Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43555
Назва: Дослідження впливу високої температури на білки сироватки молока з проектуванням цеху з виробництва незбираномолочних продуктів
Інші назви: Research of the effect of high temperature on milk whey proteins with the design of a workshop for the production of whole milk products
Автори: Береговий, Роман Володимирович
Berehovyi, Roman
Бібліографічний опис: Береговий Р. В. Дослідження впливу високої температури на білки сироватки молока з проектуванням цеху з виробництва незбираномолочних продуктів : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Р. В. Береговий. — Тернопіль: ТНТУ, 2023. — 86 с.
Дата публікації: гру-2023
Дата внесення: 14-січ-2024
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman
УДК: 637.344.8
Теми: кисломолочні продукти
білки сироватки молока
β-лактоглобулін
денатурація
fermented milk products
whey proteins
β-lactoglobulin
denaturation
Короткий огляд (реферат): У даній кваліфікаційній роботі увагу приділено розробці цеху незбираномолочної продукції та вивченню впливу температури на денатурацію білків сироватки молока. Робота складається із чотирьох основних частин: техніко – економічної, проектно – технологічної, науково – дослідної і охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. У першій частині проведено аналіз розташування нашого молокопереробного підприємства у певному регіоні, з як найменшими логістичними і сировинними витратами. З-за допомогою цього аналізу вибрано Черкаську область. У другій частині проведенні всі сировинні розрахунки, а також розрахунки готових продуктів. Крім цього підібране сучасне технологічне обладнання та розраховані площі запроектованого цеху. Третя частина роботи є науково-дослідною. Присвячена вона дослідженню денатурації білків сироватки молока під дією різних температур та електрофоретичним дослідженням фракційного складу цих білків. Для цього зроблено огляд літератури, і вибрано найбільш перспективний метод для фракціонування і визначення гомогенності білків сироватки – диск-електрофорез. У четвертій частині описано такі питання: соціальний захист найманих працівників, безпека роботи промислових підприємств під час воєнного, утилізація та вплив сироватки на навколишнє середовище. До кваліфікаційної роботи додається чотири креслення, які винесені у додатках.
In this qualification work, attention is paid to the development of a workshop for whole milk products and to the study of the effect of temperature on the denaturation of milk whey proteins. The work consists of four main parts: technical-economic, design-technological, scientific-research and labor protection and safety in emergency situations. In the first part, an analysis of the location of our milk processing enterprise in a certain region, with the lowest possible logistics and raw material costs, was carried out. With the help of this analysis, the Cherkasy region was selected. In the second part, all raw material calculations, as well as calculations of finished products, are carried out. In addition, modern technological equipment was selected and the areas of the designed workshop were calculated. The third part of the work is research. It is devoted to the study of the denaturation of milk serum proteins under the influence of different temperatures and the electrophoretic study of the fractional composition of these proteins. For this, a review of the literature was made, and the most promising method for fractionation and determining the homogeneity of serum proteins was selected - disk electrophoresis. The fourth part describes the following issues: social protection of employees, safety of industrial enterprises during wartime, disposal and impact of serum on the environment. The qualification work is accompanied by four drawings, which are presented in the appendices.
Зміст: АНОТАЦІЯ 4 ВСТУП 8 РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУ 9 1.1. Характеристика місця розташування підприємства 9 1.2. Характеристика сировинної зони 10 1.3. Обґрунтування асортименту молочної продукції 11 1.4. Характеристика каналів реалізації продукції 12 РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА 13 2.1. Технологічні розрахунки виробництва запроектованого асортименту 13 2.1.1. Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 13 2.1.2. Схема напрямків технологічної переробки сировини 14 2.1.3. Сировино-продуктовий розрахунок 15 2.1.4. Зведена таблиця розрахунку продуктів 22 2.2. Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва молочних продуктів 23 2.2.1. Вимоги до сировини, використовуваної для виробництва молочних продуктів 23 2.2.2. Опис загальних операцій виробництва молочних продуктів 24 2.2.3. Опис технології виробництва молочних продуктів запроектованого асортименту 26 2.2.4. Організація технологічного і мікробіологічного контролю виробництва запроектованого асортименту 31 2.3. Забезпечення технологічного процесу виробництва запроектованого асортименту 38 2.3.1. Підбір технологічного обладнання 38 2.3.2. Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень.46 РОЗДІЛ 3 НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ 50 3.1. Аналітичний огляд літературних джерел 50 3.1.1. Загальна характеристика будови і властивостей білків сироватки молока 50 3.1.2. Вплив нагрівання на протеїни сироватки молока 54 3.2. Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 57 3.3. Результати дослідження 62 3.3.1. Отримання гомогенного білка сироватки молока - β-лактоглобуліну..62 3.3.2. Дослідження ступеня денатурації β-лактоглобуліну в розчині за дії різних температур 67 РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ. 71 4.1.Охорона праці та соціальний захист працівників 71 4.2. Безпека роботи промислових підприємств під час воєнного стану та в надзвичайних ситуаціях 73 4.2.1. Утилізація та вплив сироватки на навколишнє середовище 75 ВИСНОВКИ 77 СПИСОК ВИКОРИСТАЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ .78
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43555
Власник авторського права: © Береговий Р.В., 2023
Перелік літератури: 1. Грек О.В. Молокопереробка. Інновації: підруч./ О.В. Грек, О.О. Красуля. – К.: НУХТ, 2017. – 390 с.
2. ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови».
3. ДСТУ 2661:2010 «Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови».
4. ДСТУ 7357:2013 «Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання».
5. Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. Технологія молочних продуктів: підруч. – К. : НУХТ, 2013. – 502 с.
6. Машкін М. І. Технологія виробництва молока і молочних продуктів: Навчальне видання / М. І. Машкін, Н. М. Париш. – К.: Вища освіта, 2006. – 351 с.
7. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. – К.; ЦП «Компринт», 2018. – 218 с.
8. Славов В. П. Біохімія молока та молочних продуктів: Навчальний посібник / В. П. Славов, О. І. Шубенко, Т. І. Ковальчук. – Житомир: Видавництво ЖДУ ім. І.Франка, 2013. – 208 с.
9. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2013. – 343 с.
10. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей; за ред.. Т.А. Скорченко. – Вінниця: Нова Книга, 2005. – 264 с.
11. Шевчук Т. В. Біохімія молока і молочних продуктів: Навчальний посібник / Т. В. Шевчук, Г. М. Огороднічук. – Вінниця: ОЦ ВНАУ, 2010. – 88 с.
12. ДСТУ 6082:2009. Молоко та молочні продукти. Методи визначення густини. – Надано чинності 20.01.2009. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009.–15 с.
13. Наказ Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України № 498 від 30 серпня 2002 р. "Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні"
14. Біохімія молока і молочних продуктів / Курс лекцій для здобувачів вищої освіти ступеня «магістр» спеціальності 204 «ТВППТ» денної форми навчання /О. С. Крамаренко – МИКОЛАЇВ: 2017. – 20 с.
15. ДСТУ 6066:2008. Молоко та молочні продукти. Методики визначення температури і маси нетто. – Надано чинності 31.12.2008. –Київ : Держспоживстандарт України, 2008. – 7 с.
16. К. Савійокі, Х. Інгмер і П. Варманен, "Протеолітичні системи мо-лочнокислих бактерій", Прикладна мікробіологія та біотехнологія, Vol. 71, № 4, 2006, стор. 394-406. http://dx.doi.org/10.1007/s00253-006-0427-1.
17. Чабан Г.В. Молочна промисловість: стан, проблеми і перспективи. Економіка АПК. 2013. № 5. С. 51-56.
18. Юкало В. Г. Біологічна активність протеїнів і пептидів молока : монографія / В. Г. Юкало. – Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2021. – 372 с
19. Юкало В. Лабораторний практикум з хімії і фізики молока і молочних продуктів : навч. посіб. Тернопіль : Терноп. нац. техн. ун-т ім. Ів. Пулюя, 2018. 176 с.
20. Електрофоретичний аналіз білків казеїнового комплексу / В. Г. Юкало // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 65-67. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.
21. Юкало А.В. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (BosTaurus) / А.В. Юкало, К.Є. Дацишин, В.Г. Юкало // Biotechnologia Acta. – 2013. – Т. 6, № 5. – С. 49 – 61.
22. Юкало А.В. Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів / А.В. Юкало, Л.А. Сторож, В.Г. Юкало // Біотехнологія. – 2012. –Т. 5, № 4. – С. 21 – 33.
23. Столяр, О.Б. Біологічна хімія : навч. посібн. / О.Б. Столяр. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2014. – 368 с.
24. Юкало В. Г., Дацишин К. Є., Семенишин Г. М. Характеристика молекулярних мас продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків отриманих за дії панкреатину. Наукові праці НУХТ. 2019. Т. 25, № 5. С. 233–239.
25. Юкало В. Г., Сторож Л. А. Виділення електрофоретично гомогенної фракції β-CN-5P казеїну коров’ячого молока. Медична хімія. 2007. №2. С. 91–95.
26. Юкало В. Г. Білки казеїнового комплексу коров’ячого молока та продукти їх протеолізу за дії ферментів молочнокислих бактерій: дис. ... д-ра біол. наук: 03.00.04 / Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2007. 359 с.
27. Юкало В. Г., Луговий Б. Л. Утворення антигіпертензивних пептидів при модельному протеолізі α-казеїну. Фізіологічний журнал. 2000. Т. 46, № 3. С. 78–83.
28. Юкало А. В., Дацишин К. Є., Юкало В. Г. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos Taurus). Biotechnologia Acta. 2013. Т. 6, № 5. С. 49–61.
29. Andrews A. T., Alichanidis E. Proteolysis of caseins and the proteose-peptone fraction of bovine milk. Journal Dairy Research. 1983. Vol. 50, № 3. P. 275–290.
30. Anusha R., Bindhu O. S. Bioactive Peptides from Milk. Milk Proteins – From Structure to Biological Properties and Health Aspects / Ed. I. Gigli I. Rijeka, Croatia : InTech, 2016. P. 101–139.
31. Brew K. α-Lactalbumin. Advanced Dairy Chemistry: Volume 1A: Proteins: Basic Aspects / Eds. P. L. H. McSweeney, P. F. Fox. 4th edn. New York : Springer Science+Business Media, 2013. P. 261–273.
32. Deeth H. C., Bansal N. (eds.) Whey prothein: From Milk to Medicine (1st edition). London, United Kingdom : Academic Press, 2019. 746 p.
33. Basch, J. J., Douglas, F. W., Procino, L. G., Holsinger, V. H., & Farrell, H. M. (1985). Quantitation of caseins and whey proteins of processed milks and whey protein concentrates, application of gel electrophoresis, and comparison with Harland- Ashworth procedure. Journal of Dairy Science, 68, 23-31.
34. Davis B.J. Disc electrophoresis. II. Method and application to human serum protein / B.J. Davis // Ann N Y Acad Sci. – 1964. – V. 121. – P. 404 – 427.
35. Assargard U., Larsson C., Norby U. Human α-casomorphin-5 containing peptides in human body fluids. α-Casomorphins and related peptides : recent developments. Weinheim : VCH, 1994. P. 247–254.
36. Aît-Oukhatar N., Bouhallab S., Bureau F. Arhan P., Maubois J. L., Bouglé D. L. In vitro digestion of caseinophosphopeptide-iron complex. Journal of Dairy Research. 2000. Vol. 67. P. 125–129.
37. Н. Террад, Р. Ноель, Р. Куйо та Р. М. де Ордунья, "Нове середовище певного хімічного складу для винних молочнокислих бактерій", Food Research International, Vol. 42, № 3, 2009, стор. 363-367. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2008.12.011.
38. Cerbulis, J., and H. M. Farrell, Jr, 1975. Composition of milks of dairy cattle. 1. Protein, lactose, and fat contents and distribution of protein fraction. J. Dairy Sci. 58:817.
39. Dewit, J. N., and G.A.M. Swinkels. 1980. A differential scanning calorimetric study of thermal denaturation of bovine ~3-1actoglobulin. Biochim. Biophys. Acta 624:40.
40. Швед В.В. Конкурентоспроможність підприємства та особливості їх визначення в сучасних умовах. Вісник Дніпропетровського університету. 2013. Випуск 7/1. С. 92-97.
41. Кравченко, Э.Ф. Рациональное исполизования молочной сыроватки. Молочная промышленность. 2007, №10. С..55.
42. Кравченко Э.Ф. Рациональное использование молочной сыворотки. Молочная промышленность. 2007. № 8. С. 46-48.
43. ДСТУ 4662-2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів.
44. Біохімія молока і молочних продуктів : курс лекцій / О.С. Крамаренко. – Миколаїв: МНАУ, 2017. – 96 с.
45. Н.І. Мезенцева, К.В. Мезенцев. Суспільно–географічне районування України: Навчальний посібник.—К.: ВПЦ "Київський університет", 2000.
46. Збарський В.К. Функціонування фермерських господарств Черкащини / В.К. Збарський //Бухгалтерія в сільському господарстві. — 2007. — №23 (200). — грудень. — С. 10—15.
47. Музика П.М., Жидяк О.Р. Суть та особли вості форм господарювання у сільському госпо дарстві в ринкових умовах / П.М. Музика, О.Р. Жидяк // Науковий вісник НЛТУ України. — 2010. — Вип. 20.1. — С. 120—124.
48. Офіційний сайт Головного управління статистики у Черкаській області [Електронний ресурс]. — Режим доступу: www.ck.ukr stat.gov.ua
49. Структура виробництва молочної продукції України в 2019 році. URL: http://milkua.info/uk/post/virobnictvo-molocnoi-produkcii-u-sicni-cervni-2019-roku.
50. Нехаєнко К. Програма лояльності: сучасний зміст, типологія та методи реалізації на ринку B2C. URL: http://pathofscience.org/index.php/ps/ article/view/25.
51. Q. Yuan і GT Furuta, "Погляд на алергію на молочний білок: питан-ня мікрооточення", Gastroenterol, Vol. 124, № 1, 2003, стор. 259-261.
52. Стручок В.С. Безпека в надзвичайних ситуаціях. Методичний посібник для здобувачів освітнього ступеня «магістр» всіх спеціальностей денної та заочної (дистанційної) форм навчання / В.С.Стручок. — Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. — 156 с.
53. Закон № 2694-XII від 14.10.1992 Про охорону праці
54. Закон № 2011-XII від 20.12.1991 Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей
55. Закон №2253–IX від 12 грудня 2022 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників".
56. Чабан Г.В. Молочна промисловість: стан, проблеми і перспективи. Економіка АПК. 2013. № 5. С. 51-56.
57. Запорожець О., Азаров С., Сидоренко В. Проблеми безпеки життєдіяльності населення під час військових конфліктів. Безпека життєдіяльності на транспорті і виробництві - освіта, наука, практика : ІІ МІЖНАР. НАУКОВО-ПРАКТ. КОНФ., м. Херсон, 17–18 верес. 2015 р. Херсон, 2015. С. 332.
58. Конституція України від 28 червня 1996 року.
59. Закон України "Про правові засади цивільного захисту", № 1859-IV, 24 червня 2004 року.
60. Кафедра охорони праці, промислової та цивільної безпеки | Офіційний сайт. URL: http://opcb.kpi.ua/wp-content/uploads/2014/09/Лекц_я-4.pdf (дата звернення: 09.11.2023).
61. Шудренко І. В. Цивільний захист : навч. посіб. / І. В. Шудренко. – Житомир : Житомирський національний агроекологічний університет, 2014. – 248 с.
62. Обережно аміак! Пам'ятка населенню! [Електроний ресурс]/ Уманська районна державна адміністрація черкаської області. URL: https://uman- rda.gov.ua/oberezhno-amiak-pamyatka-naselennju-13-14-19-25-10-2017/
63. Характеристика молочной сыворотки и использование ее составных частей в продуктах питания: методические указания к изучению дисциплины «технология молока и молочных продуктов / А.Г. Храмцов, С.В. Василисин, С. А, Рябцева, П. Г. Нестеренко. – Ставрополь: СГТУ, 1999. – 41 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора