Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45198
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.advisorШерстюк, Роман Петрович-
dc.contributor.advisorSherstiuk, Roman-
dc.contributor.authorПиняк, Ілона Богданівна-
dc.contributor.authorPyniak, Ilona-
dc.date.accessioned2024-06-12T07:43:36Z-
dc.date.available2024-06-12T07:43:36Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.date.submitted2024-06-
dc.identifier.citationПиняк І. Б. Особливості управління персоналом на підприємствах індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Водограй») : робота на здобуття кваліфікаційного ступеня бакалавра : 241 — готельно-ресторанна справа / наук. кер. Р. П. Шерстюк. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2024. 88 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/45198-
dc.description.abstractПиняк І. Б. Особливості управління персоналом на підприємствах індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Водограй»). Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа». Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2024. Висвітлено теоретичні основи управління персоналом підприємств ресторанного господарства. Розкрито сутність та проблеми формування системи управління персоналом підприємства в сучасному інноваційному економічному середовищі. Згруповано методи оцінки та аналізу ефективності управління персоналом. Досліджено роль мотивації та стимулювання в системі управління персоналом на підприємствах ресторанного бізнесу. Здійснено аналіз діючої практики управління персоналом підприємства ресторанного господарства. Дано організаційно-управлінську характеристику аналізованого підприємства. Досліджено вплив факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на рівень конкурентоспроможності ресторанних підприємств та здійснено аналіз конкурентів ресторану «Водограй». Проведено оцінювання фінансово-господарської діяльності ресторану «Водограй». Проаналізовано систему управління персоналом ресторану «Водограй». Запропоновано основні напрями вдосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй». Проаналізовано витрати та очікувані результати від удосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй». Розроблено комплекс заходів в контексті упровадження системи управління персоналом у діяльність ресторану «Водограй».uk_UA
dc.description.abstractPyniak I. B. Some specific features of staff management at hospitality industry enterprises (restaurant “Vodohrai” as a case study). Research on the receipt of bachelor degree educational level on speciality 241 “Hotel and restaurant business”. Ternopil Ivan Pul’uj National Technical University. Ternopil, 2024. The theoretical foundations of restaurant business personnel management are highlighted. The essence and problems of enterprise personnel management system formation in the modern innovative economic environment are disclosed. The methods for evaluating and analyzing the effectiveness of personnel management are grouped. The role of motivation and incentives in the system of personnel management at restaurant business enterprises is investigated. An analysis of the current personnel management practice of restaurant business enterprise is carried out. The organizational and managerial characteristics of the analyzed enterprise are given. The influence of external and internal environment factors on the level of restaurant enterprises' competitiveness is researched, and the competitors of the restaurant “Vodograi” are analyzed. An assessment of the financial and economic activities of the “Vodograi” restaurant is performed. The system of personnel management of the restaurant “Vodograi” is analyzed. The main directions of the personnel management system improvement at the restaurant “Vodograi” are proposed. The costs and expected results of improving the employee management system at the restaurant “Vodograi” are analyzed. A set of activities is developed in the context of implementing a human resources management system in the activities of the restaurant “Vodograi”.uk_UA
dc.description.tableofcontentsВступ.. 6 Розділ 1. Теоретичні аспекти управління персоналом підприємства... 9 1.1. Система управління персоналом: сутність, методи, проблеми... 9 1.2. Методичні підходи до оцінки та аналізу ефективності управління персоналом підприємства... 20 1.3. Роль мотивації в системі управління персоналом на підприємствах ресторанного бізнесу... 28 Висновки до розділу 1... 37 Розділ 2. Аналіз діючої практики управління персоналом підприємства ресторанного господарства...39 2.1. Організаційно-управлінська характеристика ресторану «Водограй»…. 39 2.2. Аналіз системи управління персоналом ресторану «Водограй»…. 46 Висновки до розділу 2…. 52 Розділ 3. Основні напрями вдосконалення системи управління персоналом на прикладі ресторану «Водограй»….55 3.1. Розробка пропозицій щодо вдосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй»…. 55 3.2. Аналіз витрат та очікуваних результатів від удосконалення системи управління персоналом ресторану «Водограй»…. 61 3.3. Заходи в контексті упровадження системи управління персоналом у діяльність ресторану «Водограй».... 66 Висновки до розділу 3…. 71 Розділ 4. Безпека життєдіяльності, основи охорони праці 74 4.1. Організація безпеки на ресторанному підприємстві під час воєнного стану… 74 4.2. Нормативно-правова база для організації безпеки на ресторанному підприємстві під час воєнного стану… 75 4.3. Комплекс заходів, спрямованих на захист персоналу, клієнтів та майна ресторану під час воєнного стану…77 Висновки до розділу 4…82 Висновки...83 Бібліографія…87 Додатки…94uk_UA
dc.format.extent1-88-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subjectіндустрія гостинностіuk_UA
dc.subjectресторанний бізнесuk_UA
dc.subjectуправлінняuk_UA
dc.subjectсистема управління персоналомuk_UA
dc.subjectрозвитокuk_UA
dc.subjectсистема мотиваціїuk_UA
dc.subjectефективна комунікаціяuk_UA
dc.subjectлідерствоuk_UA
dc.subjectкомпетентністьuk_UA
dc.subjecthospitality industryuk_UA
dc.subjectrestaurant businessuk_UA
dc.subjectmanagementuk_UA
dc.subjectpersonnel management systemuk_UA
dc.subjectdevelopmentuk_UA
dc.subjectmotivation systemuk_UA
dc.subjecteffective communicationuk_UA
dc.subjectleadershipuk_UA
dc.subjectcompetenceuk_UA
dc.titleОсобливості управління персоналом на підприємствах індустрії гостинності (на прикладі ресторану «Водограй»)uk_UA
dc.title.alternativeSome specific features of staff management at hospitality industry enterprises (restaurant “Vodohrai” as a case study)uk_UA
dc.typeBachelor Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Пиняк І.Б., 2024uk_UA
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяuk_UA
dc.subject.udc005.96:338.488.2:640.43uk_UA
dc.relation.references1. Махмудов Х.З., Чухліб В.Є. Оцінка системи управління персоналом у підприємстві в умовах нестійкої економічної ситуації в країні. Економіка та суспільство. 2023. №52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-83.uk_UA
dc.relation.references2. Хлєбнікова Т.М., Темченко О.В., Білінська О.П. Ефективність системи управління персоналом в умовах військових дій. Економіка та суспільство. 2023. № 50. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-50-66.uk_UA
dc.relation.references3. Грідін О.В. Управління персоналом: навч. посіб. ХНТУСГ. Харків: Вид-во ТОВ «Стильна типографія». 2019. 120 с.uk_UA
dc.relation.references4. Мазуркевич І.О., Рябенька М.О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75-80. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=26005.pdf.uk_UA
dc.relation.references5. Петренко Н., Терещук Н., Новак Л. Проектування системи управління якістю послуг обслуговуючого персоналу ресторанного господарства: аспект стандартизації. Економіка та суспільство. 2022. № 35. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1084/1041.uk_UA
dc.relation.references6. Mahoney Thomas A., Deckop John R. Evolution of Concept and Practice in Personnel Administration / Human Resource Management (PA/HRM). Journal of Management. 2019. №12. Р. 223-241.uk_UA
dc.relation.references7. Островська Г.Й., Шерстюк Р.П., Малюта Л.Я., Паляниця В.А. Імперативи інтелектуального лідерства підприємства в умовах економіки, заснованої на знаннях. Економічний вісник Донбасу. 2023. 2(72), С. 93-102. DOI: https://doi.org/10.12958/1817-3772-2023-2(72)-62-72.uk_UA
dc.relation.references8. Соколенко А., Свідло К., Сегеда І., Спесівцева Ю. Інноваційний механізм управління ресторанним бізнесом. Наука і техніка сьогодні. 2023. №. 3(17). С. 34-35. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6025-2023-3(17)-143-151.uk_UA
dc.relation.references9. Шерстюк Р.П., Островська Г.Й. Підвищення рівня інтелектуалізації праці персоналу індустрії гостинності в умовах новітньої управлінської парадигми //Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності: зб. тез доп. ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (12 жовтня 2023 року, м. Львів). Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. С. 322-326.uk_UA
dc.relation.references10. Шерстюк Р., Островська Г. Професійна підготовка майбутніх фахівців індустрії гостинності: сучасні підходи до освіти. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. з міжнародною участю (18 травня 2023 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. 538 с. С. 112-116.uk_UA
dc.relation.references11. Devanna M.A. A Framework for Strategic Human Resource Management, in Fombrun. New York: John Wiley. 2022. 467 р.uk_UA
dc.relation.references12. Дериховська В.І. Класифікаця стратегій управління персоналом. URL: http://intkonf.org/derihovskav-i-klasifikatsiya-strategiy-upravlinnya-personalom/.uk_UA
dc.relation.references13. Жавела К.А., Жавела А.К. Сучасні концепції та інноваційні технології в системі управління персоналом. Інвестиції: практика та досвід. 2019. №22. С. 73-78. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.22.73.uk_UA
dc.relation.references14. Тимошик В.Ю. Компетентнісний підхід в оцінюванні трудових ресурсів підприємства. Галицький економічний вісник. 2019. Том 61. № 6. С. 155-163. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2019.06.155.uk_UA
dc.relation.references15. Шахно А.Ю., Астаф’єва К.О., Темченко Г.В., Бондарчук О.М. Механізм забезпечення засад «людино-центричності» у процесі управління персоналом підприємства. Економіка та держава. 2021. №3. С. 77-82. DOI: 10.32702/2306-6806.2021.3.77uk_UA
dc.relation.references16. Mathis R.L. et al. Human Resource Management. 16-th Edition. 2022. 705 p.uk_UA
dc.relation.references17. Barney J.B. Firm Resource and Sustainable Competitive Advantage. Journal of Management. 2021. №5. Р. 632-639.uk_UA
dc.relation.references18. Балановська Т.І., Михайліченко М.В., Троян А.В. Сучасні технології управління персоналом: навчальний посібник. Київ: ФОП Ямчинський О.В. 2020. 466 с.uk_UA
dc.relation.references19. Heneman H.G., Judge T. and Kammeyer-Mueller J. Staffing Organizations 9-th Edition. 2023. 768 p.uk_UA
dc.relation.references20. Постова В.В. Оцінка ефективності інноваційної діяльності підприємств ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2021. № 24. URL: http://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/192/184uk_UA
dc.relation.references21. Гусєва О.Ю., Гакова М.В. Діагностика пріоритетності ключових факторів впливу на управління поведінкою персоналу підприємств готельно-ресторанного господарства. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2018. №3(25). С. 42-51. URL: https://journals.dut.edu.ua/index.php/emb/article/view/1938/1834uk_UA
dc.relation.references22. Вдовічен А.А., Чичун В.А., Полянко Г.О. Сучасні концепції менеджменту та їх застосування на підприємствах. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 19-20. 2020. С. 29-34. DOI: 10.32702/2306-6814.2020.19-20.29.uk_UA
dc.relation.references23. Кривов’язюк І.В. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. 3-тє вид, доп. і перероб. Київ : Кондор. 2020. 396 с.uk_UA
dc.relation.references24. Буднік М.М, Невертій Г.С., Курилова Н.М. Стратегічне управління: навч. посіб. К.: Видавничий дім «Кондор». 2020. 292 с.uk_UA
dc.relation.references25. Публічне управління та сучасний менеджмент в інформаційному суспільстві: кол. моногр. / за аг ред.. Михайловської О.В. К.: Видавничий дім «Кондор». 188 с.uk_UA
dc.relation.references26. Дунська А.Р. Інноваційна стратегія як сучасний інструмент управління розвитком підприємства. URL: http://www.confcontact.com-/20101008/5_dunska.htmuk_UA
dc.relation.references27. Лелі Ю.Г. Теоретико-методологічні основи формування системи управління персоналом. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2014. Вип. 6 (81). С. 57-60. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/drep_2014_6_13uk_UA
dc.relation.references28. Пеняк Ю.С., Карапетян РУ. Напрями підвищення ефективності управління персоналом. Актуальні проблеми сучасного бізнесу: обліково-фінансовий та управлінський аспекти: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (17-19 березня 2021 року). Львів, 2021. С. 246-248.uk_UA
dc.relation.references29. Biruta S., Regina A., Donatas P. The internal environment of a modern and socially responsible organization: psychological well-being. Humanities studies: Collection of Scientific Papers. Publishing house “Helvetica”. 2022. №12. P. 174-182.uk_UA
dc.relation.references30. David F.R. Emerging trends in strategic planning. University of Debrecen. 2020. P. 23-31. DOI: https://doi.org/10.19041/APSTRACT/2020/1-2/3uk_UA
dc.relation.references31. Василига С.М. Поняття стратегії розвитку підприємства. Економіка та держава. 2020. №1. С. 121-125. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.1.121.uk_UA
dc.relation.references32. Strategic partnerships with startups around the world to accelerate innovation. URL: https://www.mcgc.com/english/innovation/case.htmluk_UA
dc.relation.references33. Leigh Richards Factors favoring a strategy of employee empowerment URL: https://smallbusiness.chron.com/factors-favoring-strategy-employee- empow-erment-1845.htmluk_UA
dc.relation.references34. Лазоренко Т.В., Пермінова С.О. Основи менеджменту: навч. посіб. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2021. 166 с.uk_UA
dc.relation.references35. Онищук Н.В. Розвиток індустрії гостинності в Україні та світі. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2019. №4(21). С. 297-304. URL: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/48.pdfuk_UA
dc.relation.references36. Кіш Г., Шпіс Н. Завдання, мета та інструменти антикризового менеджменту ресторанних підприємств в умовах пандемії Сovid-19. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2022. № 1. С. 96-101. DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope. 34-16.uk_UA
dc.relation.references37. Гончар Л. О., Батченко Л. В. Забезпечення ефективності системи контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі: аспектний аналіз. Економіка та суспільство. 2021. № 32. DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2021-32-3uk_UA
dc.relation.references38. Обозна А.О. Аналіз сучасного ринку ресторанних послуг та ефективність їх застосування на підприємстві. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 13. С. 17-23. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.13.17.uk_UA
dc.relation.references39. Давидова О. Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності. 2021. С. 25-27. URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/1110/1074uk_UA
dc.relation.references40. Шикіна О.В. Сучасні тенденції функціонування ресторанного бізнесу. Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу: матеріали круглого столу, м. Одеса, 19 квітня 2021 р. Одеса. 2021. С. 135-140.uk_UA
dc.relation.references41. Johnston T.S. Restaurant management: how to be a successful manager. 2021. URL: https://www.lightspeedhq.com/blog/restaurant-management/uk_UA
dc.relation.references42. Черкашина Д. Нестандартна мотивація. Щотижневик «Контакти». 2019. №22. URL: http://www.management.com.ua/non—typ_motivation.html.uk_UA
dc.relation.references43. Постова В.В. Напрями стимулювання організаційного і соціально-економічного розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2022. № 1(5). С. 27-32. URL: https://ir.vtei.edu.ua/g.php?fname=28078.pdfuk_UA
dc.relation.references44. Когут І.Я. Аналіз факторів мотивації, які впливають на команди в інноваційних проєктах під час кризи та війни. Економіка та суспільство. №40. 2022. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/145uk_UA
dc.relation.references45. Campbell S. Restaurant management tips: what every new manager needs to know. URL: https://wheniwork.com/blog/restaurant-management-what-every-new-manager-needs-to-knowuk_UA
dc.relation.references46. Гаврилова О.В., Осійчук В.В. Мотивація персоналу як один із методів управління у готельних підприємствах. Modern Economics. 2023. № 38. С. 22-27. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-03.uk_UA
dc.relation.references47. Фінансова звітність ресторану ««Водограй» за 2022–2023 рр.uk_UA
dc.relation.references48. Кустріч Л.О. Управління персоналом: тренди та інноватика. Інвестиції: практика та досвід. 2023. №12. С. 20-25. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2023.12.20uk_UA
dc.relation.references49. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Прозагальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2023, № 25, ст.92. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2620-20#Textuk_UA
dc.relation.references50. HR під час війни. Як підтримувати та спрямовувати тисячі співробітників під час кризи. Кейси трьох великих українських компаній. Журнал Forbes Ukraine. 2022. URL: https://forbes.ua/inside/hr-pid-chas-viyni-yak-velikikh-ukrainski-kh-kompaniy-21042022-5566uk_UA
dc.relation.references51. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання «Безпека в надзвичайних ситуаціях» / В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А. 156 с.uk_UA
dc.relation.references52. Навчальний посібник «Техноекологія та цивільна безпека. Частина «цивільна безпека»» / автор-укладач В.С. Стручок. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А. 2022. 156 с. Отримано з http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39424.uk_UA
dc.relation.references53. Постова В.В. HR для ресторанного бізнесу: розвиток команди в умовах війни. Гостинність і туризм майбутнього: наукові та практичні горизонти : тези доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 17-18 трав. 2023 р. Київ. 2023. С. 107-109. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?-fname=28628.pdf.uk_UA
dc.relation.references54. Постова В.В. Спілкування зі «складним» гостем: особливості та сучасні підходи у закладах ресторанного господарства. Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни : зб. пр. Міжнар. наук.-практ. форуму, м. Львів. 2023. С. 387-392. URL: https://sel.vtei.edu.ua-/repository/g.php?fname=28533.pdf.uk_UA
dc.relation.references55. Постова В.В. Перспективи впровадження інтелектуальної автоматизації в ресторанний бізнес в умовах післявоєнного відновлення України. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 49. №6 URL: https://sel.vtei.edu.ua-/repository/g.php?fname=28542.pdf.uk_UA
dc.relation.references56. Конституція України. Розділ 1. Стаття 3. URL: https://constitution.in.ua/articles/3/uk_UA
dc.relation.references57. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» Стаття 15. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Textuk_UA
dc.relation.references58. Закон України «Про охорону праці» Стаття 13. URL: https://zakon.-rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Textuk_UA
dc.relation.references59. Закон України «Про основи національної безпеки України» Стаття 7. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/964-15#Textuk_UA
dc.relation.references60. Кодекс цивільного захисту України. Стаття 20 «Обов’язки підприємств, установ і організацій у сфері цивільного захисту» URL: https://zakon.rada.gov.ua-/laws/show/5403-17#Textuk_UA
dc.relation.references61. Кодекс цивільного захисту України. Стаття 21 «Планування заходів цивільного захисту на підприємствах». URL: https://kodeksy.com.ua/kczu/21.htmuk_UA
dc.relation.references62. Постанова Кабінету Міністрів України № 76 від 27.01.2023 «Про затвердження Положення про організацію охорони громадського порядку і забезпечення громадської безпеки під час проведення воєнного стану» Пункт 7. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-polozhen-zakonu-ukrainy-pro-mobilizatsiinu-pidhotovku-ta-mobilizatsiiu-t270123uk_UA
dc.relation.references63. Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 173 від 19.07.1995 «Про затвердження Санітарних правил і норм» Пункт 3.3. URL: https://zakon.rada.-gov.ua/rada/show/v0133282-95#Textuk_UA
dc.relation.references64. Роїк О. Р., Маліш В. Особливості розвитку ресторанного бізнесу в Україні в умовах воєнного стану. Інфраструктура ринку. 2022. Вип. 66. С. 77–82. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/66_2022/16.pdf.uk_UA
dc.relation.references65. Подзігун С. М., Пачева Н. О. SMM і маркетинг під час війни. Економічні горизонти. 2022. № 4(22). С. 25–33. URL: http://eh.udpu.-edu.ua-/article/view/267016/264146.uk_UA
dc.relation.references66. Витвицька О., Суворова С., Корюгін, А Вплив цифрового маркетингу на розвиток підприємництва в умовах війни. Економіка та суспільство. 2022. № 40. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1518/1460.uk_UA
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001, Українаuk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Koleksiyonlarda Görünür:241 — Готельно-ресторанна справа (бакалаври)

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
dyplom_Pyniak I_B_2024.pdf1,72 MBAdobe PDFGöster/Aç
Авторська довідка_Пиняк.doc45,5 kBMicrosoft WordGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.

Yönetim Araçları