Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37085
Назва: Виділення нативних біоактивних пептидів з  α S1 - казеїну з проектуванням цеху з виробництва вершкового масла і спредів з переробкою вторинної сировини
Інші назви: Native bioactive peptides obtaining from α S1 - casein with butter and spread production shop floor design including secondary raw material processing
Автори: Бойко, Любов Василівна
Boiko, Liuba
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Бойко Л. В. Виділення нативних біоактивних пептидів з  α S1 - казеїну з проектуванням цеху з виробництва вершкового масла і спредів з переробкою вторинної сировини : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Л. В. Бойко. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 94 с.
Bibliographic description: Boiko L. V. Native bioactive peptides obtaining from α S1 - casein with butter and spread production shop floor design including secondary raw material processing : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / L. V. Boiko. — Ternopil : TNTU, 2021. — 94 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 30-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr
Члени комітету: Шинкарик, Марія Миколаївна
Shynkaryk, Maria
УДК: 577.112 083 / 122.2
Теми: 181
харчові технології
масло
спред
вторинна сировина
маслянка
знежирене молоко
напій
кефір
казеїн
Кількість сторінок: 94
Короткий огляд (реферат): Темою моєї кваліфікаційної роботи виділення нативних біоактивних пептидів з α S1 - казеїну з проєктуванням цеху з виробництва вершкового масла і спредів з переробленням вторинної сировини Дана кваліфікаційна робота містить розрахунково-пояснювальну записку та графічну частину. Графічна частина містить: Схему напрямків технологічної переробки сировини; Апаратурно-технологічна схема; Графік організації виробничих процесів; План цеху; Поперечний переріз цех; Аркуші науково-дослідної роботи.
The topic of my qualification work is the isolation of native bioactive peptides from α S1 - casein with the design of the shop for the production of butter and spreads with recycling. This qualification work contains a calculation and explanatory note and a graphic part. The graphic part include: the scheme of directions of technological processing of raw materials; hardware-technological scheme; production processes organization graph; the production shop plan; transversal cross section of the production shop; sheets of research work.
Зміст: Анотація Вступ 1 Техніко-економічне обґрунтування 2 Технологічна частина 2.1 Технологічні розрахунки виробництва запроєктованого асортименту 2.1.1 Таблиця вихідних даних для розрахунку продуктів 2.1.2 Схема напрямків технологічної переробки сировини 2.1.3 Сировинно-продуктовий розрахунок 2.1.4 Зведена таблиця розрахунку продуктів 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів і режимів виробництва 2.2.1 Вимоги до сировини використовуваної, для виробництва запроєктованого асортименту 2.2.2 Опис загальних технологічних операцій виробництва 2.2.3 Опис технології виробництва запроєктованого асортименту 2.2.4 Організація технологічного і мікробіологічного контролю виробництва запроєктованого асортименту 2.3 Забезпечення технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту 2.3.1 Підбір технологічного обладнання 2.3.2 Розрахунок площ виробничих і допоміжних приміщень 3 Науково-дослідна частина 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 3.2 Мета, об’єкт, предмет та методи дослідження 3.3 Результати дослідження 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях Висновки Список використаних літературних джерел
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37085
Власник авторського права: © Бойко Л.В., 2021
Перелік літератури: 1. Брага В.М., Квашніна О.В., Сівак О.А. Виживання у надзвичайних ситуаціях – Черкаси, 2005. – 68 с. 2. Винокурова Л.Є., Васильчук М. В., Гаман М. В. В49 Основи охорони роботи: Підручник для проф. – техн. навч. Закладів. – 2 – ге вид., допов., перероб. – До.: Вікторія, 2001. – С5 – 6 3. Власенко В.В., Машкін М. І., Бігун П.П.Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів. Вінниця: ГІПАНІС, 2000. 306 с. 4. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. — Львів: БаК, 2002. — 784 с 5. Горбатова К. К. Биохимия молока и молочных продуктов. СПб.: ГИОРД, 2001. С. 183-199. 6. ГОСТ 25179-90. Молоко. Методы определения белка. – Введ. 01.01.91. – М. : ИПК Изд-во стандартов. 1996. – С. 273 – 280. Группа Н 19. 7. ГОСТ 26781-85 Молоко. Метод измерения pH. – Введ. 01.12.86. – М. : ИПК Изд-во стандартов, 1998. – С. 290 – 293. Группа Н 19. 8. ГОСТ 28283-89 Молоко коровье. Метод органолептической оценки запаха и вкуса 9. ГОСТ 29245-91 Консервы молочные. Методы определения физических и органолептических показателей. 10. ГОСТ 3624-92. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности. – Введ. 01.01.94. – М. : ИПК Изд-во стандартов, 1996. – С. 35 – 45. Группа Н 19. 11. ГОСТ 5867-90 «Молоко и молочные продукты. Методы определения жира» 12. Грек О.В., Поліщук Г.Є., Онопрійчук О.О. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2011. 210 с. 13. Грищенко А.Д. Сливочное масло. М:. Легкая и пищевая промышленность 1983. 156 с. 90 14. ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [На заміну ДСТУ 3662:2015; чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 15. ДСТУ 4518-2008 Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила. 16. ДСТУ 4399-2005. Масло вершкове. Технічні умови. Офіц. вид. Вперше (зі скасуванням ГОСТ 37-91) ; чинний від 28.04.2005. К.: Держспоживстандарт України, 2006. 15 с. 17. ДСТУ 4417:2005. Кефір. Технічні умови. [чинний від 2006-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 18. ДСТУ 4445:2005 «Спреди та суміші жирові» 19. ДСТУ 6082:2009. Молоко та молочні продукти. Методи визначення густини. – Надано чинності 20.01.2009. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – 15 с. 20. ДСТУ 8131-2015. Вершки-сировина. Технічні умови. [На заміну РСТ УССР 1326-88; чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2017. — 14 с. 21. ДСТУ ISO 7208:2002 «Молоко знежирене, сироватка та маслянка» 22. Кочін І.В., Букін В.Є.,Охорона праці та безпека життєдіяльності населення у надзвичайній ситуації – Київ, «Здоров’я», 2005. – 430 с. 23. Крусь Г.И. Методы исследования молока и молочних продуктов / Г.Н. Крусь, А.М. Шалыгина, З.В. Волокитина. Под общ. ред. А.М. Шалыгиной. – М. : Колос, 2000. – 368 с. 24. Кузнєцов У. К89 Охорона роботи на придприємстві. – 2 – ге вид., перероб. й допов. – Х.: Чинник, 2005. – 428с. 25. Масло вершкове [Електронний ресурс] / О. В. Андреєва. 2019. Режим доступу до ресурсу: https://497248.blogspot.com/2019/04/blog-post.html/ (дата звернення: 22.09.2019). Назва з екрану. 91 26. Мороз В.М., Сергета І.В., Фещук Н.М., Олійник М.П. Охорона праці у медицині та фармації – Вінниця, НОВА КНИГА, 2005. – 544 с. 27. Поліщук Г. Є., Грек О. В., Скорченко Т. А. та ін. Технологія молочних продуктів: підруч. К. : НУХТ, 2013. 502 с. 28. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посіб. К.: НУХТ, 2013. 394 с. 29. Рашевська Т. О. Технологія молока і молочних продуктів. Розділ Технологія вершкового масла. К.: НУХТ С. 3-4, 49-50. 30. Ромаданова В.О., Костенко Т.П. Лабораторный практикум по технохимическому контролю предприятий молочной промышленности. - К.: УДУХТ, 1997. 102с. 31. Ростроса Н. К., П. Мордвинцева. Курсовое и дипломное проектирование предприятий молочной промышленности : (Учебники и учебные пособия для учащихся техникумов). М.: Агропромиздат, 1989. 303 с. 32. Сирик В.И. Производство масла. М:. Пищевая промышленность 1969. 89 с. 33. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Том 2. Масло коровье и комбинированое / Л. И. Степанова. СПб.: ГИОРД, 2003. 336 с. 34. Терещук Л.В. Технологические аспекты производства спредов функционального назначения. Л.В. Терещук, О.А. Ивашина. Техника и технология пищевых производств. 2012. No 4. С. 8-12. 35. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посіб. / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т.А. Скорченко та ін. – К. : НУХТ, 2013. — 343 с. 36. Технологія галузі: Метод. вказівки до практичних занять, курсового та дипломного проектування “Розрахунок вершкового масла та спредів” для студ. спец. 6.091700 “Технологія зберігання, консервування та переробки молока” напряму підготовки “Харчова технологія та інженерія” всіх форм навчання / Уклад.: Н. М. Ющенко, О. В. Кочубей, Т. О. Рашевська. К.: НУХТ, 2006. 38 с. 92 37. Технологія переробки молока: Навчальний посібник/ Ф.В. Перцевий, П.В. Гурський, О.О. Гринченко – Харків: ХДУХТ, 2006. 378 с. 38. Товарознавство. Продовольчі товари: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів освіти 1 та 2 рівнів акредитації / О. Г. Бровко та ін.; за ред. О. Г. Бровко, О. В. Булгакова. Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. 619 с. 39. Юкало А.В. Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів / А.В. Юкало, Л.А. Сторож, В.Г. Юкало // Біотехнологія. – 2012. –Т. 5, No 4. – С. 21 – 33. 40. Юкало В.Г. Визначення умов отримання природних біоактивних казеїнових фосфопептидів. // Юкало В.Г., Сторож Л.А., Штокало М.О. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. - 2014. - Т. 16, No 3(60), Ч. 4. - С. 192—200. 41. Юкало В.Г. Выделение фосфопептидов из общего казеина и его фракций/ В. Юкало, Л. Сторож /// Maistochemijairtechnologija. – 2013/ - T.47 No2. Р.32-40. 42. Юкало В.Г. Лабораторний практикум з хімії та фізики молока і молочних продуктів : навчальний посібник / Юкало В.Г. – Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2018. – 176 с. 43. Assargard U., Larsson C., Norby U. Human β casomorphin5 containing peptides in human body fluids / βCasomorphins and related peptides: recent developments. — Wein heim: VCH, 1994. — P. 247–254. 44. Brantl V., Neubert K. Opioid peptides derived from food proteins // Trends Pharmacol. Sci. — 1986. — V. 7, N 1. — P. 6−7. 45. Brantl V., Pfeiffer A., Herz A. Antinocicep tive potencies of βCasomorphin analogs as compared to their affinities towards μ and δ opiate receptor sites in brain and periphery // Peptides. — 1982. — V. 3. — P. 793−797. 46. Brantl V., Teschemacher H. A material with opioid activity in bovine milk and milk pro ducts // Naunyn — Schmiedebergs Archiv fur experimentelle Pathologie und Pharma kologie. — 1979. — V. 306. — P. 301−304. 47. Creamer, L.K. Richardson, T., Parry, D.A.D., 1981. Secondary structure of bovine usl- and β-casein structure. Arch. Biochem. Biophys. 211, 689-696. 93 48. De Kruif. C.G.. Holt, C., 2003. Casein micelle structure, functions and interactions. In: Fox, PF. McSweeney, P.L.H. (Eds.), Advanced Dairy Chemistry, third ed. Proteins, vol. 1. Kluwer Academic/Plenum Publishers. New York. pp. 233-276. 49. Farrell H.M. Nomenclature of the proteins of cows’ milk – sixth revision / H.M. Farrell, R. Jimenez-Flores, G.T. Bleck // J. Dairy Sci. – 2004. – V. 87, No 6. – P. 1641 – 1674. 50. Farrell, H.M. Wickham, ED., Groves, M.L., 1998. Environmental influences on purified k-casein: disulphide interactions. J. Dairy Sci. 81.2974-2984. 51. Fitzgerald R. J., Meisel H. Milk protein — derived peptide inhibitors of angiotensinI converting enzyme // Brit. J. Nutr. — 2000. — V. 84, Suppl. 1. — P. 33–37. 52. Fox P.F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P.L.H., O’Mahony J.A. Dairy Chemistry andBiochemistry (Second Editon). New York: Springer, 2015. 585 p 53. Fox, PE, 1989. Developments in Dairy Chemistry, Functional Proteins, vol. 4. Elsevier Applied Science Publishers, London, 54. Fox, PE, Uniacke Lowe. T. McSweeney, PLH, O'Mahony, J.A., 2015. Dairy Chemistry and Biochemistry. Springer. New York 55. Fox, PE. Brodkorb. A., 2008. The casein micelle historical aspects, current concepts and significance. Int Dairy J. 18. 677-684 56. Fox, PF. 1982. Developments in Dairy Chemistry. Proteins, vol. 1. Applied Science Publishers.London. 57. Herskovits. T.T., 1966. On the conformation of casein. ORD properties. Biochemistry 5, 1018-1026. 58. Holt C. Caseins and the casein micelle: Their biological functions, structures, and behavior in foods / C. Holt, J.A. Carver, H. Ecroyd, D.C. Thorn// Jornal of Dairy Science. – 2014. – V. 96 – P. 6127 – 6146. 59. Koch K., Wiedemann K., Drebes E. Human β casomorfin8 imunoreactive material in the plasma of women during pregnancy and after delivery // Reg. Pept. — 1998. — V. 20. — P. 107–117 60. Loukas S., Varoucha D., Zioudrou C. Opioid activities and structures of αcasein — derived exorphins // Biochemistry. — 1983. — V. 22, N 19. — P. 4567–4573. 94 61. Otani H., Hata I. Inhibition of proliferative responses of mouse spleen lymphocytes and rabbit Peyer’s patch cells by bovine milk caseins and their digests // J. Dairy Res. — 1995. — V. 62. — P. 339–348. 62. Schlimme E., Meisel H. Bioactive peptides derived from milk proteins. Structural, physiological and analytical aspects // Nahrung. — 1995. — V. 39, N 1. — P. 1−20. 63. Schmidt D.G. Associationof caseins and casein micelle structure. In: P.F. Fox (ed.).Developments in Dairy Chemistry, Vol. 1. Protein. – London: Elsevia Applied Science, 1982. – Pр. 61 – 86. 64. Silva S. V., Malcata F. X. Caseins as source of bioactive peptides // Intern. Dairy J. —2005. — V. 15. — P. 1−15. 65. Teschemacher H. Opioid receptor ligands derived from food proteins // Curr. Phar maceut. Design. — 2003. — V. 9, N 16. — P. 1331–1344. 66. Yukalo V., Krupa O., Storozh L. Characteristics of proteolytic processes during the isolation of natural casein phosphopeptides.Ukrainian Food Journal. 2019. Vol. 8, Is. 1. P. 61-69. 67. Yukalo V.G., Storozh L.A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O.M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins-precursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, No 2. P. 26–32. 68. Yukalo V.G., Storozh L.A., Datsyshyn K. Ye., Krupa O.M. Electrophoretic systems for the preparative fractionation of proteins-precursors of bioactive peptides from cow milk. Food science and technology. 2018. Vol. 12, No 2. P. 26–32. 69. Zioudrou C., Streaty R. A., Klee W. A. Opioid peptides derived from food proteins (The Exorphins ) // J. Biol. Chem. — 1979. — V. 254, N 7. — P. 2446–2449.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Boiko.docАвторська довідка53 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Boiko.pdfДипломна робота2,71 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора