Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39862
Назва: Технологія приготування пшеничного хліба з додаванням пророслого насіння льону на пекарні
Інші назви: Improvement of preparation of bread with sprouted flax seeds adding
Автори: Навольський, Святослав Назарович
Navolskyi, Sviatoslav Nazarovych
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Навольський С.Н. Технологія приготування пшеничного хліба з додаванням пророслого насіння льону на пекарні: дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / С.Н. Навольський. — Тернопіль : ТНТУ, 2022. — 91 с.
Bibliographic description: Navolskyi S. N. Improvement of preparation of bread with sprouted flax seeds adding: master's thesis in specialty „181 — “food technology” / S. N. Navolskyi. — Ternopil : TNTU, 2022. — 91 p.
Дата публікації: 2022
Дата внесення: 30-гру-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Стадник, Ігор Ярославович
Stadnyk, Ihor Yaroslavovych
Члени комітету: Зварич, Наталія Миколаївна
Zvarych, Nataliia Mykolaivna
УДК: 664
Теми: 181
харчові технології
пшеничкий хліб
проросле насіння льону
борошно
технології приготування
мініпекарня
хлібопекарське виробництво
wheat bread
bread with sprouted flax seeds
flour, cooking technology
mini bakery
bakery production
Кількість сторінок: 91
Короткий огляд (реферат): Магістерська робота складається зі вступу та 6 розділів: у вступі визначено актуальність теми, сформульовано мету та завдання; в технологічній частині роботи описано схему приготування пшеничного хліба та здійснено розрахунки; в науково-дослідній частині охарактеризовано борошно як основну сировину, описано характеристики приготування тіста, проаналізовано основи процесу замішування; у дослідній частині описано використані матеріали методи дослідження, експеримент пророщування насіння льону та технологію приготування пшеничного хліба. Проведено розрахунки собівартості та ціну нової продукції. Проведено аналіз причин промислового травматизму, надано пропозиції щодо покращення умов праці. Робота містить 91 сторінок з них 74 основного тексту 6 додатків (специфікація основного технологічного обладнання, апаратурно-технологічна схема виробництва пшеничного хліба, план розміщення обладнання в цеху). У роботі є 17 таблиць та 11 рисунків. Робота досліджує особливості технології виробництва пшеничного хліба з пророщеним насінням льону. Підтверджено, що використання хліба з пророщеним насіння льону дозволить збагатити хліб корисними для організму людини мікронутрієнтами та забезпечить профілактику різних хвороб населення.
The master's thesis consists of an introduction and 6 chapters: the introduction defines the relevance of the topic, formulates the goal and task; in the technological part of the work, the wheat bread preparation scheme is described and calculations are made; in the research part, flour is characterized as the main raw material, the characteristics of dough preparation are described, the basics of the substitution process are analyzed; the experimental part describes the used materials, research methods, the experiment of germination of flax solution and the technology of wheat bread preparation. Cost calculations and the price of new products were carried out. An analysis of the causes of industrial injuries was carried out, proposals were made to improve working conditions. The work contains 91 pages, of which 74 are the main text and 6 appendices (specification of the main technological equipment, hardware and technological scheme for the production of wheat bread, a plan for placing the equipment in it). There are 17 tables and 11 diagrams in the work. The work explores the peculiarities of the production technology of wheat bread with sprouted flax solution. It has been confirmed that the use of bread with a sprouted product allows you to enrich the bread with micronutrients useful for humans and ensure the prevention of various diseases of the population.
Зміст: ВСТУП Технологічна частина Обґрунтування та опис технологічної схеми Технологічні розрахунки Розрахунок продуктивності печей Розрахунок пофазних рецептур Розрахунок виходу виробів Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання Розрахунок і вибір технологічного обладнання Науково-дослідна частина Аспекти технології та деяке обладнання змішування водно-борошняних сумішей Характеристика та склад борошна, як основної сировини Узагальнена характеристика способів замішування тіста Приготування тіста опарним способом Фізичні взаємодії води та борошна при їх змішуванні Основи процесу змішування Стан та принцип дії обладнання для змішування опари. Висновки та завдання досліджень Мета, об’єкт, предмет та метод дослідження Задачі дослідження Організація проведення досліджень Предмети і матеріали дослідження Опис експериментальної установки Дослідження впливу пророслого насіння льону на біохімічні процеси в опарі Реологічні властивості системи Оцінка економічної ефективності реалізації нової технології Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях Аналіз виробничого травматизму Заходи щодо техніки безпеки і промислової санітарії Аналіз основних шкідливих і небезпечних факторів Освітлення Пропозиції по покращенню умов праці. Безпека в надзвичайних ситуаціях Розроблення заходів захисту роботи від повеней Висновки Список використаних літературних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/39862
Власник авторського права: © Навольський С.Н., 2022
Перелік літератури: 1. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник. Київ, НТУУ «КПІ», 2016. 230с. 2. Безпека праці та промислова санітарія: курс охорони праці для студентів інженерно-економічного напряму підготовки /[К.Н. Ткачук, О.Л. Гуменюк, Бивойно Т.П., Денисова Н.М. та інші]; За редакцією К.Н. Ткачука і О.Л. Гуменюк. Чернігів: ЧДТУ, 2010. 368 с. 3. Бондаренко Ю., Білик О., Кочубей-Литвиненко О., Андронович Г. Насіння льону як рецептурний компонент хлібобулочних виробів // Харчові технології: Наукові праці НУХТ. 2020. Т.26 № 4. С.178 4. Бурченко Л.М., Білик О.А. Вплив суміші пророщених зерен на зміну кількості та якості клейковини тіста // Збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів», (Одеса, 24 - 27 вересня 2019 р.) / Одеська нац. акад. харч. технологій. Одеса: ОНАХТ, 2019. 70 с. 5. Галенко О.І. Проблеми регулювання цін у хлібопекарській галузі України. //Агросвіт, 2016. №11. С.22-28 6. Грищенко А.М Дробот В.І. Технологічні властивості безглютенових видів сировини / А. М. Грищенко, В. І. Дробот // Наукові праці [Одеської національної академії харчових технологій]. 2014. Вип. 46(1). С. 162-166. 7. Державні санітарні правила. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://ukrkondprom.com.ua/derjavni_sanitarni_pravyla/. [Заголовок з екрану]. 8. Дробот В. І. Довідник інженера-технолога хлібопекарного виробництва / В. І. Дробот. Київ: Урожай, 1990. 278 с. 9. Дробот В. І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва. Київ, 2019. 580 с. 10. Дробот В.І., Іжевська О. П., Бондаренко Ю. В. Шрот насіння льону в технології хлібобулочних виробів // Технологія і безпека продуктів харчування. Харчова наука і технологія. 2016. Vol. 10 Issue 3. С. 76-81 11. Дробот В. И. Использования нетрадиционного сырья в хлебопекарской промышлености. К.: Урожай, 1988. 152с. 12. Дробот В.І., Степаненко Т.О. Технологія галузі хлібопекарське виробництво. Київ: НУХТ, 2006. 267 с 13. Дробот В. І. Технологія хлібопекарського виробництва/ Підручник для студентів вищих навчальних закладів. Київ: Логос, 2002. 364 с. 14. Джахангирова Г. и др. Семена льна - перспективное сирье для повишения пищевой ценности хлебобулочних изделий // Universum: технические науки : электрон. научн. журн. Джахангирова Г.З. [и др.]. 2021. 5(86). 15. ДСНС здійснює заходи для імплементації європейської Директиви, спрямованої на оцінку та управління ризиками затоплення. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://dsns.gov.ua/news/ostanni-novini/110457/.-[Заголовок з екрану]. 16. Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійні захворювання, які спричинили втрату працездатності». [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:FOePNsyqfoIJ:trudova-ohrana.ru/texnika-bezopasnosti/osnovy-ohrany-truda/821-ohoroni-prac-v-hlbopekarsko-promislovost.html&cd=3&hl=uk&ct=clnk&gl=ua. [Заголовок з екрану]. 17. Закон України про охорону праці. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text. [Заголовок з екрану]. 18. Закон України про охорону праці. [Електронний ресурс]. - Режим доступу https://nvkvector.com/zakon-ukrainy-pro-okhoronu-pratsi/[Заголовок з екрану]. 19. Калачов М. В., Чернов М.Є. Обладнання галузі. Технологічне обладнання галузі (хлібобулочних та макаронних підприємств). [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://uadoc.zavantag.com/text/13443/index-1.html?page=2. -[Заголовок з екрану]. 20. Клевцов К. М. Дослідження біохімічних і фізико-хімічних властивостей компонентів насіння льону. Вестник ХНТУ Технология легкой и пищевой промышленности № 4 (55), 2015. С.111–117. 21. Контроль якості та безпечності продукції галузі [Електронний ресурс]: лабораторний практикум для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» професійного спрямування «Технології зберігання і переробки зерна» ден. та заоч. форм навч. / уклад. К.А. Науменко, О.П. Мельник. К.: НУХТ, 2014. 43 с. 22. Краєвська С. Аналіз біохімічного складу сировини при створенні батончиків для людей з глютеновою ентеропатією / С. Краєвська, Н. Стеценко // Тези доповідей Ⅳ Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості»“, 11-12 жовтня 2017 року. Тернопіль: ТНТУ, 2017. С. 136–137. 23. Краєвська, С. П. Біоактивоване насіння льону у технологіях хлібобулочних та кондитерських виробів функціонального призначення / С. П. Краєвська, Н. О. Стеценко // Харчові технології та готельно-ресторанний бізнес: інновації й сучасні перспективи розвитку : матеріали Ювілейної науково-практичної конференції з міжнародною участю студентів, аспірантів та молодих вчених, 29 квітня 2020 р., м. Київ. К. : ККІБП, 2020. С. 47-49. 24. Краєвська С. Стеценко Н. Аналіз хімічного складу насіння гарбуза, кунжуту та льону як перспективних джерел для виробництва біологічно активних добавок для їжі // ІХ Международная конференция «Стратегия качества в промишлености и образовании» (31 мая-7июня 2013, Варна, Болгария). 25. Краєвська С., Стеценко Н. Зміни жирнокислотного складу насіння льону при зберіганні та пророщуванні // Харчова промисловість №21, 2017. С. 46-52 26. Краєвська С., Стеценко Н., Бандуренко Г. Оцінювання якості білка насіння льону методом DIAAS // Зернові продукти і комбікорми Vol.18, І.3. 2018. С.10 – 14 27. Kraevska S., Yeshchenko O., Stetsenko N. Optimization of the technological process of flax seed germination // Food science and technology. 2019. Vol. 13, Issue 3. P. 86-92. DOI: http://dx.doi.org/ 10.15673/fst.v13i3.1453 28. Kryvoruchko М., & Forostiana Н. (2016). Rheological properties of flour dough with coconut fiber. ommodities and arkets, 22(2), 177–184. retrieved from http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/article/view/1204 29. Лакіза О, Маслікова К., Іщенко М. Ефективність застосування високобілкових функціональних продуктів у виробництві булочок //Зернові продукти і комбікорми Vol.18, І.2. 2018. С.25 - 29 30. Лісовенко О. Тістомісильна машина для дискретної технології / О. Т. Лісовенко, Ю. Ю. Доломакін // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. 2008. № 25, ч. 2. С. 88-89. 31. Лисовенко А.Т. Технологическое оборудование хлебозаводов и пути его совершенствования. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 392 с. 32. Методичні вказівки до викон. курсової роботи для студ. спец. 6.091700 «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробництв та харчоконцентратів» усіх форм навчання / Уклад.: Т.Л. Мостенська, М.П.Сичевський, Т.В. Рибачук-Ярова, Т.М.Крупська К.:НУХТ, 2008 25 с. 33. Нєміріч О.В., Михайленко В.М., Бережна Т.О. Порівняльна характеристика хімічного складу та біологічної цінності аглютенового та пшеничного борошна //TECHNICS AND TECHNOLOGY: MONOGRAFIA POKONFERENCYJNA. №5 С.17-20 34. Обладнання для замісу і бродіння тіста. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://ophv.tsatu.edu.ua/obladnannya-dlya-zamisu-j-brodinnya-tista/2-mashini-tistomisilni-periodichno%d1%97-di%d1%97-z-pidkatnimi-dizhami/. -[Заголовок з екрану]. 35. Підвищення харчової цінності хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів : монографія / Н. П. Буяльська, О. Л. Гуменюк, Н. М. Денисова, В. М. Челябієва. Чернігів : ЧНТУ, 2020. 122 с. 36. Піч ротаційна MELANI LUX. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://galpast-mash.com.ua/shop/product/pich-hlibopekarna-rotatsiina-prh-em-elektrychna-modernizovana-ukrayina. -[Заголовок з екрану]. 37. Проект мини-пекарни. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://ftehno.com.ua/wp-content/uploads/2017/09/pekarnya.pdf. -[Заголовок з екрану]. 38. Проектування підприємств борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів з основами САПР. / уклад. В.І. Дробот, В.Г. Юрчак, В.В. Малиновський. Київ, НУХЕ, 2018. 93с. 39. Розслідування нещасних випадків на виробництві. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://minjust.gov.ua/m/str_6680. -[Заголовок з екрану]. 40. Смесительные машины в хлебопекарной и кондитерской промышленности / А.Т. Лисовенко, И.Н. Литовченко, И.В. Зирнис и др.; Под ред. А.Т. Лисовенко. К.: Урожай,1990. 192 с. 41. Стадник І. Аналіз процесу замішування чинники впливу на ефективність Матеріали XV наукової конференції ТНТУ імені Івана Пулюя. – Тернопіль, 2011 Стадник І.Я. Деякі теорії процесу першої стадії замішування на новій тістомісильній машині / І.Я. Стадник // ОНАХТ. Наукові праці. № 35. Т 2. 2009. С. 149 – 152. 42. Стадник І.Я. Науково-технічні основи дискретної дія на компоненти при перемішувані : Монографія / Стадник І.Я. Тернопіль : Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2015. 240 с. 43. Стадник І.Я. Тістомісильна машина безперервної та періодичної дії / [Текст] І.Я. Стадник, О.Т. Лісовенко // Хранение и переработка зерна. 2008. № 2. С. 51 – 52. 44. Стандарти НАССР [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/standarti-nassr.[Заголовок з екрану]. 45. Статистичний аналіз рівня виробничого травматизму в Україні у територіальному та галузевому аспектах [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://www.khadi.kharkov.ua/fileadmin/P_vcheniy_secretar/%D0%9E%D0%A5%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%9D%D0%90_%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%A6%D0%86/2020/NRVyrobnychyi_travmatyzm.pdf. [Заголовок з екрану]. 46. Стеценко, Н. О. Аналіз біохімічного складу натуральних збагачувачів з ягід журавлини, призначених для використання у технологіях оздоровчих харчових продуктів / Н. О. Стеценко, І. Ю. Гойко // Modern engineering and innovative technologies. 2019. Issue №10. Part 1. Р. 102-106. 47. Стеценко Н. О. Порівняльна характеристика властивостей насіння льону різних сортів, призначених для виробництва снеків / Н. О. Стеценко, С. П. Краєвська // SWorld Journal. 2020. Issue № 4. Part 1. Р. 30–35. 48. Стренк Ф. Перемешивание и аппараты с мешалками. Пер. с польского под ред. И.А. Щупляка. Л.: Химия, ЛО, 1975. 384 с. 49. Тараймович І.В., Димчур Є.В. Аналіз шляхів інтенсифікації замішування тіста на безперервно діючих тістомісильних машинах. // Сучасні технології в машинобудуванні та транспорті. Науковий журнал. Луцьк: Луцький НТУ, 2014. №1. с.117-120 50. Теоретичні основи харчових виробництв : підруч. / Н.М. Зубар. К.: Видавничий дім «Кондор», 2020. 304 с. 51. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів [Під ред. Г.М. Лисюк] / Г. М. Лисюк, М. В. Артамонова, О. В. Нєміріч, О. Т. Старчаєнко . Харків: Університетська Книга, 2007. 464 с 52. Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів /укл. О.І. Петрова, Н.П. Шевчук. Миколаїв, 2020. 91с. 53. Технологія хлібобулочних виробів. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://uk.baker-group.net/bread-and-bakery-products/technology-of-bread-and-bakery-products/2015-09-29-20-08-53-539.ht.-[Заголовок з екрану]. 54. Технологічне обладнання хлібопекарського виробництва. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://elib.tsatu.edu.ua/dep/mtf/ophv_32/page9.html. -[Заголовок з екрану]. 55. Тістомісильні машини та ідеальний процес замішування тіста. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://harch.tech/2021/04/12/evrobake/. -[Заголовок з екрану]. 56. Хлібопекарські властивості пшеничного борошна. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : https://kc.pnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/11/2021/02/Chemical-technology-of-food-productsLectures3.pdf. -[Заголовок з екрану].
References: 57. Dugani. A., Auzzi, A., Naas. F,. Megwez, S. (2008). Effects of the oil and mucilage from flaxseed (linum usitatissimum) on gastric lesions induced by ethanol in rats. See comment in PubMed Commons below Libyan J Med., 3, 166−169. 58. Dupasquier. C. M., Dibrov. E., Kneesh, A. L., Cheung, P. K., Lee, K. G., Alexander, H. K. (2007). Dietary flaxseed inhibits atherosclerosis in the LDL receptor-deficient mouse in part through antiproliferative and anti-inflammatory actions. See comment in PubMed Commons below Am J Physiol Heart Circ Physiol., 293, 2394−2402. 59. Gerstenmeyer, E., Reimer, S., Berghofer, E., Schwartz, H., Sontag, G. Effect of thermal heating on some lignans in flax seeds, sesame seeds andrye. Food Chemistry. 2013. 138 (2-3), 1847–1855. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.11.117 60. Hawthorn J. Oxigen in the mixing of bread doughs. - Baker's Digest, 1961, v.35. No4, p. 34-43. 61. Kaithwas, G., Majumdar, D. K. (2010). Evaluation of antiulcer and antisecretory potential of Linum usitatissimum fixed oil and possible mechanism of action. See comment in PubMed Commons below Inflammopharmacology, 18, 137−145. 62. Mercier, S., Villeneuve, S., Moresoli, C., Mondor, M., Marcos, B., Power, K.A. (2014). Flaxseed-Enriched Cereal-Based Products: A Review of the Impact of Processing Conditions. Compr Rev Food Sci F., 13, 400−412. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12075 63. Rodriguez-Leyva, D., Dupasquier, C. M., McCullough, R., Pierce, G. N. (2010). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha- linolenic acid. See comment in PubMed Commons below Can J Cardiol., 26, 489−496. 64. Tsen C.C, Bushuk W. Reactive and total sulfhydryl and disulfide contents of flours of different mixing properties. Cereal Chemistry, 1968, v.45, No1, p, 58-62. 65. USDA National Nutrient Database for Standard Reference [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Navolskyi.docАвторська довідка47 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Navolskyi.docxДипломна робота3,26 MBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора