霂瑞霂��撘����迨��辣: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45788
Title: Удосконалення системи операційного менеджменту підприємства, на прикладі ТОВ «Тернопільхлібпром»
Other Titles: Improvement of the operational management system of the enterprise (LLC «Ternopilkhlibprom» as a case study)
Authors: Ожелівська, Марина Сергіївна
Ozhelivska, Maruna
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Ожелівська М.С. Удосконалення системи операційного менеджменту підприємства, на прикладі ТОВ «Тернопільхлібпром» : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : спец. 073 - менеджмент / наук. кер. О. Я. Галущак. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 62 с.
Bibliographic description (International): Ozhelivska M. Improvement of the operational management system of the enterprise (LLC «Ternopilkhlibprom» as a case study): work for a bachelor’s degree: spec. 073 – management / scientific supervisor O. Halushchak. Ternopil: Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2024. 62 p.
Issue Date: 3-七月-2024
Submitted date: 27-六月-2024
Date of entry: 3-七月-2024
Publisher: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Галущак, Ольга Ярополківна
Committee members: Андрушків, Богдан Миколайович
UDC: 330.350
Keywords: операційний менеджмент
система операційного менеджменту підприємства
структура операційного менеджменту
оцінка ефективності системи операційного менеджменту
operational management
operational management system of the enterprise
structure of operational management
evaluation of the effectiveness of the operational management system
Abstract: Предмет дослідження - система операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром». Об'єкт дослідження – операційний менеджмент. Метою роботи є розроблення рекомендацій, спрямованих на удосконалення системи операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром». Методи дослідження: аналізу, синтезу, економіко-статистичний, графічний, порівняння, узагальнення та ін. Робота присвячена пошуку напрямів удосконалення операційної діяльності ТОВ «Тернопільхлібпром». У ній викладено заходи щодо впровадження інноваційних рецептур у хлібопекарському виробництві досліджуваного підприємства, а також пропозиції щодо заміни старого обладнання по випічці хліба на нову автоматизовану лінію. Результати роботи можуть бути впроваджені у діяльності ТОВ «Тернопільхлібпром».
Subject of investigation: operational management system of LLC «Ternopilkhlibprom». The object of investigation is operational management. The aim of the work is to develop recommendations aimed at improving the operational management system of LLC «Ternopilkhlibprom». Research methods: analysis, synthesis, economic-statistical, graphic, comparison, generalization, etc. The work is devoted to finding ways to improve the operational activities of Ternopilkhlibprom LLC. It outlines measures for the introduction of innovative recipes in the bakery production of the enterprise under study, as well as proposals for replacing the old bread baking equipment with a new automated line. The results of the work can be implemented in the activities of LLC «Ternopilkhlibprom».
Description: В умовах сучасного ринку ТОВ «Тернопільхлібпром» не може забезпечити виробництво якісної, конкурентоспроможної, рентабельної продукції без використання у своїй діяльності передових технологій, активного впровадження інноваційних рішень, що спрямовані на забезпечення людей корисними для них продуктами харчування. Тому пропонуємо ТОВ «Тернопільхлібпром» здійснювати внесення у рецептуру хлібобулочних виробів фізіологічно функціональних інгредієнтів, зокрема, таких як: бджолиний пилок та плоди кизилу. У результаті впровадження проєкту, який базується на релізації інноваційних технологій хлібопекарського виробництва планується досягнути показника чистої теперішньої вартості 531,6тис. грн., що суттєво перевищує нульове значення. Простий термін окупності цього проєкту - 2 роки 6 місяців, а дисконтований становить 3 роки 9 місяців, що менше за період реалізації проєкту. Значення індексу прибутковості проєкту впровадження у діяльності ТОВ «Тернопільхлібпром» інноваційних рецептур у хлібопекарському виробництві буде рівний 1,36, що перевищує одиницю. Отже, на основі аналізування попередньо розрахованих показників економічної ефективності доцільно прийняти рішення щодо того, що цей проєкт доцільно реалізувати на досліджуваному хлібопекарському підприємстві. Також пропонуємо здійснити заміну старого обладнання ТОВ «Тернопільхлібпром», яке використовується для випічки хліба, на нову 59 автоматизовану лінію фірми Kumkaya. Показник чистої теперішньої вартості цього проєкту дорівнює складає 1601,9 тис. грн., що є суттєво більше за нульове значення. Простий термін окупності цього проєкту рівний 1 рік 7 місяців, а дисконтований становить 2 роки 3 місяці, що задовільнятиме товариство. Індекс прибутковості проєкту складає 1,86, що перевищує одиницю. За результатами попередньо обчислених показників, які характеризують економічну ефективність проєкту заміни старого обладнання на випічку хліба на нову автоматизовану лінію, приходимо до рішення щодо його прийнятності для ТОВ «Тернопільхлібпром».
Content: Вступ. Розділ 1 Теоретичні засади системи операційного менеджменту підприємства. 1.1 Наукові основи сутності та системи операційного менеджменту підприємства 1.2 Підходи щодо побудови структури та оцінювання ефективності системи операційного менеджменту Розділ 2 Аналіз системи операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром» 2.1 Загальний аналіз господарської діяльності підприємств 2.2 Аналіз особливостей та ефективності функціонування системи операційного менеджменту ТОВ «Тернопільхлібпром» Розділ 3 Напрями удосконалення операційної діяльності ТОВ «Тернопіль-хлібпром» 3.1 Заходи щодо впровадження інноваційних рецептур у хлібопекарському виробництві досліджуваного підприємства 3.2 Пропозиції щодо заміни старого обладнання ТОВ «Тернопільхлібпром» по випічці хліба на нову автоматизовану лінію Розділ 4 Безпека життєдіяльності, охорона праці 4.1 Надзвичайні ситуації екологічного характеру 4.2 Долікарська допомога при опіках Висновки. Бібліографія
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45788
Copyright owner: © Ожелівська Марина Сергіївна, 2024
References (Ukraine): 1. Галущак М., Галущак О., Кужда Т. Нововведення у сфері публічних закупівель в Україні. Галицький економічний вісник. 2020. Том 67. № 6. С. 202- 211.
2. Галущак М., Галущак О., Кужда Т. Реформування публічних закупівель в Україні: система чи випадковість? Галицький економічний вісник. 2022. Том 74. № 1. С. 177-186.
3. О.Галущак, М. Галущак, Г.Машлій Цифровізація в Україні: еволюційні перетворення. Галицький економічний вісник. 2023. № 2 (81). С.155-163.
4. О.Галущак, М. Галущак, Г.Машлій Електронна Україна в цифровому світі. Галицький економічний вісник. Т.: ТНТУ, 2023. Том 85. № 6. С. 174–182.
5. Крамарчук С.П., Лубкей Н.П. Сутність операційного менеджменту та основні етапи його розвитку. Інфраструктура ринку. Випуск 44. 2020. С. 83-85.
6. Коробка С. Теоретичні аспекти операційного менеджменту малих підприємств. Економічний простір. 2020. №153. с. 71-74
7. Лопатенко Л. О. Операційний менеджмент: Конспект лекцій для студ. напряму підготов. “Менеджмент”. К.: МАУП. 2007. 128 с. URL: https://maup.com.ua/assets/files/lib/book/p08_23.pdf
8. Капінос Г.І. Операційний менеджмент: навчальний посібник. К. : Центр учбової літератури, 2013. 352 с.
9. Кушнірук В.С. Операційний менеджмент: опорний конспект лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» денної та заочної форми навчання. Миколаїв. МНАУ. 2017. 124 с.
10. Сумець О. Ключові аспекти сучасної парадигми операційного менеджменту. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. Vol. 4, No. 3. 2018. P. 129-146
11. Гриньова В. М., Явдак М. Ю. Операційна діяльність сучасних підприємств машинобудування. Монографія. Харків. ХНЕУ ім. С. Кузнеця. 2016. 220 с.
12. Ратушняк О.Г. Операційний менеджмент: електронний навчальний посібник. Вінниця. ВНТУ. 2016. 243 с.
13. В Україні зростає ціна на хліб: із чим це пов'язано. URL: https://thepage.ua/ua/news/u-serpni-2023-cina-hlibu-v-ukrayini-zrosla-na-10- 20percent
14. Берник І. М., Новгородська Н. В., Соломон А. М., Овсієнко С. М., Бондар М.М. Інноваційні технології харчових виробництв: монографія. Вінниця: Видавець ФОП Кушнір Ю. В., 2022. 300 с.
15. Осокіна А. В., Чичкан-Хліповка Ю. М., Теоретико-прикладні аспекти управління операційною ефективністю підприємства. Чернігівський науковий часопис. Серія 1. Економіка і управління. 2015. № 1(6). С. 46-56.
16. Копчикова І.В. Сутність та основні напрямки розвитку операційної діяльності торговельних мереж. Вісник Чернігівського державного технологічного університету. № 3 (75). 2014. С. 141-148.
17. Плотніченко С.Р., Безверхня Ю.В. Операційний менеджмент в системі управління підприємством. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). № 1(30). 2016. С. 59-61.
18. Рябчикова Д.А., Коваленко Н.В. Операційний менеджмент сучасного підприємства. Дні науки-2017: Збірник матеріалів ІХ регіональної науковопрактичної конференції, 16-17 травня 2017 р. Покровськ: Індустріальний інститут ДВНЗ ДонНТУ. 2017. С. 151-153.
19. Білявський В.М. Характеристика сутності управління операційною системою підприємства. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Серія «Економічні науки». 2013. Вип. 36. С. 43–51.
20. Капінос Г. І., Бабій І. В. Операційний менеджмент. К.: Центр учбової літератури. 2013. 352 с. URL: https://pidru4niki.com/1554042253489/operatsiyniy_menedzhment
21. Швець Ю.О. Теоретико-прикладні засади оцінки ефективності операційної діяльності підприємств машинобудування та способи її 62 покращення. URL: http://www.econ.vernadskyjournals.in.ua/journals/2019 /30_69_6/30_69_6_1/1
22. Некрасов Я.С. Історія економіки операційного менеджменту. Ефективна економіка. 2020. URL: http://economy.nayka.com.ua/index.php?operation=1&iid=393
23. Пєнська І. О. Організація планування операційної діяльності на підприємствах. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8910
24. Лопатенко Л. О. Операційний менеджмент: Конспект лекцій. URL: https://maup.com.ua/assets/files/lib/book/p08_23.pdf
25. Сумець О.В. Ключові аспекти сучасної парадигми операційного менеджменту. Agricultural and Resource Economics: International Scientific EJournal. 2018. Vol. 4. No. 3. P. 129–147.
26. Лобов С., Нусінов В. Оцінювання ефективності операційної діяльності підприємств для різних суб’єктів оцінювання. Збірник наукових праць ЧДТУ. 2014. № 38. С. 12-17. URL: http://ven.chdtu.edu.ua/article/ download/84586/80135
Content type: Bachelor Thesis
�蝷箔����:073 — Менеджмент (бакалаври)

��辣銝剔�﹝獢�:
獢�獢� ��膩 憭批���撘� 
Авторська довідка_ Ожелівської М.doc51 kBMicrosoft Word璉�閫�/撘��
КРБ Ожелівської Марини.pdf1,22 MBAdobe PDF璉�閫�/撘��


�DSpace銝剜�������★��������雿��.

蝞∠�極�