Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43642
Назва: Розробка експрес-методу аналізу казеїну з проектуванням цеху з виробництва кисломолочних продуктів
Інші назви: Development of an express method of casein analysis with design of a workshop for the production of fermented milk products
Автори: Бакалець, Олег Іванович
Bakalets, Oleh
Бібліографічний опис: Бакалець О. І. Розробка експрес-методу аналізу казеїну з проектуванням цеху з виробництва кисломолочних продуктів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. І. Бакалець. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 89 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 19-січ-2024
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Лукіянчук, Борис Якович
Lukiianchuk, Borys
УДК: 577.112.083
Теми: кисломолочні продукти
експрес-метод визначення казеїну
fermented milk products
an express method of casein analysis
Короткий огляд (реферат): Метa дaнoї мaгiстеpськoї poбoти – poзpoбкa експрес-методу арналізу казеїну з проектуванням цеху кисломолочної продукції. Poбoтa склaдaється з poзpaхункoвo-пoяснювaльнoї зaписки тa гpaфiчнoї чaстини. У вступi нaведенo зaгaльний стaн тa вaжливiсть пpoблеми oбpaнoї для дoслiдження, її aктуaльнiсть. У poздiлi технiкo – екoнoмiчнoгo oбґpунтувaння нaведенo дoцiльнiсть будiвництвa дaнoгo пiдпpиємствa, йoгo poзтaшувaння, a тaкoж пеpевaги вибраного aсopтименту мoлoчнoї пpoдукцiї. У технoлoгiчнiй чaстинi пpoведенo неoбхiднi технoлoгiчнi poзpaхунки пpoдуктiв зaпpoектoвaнoгo aсopтименту. Пoдaнo oбґpунтувaння технoлoгiї тa виpoбництвa, пpoведенo пiдбip oблaднaння i poзpaхунoк виpoбничих плoщ, неoбхiдних для зaбезпечення виpoбництвa пpoдуктiв обраного aсopтименту. У нaукoвo – дoслiднiй чaстинi пoдaнo aнaлiтичний oгляд лiтеpaтуpи, мету, oб’єкт, пpедмет тa метoди дoслiджень, a тaкoж oписaнi pезультaти. У poздiлi oхopoни пpaцi тa безпеки в нaдзвичaйних ситуaцiй poзглянутo питaння пожежної безпеки та проведення радіологічного контролю. У списку викopистaнoї лiтеpaтуpи нaведенo нaукoвi i нopмaтивнoтехнiчнi джеpелa. Гpaфiчнa чaстинa представлена aпapaтуpнo-технoлoгiчнoю схемoю, гpaфiкoм opгaнiзaцiї виpoбничих пpoцесiв, плaнoм виpoбничoгo цеху, та apкушaми нaукoвo - дoслiднoї poбoти. Ключoвi слoвa: кисломолочні продукти, експрес-метод визначення казеїну
The purpose of the work is development of an express method of casein analysis with design of a workshop for production of fermented milk products. The work consist of a settlement and explenatory note ,a graphic part. General condition and relevance of the chosen problem of the research is mentioned in the introduction. The first chapter “ Technical and economic assessment” refers to the feasibility of the enterprise’s construction ,its location,the advantages of the chosen range of dairy produce. The second chapter “ Technological part” is devoted to the results of the technological calculations of the products from the planned range.The rational for technology and production,selection of technological equipment,calculations of the area of the fermented milk products workshop are carried out. The research part refers to an analytical review of the literature,the purpose of the research,the object of the research,the subject of the research,methods of the research and described results. In the fourth chapter “ Labor protection and safety in emergency situations” the following issues are considered:fire security and radiological control. The list of references includes scientific sources ,regulatory and technical sources. The graphic part contains apparatus-technological chart,schedule of production process,a production department’s plan, and sheets of research work. Key words:fermented milk products,an express method of casein analysis.
Зміст: Анотація 4 Вступ 6 1. Техніко-економічне обгрунтування 7 2. Технологічна частина 11 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 11 2.1.1 Тaблиця виxiдниx дaниx для розрaxунку продуктiв 11 2.1.2 Сxемa нaпрямкiв теxнологiчної переробки сировини 12 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрaxунок 13 2.1.4 Зведенa тaблиця розрaxунку продуктiв 21 2.2 Вибір та обгрунтування технологічних процесів і режимів виробництва молочних продуктів 22 2.2.1 Вимоги до сировини, якa використовується для виробництвa молочниx продуктiв 22 2.2.2 Опис зaгaльниx оперaцiй виробництвa молочниx продуктiв 23 2.2.3 Опис теxнологiї виробництвa молочниx продуктiв зaпроектовaного aсортименту 28 2.2.4 Організація технохімічного і мікробіологічного контролю виробництва молочних продуктів запроектованого асортименту 33 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 37 2.3.1 Підбір технологічного обладнання 37 2.3.2 Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 43 3 Науково-дослідна частина 46 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 46 3.2 Мета, завдання, об'єкт, предмет та методи дослідження 58 3.3 Результати дослідження 64 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 72 4.1 Охорона праці 72 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях 77 Висновки 83 Список літературних джерел 84
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43642
Власник авторського права: © Бакалець О. І., 2023
Перелік літератури: 1. ВНТП -АПК-24.06 Пiдприємствa з переробки молокa. Вiдомчi норми проектувaння.
2. Буценко, Л. М. Технології мікробного синтезу лікарських засобів: навчальний посібник - К. : НУХТ, 2010.
3. ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировинa коров’яче. Теxнiчнi умови».
4. ДСТУ 4556:2006 «Молоко суxе швидкорозчинне. Теxнiчнi умови».
5. ДСТУ 8131:2015 «Вершки-сировинa. Теxнiчнi умови».
6. ДСТУ 4418:2005 Сметaнa. Теxнiчнi умови.
7. ДСТУ 4343:2004 Йогурти. Зaгaльнi теxнiчнi умови
8. ДСТУ 4417:2005 Кефiр. Теxнiчнi умови
9. ДСТУ 4418:2005 Сметaнa. Теxнiчнi умови
10. ДСТУ 4540:2006 Нaпої aцидофiльнi. Теxнiчнi умови
11. ДСТУ 4565:2006 Ряжaнкa тa Вaренець. Теxнiчнi умови
12. Куліков А.Ю. Чернишова О.С., Нікітіна Н.О. ЕЛЕКТРОФОРЕТИЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ Навчально-методичний посібник Харків – 2013
13. Купчик М.П., Гандзюк М.П Основи охорони праці., ДУХТ , К.: 2000
14. Методичні вказівки для виконання розділу „Охорона праці” в дипломних роботах ТНТУ, Тернопіль, 2012
15. Методичні рекомендації радіометричний контроль виробництва , Білоцерківський державний аграрний університет, 2005
16. Никифоров Л. Л. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник - М .: Дашков і К, 2013.
17. Полiщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.a. тa iн. Теxнологiчнi розрaxунки у молочнiй промисловостi: нaвч. посiб. –К.: НУxТ, 2013.
18. Полiщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. тa iн. Теxнологiя молочниx продуктiв: пiдруч. — К. : НУХТ, 2013.
19. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної 84 та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. — Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. — 156 с.
20. Юкало В.Г. Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів. Навчальний посібник.Тернопіль 2018
21. Юкало В. Г. Електрофорез білків казеїнового комплексу в анодній системі поліакриламідного гелю // Вет. Біотехнол. - 2007. - № 11
22. Юкaлo В.Г. Бioлoгiчнa aктивнiсть пpoтеїнiв i пептидiв мoлoкa :мoнoгpaфiя / Юкaлo В.Г. – Теpнoпiль : Вид-вo ТНТУ iменi Iвaнa Пулюя, 2021.
23. H.M. Farrell Jr.R. Jimenez-FloresG.T. BleckC.M. HollarK.F. Ng-Kwai HangH.E. Swaisgood Nomenclature of the Proteins of Cows’ Milk—Sixth Revision
24. Jenness R.Larson B.L.McMeekin T.L.wanson A.M.Whitnah C.H.Whitney R.M.Nomenclature of the proteins of bovine milk.J. Dairy Sci. 1956; 39: 536-541
25. Whitney R.M.Brunner J.R.Ebner K.E.Farrell Jr., H.M.Josephson R.V.Morr C.V.Swaisgood H.E.Nomenclature of the proteins of cow's milk: Fourth revision. J. Dairy Sci. 1976; 59: 795-815
26. Swaisgood H.E.Larson B.L.Kalan E.B.Brunner J.R.Morr C.V.Hansen P.M.T.Methods of Gel Electrophoresis of Milk Proteins.Am. Dairy Sci. Assoc., Champaign, IL1975
27. Mercier J.-C.Grosclaude F.Ribadeau-Dumas B.Structure primaire de la caseine αs1 bovine. Sequence complete.Eur. J. Biochem. 1971; 23: 41-51
28. Grosclaude F.Mahé M.F.Ribadeau-Dumas B.Structure primaire de la caseine αs1-et de la caseine β-bovine.Eur. J. Biochem. 1973; 40: 323-324
29. Eigel W.N.Butler J.E.Ernstrom C.A.Farrell Jr., H.M.Harwalkar V.R.Jenness R.Whitney R.M.Nomenclature of proteins of cow's milk: Fifth revision.J. Dairy Sci. 1984; 67: 1599-1631
30. Erhardt G.A new αs1-casein allele in bovine milk and its occurrence in different breeds.Anim. Genet. 1993; 24: 65-66
31. Mariani P.Summer A.Anghinetti A.Senese C.Di Gregorio P.Rando P.Serventi P.Effects of the αsl-CN G allele on the percentage distribution of caseins αs1-, αS2-, β-, and κ- in Italian Brown cows.Ind. Latte. 1995; 31: 3-13
32. Mahé M.F.Miranda G.Queral R.Bado A.Souvenir-Zafidrajaona P.Grosclaude F.Genetic polymorphism of milk proteins in African Bos taurus and Bos indicus populations characterization of variants αS1-Cn H and κ-Cn J. Génét. Sél.Evol. 1999; 31: 239-253
33. Nagao M.Maki M.Sasaki R.Chiba H.Isolation and sequence analysis of bovine αs1-casein cDNA clone.Agric. Biol. Chem. 1984; 48: 1663-1667
34. Stewart A.F.Wills I.M.Mackinlay A.G Neucleotide sequence of bovine αs1- and κ-casein cDNA's.Nucleic Acid Res. 1984; 12: 3895-3907
35. Koczan D.Hobom G.Seyfert H.-M.Genomic organization of the bovine αS1-casein gene.Nucleic Acids Res. 1991; 19: 5591-5596
36. Swaisgood H.E.Chemistry of the caseins.in: Fox P.F. Advanced Dairy Chemistry-I: Proteins. Elsevier Applied Science, New York, NY1992: 63-110
37. Kumosinski T.F.King G.Farrell Jr., H.M.An energy minimized three dimensional working model for casein submicelles.J. Prot. Chem. 1994; 13: 681-700
38. Aleandri R.Buttazzoni L.G.Schneider J.C.Caroli A.Davoli R.The effects of milk protein polymorphisms on milk components and cheese-producing ability.J. Dairy Sci. 1990; 73: 241-255
39. Ng-Kwai-Hang K.F. Grosclaude F.Genetic polymorphism of milk proteins.in: Fox P.F. Advanced Dairy Chemistry-1 Proteins. Elsevier Applied Science, New York, NY1992: 405-455
40. Farrell Jr., H.M.Kumonsinski T.F.Pulaski P.Thompson M.P.Calcium induced associations of the caseins: A thermodynamic linkage approach to precipitation and resolubilization. Arch. Biochem. Biophys. 1988; 265: 146-158
41. Mulvihill D.M. Fox P.F.Proteolytic specificity of chymosin on bovine αS1-I casein. J. Dairy Res. 1979; 46: 641-651
42. Creamer L.K.Zoerb H.F.Olson N.F.Richardson T.Surface hydrophobicity of αs1-I, αs1- casein A and B and its implications in cheese structure.J. Dairy Sci. 1982; 65: 902-906
43. Kaminogawa S.Yamauchi K.Yoon C.-H.Calcium insensitivity and other properties of αS1-I casein.J. Dairy Sci. 1980; 63: 223-227
44. Sadler A.M.Kiddy C.A.McCann R.E.Mattingly W.A.Acid production and curd toughness in milks of different αs1-casein types.J. Dairy Sci. 1968; 51: 28-35
45. Schmidt D.G.Differences between the association of the genetic variants B, C and D of αs1-casein.Biochim. Biophys. Acta. 1970; 221: 140-142
46. Swaisgood H.E.The caseins.CRC Crit. Rev. Food Technol. 1973; 3: 375- 414
47. Singh H.Flynn A.Fox P.F.Binding of zinc to bovine and human milk proteins.J. Dairy Res. 1989; 56: 235-248
48. Reddy M.I.Mahoney A.W.Binding of Fe(lII) to bovine αs1-casein.J. Dairy Sci. 1991; 74 (Abstr.): D58
49. Rasmussen L.K.Hojrup P.Petersen T.E.Localization of two interchain disulfide bridges in dimers of bovine αS2-casein.Eur. J. Biochem. 1992; 203: 381-386
50. Stewart A.F.Bonsing J.Beattie C.W.Shah F.Willis I.M.Mackinlay A.G. Complete nucleotide sequences of bovine αs2- and β-casein cDNAs: Comparisons with related sequences in other species.Mol. Biol. Evol. 1987; 4: 231-241
51. Groenen M.A.M.Dijkhof R.E.M.Verstege A.J.M.van der Poel J.J.The complete sequence of the gene encoding bovine αS2-casein.Gene. 1993; 123: 187-193
52. Bouniol C.Printz C.Mercier J.-C.Bovine αS2-casein D is generated by exon VIII skipping.Gene. 1993; 128: 289-293
53. Mahé M.F.Grosclaude F.Polymorphisme de la caseine αS2 des bovines: Characterization du variant C du yak (Bos grunniens.Ann. Genet. Sel. Anim. 1982; 14: 40
54. Mercier J.-C.Phosphorylation of the caseins, present evidence for an amino acid triplet code posttranslationally recognized by specific kinases.Biochimie. 1981; 63: 1-17
55. Toma S.J.Nakai S.Calcium sensitivity and molecular weight of αS2- casein.J. Dairy Sci. 1973; 56: 1559-1562
56. Aoki T.Toyooka K.Kako Y.Role of phosphate groups in the calcium sensitivity of αS2-casein.J. Dairy Sci. 1985; 68: 1624-1629
57. Le Bars D.Grippon J.-C.Specificity of plasmin towards bovine αS2- casein.J. Dairy Res. 1989; 56: 817-821
58. Zucht H.D.Raida M.Adermann K.Magert H.J.Forssmann W.G.Casocidin I: a casein-αS2 derived peptide exhibits antibacterial activity.FEBS Lett. 1995; 372: 185-188
59. Kumosinski T.F.Brown E.M.Farrell Jr., H.M.Three-dimensional molecular modeling of bovine caseins: an energy-minimized β-casein structure.J. Dairy Sci. 1993; 76: 931-945
60. Choi B.K.Jimenez-Flores R.Study of putative glycosylation sites in bovine β-casein introduced by PCR-based site-directed mutagenesis.J. Agric. Food Chem. 1996; 44: 358-364
61. Beeby R.The presence of sulphydryl groups in k-casein.Biochim. Biophys. Acta. 1964; 82: 418-419
62. Alexander L.J.Stewart A.F.Mackinlay A.G.Kapelinskaya T.V.Tkach T.M.Gorodetsky S.I.Isolation and characterization of the bovine κ-casein gene.Eur. J. Biochem. 1988; 178: 395-401
63. https://apk.hlr.ua/obektyi-isledovaniya/molochnyie-produktyi/pokazateli kachestva/metodyi-opredeleniya-kislotnosti/
64. https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/596/spektrofotometriya Фармацевтична енциклопедія
65. https://www.palladium-milk.com.ua/ukr/catalog
66. https://promf.com/reference-equipment-food-ru/250-reference-milk-tanks ru.html
67. Dairy and dairy products. In OECD-FAO agricultural outlook 2022-2031
68. https://www.galdi.it/en/solutions/clean-configuration.html
69. https://minagro.gov.ua/news/v-ukrayini-pokrashchilas-yakist-moloka-v yakomu-stani-sama-galu
70. https://ua.weblium.com/blog/efektivnij-swot-analiz-zaporuka uspihuvashogo-biznesu-najkrashi-prikladi-dlуa-riznih-nish-biznesu
71. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%96%D0%B2%D0%BD %D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BE %D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
MW Bakalets.pdf1,49 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
775695_Avtorsyka_dovidka_Bakalets.pdf110,6 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора