Please use this identifier to cite or link to this item:
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43384
Title: | ІНТЕГРАЦІЯ ДИЗАЙНУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС: ЕФЕКТИ ДЛЯ ТУРИЗМУ ТА РОЗВИТКУ МІСЦЕВИХ ГРОМАД |
Other Titles: | INTEGRATION OF DESIGN IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS: EFFECTS FOR TOURISM AND DEVELOPMENT OF LOCAL COMMUNITIES |
Authors: | Малюта, Людмила Владимир, Ольга Рудан, Віталій |
Affiliation: | ТНТУ імені Івана Пулюя, Кам’янець-Подільський державний інститут |
Bibliographic description (Ukraine): | Малюта Л., Владимир О., Рудан В. Інтеграція дизайну в готельно-ресторанний бізнес: ефекти для туризму та розвитку місцевих громад. Економічний аналіз. 2022. Том 32. № 3. С. 307-315. DOI: 10.35774/econa2022.03.307 |
Journal/Collection: | Економічний аналіз. 2022. Том 32. № 3. С. 307-315. DOI: 10.35774/econa2022.03.307 |
Issue Date: | 2022 |
Date of entry: | 5-Jan-2024 |
Publisher: | www.econa.org.ua |
Country (code): | UA |
Place of the edition/event: | Тернопіль |
UDC: | 338.48:711.4(050) |
JEL: | L83, L84, R11, Z32 |
Keywords: | дизайн готельно-ресторанних комплексів; готельно-ресторанний бізнес; вплив дизайну на туризм; дизайнерські рішення; екосадиби; етносадиби; зелений туризм; роль туризму в місцевому розвитку |
Page range: | 307-315 |
Abstract: | В статті досліджено особливості інтеграції дизайну у готельно-ресторанний бізнес та визначено його роль у процесі привабливості туристів і в розвитку місцевого туристичного бізнесу. Сформовано ряд рекомендацій щодо доцільності розвитку еко та етносадиб як нових форм мистецтва закладів гостинності, що є драйвером розвитку зеленого туризму в об’єднаних територіальних громадах України. Мета. Метою дослідження є аналіз впливу дизайну готельно-ресторанного комплексу на привабливість туристів та розвиток туристичної галузі місцевих громад. Метод (методологія). Методологічну базу становлять загальнонаукові методи дослідження, адаптовані для аналізу специфічних аспектів дизайну у готельно-ресторанному бізнесі. Емпіричні методи, включаючи спостереження та опис, використовуються для збору первинних даних про тенденції дизайну в галузі, а статистичні методи дозволяють обробити зібрану інформацію та виявити закономірності та залежності. Синтез, індукція та дедукція застосовуються для виявлення інноваційних підходів до дизайну, які інтегровані в український готельно-ресторанний бізнес. Ааналіз Google Trends для відстеження динаміки попиту та інтересу до різних стилів дизайну та концепцій готельно-ресторанного бізнесу, які набувають популярності серед споживачів в реальному часі. Соціологічне опитування використовується як інструмент для збору даних від реальних та потенційних клієнтів готельно-ресторанного бізнесу щодо їхніх переваг, очікувань та вражень від інтеграції дизайну в послуги гостинності. Методи абстрагування та узагальнення допомагають сформувати пропозиції щодо використання дизайну як інструменту розвитку готельно-ресторанного бізнесу та його впливу на розвиток місцевих громад і залучення туристів. Результати. В статті доведено, що найбільший вплив дизайнерські рішення мають на розвиток отельноресторанному бізнесу в тому випадку, коли готелі чи інші форми будинків гостинності обираються туристом виключно для відпочику. Значну роль дизайн відіграє в процесах формування позитивного іміджу та привабливості для туристів еко та етносадиб, адже такі локації обираються туристами не для тимчасового проживання, а для відпочинку, тому дизайн є основою відображення автентичного стилю, культури, архітектури, звичаїв і традицій краю. Відтак еко та етносадиби, як відпочинкові комплекси, можуть бути одними із основних драйверів розвитку зеленого туризму та місцевої економіки. |
URI: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/43384 |
ISSN: | 1993-0259 2219-4649 |
Copyright owner: | Малюта Людмила, Владимир Ольга, Рудан Віталій, 2022 |
URL for reference material: | https://scholar.google.com.ua/citations?view_op=view_citation&hl=uk&user=TmDBwFIAAAAJ&sortby=pubdate&citation_for_view=TmDBwFIAAAAJ:natZJ_-F0IUC |
References (Ukraine): | Мендела Є. Архітектура як основний фактор формування іміджу готельного підприємства. International Science Journal of Engineering & Agriculture. 2022. Vol. 1, No. 3. pp. 183-189. Олійник О. М. Фактори успішності готельноресторанних комплексів. Молодий вчений. 2017. № 10. С. 389-392. Цукренко І., Семенюк В., Скриннік В. Роль дизайну у проектуванні та іміджі закладів готельноресторанного господарства. Universum. 2023. №1. С. 29–34. Коркуна О. І., Цільник О. Я., Бордун О. В. Розвиток зеленого туризму в умовах формування об’єднаних територіальних громад. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2019. Вип. 1. С. 24-28. Якимчук А., Попадинець Н., Валюх А., Скрипко Т., Левков К. Сільський «зелений» туризм як каталізатор розвитку місцевої економіки в процесі децентралізації влади. Agricultural and resource economics: international scientific e-journal. 2021. Vol. 7, № 1. С. 232-259. Система інтернет-бронювання житла Booking.com. URL: https://www.booking.com. Замок-музей Радомисль. URL: https://www.radozamok.com/hotel. Офіційне конференц-бюро міста Львова. Готелі. URL: https://www.lvivconvention.com.ua. Готель «Стара Правда». URL: https://starapravda.com.ua/about. |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Наукові публікації працівників кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Малюта, Владимир, Рудан.pdf | 426,72 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
Admin Tools