Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36924
Назва: Розроблення технології ацидофільного напою з рослинними наповнювачами із проектуванням цеху виробництва незбираномолочних продуктів потужністю 40 т за зміну
Інші назви: Development of technology of acidophilic drink with vegetable fillers with the design of the shop for the production of whole milk products with a capacity of 40 tons per shift
Автори: Свистун, Оксана Степанівна
Svystun, Oksana
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Свистун О. С. Розроблення технології ацидофільного напою з рослинними наповнювачами із проектуванням цеху виробництва незбираномолочних продуктів потужністю 40 т за зміну : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. С. Свистун. — Тернопіль : ТНТУ, 2021. — 93 с.
Bibliographic description: Svystun O. S. Development of technology of acidophilic drink with vegetable fillers with the design of the shop for the production of whole milk products with a capacity of 40 tons per shift : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / O. S. Svystun. — Ternopil : TNTU, 2021. — 93 p.
Дата публікації: 2021
Дата внесення: 28-гру-2021
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Storozh, Liudmyla
Члени комітету: Зварич, Наталя Миколаївна
Zvarych, Natalia
УДК: 637.146
Теми: 181
харчові технології
ацидофільні напої солодкі
гарбуз
стевія
насіння чіа
Кількість сторінок: 93
Короткий огляд (реферат): У випускній роботі провели дослідження із розроблення технології вироблення ацидофільного напою, у рецептурну карту якого нами запропоновано внести гарбузове пюре, насіння чіа та, як підсолоджував, екстракт стевії. У ході експерименту ми проаналізували вплив кількості насіння чіа як стабілізатора структури на вологоутримуючу здатність напою, а також його органолептичні, мікробіологічні та фізико-хімічні дані. У вступі ми описали важливість та користь вживання кисломолочних напоїв, зокрема ацидофільних напоїв. У розділі про технічне й економічне обґрунтування проекту проаналізували можливість та доцільність будівництва цеху цільномолочної продукції у місті Ужгород Закарпатської області. У технологічному розділі провели потрібні для виробництва обчислювання продукції й описали технології вказаного асортименту. Також зробили підбір устаткування й розрахували площі, що необхідні для правильного конструювання виробничого цеху. Огляд наближених за темою робіт, публікацій, досліджень вказали у науково-дослідній частині. Також тут зазначили мету й завдання кваліфікаційної роботи, об’єкт, предмети та методи наших досліджень. У цьому ж розділі описані результати проведених експериментів. У розділі про охорону праці й безпеку в НС зазначені вимоги до конструювання і правильної роботи системи керування охороною праці, й також надзвичайні екологічні ситуації та екологічний ризик. У переліку літератури вказано наукові посібники, статті, нормативні документи, тези та патенти, інформацію з яких було використано при написанні магістерської роботи.
In the final work we conducted research on the development of technology for the production of acidophilic drink, in the recipe map of which we proposed to include pumpkin puree, chia seeds and, as a sweetener, stevia extract. During the experiment, we analyzed the effect of the amount of chia seeds as a stabilized of the structure on the moisture holding capacity of the drink, as well as its organoleptic, microbiological and physicochemical data. In the introduction, we described the importance and benefits of drinking fermented milk drinks, including acidophilic drinks. The section on technical and economic justification of the project analyzed the possibility and feasibility of building a dairy plant in Uzhgorod, Zakarpattia region. In the technological section the calculations of products necessary for production were carried out and the technologies of the specified range were described. Also made selection of the equipment and calculated the areas necessary for correct designing of production shop. On overview of related works, publications, and research was provided in the research section. The purpose and tasks of the qualification work, object, subject and methods of our research were also mentioned here. The same section describes the results of the experiments. The section on labor protection management system, as well as environmental emergencies and environmental risk. The list of literature includes scientific manuals, articles, regulations, abstracts and patent, information from which was used in writing the master´s thesis
Зміст: Анотація Вступ Розділ 1 Техніко-економічне обґрунтування 1.1 Характеристика місця розташування 1.2 Характеристика сировинної зони 1.3 Обґрунтування асортименту молочних продуктів 1.4 Характеристика каналів реалізації готових продуктів Розділ 2 Технологічна частина 2.1 Технологічні розрахунки 2.2 Вибір та обґрунтування технологічних процесів та режимів виробництва молочних продуктів 2.3 Забезпечення техніко-технологічного процесу виробництва запроєктованого асортименту Розділ 3 Науково-дослідна частина 3.1 Аналітичний огляд літературних джерел 3.2 Мета, об’єкт, предмет й методи проведення дослідження 3.3 Результати проведених досліджень Розділ 4 Охорона праці і безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Охорона праці 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях Висновки Список використаних літературних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/36924
Власник авторського права: © Свистун О.С., 2021
Перелік літератури: 1. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія молока і молочних продуктів: Навчальне видання. — К.: Вища освіта, 2006. — 351 с.: іл. 2. Технологія молочних продукті: Підруч. / Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, Т.А. Скорченко та ін.. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с. 3. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А. Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В. Кочубей; за ред.. Т.А. Скорченко. – Вінниця: Нова Книга, 2005. – 264 с. 4. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін.: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2013. – 343 с. 5. Савченко О.А., Грек О.В., Красуля О.О. Сучасні технології молочних продуктів: Підручник. – К.; ЦП «Компринт», 2018. – 218 с. 6. ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. [Чинний від 01.01.2019]. Технічний комітет «Молоко, м’ясо та продукти їх переробки» (ТК 140), 2019. 7. ДСТУ 2661:2010. Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови. [Чинний від 2011.10.01]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2011. 8. ДСТУ 4417:2005. Кефір. Технічні умови. [Чинний від 2006.07.01]. 9. ДСТУ 4565:2006. Ряжанка та варенець. Технічні умови. [Чинний від 2007.04.01] 10. ДСТУ 4343: 2004. Йогурти. Загальні технічні умови. [Чинний від 2005.10.01]. Технологічний інститут молока та м’яса Української академії аграрних наук (ТІММ УААН), 2005. 11. ТУ 10-02-02-789-11-89 «Молоко пастеризоване з какао і кава». 12. Грек О.В. Молокопереробка. Інновації: підруч./ О.В. Грек, О.О. Красуля.– К.: НУХТ, 2017. – 390 с. 13. Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств. ДСП 4.4.4011-98. 14. Голубева Л.В.. Проектирование предприятий молочной отрасли с основами промстроительства. – СПб.: ГИОРД, 2010. – 288 с. 78 15. Н.М. Шульга, Л.А. Млечко. Санітарія та гігієна: навч. посіб. – К.: ІПДО НУХТ, 2011. – 34 с. 16. Старовойтова А. А. Мікробіологія молока і молочних продуктів - Біла Церква: Технолого-економічний коледж Білоцерківського національного аграрного університету, 2017. - 153 с. 17. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник / Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. –Харківський державний університет харчування та торгівлі. – Харків : ХДУХТ, 2018. – 202с. 18. Коваленко, В. О. Мікробіологія молока і молочних продуктів: навчальний посібник / В. О. Коваленко, В. В. Євлаш, Л. О. Чернова. – Х. : ХДУХТ, 2011.– 136 с. 19. Закваска ацидолакт (ацидофільне молоко) інструкція, відгуки URL: https://jak.koshachek.com/articles/zakvaska-acidolakt-acidofilne-moloko-instrukcija.html (дата звернення 03.10.2021). 20. Корпачова-Зінич О. В., Чорна Ю. А. Екстракти стевії – цукрозамінники з лікувальними властивостями. – К.: Стевіясан, 2010. – 75с. 21. Чорна В.П. Революція в харчуванні – К. : Стевіясан, 2009. – 62с. 22. Стевії листя, інструкція. URL: https://liktravy.ua/useful/encyclopedia-of- herbs/stevii-lystja (дата звернення 04.10.2021). 23. Стевія: користь і шкода для організму. URL: https://steviasun.com.ua/ua/blog/steviya-polza-i-vred-dlya-organizma/ (дата звернення 04.10.2021). 24. Користь і шкода стевії: натуральний підсолоджував стевія. URL: https://pidkazka.com/koryst-i-shkoda-steviyi-pidsolodzhuvach-steviya/ (дата звернення 04.10.2021). 25. Кисломолочні продукти зі стевією. URL: https://studopedia.su/10_33925_kislomolochni-produkti-zi-steviieyu.html (дата звернення 06.10.2021). 26. Болотских А.С. Овочі України.- Харків: «Орбіта», 2001. – 1088 с. 79 27. Фармацевтична енциклопедія. ГАРБУЗ. URL: https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/3197/garbuz (дата звернення 06.10.2021). 28. Корисні властивості гарбуза. URL: https://delikates.ua/statti/harbuz- koryst\ (дата звернення 06.10.2021). 29. «Ходить гарбуз по городу...» або користь та шкода гарбуза. URL: https://medfond.com/korysni-produkty/hodit-garbuz-po-gorodu_-abo-korist-ta-shkoda- garbuza.html (дата звернення 07.10.2021). 30. Додай у раціон | Гарбуз: користь для здоров'я, вплив на організм. URL: https://life.liga.net/porady/cards/tykva-polza-dlya-zdorovya-kak-vliyaet-na-organizm (дата звернення 07.10.2021). 31. Чим корисний гарбуз і кому його не можна вживати. URL: https://ukr.media/medicine/375960 (дата звернення 08.10.2021). 32. Мечников І.І. Етюди про природу людини.-Москва: «Ексмо», 2016 – 496 с. URL: http://loveread.ec/read_book.php?id=72729&p=66 (дата звернення 08.10.2021). 33. Похлёбкин В.В. Национальные кухни наших народов. (Основные кулинарные направления, их история и особенности. Рецептура) -М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. — 304 с. 34. О.В. Троценко, Ю.М. Панишко, О.О. Троценко “Бактерії життя” – друзі здоров ́я. URL: http://repository.ldufk.edu.ua/bitstream/34606048/11962/1/%D0%A2%D1%80%D0%B E%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%9E.%20%D0%91%D0 %B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%96%D1%97....pdf (дата звернення 09.10.2021). 35. Штучне вигодовування. URL: https://tdmuv.com/cd/har4uvannya_ditej/KNUGA/shtuchne/shtuchne.html (дата звернення 09.10.2021). 36. Адамчук Т. В. Стевія та підсолоджувачі на її основі. Проблеми харчування., 2012. No 2. С. 57-60. 80 37. Спосіб виробництва кисломолочного напою «наріне з медом»: пат. No66921 Україна. Опубл. 25.01.2012. 38. Спосіб виробництва кисломолочного напою «наріне лікувальний»: пат. No75054 Україна. Опубл. 26.11.2012. 39. В.В. Кокойко. Продуктивність і якість плодів різних сортів гарбуза в умовах органічного овочівництва. Наукові доповіді НУБіПУ, 2015, No1 (50). 40. Склад морозива з комбінованим складом сировини: пат. No92092 Україна. Опубл. 27.09.2010. 41. Спосіб виготовлення сиркових мас із кріопорошком «гарбуз»: пат. No110909 Україна. Опубл. 25.10.2016. 42. Вершково-оливковий серед «гарбузова фантазія»: пат. No67746 Україна. Опубл. 12.03.2012. 43. Спосіб одержання молочно-білкового напівфабрикату зі сколотин: пат. No84650 Україна. Опубл. 25.10.2013. 44. Оздоровчий молочно-гарбузовий коктейль, збагачений йодом, «ламілакт»: пат. No55152 Україна. Опубл. 10.12.2010. 45. Спосіб виробництва овочево-вівсяного морозива: пат. No104348 Україна. Опубл. 27.01.2014. 46. Darwish A.M.G., Khalifa R.E., El Sohaimy S.A. Functional Properties of Chia Seed Mucilage Supplemented In Low Fat Yoghurt. Alexandria Science Exchange Journal. 2018, V. 39, July–September, pp. 450–459. 47. Т.Ф. Демьяненко, М.Л.Доморощенкова, Є.Д. Кузнецова, А.В. Сафронова, Д.В. Кузнецова, Л.А. Надточий. Использование семян чиа (Salvia hispanica L.) в рецептуре ферментурованного продукта на молочной основе. - Научный журнал НИУ ИТМО. «Процессы и аппараты пищевых производств». No3, 2019. Ст. 73-80. 48. В.В. Гречко, І.М. Страшинський, В.М. Пасічний. Використання гелів з нетрадиційної сировини для виробництва м ́ясних напівфабрикатів. - Наукові праці НУХТ 2019, том 25, No5. Ст. 108-116. 49. І.М. Страшинський, В.М. Пасічний, В.В. Гречко. Вивчення впливу ступеня подрібнення насіння чіа на здатність до гелеутворення. - Вчені записки 81 ТНУ ім.. В.І. Вернадського. Серія: технічні науки, том 30 (69) ч.2 No3. 2019. Ст. 102-106. 50. В.С. Степанова. Розробка технологій напоїв і соусної продукції на основі горіхоплідної та насіннєвої сировини. Автореферат. – О.: НАХТ, 2018. - 23 с. 51. Wafaa Mohamed Zaky, Hayam Mohamed Abbas, Waheed Ibrahim Abd El- Aziz Nasr, Waheed Ibrahim El-Desoki. Chia Seeds as Natural Stabilizer and Healthy Ingredient in Ice Milk Preparation. World Journal of Dairy & Food Sciences 14 (1): 52- 58, 2019. 52. Ayaz A., Akyol A., Inan-Eroglu E., Kabasakal Cetin A., Samur G., Akbiyik F. Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutrition research and practice. 2017, V. 11, no. 5, pp. 412–418. 53. Derewiaka D., Stepnowska N., Bryś J., Ziarno M., Ciecierska M.,Kowalska J. Chia seed oil as an additive to yogurt. Grasas y Aceites. 2019, V. 70, no. 2, pp. 302. 54. Kwon H.C., Bae H., Seo H.G., Han S.G. Chia seed extract enhances physiochemical and antioxidant properties of yogurt. Journal of Dairy Science. 2019, V. 102, no. 6, pp. 4870–4876. 55. ГОСТ 3624–92 Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности (Молоко та молочні продукти. Титрометричні методи визначання кислотності). 56. Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, А.В. Тимчук. Лабораторний практикум для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо–професійної програми «Технології зберігання, консервування та переробки молока»денної та заочної форм навчання. – К.: НУХТ, 2019. – 44 с. 57. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів : довідник : навч. посібник / О. М. Скарбовійчук, О. В. Кочубей-Литвиненко, О. А. Чернюшок, В. Г. Федоров. – Київ, НУХТ, 2012. – 311 с. 58. Закваска Vivo – Імуновіт. URL. https://www.zakvaski.com/production/immunovit-vivo.html (дата звернення 12.10.2021). 82 59. Дідух Н. А., Чагаровський О. П., Лисогор Т. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення. – Одеса: Видавництво "Поліграф", 2008. – 236 с. 60. A. Yokota, T.Fujii, K.Goto. Alicyclobacillus. Thermophilic Acidophilic Bacilli. – Springer, Japan, 2007 – p. 125. 61. Yadav, H., Jain, S., & Sinha, S. H. (2007). Antidiabetic effect of probiotic dahi containing Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei in high fructose fed rats. Nutrition, 23, 62–68. 62. Пектин. Виды и правила использования. URL. https://the- chef.ru/blog/pektin-vidy-i-pravila-ispolzovaniya/ (дата звернення 12.10.2021). 63. Е.В. Михалëва, Ю.А. Ранëва. Исследования качественных показателей ацидофильного напиткаю – Вестник Пермского университета No3, 2016. – с.263- 267. 64. Л.В. Салєба. Пектин: структура, властивості, біологічні функції. – Вісник ХНТУ No2 (65), 2018. - С. 143-149. 65. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с. 66. «Мікробіологія молока і молочних продуктів» : Метод. вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки 6.051701 “Харчові технології та інженерія”, спеціалізації "Зберігання, консервування та переробки молока" / Уклад.: Кухтин М.Д. – Т.: ТНТУ, 2016. – 65 с. 67. Кравців Р.Й., Хоменко В.І., Островський Я. Ю. Молочна справа: навчальне видання. – К.: Вища школа, 1998. – 279 с.: іл. 68. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с. 69. Шидловская В. П. Органолептические свойства молока и молочных продуктов / В. П. Шидловская. − М.: Колос, 2004. − 360 с. 70. ДСТУ 4540:2006. Напої ацидофільні. Технічні умови. 83 71. Гойко І. Ю., Івасенко І. А. Дослідження впливу пектину на скваження молочної суміші для отримання кисломолочного напою. Харчова промисловість, 2012. No13. С. 15-20. 72. Kukhtyn, M., Vichko, O., Horyuk, Y., Shved, O., &Novikov, V. (2018). Some probiotic characteristics of a fermented milk product based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journaloffoodscienceandtechnology, 55(1), 252-257. 73. Kukhtyn, M. D., Kovalenko, V. L., Pokotylo, O. S., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., &Pokotylo, O. O. (2017). Staphylococcal contamination of raw milk and handmade dairy products, which are realized at the markets of Ukraine. JournalforVeterinaryMedicine, BiotechnologyandBiosafety, (3, Iss. 1), 12-16. 74. Голінько В.І. (2014). Основи охорони праці: підручник. Дніпропетровськ: НГУ. – 271 с. 75. Сакевич, В.Ф., Поліщук, О.В. (2009). Цивільна оборона. Теоретичні основи. Навчальний посібник. Вінниця : ВНТУ. 76. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. – К., 2001. – 190 с. 77. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник / За ред. полковника B.C. Франчука - 2 ге вид., доп - Львів, Афіша,-2001. – 336с. 78. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 1. Техногенна та природна небезпека. / За загальною редакцією В.В. Могильниченка.– К.: КІМ, 2007.– 636 с. 79. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій. Т. 2. Організація управління в надзвичайних ситуаціях / За загальною редакцією В.М. Антонця.– К.: Купріянова, 2007.– 303 с.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Svystun.docАвторська довідка47 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Svystun.pdfДипломна робота8,13 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора