Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45198
Název: Особливості управління персоналом на підприємствах індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Водограй»)
Další názvy: Some specific features of staff management at hospitality industry enterprises (restaurant “Vodohrai” as a case study)
Autoři: Пиняк, Ілона Богданівна
Pyniak, Ilona
Affiliation: Тернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Україна
Bibliographic description (Ukraine): Пиняк І. Б. Особливості управління персоналом на підприємствах індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Водограй») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. Р. П. Шерстюк. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 88 с.
Datum vydání: čer-2024
Submitted date: čer-2024
Date of entry: 12-čer-2024
Nakladatel: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Country (code): UA
Place of the edition/event: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Supervisor: Шерстюк, Роман Петрович
Sherstiuk, Roman
UDC: 005.96:338.488.2:640.43
Klíčová slova: індустрія гостинності
ресторанний бізнес
управління
система управління персоналом
розвиток
система мотивації
ефективна комунікація
лідерство
компетентність
hospitality industry
restaurant business
management
personnel management system
development
motivation system
effective communication
leadership
competence
Page range: 1-88
Abstrakt: Пиняк І. Б. Особливості управління персоналом на підприємствах індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Водограй»). Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2024. Висвітлено теоретичні основи управління персоналом підприємств ресторанного господарства. Розкрито сутність та проблеми формування системи управління персоналом підприємства в сучасному інноваційному економічному середовищі. Згруповано методи оцінки та аналізу ефективності управління персоналом. Досліджено роль мотивації та стимулювання в системі управління персоналом на підприємствах ресторанного бізнесу. Здійснено аналіз діючої практики управління персоналом підприємства ресторанного господарства. Дано організаційно-управлінську характеристику аналізованого підприємства. Досліджено вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на рівень конкурентоспроможності ресторанних підприємств та здійснено аналіз конкурентів ресторану «Водограй». Проведено оцінювання фінансово-господарської діяльності ресторану «Водограй». Проаналізовано систему управління персоналом ресторану «Водограй». Запропоновано основні напрями вдосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй». Проаналізовано витрати та очікувані результати від удосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй». Розроблено комплекс заходів в контексті упровадження системи управління персоналом у діяльність ресторану «Водограй».
Pyniak I. B. Some specific features of staff management at hospitality industry enterprises (restaurant “Vodohrai” as a case study). Research on the receipt of bachelor degree educational level on speciality 241 “Hotel and restaurant business”. Ternopil Ivan Pul’uj National Technical University. Ternopil, 2024. The theoretical foundations of restaurant business personnel management are highlighted. The essence and problems of enterprise personnel management system formation in the modern innovative economic environment are disclosed. The methods for evaluating and analyzing the effectiveness of personnel management are grouped. The role of motivation and incentives in the system of personnel management at restaurant business enterprises is investigated. An analysis of the current personnel management practice of restaurant business enterprise is carried out. The organizational and managerial characteristics of the analyzed enterprise are given. The influence of external and internal environment factors on the level of restaurant enterprises' competitiveness is researched, and the competitors of the restaurant “Vodograi” are analyzed. An assessment of the financial and economic activities of the “Vodograi” restaurant is performed. The system of personnel management of the restaurant “Vodograi” is analyzed. The main directions of the personnel management system improvement at the restaurant “Vodograi” are proposed. The costs and expected results of improving the employee management system at the restaurant “Vodograi” are analyzed. A set of activities is developed in the context of implementing a human resources management system in the activities of the restaurant “Vodograi”.
Content: Вступ.. 6 Розділ 1. Теоретичні аспекти управління персоналом підприємства... 9 1.1. Система управління персоналом: сутність, методи, проблеми... 9 1.2. Методичні підходи до оцінки та аналізу ефективності управління персоналом підприємства... 20 1.3. Роль мотивації в системі управління персоналом на підприємствах ресторанного бізнесу... 28 Висновки до розділу 1... 37 Розділ 2. Аналіз діючої практики управління персоналом підприємства ресторанного господарства...39 2.1. Організаційно-управлінська характеристика ресторану «Водограй»…. 39 2.2. Аналіз системи управління персоналом ресторану «Водограй»…. 46 Висновки до розділу 2…. 52 Розділ 3. Основні напрями вдосконалення системи управління персоналом на прикладі ресторану «Водограй»….55 3.1. Розробка пропозицій щодо вдосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй»…. 55 3.2. Аналіз витрат та очікуваних результатів від удосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй»…. 61 3.3. Заходи в контексті упровадження системи управління персоналом у діяльність ресторану «Водограй».... 66 Висновки до розділу 3…. 71 Розділ 4. Безпека життєдіяльності, основи охорони праці 74 4.1. Організація безпеки на ресторанному підприємстві під час воєнного стану… 74 4.2. Нормативно-правова база для організації безпеки на ресторанному підприємстві під час воєнного стану… 75 4.3. Комплекс заходів, спрямованих на захист персоналу, клієнтів та майна ресторану під час воєнного стану…77 Висновки до розділу 4…82 Висновки...83 Бібліографія…87 Додатки…94
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45198
Copyright owner: © Пиняк І.Б., 2024
References (Ukraine): 1. Махмудов Х.З., Чухліб В.Є. Оцінка системи управління персоналом у підприємстві в умовах нестійкої економічної ситуації в країні. Економіка та суспільство. 2023. №52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-83.
2. Хлєбнікова Т.М., Темченко О.В., Білінська О.П. Ефективність системи управління персоналом в умовах військових дій. Економіка та суспільство. 2023. № 50. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-50-66.
3. Грідін О.В. Управління персоналом: навч. посіб. ХНТУСГ. Харків: Вид-во ТОВ «Стильна типографія». 2019. 120 с.
4. Мазуркевич І.О., Рябенька М.О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75-80. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=26005.pdf.
5. Петренко Н., Терещук Н., Новак Л. Проектування системи управління якістю послуг обслуговуючого персоналу ресторанного господарства: аспект стандартизації. Економіка та суспільство. 2022. № 35. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1084/1041.
6. Mahoney Thomas A., Deckop John R. Evolution of Concept and Practice in Personnel Administration / Human Resource Management (PA/HRM). Journal of Management. 2019. №12. Р. 223-241.
7. Островська Г.Й., Шерстюк Р.П., Малюта Л.Я., Паляниця В.А. Імперативи інтелектуального лідерства підприємства в умовах економіки, заснованої на знаннях. Економічний вісник Донбасу. 2023. 2(72), С. 93-102. DOI: https://doi.org/10.12958/1817-3772-2023-2(72)-62-72.
8. Соколенко А., Свідло К., Сегеда І., Спесівцева Ю. Інноваційний механізм управління ресторанним бізнесом. Наука і техніка сьогодні. 2023. №. 3(17). С. 34-35. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6025-2023-3(17)-143-151.
9. Шерстюк Р.П., Островська Г.Й. Підвищення рівня інтелектуалізації праці персоналу індустрії гостинності в умовах новітньої управлінської парадигми //Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності: зб. тез доп. ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (12 жовтня 2023 року, м. Львів). Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. С. 322-326.
10. Шерстюк Р., Островська Г. Професійна підготовка майбутніх фахівців індустрії гостинності: сучасні підходи до освіти. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. з міжнародною участю (18 травня 2023 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. 538 с. С. 112-116.
11. Devanna M.A. A Framework for Strategic Human Resource Management, in Fombrun. New York: John Wiley. 2022. 467 р.
12. Дериховська В.І. Класифікаця стратегій управління персоналом. URL: http://intkonf.org/derihovskav-i-klasifikatsiya-strategiy-upravlinnya-personalom/.
13. Жавела К.А., Жавела А.К. Сучасні концепції та інноваційні технології в системі управління персоналом. Інвестиції: практика та досвід. 2019. №22. С. 73-78. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.22.73.
14. Тимошик В.Ю. Компетентнісний підхід в оцінюванні трудових ресурсів підприємства. Галицький економічний вісник. 2019. Том 61. № 6. С. 155-163. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2019.06.155.
15. Шахно А.Ю., Астаф’єва К.О., Темченко Г.В., Бондарчук О.М. Механізм забезпечення засад «людино-центричності» у процесі управління персоналом підприємства. Економіка та держава. 2021. №3. С. 77-82. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.3.77
16. Mathis R.L. et al. Human Resource Management. 16-th Edition. 2022. 705 p.
17. Barney J.B. Firm Resource and Sustainable Competitive Advantage. Journal of Management. 2021. №5. Р. 632-639.
18. Балановська Т.І., Михайліченко М.В., Троян А.В. Сучасні технології управління персоналом: навчальний посібник. Київ: ФОП Ямчинський О.В. 2020. 466 с.
19. Heneman H.G., Judge T. and Kammeyer-Mueller J. Staffing Organizations 9-th Edition. 2023. 768 p.
20. Постова В.В. Оцінка ефективності інноваційної діяльності підприємств ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2021. № 24. URL: http://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/192/184
21. Гусєва О.Ю., Гакова М.В. Діагностика пріоритетності ключових факторів впливу на управління поведінкою персоналу підприємств готельно-ресторанного господарства. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2018. №3(25). С. 42-51. URL: https://journals.dut.edu.ua/index.php/emb/article/view/1938/1834
22. Вдовічен А.А., Чичун В.А., Полянко Г.О. Сучасні концепції менеджменту та їх застосування на підприємствах. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 19-20. 2020. С. 29-34. DOI: 10.32702/2306-6814.2020.19-20.29.
23. Кривов’язюк І.В. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. 3-тє вид, доп. і перероб. Київ : Кондор. 2020. 396 с.
24. Буднік М.М, Невертій Г.С., Курилова Н.М. Стратегічне управління: навч. посіб. К.: Видавничий дім «Кондор». 2020. 292 с.
25. Публічне управління та сучасний менеджмент в інформаційному суспільстві: кол. моногр. / за аг ред.. Михайловської О.В. К.: Видавничий дім «Кондор». 188 с.
26. Дунська А.Р. Інноваційна стратегія як сучасний інструмент управління розвитком підприємства. URL: http://www.confcontact.com-/20101008/5_dunska.htm
27. Лелі Ю.Г. Теоретико-методологічні основи формування системи управління персоналом. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2014. Вип. 6 (81). С. 57-60. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/drep_2014_6_13
28. Пеняк Ю.С., Карапетян РУ. Напрями підвищення ефективності управління персоналом. Актуальні проблеми сучасного бізнесу: обліково-фінансовий та управлінський аспекти: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (17-19 березня 2021 року). Львів, 2021. С. 246-248.
29. Biruta S., Regina A., Donatas P. The internal environment of a modern and socially responsible organization: psychological well-being. Humanities studies: Collection of Scientific Papers. Publishing house “Helvetica”. 2022. №12. P. 174-182.
30. David F.R. Emerging trends in strategic planning. University of Debrecen. 2020. P. 23-31. DOI: https://doi.org/10.19041/APSTRACT/2020/1-2/3
31. Василига С.М. Поняття стратегії розвитку підприємства. Економіка та держава. 2020. №1. С. 121-125. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.1.121.
32. Strategic partnerships with startups around the world to accelerate innovation. URL: https://www.mcgc.com/english/innovation/case.html
33. Leigh Richards Factors favoring a strategy of employee empowerment URL: https://smallbusiness.chron.com/factors-favoring-strategy-employee- empow-erment-1845.html
34. Лазоренко Т.В., Пермінова С.О. Основи менеджменту: навч. посіб. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2021. 166 с.
35. Онищук Н.В. Розвиток індустрії гостинності в Україні та світі. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2019. №4(21). С. 297-304. URL: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/48.pdf
36. Кіш Г., Шпіс Н. Завдання, мета та інструменти антикризового менеджменту ресторанних підприємств в умовах пандемії Сovid-19. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2022. № 1. С. 96-101. DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope. 34-16.
37. Гончар Л. О., Батченко Л. В. Забезпечення ефективності системи контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі: аспектний аналіз. Економіка та суспільство. 2021. № 32. DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2021-32-3
38. Обозна А.О. Аналіз сучасного ринку ресторанних послуг та ефективність їх застосування на підприємстві. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 13. С. 17-23. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.13.17.
39. Давидова О. Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності. 2021. С. 25-27. URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/1110/1074
40. Шикіна О.В. Сучасні тенденції функціонування ресторанного бізнесу. Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу: матеріали круглого столу, м. Одеса, 19 квітня 2021 р. Одеса. 2021. С. 135-140.
41. Johnston T.S. Restaurant management: how to be a successful manager. 2021. URL: https://www.lightspeedhq.com/blog/restaurant-management/
42. Черкашина Д. Нестандартна мотивація. Щотижневик «Контакти». 2019. №22. URL: http://www.management.com.ua/non—typ_motivation.html.
43. Постова В.В. Напрями стимулювання організаційного і соціально-економічного розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2022. № 1(5). С. 27-32. URL: https://ir.vtei.edu.ua/g.php?fname=28078.pdf
44. Когут І.Я. Аналіз факторів мотивації, які впливають на команди в інноваційних проєктах під час кризи та війни. Економіка та суспільство. №40. 2022. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/145
45. Campbell S. Restaurant management tips: what every new manager needs to know. URL: https://wheniwork.com/blog/restaurant-management-what-every-new-manager-needs-to-know
46. Гаврилова О.В., Осійчук В.В. Мотивація персоналу як один із методів управління у готельних підприємствах. Modern Economics. 2023. № 38. С. 22-27. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-03.
47. Фінансова звітність ресторану ««Водограй» за 2022–2023 рр.
48. Кустріч Л.О. Управління персоналом: тренди та інноватика. Інвестиції: практика та досвід. 2023. №12. С. 20-25. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2023.12.20
49. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Прозагальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2023, № 25, ст.92. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2620-20#Text
50. HR під час війни. Як підтримувати та спрямовувати тисячі співробітників під час кризи. Кейси трьох великих українських компаній. Журнал Forbes Ukraine. 2022. URL: https://forbes.ua/inside/hr-pid-chas-viyni-yak-velikikh-ukrainski-kh-kompaniy-21042022-5566
51. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання «Безпека в надзвичайних ситуаціях» / В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А. 156 с.
52. Навчальний посібник «Техноекологія та цивільна безпека. Частина «цивільна безпека»» / автор-укладач В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 2022. 156 с. Отримано з http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39424.
53. Постова В.В. HR для ресторанного бізнесу: розвиток команди в умовах війни. Гостинність і туризм майбутнього: наукові та практичні горизонти : тези доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 17-18 трав. 2023 р. Київ. 2023. С. 107-109. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?-fname=28628.pdf.
54. Постова В.В. Спілкування зі «складним» гостем: особливості та сучасні підходи у закладах ресторанного господарства. Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни : зб. пр. Міжнар. наук.-практ. форуму, м. Львів. 2023. С. 387-392. URL: https://sel.vtei.edu.ua-/repository/g.php?fname=28533.pdf.
55. Постова В.В. Перспективи впровадження інтелектуальної автоматизації в ресторанний бізнес в умовах післявоєнного відновлення України. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 49. №6 URL: https://sel.vtei.edu.ua-/repository/g.php?fname=28542.pdf.
56. Конституція України. Розділ 1. Стаття 3. URL: https://constitution.in.ua/articles/3/
57. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» Стаття 15. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text
58. Закон України «Про охорону праці» Стаття 13. URL: https://zakon.-rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text
59. Закон України «Про основи національної безпеки України» Стаття 7. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/964-15#Text
60. Кодекс цивільного захисту України. Стаття 20 «Обов’язки підприємств, установ і організацій у сфері цивільного захисту» URL: https://zakon.rada.gov.ua-/laws/show/5403-17#Text
61. Кодекс цивільного захисту України. Стаття 21 «Планування заходів цивільного захисту на підприємствах». URL: https://kodeksy.com.ua/kczu/21.htm
62. Постанова Кабінету Міністрів України № 76 від 27.01.2023 «Про затвердження Положення про організацію охорони громадського порядку і забезпечення громадської безпеки під час проведення воєнного стану» Пункт 7. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-polozhen-zakonu-ukrainy-pro-mobilizatsiinu-pidhotovku-ta-mobilizatsiiu-t270123
63. Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 173 від 19.07.1995 «Про затвердження Санітарних правил і норм» Пункт 3.3. URL: https://zakon.rada.-gov.ua/rada/show/v0133282-95#Text
64. Роїк О. Р., Маліш В. Особливості розвитку ресторанного бізнесу в Україні в умовах воєнного стану. Інфраструктура ринку. 2022. Вип. 66. С. 77–82. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/66_2022/16.pdf.
65. Подзігун С. М., Пачева Н. О. SMM і маркетинг під час війни. Економічні горизонти. 2022. № 4(22). С. 25–33. URL: http://eh.udpu.-edu.ua-/article/view/267016/264146.
66. Витвицька О., Суворова С., Корюгін, А Вплив цифрового маркетингу на розвиток підприємництва в умовах війни. Економіка та суспільство. 2022. № 40. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1518/1460.
Content type: Bachelor Thesis
Vyskytuje se v kolekcích:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
dyplom_Pyniak I_B_2024.pdf1,72 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Авторська довідка_Пиняк.doc45,5 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít


Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

Nástroje administrátora