Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45824
Título : Управління фінансовою стабільністю підприємства готельного бізнесу в умовах сучасних загроз (на прикладі ТОВ «Готель «Ужгород»)
Otros títulos : Management of financial stability of the hotel business company under modern threats conditions (LLC “Hotel “Uzhhorod” as a case study)
Autor : Голодрига, Микола Русланович
Holodryha, Mykola
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Голодрига М.Р. Управління фінансовою стабільністю підприємства готельного бізнесу в умовах сучасних загроз (на прикладі ТОВ «Готель «Ужгород») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. Л. Д. Завідна. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 77 с.
Fecha de publicación : jun-2024
Submitted date: jun-2024
Date of entry: 4-jul-2024
Editorial : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Завідна, Людмила Дмитрівна
Zavidna, Liudmyla
UDC: 658.15:640.412
Palabras clave : фінансова стабільність підприємства
управління фінансовою стабільністю
підприємства готельного бізнесу
об’єкти і суб’єкти управління
фінансові ресурси підприємства
управління доходами
управління витратами
детермінанти фінансової політики
сучасні загрози
financial stability
management of financial stability
hotel business enterprises
management objects and subjects
financial resources of the enterprise
income management
cost management
determinants of financial policy
modern threats
Page range: 1-77
Resumen : Голодрига М. Р. Управління фінансовою стабільністю підприємства готельного бізнесу в умовах сучасних загроз (на прикладі ТОВ «Готель «Ужгород») Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа», Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2024. У роботі висвітлено теоретичні основи управління фінансовою стабільністю підприємства готельного бізнесу (на прикладі ТОВ «Готель «Ужгород»). У даному контексті визначено сутність поняття «фінансова стабільність підприємства» та «управління фінансовою стабільністю» в системі управління підприємством, обґрунтовано методичні підходи до оцінки фінансової стабільності підприємства та запропоновано систему показників оцінки стану фінансово-господарської діяльності підприємства, яку можна використати для поглибленого аналізу фінансової стабільності підприємства. Визначено результативність управління фінансовою стабільністю підприємства ТОВ «готель «Ужгород», надана організаційно-економічна характеристика підприємства, проведено аналіз управління доходами та витратами підприємства ТОВ «готель «Ужгород» і здійснена оцінка результативності управління фінансовою стабільністю підприємства. Запропоновано шляхи вдосконалення управління фінансовою стабільністю підприємства готельного бізнесу та надано пропозиції щодо забезпечення фінансової стабільності підприємства ТОВ «Готель «Ужгород», для забезпечення фінансової стабільності підприємства готельного господарства нами було запропоновано схему побудови «дерева цілей», яка включає генеральні цілі підприємства і стратегічні фінансові та нефінансові, розроблено процес управління фінансовою стійкістю підприємства, який забезпечуватиме прийняття оперативних та стратегічних управлінських фінансових рішень.
Holodryha M.R. Management of financial stability of the hotel business company under modern threats conditions (LLC “Hotel “Uzhhorod” as a case study) Research on the receipt of bachelor degree educational level on speciality 241 “Hotel and restaurant business”. Ternopil Ivan Pul’uj National Technical University. Ternopil, 2024. The paper highlights the theoretical foundations of managing the financial stability of a hotel business (LLC “Hotel “Uzhhorod” as a case study). In this context, the essence of the concept of "financial stability of the enterprise" and the management of financial stability in the enterprise management system are determined, methodological approaches to the assessment of the financial stability of the enterprise are substantiated, a system is developed. enterprises. The effectiveness of managing the financial stability of the LLC “Hotel “Uzhhorod” enterprise was determined, the organizational and economic characteristics of the enterprise were provided, an analysis of the management of revenues and expenses of the LLC “Hotel “Uzhhorod” enterprise was carried out, and the effectiveness of the enterprise financial stability management was evaluated. Ways to improve the management of the financial stability of the hotel business are proposed, and proposals are made to ensure the financial stability of the LLC “Hotel “Uzhhorod”. To ensure the financial stability of the hotel business enterprise, we have proposed a scheme for building a "tree of goals", which includes the general goals of the enterprise and strategic financial and non-financial ones, the process of managing the financial stability of the enterprise. developed, which will ensure the adoption of operational and strategic management financial decisions.
Content: Зміст Вступ 7 Розділ 1. Теоретичні основи управління фінансовою стабільністю підприємства готельного бізнесу... 10 1.1. Сутність фінансової стабільності підприємства та її види... 10 1.2. Методичні підходи до оцінки фінансової стабільності підприємства ...13 1.3. Система управління фінансовою стабільністю підприємства ...22 Висновки до розділу 1... 28 Розділ 2. Результативність управління фінансовою стабільністю ТОВ «Готель «Ужгород»... 30 2.1. Загальна організаційно-економічна характеристика ТОВ «Готель «Ужгород»... 30 2.2. Аналіз управління доходами та витратами готельного підприємства ...37 2.3. Оцінка результативності управління фінансовою стабільністю підприємства ТОВ «Готель «Ужгород»... 45 Висновки до розділу 2... 48 Розділ 3. Вдосконалення управління фінансовою стабільністю підприємства готельного господарства... 50 3.1. Пропозиції щодо забезпечення фінансової стабільності підприємства ТОВ «Готель «Ужгород»... 50 3.2. Розробка процесу управління фінансовою стабільністю підприємства ТОВ «Готель «Ужгород»... 53 Висновки до розділу 3... 60 Розділ 4. Основи охорони праці та безпека життєдіяльності... 62 4.1. Організація системи безпеки підприємства готельного господарства... 62 4.2. Техногенно-екологічна безпека системи цивільної оборони TOB «Готель «Ужгород» під час війни... 63 Висновки до розділу 4... 65 Висновки... 66 Бібліографія... 70 Додатки... 77
URI : http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45824
Copyright owner: © Голодрига М.Р., 2024
References (Ukraine): 1. Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV зі змін, та допов. URL: laws/show/436-15.
2. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні : Закон України від 16.07.1999 №996-XIV в ред. від 01.07.2018. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14.
3. Азаренкова Г. М., Журавель Т. М., Михайленко Р. М. Фінанси підприємств: навч. посібник [для самост. вивч. дисц.]. 3-тє вид., виправл. і доп. К. : Знання-Прес, 2009. 299 с.
4. Андрушків Б. М. Економічна та майнова безпека підприємства та підприємництва. Антирейдерство: монографія. Тернопіль: Тернограф, 2012. 456 с.
5. Базілінська О. Я. Фінансовий аналіз: теорія та практика: Навчально методичний посібник. К., 2009. 328 с.
6. Басюк Д. І., Мельник Д. О., Маршаленко М. П., Комплексний підхід до оцінки якості послуг готельних підприємств. Економiка та держава. № 3. 2019. С. 98-122.
7. Белялов Т. Е., Олійник А. В. Фінансова стійкість підприємства та шляхи її зміцнення. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука" . 2016. № 12(2). С. 22-26. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/mnj_2016_12%282%29__6
8. Білик М.Д. Павловська О.В., Притуляк Н.М., Невмежицька Н.Ю. Фінансовий аналіз : навч. посібн. - К. : Вид-во КНЕУ, 2005. - 592 с.
9. Бланк І.О. Фінансовий менеджмент : навчальний посібник. Київ : Ніка Центр, 2013. 528 с.
10. Варналій З.С. Проблеми забезпечення фінансової стійкості суб'єктів малого та середнього бізнесу URL : www.ya.org.ua/brochure/2009/001/000.htm.
11. Гайдар С.М. Коефіцієнтний підхід до оцінки фінансової стійкості підприємств торгівлі. Торгівля і ринок : зб. наук. праць. 2009. №27. С. 443-449.
12. Гринкевич С.С. Економічні основи стратегічного управління фінансовою стійкістю підприємства в умовах ринкових перетворень. Науковий вісник НЛТУ України. 2008. Вип. 18 (5). С. 110-114.
13. Докієнко Л.М. Удосконалення процесу управління фінансовою стійкістю підприємств промисловості як необхідна передумова підвищення їх конкурентоздатності. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Зб. наук. праць. 2004. Вип. 4 (28). С. 76-90.
14. Завідна Л. Д., Голодрига М. Р. Система управління фінансовою стабільністю підприємства готельного господарства. // Global science: prospects and innovations. Proceedings of the 11th International scientific and practical conference. (June 20-22, 2024). Cognum Publishing House. Liverpool, United Kingdom. 2024. Pp. 459-466. URL: https://sci-conf.com.ua/xi mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-globalscience-prospects-and innovations-20-22-06-2024-liverpul-velikobritaniya-arhi
15. Завідна Л. Д. Готельний бізнес: стратегії розвитку : монографія. Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2017. 600 с.
16. Завідна Л.Д. Шляхи подолання фінансової кризи в умовах сучасних загроз. Інноваційне підприємництво та торгівля: сучасний стан та перспективи розвитку: Збірник матеріалів ІІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції Том 1 (м. Херсон - Кропивницький, 23.05.2023р.). ХДАЕУ, 2023. С.16-20. URL: https: //www.researchgate.net/publication/374449364_article_1#fullTextFileContent
17. Завідна Л.Д., Бігар І.О. Управління фінансовою стійкістю готельного підприємства в умовах кризи. Modern directions of scientific research development. Proceedings of the 6th International scientific and practical conference. BoScience Publisher. Chicago, USA. 2021. Pp. 911-920. URL: https://sci-conf.com.ua/vi-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya konferentsiya-modern-directions-of-scientific-research-development-24-26- noyabrya-2021-goda-chikago-ssha-arhiv/
18. Завідна Л.Д. Фінансова стійкість як передумова економічного розвитку підприємства. International Scientific Conference Information potential of socio-economic development of the state and regions: Conference Proceedings, April 20.2020. Gromadka, Poland: GOKiB. С. 151–155. DOI: 10.5281/zenodo.3776379
19. Завідна Л.Д., Ковбень А.В. Система управління потенціалом прибутковості готельного господарства. Innovations and prospects of world science. Proceedings of the 4th International scientific and practical conference. (December 1-3, 2021). Perfect Publishing. Vancouver, Canada. 2021. Pp.1077- 1083. URL: https://sci-conf.com.ua/iv-mezhdunarodnaya-nauchno prakticheskaya-konferentsiya-innovations-and-prospects-of-world-science-1-3- dekabrya-2021-goda-vankuver-kanada-arhiv/.
20. Завідна Л.Д. Концепція управління стратегічним розвитком підприємства готельного господарства. / Concept of managing the strategic development of hotel industry enterprise. Економічний простір: Збірник наукових праць. № 153. Дніпро: ПДАБА, 2020. С. 51–55. DOI: https://doi.org/10.32782/2224- 6282/153-9
21. Завідна Л.Д. Формування стратегії розвитку підприємства готельного господарства. / Formation of development strategy of hotel industry enterprise. Науково-виробничий журнал «Бізнес-навігатор». Вип. 1 (57). 2020. С. 120- 125. DOI: https://doi.org/10.32847/business-navigator.57-21
22. Завідна Л.Д. Модель фінансової стратегії розвитку підприємства. / Model of financial strategy the development of an enterprise. Науковий журнал «Причорноморські економічні студії». Вип. 50. Ч. 2. 2020. С. 13–18. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.50-31
23. Завідна Л.Д. Оцінка фінансового потенціалу підприємства готельного господарства. / Evaluation of financial potential of hotel industry enterprise. Економічний простір: Збірник наукових праць. № 154. Дніпро: ПДАБА, 2020. С.109–114. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/154-20
24. Завідна Л.Д. Фінансовий потенціал підприємств готельного господарства. / Financial potential of hotel enterprises. Науковий журнал «Причорноморські економічні студії». Вип. 53. 2020. С.75-80. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.53-11
25. Завідна Л.Д., Ковалевська А.С. Стратегічне управління витратами операційної діяльності підприємств ресторанного господарства. The 4th International scientific and practical conference “The world of science and innovation” Internet-конф. (November 11-13, 2020) Cognum Publishing House, London, United Kingdom. 2020. P. 377-383. URL: https://sci conf.com.ua/iv-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya-konferentsiya-the world-of-science-and-innovation-11-13-noyabrya-2020-goda-london velikobritaniya-arhiv
26. Завідна Л., Кирич Н., Миколайчук І. Розвиток підприємства як ефективна платформа результативності економічної системи [Електронний ресурс] / Людмила Завідна, Наталія Кирич, Ірина Миколайчук// Соціально економічні проблеми і держава. 2019. Вип. 1 (20). С. 118-130. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2019.01.118
27. Завідна Л.Д., Бойко В.О., Колеснiкова К.С. Сучасна парадигма управління стратегічним розвитком підприємства. / Modern paradigm of management of strategic development of the enterprise. Strategic Management: Global Trends and National Peculiarities. Collective monograph. Poland: Publishing House «Baltija Publishing», 2019. Р. 544–564. URI : http://hdl.handle.net/ 123456789/3388
28. Завідна Л. Д. Оцінка ризику в управлінні розвиток готельного бізнесу. Економіка України. Управління Економікою: теорія і практика. 2018. №6 (679). С. 13-25. DOI: https://doi.org/10.15407/economyukr.2018.06.013
29. Завідна Л.Д. Діагностика фінансового стану підприємства готельного господарства. Науково-практичний журнал «Економіка та держава». № 4. 2018. С. 99–103. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/4_2018/23.pdf
30. Завідна Л. Д. Барна М.Ю. Оцінка конкурентоспроможності підприємства на ринку готельних послуг. Збірник наукових праць «Проблеми системного підходу в економіці».Вип. № 1 (69). Ч.1. 2019. С.151-156. DOI: https://doi.org/10.32782/2520-2200/2019-1-46
31. Заюкова М.С. Теорія фінансової стійкості підприємства: монография / М. С. Заюкова, О. В. Мороз, О. О. Мороз, Т. М. Кравченко, І. М. Кулік, Л. В. Мосійчук, І. Б. Паламар. Вінниця: УНІВЕРСУМ Вінниця, 2004. 155 с.
32. Лазоренко В. В. Оцінка фінансової стійкості підприємства сфери послуг методом оцінки коефіцієнтів. Причорноморські економічні студії. 2018. № 29. С. 128-132.
33. Лахтіонова Л. А. Фінансовий аналіз суб'єктів господарювання. Монографія К.: КНЕУ, 2001.
34. Мальська М.П., Пандяк І.Г. Готельний бізнес: теорія та практика. Підручник. 2-ге вид. перероб. та доп. К.: Центр учбової літератури. 2012. 472с.
35. Малюта Л. Я. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства : навчальний посібник. Тернопіль : ФОП Паляниця В. А., 2016. 232 с.
36. Малюта Л., Островська Г., Гладчук О. Напрями розвитку управління інноваційними ідеями на підприємстві. Електронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава". 2022. Вип. 2(27).С.131-143.
37. Малюта Л.Я., Мельник Л.М., Нагорняк Г.С. Визначення найважливіших закономірностей стабільного розвитку підприємств готельно ресторанного господарства. Галицький економічний вісник. 2020. Вип. 3 (64). С. 174-184.
38. Маначинська Ю.А. Аналітична оцінка прибутку і рентабельності діяльності підприємств готельного господарства. URL: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/znptdau/2010_9/09-38.pdf
39. Масленніков Є.І. Механізм управління фінансовою стійкістю промислового підприємства. Ефективна економіка. 2015. № 1. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3928
40. Матейко С. В. Класифікація факторів впливу на фінансово-економічний стан підприємств. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2004. № 3. С. 133-137.
41. Мороз О. О., Шварц М. В. Управління фінансовою стійкістю підприємства в сучасних умовах. // Матеріали XLVI науково-технічної конференції підрозділів ВНТУ, Вінниця, 22-24 березня 2017р. URL : https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fm/all-fm-2017/paper/view/3175.
42. Муза І.М. Проблеми розвитку фінансової стійкості підприємства в сучасній економіці. URL : http://www.rusnauka.com.
43. Мунін Г.Б., Карягін Ю.О., Роглєв Х.Й., Руденко С.І. Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу: навч. посібник. К.: Кондор. 2008. 460 с.
44. Нечаюк Л.І., Телеш Н.О. Готельно-ресторанний бізнес: Менеджмент: Навчальний посібник. К.: Центр Навчальної Літератури, 2013. 348 с.
45. Офіційний сайт ТОВ «Готель «Ужгород». URL: http://www.hoteluzhgorod.com
46. Островська Г.Й. Фінансовий менеджмент: підручник. Тернопіль: Підручники і посібники, 2017. 512 с.
47. Островська Г.Й. Управління фінансовою стійкістю підприємства в контексті максимізації його вартості. Галицький економічний вісник. Тернопіль, 2005. Вип. 1. С. 119–126.
48. Пастухова В. Стратегічний підхід в управлінні підприємством. Економіка України. 2009. №5. С. 39-45
49. Приймак І.I. Фінансова стійкість підприємства як об’єкт фінансового менеджменту. Вісн. Львів, ун-ту. Серія економічна. Вип. 44. Львів, 2010. С. 563-570.
50. Проценко Я.В. Управління фінансовою стабільністю підприємств готельного господарства в умовах кризи. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. № 9 (184). С. 110-115.
51. Проценко Я.В. Методи управління фінансовою стабільністю підприємств готельного господарства. Наук.-вироб. журн. «Держава та регіони». Серія «Економіка та підприємництво». 2016. № 6. С. 103-108.
52. Ткаленко Я. М. Фінансова стійкість підприємства та фактори впливу на неї. URL : https://www.inter-nauka.com/uploads/public/14508993787623.pdf
53. Ткачук Л.М., Калугаряну Т.К., Шляхи покращення фінансового становища підприємств. URL: http://nauka.kushnir.mk.ua/?p=63 792
54. Шевчук Н. С. Управління якістю послуг на підприємстві готельного господарства (на прикладі ТОВ «Готель «Ужгород») URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/43191/1/dyplom_Shevchuk%20N_S_20 23.pdf
55. Zavidna Liudmyla; Makarenko Petro M; Chepurda Ganna; Lyzunova Olena; Shmygol Nadiia. Strategy of Innovative Development as an Element to Activate Innovative Activities of Companies. Academy of Strategic Management Journal. Volume 18. Issue 4. 2019. Р.1-6.
56. Zavidna Liudmyla, Trut Olha, Slobodianiuk Olha, Voronenko Iryna, Vartsaba Vira. Application of Anti-Crisis Measures for the Sustainable Development of the Regional Economy in the Context of Doing Local Business in a Post-COVID Environment. International Journal of Sustainable Development and Planning, Vol. 17, No. 5, 2022 pp. 1685-1693. URL: https://www.iieta.org/journals/ijsdp/paper/10.18280/ijsdp.170535
57. Thompson A. A. (2017) Strategic Management: Concept and Cases / Arthur A. Thompson Jr, Margaret Peteraf Leon E. Williams Professor of Management, John E Gamble, A. J. Strickland III. McGraw-Hill Education; 21edition. 912 р.
Content type: Bachelor Thesis
Aparece en las colecciones: 241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato  
dyplom_ Holodryha M_R_2024.pdf1,82 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir
Авторська довідка_Голодрига.doc47 kBMicrosoft WordVisualizar/Abrir


Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.

Herramientas de Administrador