Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43628
Назва: Виділення біоактивних пептидів з β-казеїну з проектуванням цеху з виробництва сиру кисломолочного
Інші назви: Isolation of bioactive peptides from β-casein with the design of a facility for the production of curd
Автори: Череватий, Микола Михайлович
Cherevatyi, Mykola
Бібліографічний опис: Череватий М. М. Виділення біоактивних пептидів з β-казеїну з проектуванням цеху з виробництва сиру кисломолочного : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / М. М. Череватий. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 107 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 18-січ-2024
Видавництво: ТНТУ імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman
УДК: 577,112,083
Теми: казеїн
β-казеїн
пептиди
фосфопротеїни
кисломолочні продукти
casein
β-casein
peptides
phosphoproteins
fermented milk products
Короткий огляд (реферат): Дана кваліфікаційна робота складена з метою розширення асортименту підприємства за рахунок виробництва сиркових виробів. В результаті запропоновано після реорганізації цеху виробництво наступних продуктів: сир кисломолочний з масовою часткою жиру 9,0 %, 5,0% і нежирний; сирковий десерт з фруктовим наповнювачем; сирок «Дитячий» солодкий та сиркову масу з родзинками. Для цього здійснено сировинний розрахунок обраного асортименту з урахуванням норм витрат спроектована технологічна лінія і підібрано устаткування для випуску даної продукції. Підбір технологічного обладнання та розрахунок площ виробничих та допоміжних приміщень представлено у 1 і 2 розділі кваліфікаційної роботи. У 3 розділі проведено науково-дослідну роботу щодо виділення і характеристики біоактивних фосфопептидів β-казеїну. Отримали і охарактеризували препарат β-казеїну коров’ячого молока, провели протеоліз β-казеїну протеолітичним ензимним препаратом «Панкреатин», встановили оптимальні умови протеолізу. виділили фосфопептиди з β-казеїну і охарактеризувати їх молекулярні маси на хроматографічній колонці з сефадексом G – 15. Управління охороною та безпекою праці у надзвичайних ситуаціях описано в розділі 4.
This qualification work was compiled with the aim of expanding the range of the enterprise due to the production of cheese products. As a result, after the reorganization of the workshop, the production of the following products was proposed: sour milk cheese with a mass fraction of fat of 9.0%, 5.0% and low-fat; cottage cheese dessert with fruit filling; "Baby" sweet cottage cheese and curd mass with raisins. Organization of technochemical and microbiological control of the production of the selected range of products. The selection of technological equipment and the calculation of the areas of production and auxiliary premises are presented in the 1st and 2nd sections of the qualification work. In the 3rd chapter, research work on the isolation and characterization of bioactive β-casein phosphopeptides was carried out. The β-casein preparation of cow's milk was obtained and characterized, the proteolysis of β-casein was carried out with the proteolytic enzyme preparation "Pancreatin", and the optimal conditions for proteolysis were established. isolated phosphopeptides from β-casein and characterized their molecular weights on a chromatographic column with Sephadex G-15. Occupational health and safety management in emergency situations is described in sections 4.
Зміст: Вступ 1 РОЗІЛ 1 ТЕХНІКО - ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 3 1.1. Характеристика місця розташування підприємства 3 1.2. Характеристика сировинної зони 4 1.3. Обґрунтування асортименту молочної продукції 6 1.4. Характеристика каналів реалізації продукції 7 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 8 2.1. Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 8 2.1.1. Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 8 2.1.2. Сировинно-продуктовий розрахунок 9 2.2.Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 23 2.2.1. Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва запроектованого асортименту 23 2.2.2. Опис загальних технологічних операцій виробництва 37 2.2.3. Організація технохімічного і мікробіологічного контролю виробництва запроектованого асортименту 50 2.3.Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 58 2.3.1. Підбір технологічного обладнання 58 2.3.2. Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 64 РОЗДІЛ 3 НАУКОВО – ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 67 3.1. Аналітичний огляд літературних джерел 67 3.1.1. Попередники біологічно активних пептидів з казеїнів 67 3.1.2. Біоактивні фосфопептиди 72 3.2. Мета, об’єкт, предмет та методи досліджень 77 3.3. Результати досліджень 80 3.3.1. Виділення β казеїну з коров’ячого молока 80 3.3.2. Протеоліз β-казеїну ензим препаратом «Панкреатин» 85 3.3.3. Виділення і хроматографічний аналіз фосфопептидів з β-казеїну 87 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ НА ПІДПРИЄМСТВІ 90 4.1. Охорона праці на підприємстві 90 4.2. Організація і проведення досліджень з оцінки стійкості роботи об’єктів під час воєнних дій 94 4.3. Підготовка та виконання заходів щодо дезактивації технологічного обладнання (агрегатів, машин) інших видів техніки під час радіоактивного забруднення 98 ВИСНОВКИ 101 Список використаної літератури 102
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43628
Власник авторського права: © Череватий М. М., 2023
Перелік літератури: 1. Бергілевич О.М., Касянчук В.В., Салата В.З.та ін.;Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи. Навчальний посібник за ред.д.вет.н. проф. В.В. Касянчук. Університетська книга. 2023. – 320 с. ISBN: 978-966-680-511-2
2. Бородай С. В., Бондарчук З. В. Дія ензимних молокозсідальних препаратів на протеїновий комплекс молока. Biotechnologia Acta. 2010. Т. 3, № 4. С. 29–36.
3. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. Львів : БаК, 2002. 784 с.
4. ДСТУ 2661:2010 "Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови".
5. ДСТУ 3662:2018 "Молоко-сировина коров яче. Технічні умови".
6. ДСТУ 3662-2018 Молоко сировина незбиране. Технічні умови. – надано чинності: наказ Державного підприємства «Український науково- дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») від 27 червня 2018 р. No 188 з 2019–01–01. – 8с.
7. ДСТУ 4503:2005. Вироби сиркові. Загальні технічні умови.
8. ДСТУ 4554:2006.Сир кисломолочний. Технічні умови.
9. Єресько Г. О., Шинкарик М. М., Ворощук В. Я. Технологічне обладнання молочних виробництв. Київ : Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. 344 с.
10. Жарінов О. Й. Захист серця і судин майбутнє покликання інгібіторів ангіотензин-претворюючого ферменту. Медицина світу. 2000. Т.8, № 2. С. 80–85.
11. Капрельянц Л. В., Іоргачова К. Г. Функціональні продукти. Одеса : Друк, 2003. 312 с.
12. Нельсон Д. Л., Кокс М. М. Основи біохімії за Ленінджером: Навч. посібник / Переклад з англ. Наук. ред. перекладу С. Комісаренко. Львів : БаК, 2015. 1280 с.
13. Пелих В.Г., Ковбасенко В.М., Балабанова І.О. Технологія переробки молока. Навчально-методичний посібник. Олді+. 2021. -166 с. ISBN: 978- 966-289-577-3.
14. Ромоданова В. О., Костенко Т. П. Лабораторний практикум з технохімічного контролю підприємств молочної промисловості.: Навч. посіб. – К. : НУХТ, 2003. 168 с.
15. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. — Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. — 156 с.
16. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. : Навч. посіб. – К. : НУХТ, 2013. – 343 с.
17. Технологія молочних продуктів : Підручник / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін. – К. : НУХТ, 2013. – 502 с.
18. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей; за ред. Т.А. Скорченко. –Вінниця: Нова Книга, 2005. – 264 с.
19. Фільченков О. О., Стойка Р. С. Апоптоз і рак: від теорії до практики. Тернопіль : ТДМУ, 2006. 524 с.
20. Цісарик О. Й., Білик, О. Я., Мусій Л. Я., Сливка І. М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]. Львів, 2019. – 200 с.
21. Чагаровський О. П., Ткаченко Н. А., Лисогор Т. А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса : «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с.
22. Шаркова Н. О., Жукотський Е. К., Декуша Г. В., Авдєєва Л. Ю., Турчина Т. Я. Технологія вітчизняного продукту спеціального дієтичного призначення «білок гідролізований сухий». Наукові праці ОНАХТ. 2015. Вип. 47, Т.2. С. 216-218.
23. Юкало А. В., Сторож Л. А, Юкало В. Г. Білки казеїнового комплексу молока корови (Bos Taurus) як попередники біологічно активних пептидів. Біотехнологія. 2012. Т. 5, № 4. С. 21–33.
24. Юкало В. Г. Білки казеїнового комплексу коров’ячого молока та продукти їх протеолізу за дії ферментів молочнокислих бактерій: дис. ... д-ра біол. наук: 03.00.04 / Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2007. 359 с.
25. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія /Юкало В. Г. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372с.
26. Юкало В. Г. Виділення міцел казеїнового комплексу коров’ячого молока. Біологія тварин. 2004. Т. 6. № 1-2. С. 397–400.
27. Юкало В. Г. Вплив продуктів протеолізу αS1-казеїну на активність ангіотензин-перетворюючого ферменту. Український біохімічний. журнал. 2001. Т. 73, № 5. С. 28–32.
28. Юкало В. Г. Електрофорез загального казеїну в анодній системі поліакриламідного гелю. Ветеринарна біотехнологія. 2007. №11. С. 246– 251.
29. Юкало В. Г. Інтенсифікація протеолізу αS1-казеїну лактококами з метою одержання фізіологічно-активних пептидів. Медична хімія. 2002. Т. 4, № 1. С. 33–36.
30. Юкало В. Г. Іоннообмінна хроматографія білків казеїнового комплексу в об’ємі. Медична хімія. 2001. Т.3, № 4. С. 87-90.
31. Юкало В. Г. Препаративне виділення гомогенного αS1-казеїну. Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. 2001. № 4. С. 52–56.
32. Юкало В. Г. Утворення казокінінів у модельному протеолізі αS1-казеїну. Медична хімія. 2004. Т. 6, № 1. С. 92–95.
33. Юкало В. Г., Луговий Б. Л. Утворення антигіпертензивних пептидів при модельному протеолізі β-казеїну. Фізіологічний журнал. 2000. Т. 46, № 3. С. 78–83.
34. Юкало В. Г., Сторож Л. А. Виділення електрофоретично гомогенної фракції β-CN-5P казеїну коров’ячого молока. Медична хімія. 2007. №2. С. 91–95.
35. Юкало В . Г ., С торож Л . А. В иділення с уміші α S-казеїнів коров’ячого молока для отримання біоактивних пептидів. Наукові праці НУХТ. 2010. № 33. С. 58–60.
36. Юкало В. Г., Сторож Л. А. Гель-фільтрація казеїнових фосфопептидів. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2014. Т.16, № 2 (59), Ч. 4. С. 225–231.
37. Юкало В. Г., Сторож Л. А. Протеоліз різних фракцій казеїну ферментними системами лактококів. Харчова промисловість. 2011. № 10, 11. С. 144–148.
38. Юкало В. Г., Сторож Л. А. Протеолітична активність приклітинних і внутрішньоклітинних ферментів у лактококів. Наукові праці НУХТ. 2011. № 37, 38. С. 98–102.
39. Юкало В. Г., Сторож Л. А., Штокало М. О. Визначення умов отримання природних біоактивних казеїнових фосфопептидів. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. 2014. Т. 16, № 3 (60), Ч. 4. С. 192–200.
40. Юкало В. Г., Яворський Б. І., Сторож Л. А., Соловодзінська І. Є. Кількісний електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу. Біологія тварин. 2007. Т.9, №1–2. С. 295–298.
41. Aît-Oukhatar N., Bouhallab S., Arhan P., Maubois J. L., Drosdowsky M., Bouglé D. Iron Tissue Storage and Hemoglobin Levels of Deficient Rats 106 Repleted with Iron Bound to the Caseinophosphopeptide 1−25 of β-Casein. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1999. Vol. 47, № 7. Р. 2786–2790.
42. Aît-Oukhatar N., Bouhallab S., Bureau F. Arhan P., Maubois J. L., Bouglé D. L. In vitro digestion of caseinophosphopeptide-iron complex. Journal of Dairy Research. 2000. Vol. 67. P. 125–129.
43. Algaron F., Miranda G., Le Bars D., Monnet V. Milk fermentation by Lactococcus lactis with modified proteolytic systems to accumulate potentially bio-active peptides. Lait. 2004. Vol. 84, № 1–2. P. 115–123.
44. Álvarez-Ordóñez A., Begley M., Clifford T., Deasy T., Considine K., Hill C. Structure-activity relationship of synthetic variants of the milk-derived antimicrobial peptide αS2-casein f(183-207). Applied and Environmental Microbiology. 2013. Vol. 79, №. 17. P. 5179–5185.
45. Baumy J. J., Guenot P., Sinbandhit S., Brule G. Study of calcium binding to phosphoserine residues of beta-casein and its phosphopeptides (1-25) by 31P NMR. Journal of Dairy Research. 1989. Vol. 56, № 3. Р. 403–409.
46. Berrocal R., Chanton S., Juillerat M. A., Favillare B., Scherz J.-C., Jost R. Tryptic phosphopeptides from whole casein. II. Physicochemical properties related to the solubilization of calcium. Journal of Dairy Research. 1989. Vol. 56, № 3. Р. 335–341.
47. Boutrou R., Coirre E., Jardin J., Léonil J. Phosphorylation and Coordination Bond of Mineral Inhibit the Hydrolysis of the β-Casein (1−25) Peptide by Intestinal Brush-Border Membrane Enzymes. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2010. Vol. 58, № 13. P. 7955–7961.
48. Brantl V., Pfeiffer A., Herz A. Antinociceptive potencies of β-Casomorphin analogs as compared to their affinities towards and opiate receptor sites in brain and periphery. Peptides. 1982. Vol. 3. P. 793–797.
49. Brantl V., Teschemacher H., Henschen A., Lottspeich F. Novel opioid peptides derived from casein ( β-Casomorphins) 1. Isolation from bovine casein peptone. Hoppe-Seyler's Zeitschrift für Physiologische Chemie. 1979. Vol. 360, № 9. P. 1211–1216.
50. Farrell H. M., Jimenez-Flores R., Bleck G. T., Brown E. M., Butler J. E., Creamer L. K., Hicks C. L., Hollar C. M., Ng-Kwai-Hang K. F., Swaisgood H. E. Nomenclature of the proteins of cows’ milk sixth revision. Journal of Dairy Science. 2004. Vol. 87, № 6. P. 1641–1674.
51. Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Dairy Chemistry and Biochemistry (Second Editon). New York : Springer, 2015. 585 p.
52. Juillard V., Laan H., Kunji E. R. S. The exstracellulur P1-type proteinase of Lactococcus lactis hydrolyzes β-casein into more then one hundred different oligopeptides. Journal of Bacteriology. 1995. Vol. 177. P. 3472–3478.
53. Yukalo V. G. Casokinins creation during model proteolysis of αS1 – casein by protease positive strains of Lactococcus lactis ssp. cremoris. Annales Universitatis Marie Curie-Sklodowska. 2004. Vol. XVII. P. 205–207.
54. Yukalo V. G. Casokinins: their generation and usage. Nutra Buyers Guide. Milano. Italy: B5Srl. 2004. P. 10–12.
55. Yukalo V. G. Obtaining of casein protein complex fractions from cow milk. Nutracos. 2005. № 5. P. 17–19.
56. Yukalo V. G., Luhovyy B. L. The obtaining of bioactive peptide material from proteolysis αS- and β-casein. Programme and Abstracts of the 27th European Peptide Symposium : Journal of Peptide Science. 2002. Suppl. to vol. 8. P. 185.
57. Yukalo V. G., Shynkaryk M. M. Native casein micelles isolation by layering in water-milk protein-pectin system. ECFS 2006 : Proceedings of the 2nd European Conference on Filtration and Separation, 12–13 October 2006. Compiegne, France, 2006. Р. 385–391.
58. Yukalo V., Storozh L., Lisovska T. The scheme of casein protein complex fractionation in natural conditions. Food Production, Nutrition, Healthy Consumers : First European food congress, 4–9 November 2008. Ljubljana, Slovenia, 2008. P. 48.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska_Cherevatyi_magistr.doc49 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Кваліфікаційна Череватий.pdf2,82 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора