Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43562
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.advisorСторож, Людмила Анатоліївна-
dc.contributor.advisorStorozh, Lyudmila Anatoliivna-
dc.contributor.authorКозловський, Василь Русланович-
dc.contributor.authorKozlovsky, Vasyl Ruslanovych-
dc.date.accessioned2024-01-15T11:18:20Z-
dc.date.available2024-01-15T11:18:20Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifier.citationКозловський В. Р. Розроблення технології вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження з проєктуванням цеху виробництва масла та спредів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / В. Р. Козловський. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 74 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43562-
dc.description.abstractДосліджено антиоксидантну активність доданих до масла вершкового природних добавок кориці, олії з виноградних кісточок та морквяного порошку. Підібрано рослинні біоантиоксиданти та розроблено технологію виробництва масла вершкового з корицию, олією виноградних кісточок та морквяним порошком. У маслі вершковому з концентрацією морквяного борошна від 0,1 % до 1,0 % відбувається значне сповільнення окисних процесів з нагромадження преоксидів, що пов’язано із антиоксидантними властивостями доданого морквяного борошна. При цьому значення пероксидного числа у маслі з добавкою морквяного порошку було в середньому в 5 – 6 разів менше, ніж за додавання до масла кориці та в середньому в 3 разим менше, ніж за збагачення масла олією з виноградних кісточок. Серед трьох природних біоантиоксидантів, найактивніший щодо гальмування процесів окиснення і гідролізу був порошок із моркви....uk_UA
dc.description.abstractThe antioxidant activity of natural additives cinnamon, grape seed oil, and carrot powder added to butter was investigated. Plant bioantioxidants were selected and the technology for the production of butter with cinnamon, grape seed oil and carrot powder was developed. In butter with a concentration of carrot flour from 0.1% to 1.0%, there is a significant slowing down of oxidative processes due to the accumulation of preoxides, which is associated with the antioxidant properties of the added carrot flour. At the same time, the value of the peroxide value in the oil with the addition of carrot powder was on average 5-6 times less than when cinnamon was added to the oil and on average 3 times less than when the oil was enriched with grape seed oil. Among the three natural bioantioxidants, carrot powder was the most active in inhibiting oxidation and hydrolysis processes...uk_UA
dc.description.tableofcontentsРеферат 6 Вступ 7 1 Огляд літератури 10 1.1 Використання сирів у харчуванні населення та вплив компонентів молочних продуктів на здоровя 10 1.2 Чинники, які впливають на процеси ферментації молочної сировини 14 1.2.1 Ефективність заквасок під час ферментації молочної сировини 15 1.3 Контамінація фагами молочного середовища 17 1.4 Виявлення та кількісне визначення бактеріофагів молочнокислих бактерій на молокопереробних підприємствах 23 1.5 Стратегії контролю бактеріофагів заквасочних стартових бактерій на молочних заводах 26 2 Матеріали і методи досліджень 31 2.1 Етапи проведення досліджень 31 2.2 Методи досліджень 33 3 Результати дослідження та їх обговорення 34 3.1 Актуальність проведення моніторингових досліджень циркуляції фагів на молокопереробних підприємствах з виробництва кисломолочних продуктів 34 3.2 Моніторинг бактеріофагів молочнокислих мікроорганізмів на підприємствах з виробництва кисломолочного сиру 36 3.3 Визначення контамінації бактеріофагами сквашувальної суміші, готового продукту під час виробництва кисломолочного сиру 43 3.4 Моделювання процесу вплив різної кількості бактеріофагів на технологічний процес виробництва кисломолочного сиру 45 Висновки і пропозиції виробництву 55 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 56 4.1 Техніка безпеки для недопущення травматизму на підприємствах харчової промисловості 56 4.2 Розробка заходів щодо захисту продуктів харчування від радіоактивного, хімічного і біологічного забруднення за допомогою тари 59 Список літератури 62 Додатки 72uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТНТУ ім. І.Пулюяuk_UA
dc.subjectантиоксиданти природного й штучного походженняuk_UA
dc.subjectantioxidants of natural and artificial originuk_UA
dc.subjectмасло вершкове,uk_UA
dc.subjectbutteruk_UA
dc.subjectтехнологія маслаuk_UA
dc.subjectbutter technologyuk_UA
dc.subjectорганолептичні показник маслаuk_UA
dc.subjectorganoleptic index of butteruk_UA
dc.titleРозроблення технології вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження з проєктуванням цеху виробництва масла та спредівuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of a technology for cream butter with plant-based antioxidants, and the design of a facility for the production of butter and spreadsuk_UA
dc.typeMaster Thesisuk_UA
dc.rights.holder© Козловський В.Р., 2023uk_UA
dc.contributor.committeeMemberКравець, Олег Ігорович-
dc.contributor.committeeMemberKravets, Oleg Ihorovych-
dc.subject.udc664uk_UA
dc.relation.references1. Anwar, H., Hussain, G., & Mustafa, I. (2018). Antioxidants from natural sources. Antioxidants in foods and its applications, 3.uk_UA
dc.relation.references2. Oroian, M., & Escriche, 3. Galano, A., Mazzone, G., Alvarez-Diduk, R., Marino, T., Alvarez-Idaboy, J. R., & Russo, N. (2016). Food antioxidants: chemical insights at the molecular level. Annual review of food science and technology, 7, 335-352.I. (2015). Antioxidants: Characterization, natural sources, extraction and analysis. Food Research International, 74, 10-36.uk_UA
dc.relation.references3. Galano, A., Mazzone, G., Alvarez-Diduk, R., Marino, T., Alvarez-Idaboy, J. R., & Russo, N. (2016). Food antioxidants: chemical insights at the molecular level. Annual review of food science and technology, 7, 335-352.uk_UA
dc.relation.references4. Carocho, M., Morales, P., & Ferreira, I. C. (2018). Antioxidants: Reviewing the chemistry, food applications, legislation and role as preservatives. Trends in Food Science & Technology, 71, 107-120.uk_UA
dc.relation.references5. Carocho, M., Morales, P., & Ferreira, I. C. (2018). Antioxidants: Reviewing the chemistry, food applications, legislation and role as preservatives. Trends in Food Science & Technology, 71, 107-120.uk_UA
dc.relation.references6. Končić, M. Z., Barbarić, M., Perković, I., & Zorc, B. (2011). Antiradical, chelating and antioxidant activities of hydroxamic acids and hydroxyureas. Molecules, 16, 6232–6242.uk_UA
dc.relation.references7. Alfonso-Prieto, M., Biarnés, X., Vidossich, P., & Rovira, C. (2009). The molecular mechanism of the catalase reaction. Journal of the American Chemistry Society, 131, 11751–11761.uk_UA
dc.relation.references8. Baines, D., & Seal, R. (2012). Natural food additives, ingredients and flavorings. Philadelphia: Woodhead Publishing Limiteduk_UA
dc.relation.references9. Rahman, K. (2007). Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clinical Interventions in Aging, 2, 219–236uk_UA
dc.relation.references10. . Kukhtyn, M., Vichko, O., Kravets, O., Karpyk, H., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 68(4), 1-10.uk_UA
dc.relation.references11. Lobo, V., Phatak, A., & Chandra, N. (2010). Free radicals and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy Reviews, 4, 112–126.uk_UA
dc.relation.references12. Lü, J., Lin, P. H., Yao, Q., & Chen, C. (2010). Chemical and molecular mechanisms of antioxidants: Experimental approaches and model systems. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 14, 840–860.uk_UA
dc.relation.references13. Zavodnik, I. B., Lapshina, E. A., Zavodnik, L. B., Soszyński, M., & Bryszewska, M. (2002). Hypochlorus acid-induced oxidative damage of human red blood cells: Effects of tertbutyl hydroperoxide and nitrite on the HOCl reaction with erythrocytes.Bioelectrochemistry, 58, 127–135.uk_UA
dc.relation.references14. Кухтин, М. Д. (2008). Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку. Ветеринарна медицина України, 2, 45-46.uk_UA
dc.relation.references15. Benov, L., & Beema, A. F. (2003). Superoxide-dependence of the short chain sugars induced mutagenesis. Free Radical Biology & Medicine, 34, 429–433uk_UA
dc.relation.references16. Mirończuk-Chodakowska, I., Witkowska, A. M., & Zujko, M. E. (2018). Endogenous nonenzymatic antioxidants in the human body. Advances in Medicinal Sciences, 63, 68–78.uk_UA
dc.relation.references17. Wu, J. Q., Kosten, T. R., & Zhang, X. Y. (2013a). Free radicals, antioxidant defence systems, and schizophrenia. Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry, 46, 200–206.uk_UA
dc.relation.references18. Carocho, M., & Ferreira, I. C. F. R. (2013a). A review on antioxidants, prooxidants and related controversy: Natural and synthetic compounds, screening and analysis methodologies and future perspectives. Food and Chemical Toxicology, 51, 15–25.uk_UA
dc.relation.references19. Mirończuk-Chodakowska, I., Witkowska, A. M., & Zujko, M. E. (2018). Endogenous nonenzymatic antioxidants in the human body. Advances in Medicinal Sciences, 63, 68–78.uk_UA
dc.relation.references20. Lialyk, A., Pokotylo, O., Kukhtyn, M., Beyko, L., Horiuk, Y., Dobrovolska, S., & Mazur, O. (2020). Fatty acid composition of curd spread with different flax oil content. Nova Biotechnologica et Chimica, 19(2), 216-222.uk_UA
dc.relation.references21. Carocho, M., & Ferreira, I. C. F. R. (2013b). The role of phenolic compounds in the fight against cancer – a review. Anti-cancer Agents in Medicinal Chemistry, 13, 1236–1258.uk_UA
dc.relation.references22. Barba, F. J., Mariutti, L. R. B., Bragagnolo, N., Mercadante, A. Z., Barbosa-Cánovas, G. V.,& Orlien, V. (2017). Bioaccessibility of bioactive compounds from fruits and vegetables after thermal and nonthermal processing. Trends in Food Science & Technology, 67, 195–206.uk_UA
dc.relation.references23. Carbonell-Capella, J. M., Buniowska, M., Barba, F. J., Esteve, M. J., & Frígola, A. (2014). Analytical methods for determining bioavailability and bioaccessibility of bioactive compounds from fruits and vegetables: A review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13, 155–171.uk_UA
dc.relation.references24. Noguchi, N., Yamashita, H., Hamahara, J., Nakamura, A., Kühn, H., & Niki, E. (2002). The specificity of lipoxygenase-catalyzed lipid peroxidation and the effects of radicalscavenging antioxidants. Biological Chemistry, 619–626.uk_UA
dc.relation.references25. Лялик, А. Т., Покотило, О. С., Кухтин, М. Д., & Добровольська, С. Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вісник Херсонского национального технического университета, (1-1 (72), 109-116.uk_UA
dc.relation.references26. Ayala, A., Muñoz, M. F., & Argüelles, S. (2014). Lipid peroxidation: Production, metabolism, and signalling mechanisms of malondialdehyde and 4- hydroxy-2-nonenal. Oxidative Medicine and Cellular Longevity Article ID 360438, 31 pages.uk_UA
dc.relation.references27. Deans, R. T., Fu, S., Stocker, R., & Davies, M. J. (1997). Biochemistry and pathology of radical-mediated protein oxidation. Biochemistry Journal, 324, 1–18.uk_UA
dc.relation.references28. Decker, E. A., Elias, R. J., & McClements, D. J. (2010). Oxidation in foods and beverages and antioxidant applications. Philadelphia: Woodhead Publishing Limited.uk_UA
dc.relation.references29. Carocho, M., Morales, P., & Ferreira, I. C. F. R. (2015). Natural food additives: Quo vadis? Trends in Food Science and Technology, 45, 284–295. Carocho, M., Morales, P., & Ferreira, I. C. F. R. (2017). Sweeteners as food additives in the XXI century: A review of what is known, and what is to come. Food and Chemical Toxicology, 107, 302–317.uk_UA
dc.relation.references30. Кухтин, М. Д., & Горюк, Ю. В. (2023). Мікробіологія молочних продуктів вироблених з молока коров’ячого сирого: монографія. ТНТУ, 157 с.uk_UA
dc.relation.references31. Berardo, A., De Maere, H., Stavropoulou, D. A., Rysman, T., Leroy, F., & De Smet, S. (2016). Effect of sodium ascorbate and sodium nitrite on protein and lipid oxidation in dry fermented sausages. Meat Science, 121, 359–364.uk_UA
dc.relation.references32. Wang, H., Feng, H., & Luo, Y. (2007). Control of browning and microbial growth on freshcut apples by sequential treatment of sanitizers and calcium ascorbate. Journal of Food Science, 72, 1–7uk_UA
dc.relation.references33. EFSA (2015b). Scientific opinion on the re-evaluation of ascorbyl palmitate (E304(i)) and ascorbyl stearate (E304(ii)) as food additives. EFSA Journal, 13, 4289–4346.uk_UA
dc.relation.references34. Barbosa-Pereira, L., Cruz, J. M., Sendón, R., Quirós, A. R. B., Ares, A., & Castro-López, M. (2013). Development of an antioxidant active film containing tocopherols to extend the shelf life of fish. Food Control, 31, 236–243uk_UA
dc.relation.references35. Choe, E., & Min, D. B. (2009). Mechanisms of antioxidants in the oxidation of foods. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 8, 345–358.uk_UA
dc.relation.references36. Кухтин, М. Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10(3-3 (38)), 229-237.uk_UA
dc.relation.references37. Branen, A. L., Davidson, P. M., & Thorngate, J. H., III (2001). Food additives. New York: Marcel Dekker, Inc.uk_UA
dc.relation.references38. EFSA (2014b). Scientific opinion on the re-evaluation of propyl gallate (E 310) as a food additive. EFSA Journal, 12, 3642.uk_UA
dc.relation.references39. EFSA (2015d). Scientific opinion on the re-evaluation of octyl gallate (E311) as a food additive. EFSA Journal, 13, 4248–4287.uk_UA
dc.relation.references40. Fujita, K., & Kubo, I. (2002). Antifungal activity of octyl gallate. International Food Microbiology, 79, 193–201.uk_UA
dc.relation.references41. Кухтин, М. Д. (2010). Концепція розробки та застосування нормативів для виробництва сирого молока ґатунку „екстра” за вмістом мікроорганізмів. Ветеринарна медицина України, 10, 42-43uk_UA
dc.relation.references42. Kubo, I., Xiao, P., & Fujita, K. (2001). Antifungal activity of octyl gallate: Structural criteria and mode of action. Bioorganic Medicinal Chemistry Letters, 11, 347–350.uk_UA
dc.relation.references43. EFSA (2015e). Scientific opinion on the re-evaluation of dodecyl gallate (E312) as a food additive. EFSA Journal, 13, 4086–4125.uk_UA
dc.relation.references44. Fidler, M. C., Davidsson, L., Zede, C., & Hurrell, R. F. (2004). Erythrobic acid is a potent enhancer of nonheme-iron absorption. American Journal of Clinical Nutrition, 79, 99–102.uk_UA
dc.relation.references45. Miura, K., Yazama, F., & Tai, A. (2015). Oxidative stress-mediated antitumor activity of erythorbic acid in high doses. Biochemical and Biophysical Reports, 3, 117–122.uk_UA
dc.relation.references46. Figueirêdo, B. C., Trad, I. J., Mariutti, L. R. B., & Bragagnolo, N. (2014). Effect of annatto powder and sodium erythorbate on lipid oxidation in pork loin during frozen storage. Food Research International B, 65, 137–143.uk_UA
dc.relation.references47. Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Vergeles, K. M., Kovalenko, V. L., Verkholiuk, M. M., Peleno, R. A., & Horiuk, V. V. (2018). Characteristics of enterococci isolated from raw milk and hand-made cottage cheese in Ukraine. RESEARCH JOURNAL OF PHARMACEUTICAL BIOLOGICAL AND CHEMICAL SCIENCES, 9(2), 1128-1133.uk_UA
dc.relation.references48. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Effect of lactic acid microorganisms on the content of nitrates in tomato in the process of pickling. Восточно-Европейский журнал передовых технологий, (1 (11)), 69-75.uk_UA
dc.relation.references49. Gharavi, N., & El-Kadi, A. O. S. (2005). tert-butylhydroquinone is a novel aryl hydrocarbon receptor ligand. Drug Metabolism and Disposition, 33, 365–372.uk_UA
dc.relation.references50. Smith, J., & Hong-Shum, L. (2003). Food additives data book. Oxford: Blackwell Science Ltd.uk_UA
dc.relation.references51. Roushani, M., & Sarabaegi, M. (2014). Electrochemical detection of butylated hydroxyanisole based on glassy carbon electrode modified iridium oxide nanoparticles. Journal of Electroanalytical Chemistry, 717, 147–152.uk_UA
dc.relation.references52. Ma, Y., Pan, J., Zhang, G., & Zhang, Y. (2013). Binding properties of butylated hydroxytoluene with calf thymus DNA in vitro. Journal of Phytochemistry and Photobiology B: Biology, 126, 112–118.uk_UA
dc.relation.references53. Akoh, C. C., & Min, D. B. (2002). Food lipids: Chemistry, nutrition, and biotechnology. Boca Raton, USA: CRC Press.uk_UA
dc.relation.references54. Brewer, M. S., Mckeith, F., Martin, S. E., Dallmier, A. W., & Meyer, J. (1991). Sodium lactate effects on shelf-life, sensory, and physical characteristics of fresh pork sausage. Journal of Food Science, 56, 1170–1178.uk_UA
dc.relation.references55. Kukhtyn, M., Kravchenyuk, K., Selskyi, V., Pokotylo, O., Vichko, O., Kopchak, N., & Hmelar, A. (2022). Evaluation of spontaneous fermentation with basil content in the technology of rye-wheat bread production. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 24(97), 14-19.uk_UA
dc.relation.references56. Schelegueda, L. I., Gliemmo, M. F., & Campos, C. A. (2012). Antimicrobial synergic effect of chitosan with sodium lactate, nisin or potassium sorbate against the bacterial flora of fish. Journal of Food Research, 1, 272–281uk_UA
dc.relation.references57. Stekelenburg, F. K., & Kant-Muermans, M. L. T. (2001). Effect of sodium lactate and other additives in a cooked ham product on sensory quality and development of a strain of Lactobacillus curvatus and Listeria monocytogenes. International Journal of Food Microbiology, 66, 197–203.uk_UA
dc.relation.references58. De'Nobili, M. D., Soria, M., Martinefski, M. R., Tripodi, V. P., Fissore, E. N., & Rojas, A. M.(2016). Stability of L-(+)-ascorbic acid in alginate edible films loaded with citric acid for antioxidant food preservation. Journal of Food Engineering, 175, 1–7.uk_UA
dc.relation.references59. Lü, J., Lin, P. H., Yao, Q., & Chen, C. (2010). Chemical and molecular mechanisms of antioxidants: Experimental approaches and model systems. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 14, 840–860.uk_UA
dc.relation.references60. Banipal, T. S., Kaur, H., Kaur, A., & Banipal, P. K. (2016). Effect of tartrate and citrate based food additives in the micellar properties of sodium dodecylsulfate for prospective use as food emulsifier. Food Chemistry, 190, 599– 606.uk_UA
dc.relation.references61. Horyuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Perkiy, Y. B., Horyuk, V. V., & Semenyuk, V. I. (2016). Identification o f Enterococcus isolated from raw milk and cottag e cheese “home” production and study of their sensitivity to antibiotics. Scientific Messenge r LNUVMBT named after SZ Gzhytskyj, 18(3), 70.uk_UA
dc.relation.references62. Ritz, E., Hahn, K., Ketteler, M., Kuhlmann, M. K., & Mann, J. (2012). Phosphate additives in food – a health risk. Deutsches Ärzteblatt International, 109, 49–55.uk_UA
dc.relation.references63. Bilici, A., Doğan, F., Yildirim, M., & Kaya, Í. (2013). Facile synthesis of self-stabilized polyphenol nanoparticles. Materials Chemistry and Physics, 140, 66–74.uk_UA
dc.relation.references64. Naidu, A. S. (2000). Natural Food antimicrobial systems (2nd ed.). Boca Raton, Florida, EUA: CRC Press.uk_UA
dc.relation.references64. Kukhtyn, M., Vichko, O., Horyuk, Y., Shved, O., & Novikov, V. (2018). Some probiotic characteristics of a fermented milk product based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journal of food science and technology, 55, 252-257.uk_UA
dc.relation.references65. Загоруй, Л. П. (2008). Ветеринарно-санітарна оцінка вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження/Людмила Петрівна Загоруй. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук.—2008.—23 с.uk_UA
dc.relation.references66. Мусій, Л. Я., & Цісарик, О. Й. (2014). Оксидантна стабільність кисло вершкового масла при зберіганнні. Харчова наука та технологія, 8(6).uk_UA
dc.relation.references67. Кравців Р.Й., Цісарик О.Й., Параняк Р.П., Дроник Г.В., Островський Я.Ю. Біохімія молока. Практикум – Львів: ТеРус, 2000. 150 с.uk_UA
dc.relation.references68. Кухтин, М. Д., & Кравченюк, Х. Ю. (2023). Лабораторний практикум з мікробіології молока і молочних продуктів: навчальний посібник. ТНТУ, 157с.uk_UA
dc.relation.references69. Бергілевич О.М., Касянчук В.В., Власенко І.Г., Кухтін М.Д.. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Суми: Університетська книга. 2010. – 205 с.uk_UA
dc.relation.references70. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. К., 2001. 190 с.uk_UA
dc.relation.references71. Стручок, В. С. (2022). Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання.uk_UA
dc.coverage.countryUAuk_UA
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska_15_magistr - КОЗЛОВСЬКИЙ.doc48,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
Магістер Козловський (1).pdf1,41 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора