Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45788
Назва: | Удосконалення системи операційного менеджменту підприємства, на прикладі ТОВ «Тернопільхлібпром» |
Інші назви: | Improvement of the operational management system of the enterprise (LLC «Ternopilkhlibprom» as a case study) |
Автори: | Ожелівська, Марина Сергіївна Ozhelivska, Maruna |
Приналежність: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна |
Бібліографічний опис: | Ожелівська М.С. Удосконалення системи операційного менеджменту підприємства, на прикладі ТОВ «Тернопільхлібпром» : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 073 - менеджмент / наук. кер. О. Я. Галущак. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 62 с. |
Bibliographic description: | Ozhelivska M. Improvement of the operational management system of the enterprise (LLC «Ternopilkhlibprom» as a case study): work for a bachelor’s degree: spec. 073 – management / scientific supervisor O. Halushchak. Ternopil: Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2024. 62 p. |
Дата публікації: | 3-лип-2024 |
Дата подання: | 27-чер-2024 |
Дата внесення: | 3-лип-2024 |
Видавництво: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Країна (код): | UA |
Місце видання, проведення: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя |
Науковий керівник: | Галущак, Ольга Ярополківна |
Члени комітету: | Андрушків, Богдан Миколайович |
УДК: | 330.350 |
Теми: | операційний менеджмент система операційного менеджменту підприємства структура операційного менеджменту оцінка ефективності системи операційного менеджменту operational management operational management system of the enterprise structure of operational management evaluation of the effectiveness of the operational management system |
Короткий огляд (реферат): | Предмет дослідження - система операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром».
Об'єкт дослідження – операційний менеджмент.
Метою роботи є розроблення рекомендацій, спрямованих на удосконалення системи операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром».
Методи дослідження: аналізу, синтезу, економіко-статистичний, графічний, порівняння, узагальнення та ін.
Робота присвячена пошуку напрямів удосконалення операційної діяльності ТОВ «Тернопільхлібпром». У ній викладено заходи щодо впровадження інноваційних рецептур у хлібопекарському виробництві досліджуваного підприємства, а також пропозиції щодо заміни старого обладнання по випічці хліба на нову автоматизовану лінію.
Результати роботи можуть бути впроваджені у діяльності ТОВ «Тернопільхлібпром». Subject of investigation: operational management system of LLC «Ternopilkhlibprom». The object of investigation is operational management. The aim of the work is to develop recommendations aimed at improving the operational management system of LLC «Ternopilkhlibprom». Research methods: analysis, synthesis, economic-statistical, graphic, comparison, generalization, etc. The work is devoted to finding ways to improve the operational activities of Ternopilkhlibprom LLC. It outlines measures for the introduction of innovative recipes in the bakery production of the enterprise under study, as well as proposals for replacing the old bread baking equipment with a new automated line. The results of the work can be implemented in the activities of LLC «Ternopilkhlibprom». |
Опис: | В умовах сучасного ринку ТОВ «Тернопільхлібпром» не може забезпечити виробництво якісної, конкурентоспроможної, рентабельної продукції без використання у своїй діяльності передових технологій, активного впровадження інноваційних рішень, що спрямовані на забезпечення людей корисними для них продуктами харчування. Тому пропонуємо ТОВ «Тернопільхлібпром» здійснювати внесення у рецептуру хлібобулочних виробів фізіологічно функціональних інгредієнтів, зокрема, таких як: бджолиний пилок та плоди кизилу. У результаті впровадження проєкту, який базується на релізації інноваційних технологій хлібопекарського виробництва планується досягнути показника чистої теперішньої вартості 531,6тис. грн., що суттєво перевищує нульове значення. Простий термін окупності цього проєкту - 2 роки 6 місяців, а дисконтований становить 3 роки 9 місяців, що менше за період реалізації проєкту. Значення індексу прибутковості проєкту впровадження у діяльності ТОВ «Тернопільхлібпром» інноваційних рецептур у хлібопекарському виробництві буде рівний 1,36, що перевищує одиницю. Отже, на основі аналізування попередньо розрахованих показників економічної ефективності доцільно прийняти рішення щодо того, що цей проєкт доцільно реалізувати на досліджуваному хлібопекарському підприємстві. Також пропонуємо здійснити заміну старого обладнання ТОВ «Тернопільхлібпром», яке використовується для випічки хліба, на нову 59 автоматизовану лінію фірми Kumkaya. Показник чистої теперішньої вартості цього проєкту дорівнює складає 1601,9 тис. грн., що є суттєво більше за нульове значення. Простий термін окупності цього проєкту рівний 1 рік 7 місяців, а дисконтований становить 2 роки 3 місяці, що задовільнятиме товариство. Індекс прибутковості проєкту складає 1,86, що перевищує одиницю. За результатами попередньо обчислених показників, які характеризують економічну ефективність проєкту заміни старого обладнання на випічку хліба на нову автоматизовану лінію, приходимо до рішення щодо його прийнятності для ТОВ «Тернопільхлібпром». |
Зміст: | Вступ. Розділ 1 Теоретичні засади системи операційного менеджменту підприємства. 1.1 Наукові основи сутності та системи операційного менеджменту підприємства 1.2 Підходи щодо побудови структури та оцінювання ефективності системи операційного менеджменту Розділ 2 Аналіз системи операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром» 2.1 Загальний аналіз господарської діяльності підприємств 2.2 Аналіз особливостей та ефективності функціонування системи операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром» Розділ 3 Напрями удосконалення операційної діяльності ТОВ «Тернопіль-хлібпром» 3.1 Заходи щодо впровадження інноваційних рецептур у хлібопекарському виробництві досліджуваного підприємства 3.2 Пропозиції щодо заміни старого обладнання ТОВ «Тернопільхлібпром» по випічці хліба на нову автоматизовану лінію Розділ 4 Безпека життєдіяльності, охорона праці 4.1 Надзвичайні ситуації екологічного характеру 4.2 Долікарська допомога при опіках Висновки. Бібліографія |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45788 |
Власник авторського права: | © Ожелівська Марина Сергіївна, 2024 |
Перелік літератури: | 1. Галущак М., Галущак О., Кужда Т. Нововведення у сфері публічних закупівель в Україні. Галицький економічний вісник. 2020. Том 67. № 6. С. 202- 211. 2. Галущак М., Галущак О., Кужда Т. Реформування публічних закупівель в Україні: система чи випадковість? Галицький економічний вісник. 2022. Том 74. № 1. С. 177-186. 3. О.Галущак, М. Галущак, Г.Машлій Цифровізація в Україні: еволюційні перетворення. Галицький економічний вісник. 2023. № 2 (81). С.155-163. 4. О.Галущак, М. Галущак, Г.Машлій Електронна Україна в цифровому світі. Галицький економічний вісник. Т.: ТНТУ, 2023. Том 85. № 6. С. 174–182. 5. Крамарчук С.П., Лубкей Н.П. Сутність операційного менеджменту та основні етапи його розвитку. Інфраструктура ринку. Випуск 44. 2020. С. 83-85. 6. Коробка С. Теоретичні аспекти операційного менеджменту малих підприємств. Економічний простір. 2020. №153. с. 71-74 7. Лопатенко Л. О. Операційний менеджмент: Конспект лекцій для студ. напряму підготов. “Менеджмент”. К.: МАУП. 2007. 128 с. URL: https://maup.com.ua/assets/files/lib/book/p08_23.pdf 8. Капінос Г.І. Операційний менеджмент: навчальний посібник. К. : Центр учбової літератури, 2013. 352 с. 9. Кушнірук В.С. Операційний менеджмент: опорний конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» денної та заочної форми навчання. Миколаїв. МНАУ. 2017. 124 с. 10. Сумець О. Ключові аспекти сучасної парадигми операційного менеджменту. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. Vol. 4, No. 3. 2018. P. 129-146 11. Гриньова В. М., Явдак М. Ю. Операційна діяльність сучасних підприємств машинобудування. Монографія. Харків. ХНЕУ ім. С. Кузнеця. 2016. 220 с. 12. Ратушняк О.Г. Операційний менеджмент: електронний навчальний посібник. Вінниця. ВНТУ. 2016. 243 с. 13. В Україні зростає ціна на хліб: із чим це пов'язано. URL: https://thepage.ua/ua/news/u-serpni-2023-cina-hlibu-v-ukrayini-zrosla-na-10- 20percent 14. Берник І. М., Новгородська Н. В., Соломон А. М., Овсієнко С. М., Бондар М.М. Інноваційні технології харчових виробництв: монографія. Вінниця: Видавець ФОП Кушнір Ю. В., 2022. 300 с. 15. Осокіна А. В., Чичкан-Хліповка Ю. М., Теоретико-прикладні аспекти управління операційною ефективністю підприємства. Чернігівський науковий часопис. Серія 1. Економіка і управління. 2015. № 1(6). С. 46-56. 16. Копчикова І.В. Сутність та основні напрямки розвитку операційної діяльності торговельних мереж. Вісник Чернігівського державного технологічного університету. № 3 (75). 2014. С. 141-148. 17. Плотніченко С.Р., Безверхня Ю.В. Операційний менеджмент в системі управління підприємством. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). № 1(30). 2016. С. 59-61. 18. Рябчикова Д.А., Коваленко Н.В. Операційний менеджмент сучасного підприємства. Дні науки-2017: Збірник матеріалів ІХ регіональної науковопрактичної конференції, 16-17 травня 2017 р. Покровськ: Індустріальний інститут ДВНЗ ДонНТУ. 2017. С. 151-153. 19. Білявський В.М. Характеристика сутності управління операційною системою підприємства. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Серія «Економічні науки». 2013. Вип. 36. С. 43–51. 20. Капінос Г. І., Бабій І. В. Операційний менеджмент. К.: Центр учбової літератури. 2013. 352 с. URL: https://pidru4niki.com/1554042253489/operatsiyniy_menedzhment 21. Швець Ю.О. Теоретико-прикладні засади оцінки ефективності операційної діяльності підприємств машинобудування та способи її 62 покращення. URL: http://www.econ.vernadskyjournals.in.ua/journals/2019 /30_69_6/30_69_6_1/1 22. Некрасов Я.С. Історія економіки операційного менеджменту. Ефективна економіка. 2020. URL: http://economy.nayka.com.ua/index.php?operation=1&iid=393 23. Пєнська І. О. Організація планування операційної діяльності на підприємствах. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8910 24. Лопатенко Л. О. Операційний менеджмент: Конспект лекцій. URL: https://maup.com.ua/assets/files/lib/book/p08_23.pdf 25. Сумець О.В. Ключові аспекти сучасної парадигми операційного менеджменту. Agricultural and Resource Economics: International Scientific EJournal. 2018. Vol. 4. No. 3. P. 129–147. 26. Лобов С., Нусінов В. Оцінювання ефективності операційної діяльності підприємств для різних суб’єктів оцінювання. Збірник наукових праць ЧДТУ. 2014. № 38. С. 12-17. URL: http://ven.chdtu.edu.ua/article/ download/84586/80135 |
Тип вмісту: | Bachelor Thesis |
Розташовується у зібраннях: | 073 — Менеджмент (бакалаври) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Авторська довідка_ Ожелівської М.doc | 51 kB | Microsoft Word | Переглянути/відкрити | |
КРБ Ожелівської Марини.pdf | 1,22 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
Інструменти адміністратора