктів, у т.ч для ентерального харчування. У ході проведеного дослідження визначено також документи, що регламентують оцінку вартості на європейському та національному українському рівні. Положення цих регіональних документів є майже гармонізовані з міжнародними.uk_UA
dc.description.abstractFor ensuring proper business conditions for organizations, including food market operators, in particular products for special medical purposes, which include products for enteral nutrition, it is important to use all available resources and reflect them in financial reporting. It was established that one of the important food market participants’ property objects, including intellectual, are systems of safety and quality management. This determines the need to assess its financial value. It will be useful for better insurance of market operators’ economic security, their higher resistance to dangers and risks arising in the course of their activities. The article analyzes that the International Valuation Standards (IVS) are generally recognized at the global level as a regulatory document that regulates the cost estimation process. It was determined that this document defines the general provisions in the researched field of activity, terminology, the procedure for organizing and carrying out value assessment, reporting, applied approaches, methods, recommendations for determining the value of assets, in particular intangible assets. The general recommended evaluation algorithm, the process of its implementation, compliance assurance, and reporting of results have been established. It has been studied that to estimate the cost of safety and quality management systems, it is recommended to use a cost approach first of all. This is based by the need to determine the amount of funds to ensure compliance with legal requirements, meeting the needs of consumers and other stakeholders. It has been established that the application of the reproduction method is effective when the organization needs to identify all costs for creating and maintaining the effective functioning of safety and quality management systems for products, including for enteral nutrition. In the course of the conducted research, the documents regulating the cost assessment at the European and national Ukrainian level were also determined. The provisions of these regional documents are almost harmonized with international ones.uk_UA
dc.description.sponsorshipThe authors received no direct funding for this research.uk_UA
dc.format.extent21-30-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя та Академія соціального управління (Україна)uk_UA
dc.relation.urihttp://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2024/24adpyek.pdfuk_UA
dc.relation.urihttp://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#topuk_UA
dc.relation.urihttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Textuk_UA
dc.relation.urihttp://doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/MT/18/3/466uk_UA
dc.relation.urihttps://doi.org/10.1057/s41599-023-01897-3uk_UA
dc.relation.urihttp://dx.doi.org/10.1108/IJQSS-10-2020-0170uk_UA
dc.relation.urihttps://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40uk_UA
dc.relation.urihttps://doi.org/10.37405/2221-1187.2019.222-236uk_UA
dc.relation.urihttp://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdfuk_UA
dc.relation.urihttps://www.asociacionaev.org/admin159753/uploads/uploads_doc/estandares/Code%20of%20Ethical%20Principles%20IVSC%20Published%207%20Dec%2011.pdfuk_UA
dc.relation.urihttps://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:enuk_UA
dc.relation.urihttps://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:enuk_UA
dc.relation.urihttps://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094uk_UA
dc.relation.urihttps://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371uk_UA
dc.relation.urihttps://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069uk_UA
dc.relation.urihttps://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/uk_UA
dc.relation.urihttps://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdfuk_UA
dc.relation.urihttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Textuk_UA
dc.relation.urihttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Textuk_UA
dc.subjectоцінка вартостіuk_UA
dc.subjectоб’єкти інтелектуальної власностіuk_UA
dc.subjectсистеми управління безпечністю та якістюuk_UA
dc.subjectентеральне харчуванняuk_UA
dc.subjectcost valuationuk_UA
dc.subjectintellectual property objectsuk_UA
dc.subjectsystems of safety and quality managementuk_UA
dc.subjectenteral nutritionuk_UA
dc.titleМетодологічні аспекти оцінки вартості систем управління безпечністю та якістю ентерального харчуванняuk_UA
dc.title.alternativeMethodological aspects of cost valuation of enteral nutrition safety and quality management systemsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.rights.holderЕлектронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава»uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільuk_UA
dc.format.pages10-
dc.subject.udc658.562:005-049.5uk_UA
dc.relation.references1. Цивільний кодекс України: Закон України № 435-IV в редакції від 10.06.2023 р. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#topuk_UA
dc.relation.references2. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України № 771/97BP в редакції від 26.10.2023 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Textuk_UA
dc.relation.references3. Prístavka М., Krištof К. Evaluation of quality costs in the production organization. Manufacturing Technology. 2018. №18 (3). Р. 466-476. DOI: http://doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/MT/18/3/466uk_UA
dc.relation.references4. Su R., Li M., Fang Y., Yang C. Valuation method of intellectual property pledge financing based on income interval analysis and risk adjustment coefficient. Humanit Soc Sci Commun. 2023. Vol. 10. P. 501. DOI: https://doi.org/10.1057/s41599-023-01897-3uk_UA
dc.relation.references5. Gremyr I., Lenning J., Elg M., Martin J. Increasing the value of quality management systems. International Journal of Quality and Service Sciences. 2021. Vol. 13. Is. 3. P. 381-394. DOI: http://dx.doi.org/10.1108/IJQSS-10-2020-0170uk_UA
dc.relation.references6. Wirtz H. Valuation of intellectual property: a review of approaches and methods. International Journal of Business and Management. 2012. Vol. 7. Is. 9. P. 40-48. DOI: https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40uk_UA
dc.relation.references7. Іванова К. Ю. Оцінка майнових прав інтелектуальної власності. Право та інноваційне суспільство: електрон. наук. вид. 2019. №2 (13). С. 33-39.uk_UA
dc.relation.references8. Літвінов О. Оцінка інтелектуального капіталу підприємства. European journal of economics and management. 2018. Vol. 4. Is. 5. Р. 64-74.uk_UA
dc.relation.references9. Артеменко Д. М. Оцінка вартості як економічної категорії. Управління економікою: теорія та практика: Зб. наук. пр. Київ. ІЕП НАНУ, 2019. С. 222-236. DOI: https://doi.org/10.37405/2221-1187.2019.222-236uk_UA
dc.relation.references10. International Valuation Standards Effective 31 January 2022. URL : http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdfuk_UA
dc.relation.references11. Code of Ethical Principles for Professional Valuers. URL : https://www.asociacionaev.org/admin159753/uploads/uploads_doc/estandares/Code%20of%20Ethical%20Principles%20IVSC%20Published%207%20Dec%2011.pdfuk_UA
dc.relation.references12. ISO 22000:2018 (en). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:enuk_UA
dc.relation.references13. ISO 9001:2015 (en). Quality management systems — Requirements. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:enuk_UA
dc.relation.references14. Commission Directive 2003/94/EC of 8 October 2003 laying down the principles and guidelines of good manufacturing practice in respect of medicinal products for human use and investigational medicinal products for human use. URL : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094uk_UA
dc.relation.references15. Prytulska N., Antiushko D., Osyka V., Sienohonova L., Volodavchyk V., Sienohonova H. Application of good manufacturing practices in the production of food products for special medical purposes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. №3 (13 (123)). Р. 52–58. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371uk_UA
dc.relation.references16. Mazaraki A., Pritulska N., Aslanyan S., Antiushko D. Cost valuation of special food products safety and quality integrated management systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. №6 (11 (126)). Р. 92–102. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069uk_UA
dc.relation.references17. Valuation of Intellectual Property: 5 Top Methods with Examples. URL : https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/uk_UA
dc.relation.references18. European Business Valuation Standards. 1-st edition – 2020. URL : https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdfuk_UA
dc.relation.references19. Про затвердження Національного стандарту №1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав": Постанова Кабінету Міністрів України № 1440 в редакції від 11.08.2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Textuk_UA
dc.relation.references20. Про затвердження Національного стандарту №4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності": Постанова Кабінету Міністрів України № 1440 в редакції від 11.08.2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Textuk_UA
dc.relation.referencesen1. Civil Code of Ukraine: Law of Ukraine № 435-IV in ed. dated 10.06.2023. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#topuk_UA
dc.relation.referencesen2. On the basic principles and requirements for the safety and quality of food products: Law of Ukraine № 771/97BP in ed. dated 31.03.2023. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Textuk_UA
dc.relation.referencesen3. Prístavka М., Krištof К. (2018) Evaluation of quality costs in the production organization. Manufacturing Technology. №18 (3). Р. 466-476. http://dx.doi.org/10.21062/ujep/123.2018/a/1213-2489/MT/18/3/466uk_UA
dc.relation.referencesen4. Su R., Li M., Fang Y., Yang C. (2023) Valuation method of intellectual property pledge financing based on income interval analysis and risk adjustment coefficient. Humanit Soc Sci Commun. Vol. 10. P. 501. https://doi.org/10.1057/s41599-023-01897-3uk_UA
dc.relation.referencesen5. Gremyr I., Lenning J., Elg M., Martin J. (2021) Increasing the value of quality management systems. International Journal of Quality and Service Sciences. Vol. 13. Is. 3. P. 381-394. http://dx.doi.org/10.1108/IJQSS-10-2020-0170uk_UA
dc.relation.referencesen6. Wirtz H. (2012) Valuation of intellectual property: a review of approaches and methods. International Journal of Business and Management. Vol. 7. Is. 9. P. 40-48. https://doi.org/10.5539/ijbm.v7n9p40uk_UA
dc.relation.referencesen7. Ivanova K. Iu. (2019) Otsinka mainovykh prav intelektualnoi vlasnosti. Pravo ta innovatsiine suspilstvo: elektron. nauk. vyd. №2 (13). pp. 33-39.uk_UA
dc.relation.referencesen8. Litvinov O. (2018) Otsinka intelektualnoho kapitalu pidpryiemstva. European journal of economics and management. Vol. 4. Is. 5. R. 64-74.uk_UA
dc.relation.referencesen9. Artemenko D. M. (2019) Otsinka vartosti yak ekonomichnoi katehorii. Upravlinnia ekonomikoiu: teoriia ta praktyka: Zb. nauk. pr. Kyiv. IEP NANU. Pp. 222-236. DOI: https://doi.org/10.37405/2221-1187.2019.222-236uk_UA
dc.relation.referencesen10. International Valuation Standards Effective 31 January 2022. URL : http://www.afo.com.ua/doc/ivsc-effective-31-jan-2022.pdfuk_UA
dc.relation.referencesen11. Code of Ethical Principles for Professional Valuers. URL : https://www.asociacionaev.org/admin159753/uploads/uploads_doc/estandares/Code%20of%20Ethical%20Principles%20IVSC%20Published%207%20Dec%2011.pdfuk_UA
dc.relation.referencesen12. ISO 22000:2018 (en). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:22000:ed-2:v1:enuk_UA
dc.relation.referencesen13. ISO 9001:2015 (en). Quality management systems — Requirements. URL : https://www.iso.org/obp/ui/en/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:enuk_UA
dc.relation.referencesen14. Commission Directive 2003/94/EC of 8 October 2003 laying down the principles and guidelines of good manufacturing practice in respect of medicinal products for human use and investigational medicinal products for human use. URL : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32003L0094uk_UA
dc.relation.referencesen15. Prytulska N., Antiushko D., Osyka V., Sienohonova L., Volodavchyk V., Sienohonova H. (2023) Application of good manufacturing practices in the production of food products for special medical purposes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. №3 (13 (123)). Р. 52–58. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279371uk_UA
dc.relation.referencesen16. Mazaraki A., Pritulska N., Aslanyan S., Antiushko D. (2023) Cost valuation of special food products safety and quality integrated management systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. №6 (11 (126)). Р. 92–102. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.293069uk_UA
dc.relation.referencesen17. Valuation of Intellectual Property: 5 Top Methods with Examples. URL : https://www.wtsserbia.com/en/blog-en/valuation-of-intellectual-property-5-top-methods-with-examples/uk_UA
dc.relation.referencesen18. European Business Valuation Standards. 1-st edition – 2020. URL : https://tegova.org/static/f2f491b0d1308a81309cff4d4f59aa84/TEGOVA%20EBVS%202020-digital.pdfuk_UA
dc.relation.referencesen19. On the approval of National Standard №1 "General principles of valuation of property and property rights": Act of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 1440 in ed. dated 11.08.2022. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1440-2003-%D0%BF#Textuk_UA
dc.relation.referencesen20. On the approval of National Standard №4 " Assessment of property rights of intellectual property " Act of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 1440 in ed. dated 11.08.2022. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1185-2007-%D0%BF#Textuk_UA
dc.identifier.citationenAntiushko, D., Poliakov, V. & Savenko, D. (2024) Methodological aspects of cost valuation of enteral nutrition safety and quality management systems. Socio-Economic Problems and the State (electronic journal), Vol. 30, no. 1, pp. 21-30. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2024/24adpyek.pdfuk_UA
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33108/sepd2024.01.021-
dc.subject.jelD24uk_UA
dc.subject.jelI13uk_UA
dc.subject.jelL66uk_UA
dc.subject.jelO34uk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156uk_UA
dc.contributor.affiliationНаціональний транспортний університет вул. М. Омеляновича-Павленка, 1, м. Київ, Україна, 01010uk_UA
dc.contributor.affiliationНаціональний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 030041uk_UA
dc.contributor.affiliationState University of Trade and Economics Kyoto str., 19, Kyiv, Ukraine, 02156uk_UA
dc.contributor.affiliationNational Transport University 1, M. Omelianovycha-Pavlenka Str. Kyiv, Ukraine 01010uk_UA
dc.contributor.affiliationNational University of Life and Environmental Sciences of Ukraine Heroyiv Oborony str., 15, Kyiv, Ukraine, 030041uk_UA
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4135-6439-
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-0408-7153-
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0009-0006-9549-3718-
dc.citation.journalTitleЕлектронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава"-
dc.citation.issue1(30)-
dc.citation.spage21-
dc.citation.epage30-
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:Журнал „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2024, Випуск 1(30)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
24adpyek.pdfМЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ВАРТОСТІ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ТА ЯКІСТЮ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ441,43 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.