Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36996
Назва: Технологічні аспекти виробництва хліба «Слов’янського» із підвищеним вмістом йоду
Інші назви: Technological aspects of Slavyansky bread production from high iodine content
Автори: Янів, Анна Романівна
Yaniv, Anna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Янів А. Р. Технологічні аспекти виробництва хліба «Слов’янського» із підвищеним вмістом йоду : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / А. Р. Янів. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 76 с.
Bibliographic description: Yaniv A. R. Technological aspects of Slavyansky bread production from high iodine content : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / A. R. Yaniv. — Ternopil : TNTU, 2021. — 76 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 29-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleg
Члени комітету: Пилипець, Оксана Михайлівна
Pylypets, Oksana
УДК: 664
Теми: 181
харчові технології
хліб збагачений йодом
Йод
«Йодіс-Концентрат»
хліб
технологія
bread enriched with iodine
Iodine
"Jodis-Concentrate"
bread
manufacturing technology
Кількість сторінок: 76
Короткий огляд (реферат): Дана магістерська робота складається з 7 розділів: огляд літератури, матеріали і методи дослідження хліба «Слов’янського» збагаченого йодом, технологічна схема виробництва хліба «Слов’янського» збагаченого йодом, результати досліджень, специфікація основного технологічного обладнання, технохімічний контроль у виробництві, охорона праці та безпека довкіля; та трьох додатків: векторної технологічної схеми (формату А3), апаратурно-технологічної схеми приймального відділення хлібзаводу (формату А1), апаратурно-технологічної схеми виробництва хліба «Слов’янського» збагаченого йодом (формату А1). Ця робота містить 76 аркушів та 17 таблиць, один рисунок. Робота досліджує хліб «Слов’янський» збагачений йодом. Методи збагачення йодом харчових продуктів щоденного вжитку стають популярними в Україні і світі. Даний метод є не новим у харчовій промисловості але неймовірно потрібний для населення. Особливо для людей похилого віку, дітей, військовослужбовців, та для покращення самопочуття населення загалом. Ціна досліджуваного хліба доступна для всіх верств населення і є незамінним елементом для запобігання йододефіциту в організмі людини.
This master's thesis consists of 7 sections: literature review, materials and methods of research of "Slavic" bread enriched with iodine, technological scheme of production of "Slavic" bread enriched with iodine, research results, specification of basic technological equipment, technochemical control in production, protection labor and environmental safety; and three appendices: vector technological scheme (A3 format), instrumental-technological scheme of the bakery reception department (A1 format), instrumental-technological scheme of production of "Slavic" bread enriched with iodine (A1 format). This work contains 76 sheets and 17 tables, one figure. The work examines Slavic bread enriched with iodine. Methods of iodine enrichment of daily food products are becoming popular in Ukraine and around the world. This method is not new in the food industry but is incredibly necessary for the population. Especially for the elderly, children, servicemen, and to improve the well-being of the general population. The price of the studied bread is affordable for all segments of the population and is an indispensable element in preventing iodine deficiency in the human body
Зміст: 1. Реферат.... 2. Вступ...... 3. Мета і завдання............ 4. Розділ 1. Огляд літератури........ 5. Розділ 2. Матеріали і методи дослідження хліба «Слов’янського» збагаченого йодом........ 6. Розділ 3. Власні дослідження......... 3.1. Результати власних досліджень та їх обговорення..... 3.2. Розрахунок економічної ефективності проведених досліджень.... 7. Розділ 4. Технохімічний контроль у виробництві. 8. Розділ 5. Охорона праці...... 9. Розділ 6. Екологія...... 10. Висновки........... 11. Джерела............ 12.Додаток А. Апаратурно-технологічна схема виробництва хліба «Слов’янського» з додаванням йоду. 13. Додаток Б. Апаратурно-технологічна схема приймального відділення хлібопекарного цеху для хліба «Слов’янського» збагаченого йодом. 14. Додаток В. Векторна технологічна схема виробництва хліба «Слов’янського» збагаченого йодом. 15. Додаток Г. Використання водного розчину біологічно активного йоду.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36996
Власник авторського права: © Янів А.Р., 2021
Перелік літератури: 1. ГОСТ 21094-75. Хлеб и хлебобулочные изделия. Метод определения влажности. [Действующий от 01.07.1976]. Москва : Стандартинформ, 2008. 5с. 2. ГОСТ 5670-96. Хлебобулочные изделия. Методы определения кислотности. [Действующий от 01.08.1997]. Минск: Межгосударственный совет по стандартизации, метрологи и сертификации, 2006. 8 с. 3. Визначення пористості хліба. URL : https://studlib.info/mehanika/368461- viznachennya-poristosti-khliba/ 4. Дробот В. І. Довідник з технології хлібопекарного виробництва. - К.: “Логос”, 1998. 5. Дробот В. І. Технологія хлібопекарного виробництва. - К.: “Логос”, 2002. 6. Методичні вказівки до виконання курсового проекту для студентів спеціальності 5,091714 «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» денної та заочної форми навчання. 7. https://otherreferats.allbest.ru/cookery/00223310_0.html 8. https://works.doklad.ru/view/FrgPAJ8oJpo/all.html 9. 1. Delange F. Iodine deficiency as a cause of brain damage. Postgrad.Med.J. 2001, 77: 217-220. 2. Kopchak N. H., Pokotylo O. S. Age-specific features of fatty acid composition of lipid serum in rats with obesity under the influence of iodine. Медична та клінічна хімія. 2018. Vol. 3. iss. 20. P. 63-69. 3. Kopchak N. H., Pokotylo О. S. Morfological state of the liver and thyroid gland of male and female rats with experimental obesity under iodine action. Sciences of Europe. 2018. Vol. 2. iss. 31. P. 3-10. 4. Kopchak N.H., Pokotylo O. S. Indicators of enzyme antioxidant system of liver of rats on the background of experimental alimentary obesity under the influence 67 of iodine. The Second International scientific congress of scientists of Europe. Proceedings of the II International Scientific Forum of Scientists "East–West" (Vienna, 10-11 May 2018) Vienna, 2018. P. 578-583. 5. Nataliia H Kopchak , Oleh S Pokotylo, Mykola D Kukhtyn , Tetiana Ya Yaroshenko, Mariia I Kulitska , and Iryna A Bandas. Age and sex characteristics of thyroxine and triiodothyronine content in the blood of white rats with experimental alimentary obesity under the influence of iodine. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2018. Vol. 9, iss. 5. P. 2392-2397. 6. WHO, UNICEF and ICCIDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. 2rd ed. Geneva, 2001. 7. WHO, UNICEF and ICCIDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. 3rd ed. Geneva, 2007. 8. Герасимов Г.А. Прогресс в устранении йододефицитных заболеваний и нерешенные проблемы массовой и индивидуальной йодной профилактики. Гинекология. 2006, 8(4): 9-13. 9. Година Е.З., Задорожная Л.В., Хомякова И.А. и др. Особенности соматического развития детей и подростков в условиях йодного дефицита (по материалам обследования населения Саратовской области). Физиология роста и развития детей и подростков. 1. Под ред. А.А. Баранова, Л.А. Щеплягиной. М.: ГЭОТАР–Медиа., 2006: 181-231. 10.Грек О. В. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки: Навч. посіб. / О.В. Грек, Г.Є.Поліщук, О.О.Онопрійчук. – К.: НУХТ, 2010. – 258 с. 11.Грек О.В. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів. Навч.посібн. / О.В.Грек, Т.А. Скорченко. – К.: НУХТ, 2009. – 235 с. 12.Дора С.В., Красильникова Е.И., Волкова А.Р. и др. Результаты эпидемиологического исследования по оценке йодного обеспечения Санкт- Петербурга. Клин. и экспер. тиреоидол., 2011, 7 (3): 37-41. 13.Йоддефицитные заболевания у детей и подростков: диагностика, лечение, профилактика. Научнопрактическая программа. Под ред. А.А. 68 Баранова, И.И. Дедова. М.: Международный фонд охраны здоровья матери и ребенка, 2005. 14.Копчак Н. Г., Покотило О. С. Стан перекисного окиснення ліпідів печінки щурів за дії біологічно активного та неорганічного йоду при експериментальному ожирінні. Актуальні питання біології та медицини : зб. наук. праць за матеріалами XVІ Всеукраїнської наук. конф., м. Старобільськ : Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» (м. Старобільськ, 24-25 травня 2018 р.). Старобільськ, 2018. С. 95-97 15.Копчак Н. Г., Покотило О. С., Кухтин М. Д., Коваль М. І. Вплив йоду на показники ліпідного профілю крові щурів різного віку при експериментальному ожирінні // Медична та клінічна хімія. - 2017. - No 4 (19). - С. 123-128. 16.Копчак Н. Г., Покотило О. С., Кухтин М. Д., Коваль М. І. Вплив йоду на показники ліпідного профілю крові щурів різного віку при експериментальному ожирінні // Медична та клінічна хімія. 2017. No 4 (19). С. 123-128. doi 10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8437. 17.Копчак Н. Г., Покотило О. С., Ярошенко Т.Я. Вплив йоду на рівень інсуліну у крові щурів з аліментарним ожирінням. Актуальні питання сучасної мікроелементології присвяченій пам’яті академіка Ю. І. Кундієва: матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю. (м. Київ, 4-5 жовтня 2018 р.). Київ, 2018 . С. 39-40 18.Копчак Н.Г., Покотило О. С., Покотило О. О. Дослідження впливу йоду на вміст окремих класів ліпідів у крові щурів з експериментальним ожирінням. Тернопільські біологічні читання – Ternopil Bioscience - 2017: матеріали Всеукраїнської науковопрактичної конференції з міжнародною участю. (м. Тернопіль, 20- 22 квітня 2017 р.). Тернопіль, 2017. С. 265-269 19.Копчак Н.Г., Покотило О.С. Вплив йоду на статеві особливості метаболічного профілю крові білих щурів з експериментальним ожирінням. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. 2018. No 1(72). С. 97-102. 69 20.Копчак Н.Г., Покотило О.С. Вплив йоду на статеві особливості метаболічного профілю крові білих щурів з експериментальним ожирінням // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. 2018. No 1(72). С. 97-102. 21.Копчак Н.Г., Покотило О.С., Назарко І.С., Білецька Г.А., Коваль М.І. Вплив йоду на показники ліпідного обміну у крові самок білих щурів різного віку з ожирінням // Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. - 2018. - No 82 (2). - С. 49–55. 22.Копчак Н.Г., Покотило О.С., Назарко І.С., Білецька Г.А., Коваль М.І. Вплив йоду на показники ліпідного обміну у крові самок білих щурів різного віку з ожирінням. Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. 2018. No 82(2). С. 49–55. https://doi.org/10.25040/ecpb2018.01.062. 23.Краснов В.М. Здоровье и развитие детей, проживающих в йоддефицитном регионе с разной антропогенной нагрузкой. Автореф. дис. ... докт. мед. наук. М., 2001. 24.Курмачева Н.А. Особенности полового развития девочек при различных заболеваниях щитовидной железы. Автореф. дис. ... канд. мед. наук. Саратов, 1990. 25.Курмачева Н.А. Роль и задачи педиатров в профилактике йододефицитных заболеваний у детей. Consilium Medicum [педиатрия, прил. 2]. 2012: 5-10. 26.Олег Покотило, Володимир Лиховида, Валерій Лазарюк. Функціональний йогурт із біологічно активним йодом. V Міжнародна науково- технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 10-11 жовтня 2019р. – 146 с. 27.Поліщук Г.Є. Технологія морозива / Г.Є. Поліщук, І. С. Ґудзь. – К.: Фірма«ІНКОС», 2008. – 220 с. 28.Поліщук Г.Є. Технологія сиру: Навч.посібник./ Г.Є. Поліщук, А.О. Бовкун, С.С. Колесникова– К.: НУХТ, 2009. – 151 с. 70 29.Свинарев М.Ю. Клинико-эпидемиологические особенности йодного дефицита у детей (диагностика, лечение, профилактика). Автореф. дис. ... докт. мед. наук. М., 2002. 30.Скорченко Т. А. Технологія дитячих молочних: Навчал. посіб. / Т.А.Скорченко, О.В. Грек.– К: НУХТ, 2012. – 330с. 31.Скорченко Т. А. Технологія незбираномолочних продуктів: Навчал. посіб. / Т.А.Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В.Кочубей. – Вінниця: Нова книга, 2005. – 264с. 32.Скорченко Т.А. Технологія молочних консервів / Т. А. Скорченко. – К: НУХТ, 2007 – 232 с. 33.Таранушенко Т.Е. Йододефицитные заболевания у детей. Автореф. дис. ...докт. мед. наук. М., 1999. 34.Татим А. Й. Йогурти и другые кисломолочные продукты. / А. Й.Татим, Р.К.Робинсон. – СПб.: ГИОРД, 2003. – 664 с. 35.Тихомирова Н.А. Технология и организация производства молока и молочних продуктов / Н. А. Тихомирова. – М.: ДеЛи принт, 2007. – 560 с. 36.Трошина Е.А., Абдулхабирова Ф.М., Скрынник Е.Н. Профилактика заболеваний, связанных с дефицитом йода, в группах высокого риска их развития. Consilium Medicum [женское здоровье]. 2010, 12 (6): 17-20. 37.Трошина Е.А., Платонова Н.М., Абдулхабирова Ф.М. и др. Профилактика йододефицитных состояний у подростков. Клин. и экспер. тиреоидол. 2009, 5 (2): 34-40. 38.Шилин Д.Е. Роль йодной профилактики в комплексной реабилитации часто болеющих детей. Врач, 2007, 10: 8-13. 39.Щеплягина Л.А. Особенности состояния здоровья детей из районов экологического неблагополучия. Автореф. дис. ... докт. мед. наук. М., 1995. 71 40.Щеплягина Л.А., Васечкина Л.И., Римарчук Г.В. и др. Особенности физического и полового развития девочек-подростков в районах йодного дефицита. Проблемы подросткового возраста (избранные главы). Под ред. А.А. Баранова, Л.А. Щеплягиной. М.: РАМН, Союз педиатров России, 2003: 222-246. 41.Щеплягина Л.А., Римарчук Г.В., Васечкина Л.И. Препараты йода в коррекции когнитивных нарушений у детей. М.: МедЭкспертПресс, 2008.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Yaniv.docАвторська довідка52,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Yaniv.pdfДипломна робота1,3 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора