Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37089
Назва: Технологія виробництва паляниці української з додаванням нетрадиційних олій
Інші назви: Production technology of ukrainian palyanytsia with addition of non-traditional oils
Автори: Пташник, Олег Степанович
Ptashnyk, Oleh
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Пташник О. С. Технологія виробництва паляниці української з додаванням нетрадиційних олій : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. С. Пташник. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 60 с.
Bibliographic description: Ptashnyk O. S. Production technology of ukrainian palyanytsia with addition of non-traditional oils : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / O. S. Ptashnyk. — Ternopil : TNTU, 2021. — 60 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 30-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleh
Члени комітету: Пилипець, Оксана Михайлівна
Pylypets, Oksana
УДК: 665.3; 664.6
Теми: 181
харчові технології
лляна олія
льон
поліненасичені жирні кислоти
омега 3
насіння
хліб
flaxseed oil
flax
polyunsaturated fatty acids
omega 3
seeds
bread
Кількість сторінок: 60
Короткий огляд (реферат): Зміни в раціоні харчування, що відбулись напротязі останніх десятиліть і характеризуються споживанням надмірної кількості рафінованих та висококалорійних продуктів негативно впливають на функціонування організму, здоровя внутрішніх органів та шкіри людини. Спричинене це низьким вмістом харчових волокон, поліненасичених жирних кислот, рослинного білка, мінеральних речовин та вітамінів, і довготривале їх обмеження може спричинити низку так званих «цивілізаційних хвороб», які в сиву давнину не мали місця в житті молодого і працездатного населення, а останнім часом усе частіше спостерігаються власне у молоді. І одним з важливих завдань для харчової промисловості є забезпечення балансу поживних речовин для функціонування організму людини і попередження розвитку небажаних хвороб молодого населення. В сучасному вищезгаданому раціоні, багатому в Омега 6 та Омега 9 жирні кислоти власне чітко спостерігається потреба в Омега 3 жирних кислотах, для нормалізування балансу Омега 3-6-9 жирних кислот в організмі людини. А отже одним з найбільш перспективних напрямків є збагачення популярних харчових продуктів, таких як хліб та хлібні вироби, поліненасиченими жирними кислотами, а зокрема альфа-ліноленовою (ALA) кислотою, що є одною з основних Омега 3 поліненасичених жирних кислот, яку можна отримати з продукції рослинного походження. Найбільш поширеним джерелом якої є льон, а зокрема лляна олія та насіння льону, багате в олії і складається всередньому в 50% з ALA. Сьогодні пшеничне борошно є чи не найбільш розповсюдженою сировиною для виробництва хліба та хлібних виробів, а паляниця українська - це традиційний український хлібний виріб, плеската кругла хлібина, з переважним вмістом пшеничного борошна. Поверхня хлібини трішки мучиста з хрусткою скоринкою-козирком, яка утворюється внаслідок надрізу на хлібі перед випічкою, яка є символом культури, гостинності, прихильності, обереговим та ритуальним знаком. А отже покращувати раціон харчування на її базі – це чудова можливість для збагачення раціону харчування поживними речовинами і забезпечення здоровя населення.
Changes in the diet that have occurred in recent decades and are characterized by the consumption of excessive amounts of refined and high-calorie foods adversely affect the functioning of the body, the health of internal organs and skin. This is due to the low content of dietary fiber, polyunsaturated fatty acids, vegetable protein, minerals and vitamins, and their long-term restriction can cause a number of so-called "civilizational diseases", which in ancient times did not occur in young and able-bodied people. they are more and more often observed in young people. And one of the important tasks for the food industry is to ensure the balance of nutrients for the functioning of the human body and prevent the development of unwanted diseases in young people. In the modern above-mentioned diet, rich in Omega 6 and Omega 9 fatty acids, the need for Omega 3 fatty acids is clearly observed to normalize the balance of Omega 3-6-9 fatty acids in the human body. Therefore, one of the most promising areas is the enrichment of popular foods, such as bread and bakery products, with polyunsaturated fatty acids, in particular alpha-linolenic (ALA) acid, which is one of the main Omega 3 polyunsaturated fatty acids that can be obtained from products of vegetable origin. The most common source of which is flax, in particular flaxseed oil and flaxseed, which is rich in oil and consists of an average of 50% ALA. Today, wheat flour is perhaps the most common raw material for the production of bread and bakery products, and Ukrainian palyanitsa is a traditional Ukrainian bread product, flat bread, with a predominant content of wheat flour. The surface of the bread is a bit floury with a crispy crust-visor, which is formed as a result of an incision on the bread before baking, which is a symbol of culture, hospitality, affection, a precautionary and ritual sign. Therefore, improving the diet based on it is a great opportunity to enrich the diet with nutrients and ensure the health of the population.
Зміст: РЕФЕРАТ ВСТУП 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ. 1.1. Сучасна ситуація на ринку виробників хлібобулочних виробів. 1.2. Формування нового асортименту хлібобулочних виробів. 1.3. Сучасні харчові тенденції населення. 1.4. Продукти на основі інгредієнтів, багатих на омега-3 жирні кислоти. 1.5. Сучасні проблеми харчування та потенційне застосування льону в їх вирішенні. 1.6. Популярні високоякісні джерела омега 3. 1.7. Хлібопекарський виріб, паляниця українська 2. ДОСЛІДЖЕННЯ. АНАЛІЗ НОВІТНІХ МЕТОДІВ ПОКРАЩЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. 2.1. Їжа і її вплив на організм. 2.2. Особливості обміну речовин в організмі. 2.3. Омега 3, та інші поліненасичені жирні кислоти. 2.4. Льон та його вплив на організм. 2.5. Нові методи збагачення продуктів поліненасиченими жирними кислотами омега 3. 2.6. Функціональна їжа 3. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ. 4. ВИСНОВКИ БІБЛІОГРАФІЯ ДОДАТКИ
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37089
Власник авторського права: © Пташник О.С., 2021
Перелік літератури: 1. Anonymous Contractual analyses (1997) Flax Council of Canada, Winnipeg, MB. 2. Aubrecht E, Horacsek M, Gelencser E, Dworschak E (1998) Investigation of prolamin content of cereals and different plant seeds. Acta Alimentaria 27: 119- 125. 3. BeMiller JN, Whistler RL, Barkalow DG, Chen CC (1993) Aloe, Chia, Flaxseed, Okra, Psyllium Seed, Quince Seed, and Tamarind Gums. Industrial Gums (3rdedn), Academic Press, USA. 4. Bozan B, Temelli F Chemical composition and oxidative stability of lax, saflower and poppy seed and seed oils. Bioresour Technol 99: 6354-6359. (2008) 5. Bozen B, & Temelli F. Extraction of poppy seed oil using supercritical CO2. Journal of food science 2003;68(2):422-426. 6. Brennan CS (2005) Dietary ibre, glycaemic response, and diabetes. Mol Nutr Food Res 49: 560-570. 7. Cordain L, Eaton SB, Sebastian A, Mann N, Lindeberg S, et al. (2005) Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. Am J Clin Nutr 81: 341-354. 8. Das UN (2006) Essential Fatty acids - a review. Curr Pharm Biotechnol 7: 467-482 9. Daun JK, Barthet VJ, Chornick TL, Duguid S (2003) Structure, Composition, and Variety Development of Flaxseed. Flaxseed in Human Nutrition (2ndEdn), AOCS Press, USA. 10. Daun JK, DeClercq DR (1994) Sixty years of Canadian laxseed quality surveys at the Grain Research Laboratory. Proc Flax Inst 55: 192-200. 11. Daun JK, Przybylski R (2000) Environmental effects on the composition of four Canadian lax cultivars. Proc Flax Inst 58: 80-91. 52 12. Dorobanțu M., Bădilă E., Darabont R. et al. Дослідження SEPHAR - Дослідження поширеності високого кров’яного тиску та оцінки серцево- судинного ризику в Румунії, частина AII-A - Результати, Румунський кардіологічний журнал, том XXI, Nr. 3, 2006, 179-189. 13. Eswaran S., Muir J., Chey, W.D. (2013). Волокнисті та функціональні шлунково-кишкові розлади. Американський журнал гастроентерології, 108 (5), 718-727. 14. Fisk L.D., White D.A., Carvalho A., Gray D.A. Tocopherol—an intrinsic component of sunflower seed oil bodies // J. Am. Oil. Chem. Soc. – 2006. – 83. – Р. 341–344. doi: 10.1007/s11746-006-1210-2. 15. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine (2001) Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. The National Academies Press, Washington, DC, USA. 16. Hallikainen M., Lyyra-Laitinen T., Laitinen T., Moilanen L., Miettinen T. A., Gylling H. (2008). Вплив рослинних ефірів станолу на концентрації холестерину в сироватці крові, відносні маркери метаболізму холестерину та функції ендотелію при цукровому діабеті 1 типу. Атеросклероз, 199 (2), 432- 439. http://dx.doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2007.10.033 17. http://botanical.com/botanical/mgmh/mgmh.html 18. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR19/nutrlist/sr19a338.pdf 19. Institute of Food Technology expert report. (2005) Functional foods: Opportunities and challenges. Chicago, USA. 20. Institute of Medicine (2002) Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). National Academies Press, Washington, DC, USA. 21. Lim CC, Ferguson LR, Tannock GW (2005) Dietary ibres as “prebiotics”: implications for colorectal cancer. Mol Nutr Food Res 49: 609-619. 53 22. Ma Y, Grifith JA, Chasan-Taber L, Olendzki BC, Jackson E, et al. (2006) Association between dietary iber and serum C-reactive protein. Am J Clin Nutr 83: 760-766. 23. Magrone T, Perez de Heredia F, Jirillo E, Morabito G, Marcos A, Serafini M. // Can. J. Physiol. Pharmacol.- 2013.- Jun;91(6).- Р. 387-96. 24. Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? / J. M. Martin-Moreno // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727. 25. Méjean C., Droomers M., Van der Schouw Y. T., Sluijs I., Czernichow S., Grobbee D.E.,... & Beulens J.W. (2013). Внесок дієти та способу життя у соціально-економічну нерівність у серцево-судинній захворюваності та смертності. Міжнародний журнал кардіології, 168 (6), 5190-5195. doi: 10.1016/j.ijcard.2013.07.188. 26. Melilli, M.G.; Pagliaro, A.; Bognanni, R.; Scandurra, S.; Di Stefano, V. Antioxidant activity and fatty acids 27. Miettinen T. A., Railo M., LepÃĪntalo M., Gylling H. (2005). Рослинні стерини в сироватці крові та в атеросклеротичних бляшках пацієнтів, які перенесли каротидну ендартеректомію. Журнал Американського коледжу кардіологів, 45 (11), 1794-1801. 28. Molendi-Coste O., LegryV., Leclercq I.A. Чому і як виконувати дієтичні рекомендації n-3 PUFA? Дослідження та практика гастроентерології, 2011. Мозаффаріан Даріуш, Ерік Б. Римм та Девід М. Херрінгтон. Дієтичні жири, вуглеводи та прогресування коронарного атеросклерозу у жінок в постменопаузі. Американський журнал клінічного харчування 80.5 (2004): 1175-1184. 29. Morris MC, Evans DA, Tangney CC, Bienias JL, Wilson RS, et al. (2005) Relation of the tocopherol forms to incident Alzheimer disease and to cognitive change. Am J Clin Nutr 81: 508-514. 54 30. Mozaffarian D., Katan M.B., Ascherio A., Stampfer M.J., Willett W. C. (2006). Транс-жирні кислоти та серцево-судинні захворювання. New England Journal of Medicine, 354 (15), 1601-1613.oi:10.1056/NEJMra054035. 31. Nutritional proile of no. 1 Canada Western laxseed and of yellow laxseed samples. Canadian Grain Commission, Winnipeg, MB. (2001) 32. Oomah BD, Kenaschuk EO, Mazza G (1995) Phenolic acids in laxseed. J Agric Food Chem 2016-2019. 33. Palumbo, M.; Spina, A.; Boggini, G. Bread-making quality of Italian durum wheat. Ital. J. Food Sci. 2002, 14, 2. 34. Pradhan R, Meda V, Rout P, Naik S (2010) Supercritical CO2 extraction processes. J Food Eng 98: 393-397. 35. Safe S, Papineni S (2006) The role of xenoestrogenic compounds in the development of breast cancer. Trends Pharmacol Sci 27: 447-454. 36. Samira Beikzadeh, Saeedeh Shojaee-Aliabadi, Elahe Dadkhodazade, Comparison of Properties of Breads Enriched with Omega-3 Oil Encapsulated in β- Glucan and Saccharomyces cerevisiae Yeast Cells, Tehran, Iran. 37. Sen CK, Khanna S, Roy S (2006) Tocotrienols: Vitamin E beyond tocopherols. Life Sci 78: 2088-2098. 38. Serraino M, Thompson LU (1992) The effect of laxseed supplementation on the initiation and promotional stages of mammary tumorigenesis. Nutr Cancer 17: 153-159. 39. Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. (2010). Насичені жири, вуглеводи та серцево-судинні захворювання. Американський журнал клінічного харчування, 91 (3), 502-509. doi: 10.3945/ajcn.2008.26285. 40. Spina, A.; Brighina, S.; Muccilli, S.; Mazzaglia, A.; Fabroni, S.; Fallico, B.; Rapisarda, P.; Arena, E. Wholegrain Durum Wheat Bread Fortified with Citrus Fibers: Evaluation of Quality Parameters During Long Storage. Front. Nutr. 2019, 6. 55 41. Sudhop T., Gottwald B.M., von Bergmann K. (2002). Сироваткові рослинні стерини як потенційний фактор ризику ішемічної хвороби серця. Метаболізм, 51 (12), 1519-1521. 42. Vijaya Tripathia, A.B.Abidia , S. Markerb , S.Bilalc. Linseed and linseed oil: health benefits- a review // IJPBS. – Vol. 3. – Iss. 3. – 2013. - Р. 434-442. 43. Vanharanta M., Voutilainen S., Rissanen T. H., Adlercreutz H., Salonen J. T. (2003). Ризик серцево-судинних захворювань та смерті від усіх причин відповідно до концентрацій ентеролактону в сироватці крові: Дослідження фактору ризику ішемічної хвороби серця Kuopio. Архіви внутрішньої медицини, 163 (9), 1099. doi: 10.1001/archinte.163.9.1099. 44. Warrand J, Michaud P, Picton L, Muller G, Courtois B, et al. (2005) Contributions of intermolecular interactions between constitutive arabinoxylans to the laxseeds mucilage properties. Biomacromolecules 6: 1871-1876. 45. Zhou, Y.X.; Xin, H.L.; Rahman, K.; Wang, S.J.; Peng, C.; Zhang, H. Portulaca oleracea L.: A review of phytochemistry and pharmacological e ects. Biomed Res. Int. 2015, 2015. quantification in Sicilian purslane germplasm. Nat. Prod. Res. 2019, 1–8. 46. Гарг, Абхіманю та Віная Сімха. Оновлення щодо дисліпідемії. Журнал клінічної ендокринології та метаболізму 92,5 (2007): 1581-1589. 47. Джиллінг Х., Плат Дж., Турлі С., Гінзберг Х.Н., Еллегард Л., Джессуп В., Джонс П.Дж., Лютйоханн Д., Маерц В., Масана Л., Сільбернагель Г., Стаелс Б., Борен Дж., Катапано А.Л., Де Бакер Г., Дінфілд Дж., Дескампс О.С., Кованен П.Т., Ріккарді Г., Токьозоглу Л., Чапман М.Дж. Рослинні стерини та рослинні станоли при лікуванні дисліпідемії та профілактиці серцево- судинних захворювань, атеросклерозі (2013), doi: 10.1016/j. aterosclerosis.2013.11.043. 48. Дрозд І. Ф. Олійність сортів льону в різних умовах вирощування /Дрозд І.Ф., Шпек М.П., Лях В.О. // Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. – 2010. – No15. – С.45-48. 56 49. Колановський В. (2005). Біодоступність омега-3 PUFA з продуктів, збагачених риб’ячим жиром - міні-огляд. Польський журнал про харчові та харчові науки, 14 (4), 335. 50. Кулакова, С.Н. Особенности растительных масел и их роль в питании / С.Н. Кулакова, В.Г. Байков, В.В. Бессонов, А.П. Нечаев, В.В. Тарасова // Масложировая промышленность. – 2009. – No 3. – С. 16 – 20. 51. О’Салліван Т.А., Хафекост К., Мітру Ф., Лоуренс Д. (2013). Джерела їжі насичених жирів та зв'язок із смертністю: мета-аналіз. Американський журнал громадського здоров’я, 103 (9), e31-e42. doi: 10.2105/AJPH.2013.301492. 52. Покотило О. С. Вплив поліненасичених жирних кислот родини ω-3 і ω-6 на ліпогенез і холестериногенез в організмі морських свинок і білих щурів за нормальних умов і при холестериновому навантаженні : автореф. дис... д-ра біол. наук / О. С. Покотило; Ін-т біології тварин УААН. – Л., 2008. – 36 c. 53. Покотило О., Жебрацький Р. Купаж олій з підвищеним вмістом омега-3 ПНЖК // IV Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 11-12 жовтня 2017р. – 123. 54. Покотило О., Лялик А. Використання лляної олії у технології виробництва сиру // Збірник тез доповідей XVII наукової конференції ТНТУ ім. Івана Пулюя, 20-21 листопада 2013 року. — Т. : ТНТУ, 2013. — Том: Природничі науки та інформаційні технології. — С. 76. 55. Покотило О., Лялик А., Бейко Л., Кухтин М. // Використання лляної олії у виробництві харчових продуктів// 01.05.2020, Тернопіль, Україна. 56. Покотило О., Ониськів В. Властивості та жирнокислотний склад нетрадиційних олій // Матеріали 23-ї наукової конференції ТНТУ ім. І. Пулюя, 29-30 жовтня 2014 року — Т. : ТНТУ, 2014 — С. 171. 57. Покотило О., Ониськів В. Вміст токоферолів у рослинних оліях // Матеріали Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та 57 студентів. Актуальні задачі сучасних технологій – Тернопіль 11-12 грудня 2013. – С. 267. 58. Саттар М.У., Анжум Ф.М., Шахзад А., Амір Р.М. (2013). Трансжир жиру: мовчазна загроза здоров’ю людини - огляд. Пакистанський журнал про харчові науки, 23 (1), 33-36. 59. Табакаева О В., Каленик Т К Растительные масла с оптимизированным жирнокислотным составом / О. В Табакаева Т К. Каленик // Масложировая промышленность. – 2007. – No1. – С. 21 – 22. 60. Тейлор Ф. та співавт. Статини для первинної профілактики серцево- судинних захворювань. Кокранівська база даних систематичних оглядів 1 (2013). doi: 10.1002/14651858.CD004816.pub5. 61. Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот сімейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. - 1999. - No 3. - С. 34-41. 62. Холст Біргіт та Гері Вільямсон. Поживні речовини та фітохімікати: від біодоступності до біоефективності за межами антиоксидантів. Сучасна думка в галузі біотехнологій 19.2 (2008): 73-82. http://dx.doi.org/10.1016/j.copbio.2008.03.003 63. Хупер Л. та ін. Омега 3 жирні кислоти для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Системна база даних Кокрана. Rev., 2004. 64. Ху Ф.Б., Віллетт В.К. (2002). Оптимальні дієти для профілактики ішемічної хвороби серця. JAMA: Журнал Американської медичної асоціації, 288 (20), 2569-2578. doi: 10.1001/jama.288.20.2569. 65. Шеманська Є.І. Склад і біологічна цінність олій холодного пресування / Вісник ДонНУЕТ. - 2012.- No 1(53). – С.221-225.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Ptashnyk.pdfАвторська довідка309,74 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
dyplom_Ptashnyk.pdfДипломна робота1,37 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора