Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document :
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35875
Titre: | Features of pressing the juice from viburnum berries |
Autre(s) titre(s): | Особливості відтиску соку з ягід калини |
Auteur(s): | Шинкарик, Марія Миколаївна Кравець, Олег Ігорович Венгринович, Степан Миколайович Shynkaryk, Mariia Kravets, Oleh Venhrynovych, Stepan |
Affiliation: | Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, Україна Ternopil Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, Ukraine |
Bibliographic description (Ukraine): | Shynkaryk M. Features of pressing the juice from viburnum berries / Mariia Shynkaryk, Oleh Kravets, Stepan Venhrynovych // Scientific Journal of TNTU. — Tern. : TNTU, 2021. — Vol 101. — No 1. — P. 94–101. |
Bibliographic description (International): | Shynkaryk M., Kravets O., Venhrynovych S. (2021) Features of pressing the juice from viburnum berries. Scientific Journal of TNTU (Tern.), vol. 101, no 1, pp. 94-101. |
Is part of: | Вісник Тернопільського національного технічного університету, 1 (101), 2021 Scientific Journal of the Ternopil National Technical University, 1 (101), 2021 |
Journal/Collection: | Вісник Тернопільського національного технічного університету |
Issue: | 1 |
Volume: | 101 |
Date de publication: | 23-mar-2021 |
Submitted date: | 18-déc-2020 |
Date of entry: | 8-sep-2021 |
Editeur: | ТНТУ TNTU |
Place of the edition/event: | Тернопіль Ternopil |
DOI: | https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2021.01.094 |
UDC: | 637 |
Mots-clés: | калина ягоди відтиск сік фільтрація тиск пористість viburnum berries pressing juice filtration pressure porosity |
Number of pages: | 8 |
Page range: | 94-101 |
Start page: | 94 |
End page: | 101 |
Résumé: | Присвячено дослідженню процесу відділення соку із ягід калини. Калина є високоефективною сировиною для перероблення і має широкий спектр використання у харчуванні. У калині на 70% більше вітаміну C, ніж в лимоні, вона також містить вітаміни A, E, P i K. Із мінеральних речовин ягоди містять марганець, цинк, залізо, фосфор, мідь, хром, йод, селен. Натуральні каротиноїди та аскорбінова кислота (вітамін С), що входять до складу олії з калинових кісточок, захищають організм від онкологічних захворювань, надають значну антиоксидантну дію і перешкоджають передчасному старінню. Вихід соку з ягід за даними становить приблизно 60–65%. Проте у зв’язку з невеликими об’ємами переробки, а також специфічними властивостями вивченню окремих технологічних процесів не приділяли достатньої уваги, зокрема це стосується відтиску соку. Особливістю калини є наявність зерен серцеподібної форми, які при попаданні у сік приносять гіркоту. Тому в процесі відтиску важливим є створення оптимального тиску для проведення процесу. Для встановлення режимів процесу проводилися дослідження компресійно-фільтраційних характеристик ягід калини з використанням теорії фільтраційної консолідації стосовно стисливих осадів. Під дією тиску відбувається руйнування оболонки ягід, сік заповнює міжзернові проміжки й система стає повністю вологонасиченою, а ті частинки, що не деформуються (кісточки і шкірка, корінці) утворюють скелет цього осаду. При відведенні соку змінюється вологість згустка або пористість, яка характеризує об’єм соку, що знаходиться в ягодах та між твердими частинками. За результатами досліджень запропоновано раціональні технологічні параметри та режими роботи обладнання. Встановлено раціональні значення висоти шару продукту в процесі відведення соку та тиску процесу відтискування. The article is devoted to the investigation of the process of pressing the juice from viburnum berries. The yield of juice from berries according to the data is approximately 60–65%. However, due to the small amount of processing, as well as specific properties, the investigation of individual technological processes is not given enough attention. The peculiarity of viburnum is the presence of heart-shaped grains, which in the juice bring bitterness. In the process of pressing it is important to create the pressure optimal for it. In order to establish the process modes, the investigations of the compression and filtration characteristics of viburnum berries are carried out. According to the investigation results, rational technological parameters and modes of equipment operation are proposed. Rational values of the height of the product layer in the process of juice removal and the pressure of the pressing process are established. |
URI/URL: | http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35875 |
ISSN: | 2522-4433 |
Copyright owner: | © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2017.03.111 https://doi.org/10.3390/nu12113398 https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1 https://doi.org/10.1007/s11094-014-1105-8 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.054 https://doi.org/10.1007/s00709-017-1130-z https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0053 https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2019.03.067 |
References (Ukraine): | 1. Rybak T., Tson O., Stashkiv M., Boyko A., Tson A. Analytical and applied model of absorption in the seed grain dresser and pelletizer system. Вісник ТНТУ. 2017. Том 87. № 3. С. 111–116. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2017.03.111 2. Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A. Viburnum opulus L. A Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020. № 12. С. 3398. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12113398 3. Polka D., Podsędek A., Koziołkiewicz M. Comparison of Chemical Composition and Antioxidant Capacity of Fruit, Flower and Bark of Viburnum opulus. Plant Foods Hum Nutr. 2019. Vol. 74. No. 3. P. 436–442. DOI: https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1 4. Perova I. B., Zhogova A. A., Cherkashin A. V. Biologically Active Substances from European Guelder Berry Fruits. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2014. No. 48. P. 332–339. DOI: https://doi.org/10.1007/s11094-014-1105-8 5. Kraujalyte V., Venskutonis P. R., Pukalskas A., Cesonien L., Daubaras R. Antioxidant properties and polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes. Food Chem. 2013. No. 141. Р. 3695–3702. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.054 6. Konarska A, Domaciuk M. Differences in the fruit structure and the location and content of bioactive substances in Viburnum opulus and Viburnum lantana fruits. Protoplasma. 2018. Vol. 255. No. 1. Р. 25–41. DOI: https://doi.org/10.1007/s00709-017-1130-z 7. Erdogan-Orhan I., Altun M. L., Sever-Yilmaz B., Saltan G. Anti-acetylcholinesterase and antioxidant assets of the major components (salicin, amentoflavone, and chlorogenic acid) and the extracts of Viburnum opulus and Viburnum lantana and their total phenol and flavonoid contents. Med Food. 2011. Vol. 14. No. 4. Р. 434–440. DOI: https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0053 8. Маковская И. С., Новоселов С. В. Анализ и перспективы использувания калини в производстве плодоягодних сиропов функционального назначения. Ползуновский альманах. 2011. № 4/2. С. 137–145. 9. Vodyanitsky G., Slyusarenko I., Tymkiv V., Mamchur V., Dovbysh A. Mathematical modeling of mixing-grinding of feed by vertical conical screw. Scientific Journal of TNTU. 2019. Vol. 95. No. 3. Р. 67–74. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2019.03.067 10. Shynkaryk М., Kravets O. Mathematical modelling of the separation of suspension process on the filter with selt-purifier filter element. Food Journal. 2016. No. 1. Р. 135–143. |
References (International): | 1. Rybak T, Tson O, Stashkiv M, Boyko A, Tson A. Analytical and applied model of absorption in the seed grain dresser and pelletizer system. Scientific Journal of TNTU. 2017. Vol. 87. No. 3. P. 111–116. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2017.03.111 2. Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A. Viburnum opulus L. A Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020. No. 12. P. 3398. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12113398 3. Polka D, Podsędek A, Koziołkiewicz M. Comparison of Chemical Composition and Antioxidant Capacity of Fruit, Flower and Bark of Viburnum opulus. Plant Foods Hum Nutr. 2019. Vol 74. No. 3. P. 436–442. DOI: https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1 4. Perova I. B., Zhogova A. A., Cherkashin A. V. Biologically Active Substances from European Guelder Berry Fruits. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2014. No. 48. P. 332–339. DOI: https://doi.org/10.1007/s11094-014-1105-8 5. Kraujalyte V., Venskutonis P. R., Pukalskas A., Cesonien L., Daubaras R. Antioxidant properties and ˙polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes. Food Chem. 2013. No. 141. P. 3695–3702. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.054 6. Konarska A, Domaciuk M. Differences in the fruit structure and the location and content of bioactive substances in Viburnum opulus and Viburnum lantana fruits. Protoplasma. 2018. Vol. 255. No. 1. P. 25–41. DOI: https://doi.org/10.1007/s00709-017-1130-z 7. Erdogan-Orhan I., Altun M. L., Sever-Yilmaz B., Saltan G. Anti-acetylcholinesterase and antioxidant assets of the major components (salicin, amentoflavone, and chlorogenic acid) and the extracts of Viburnum opulus and Viburnum lantana and their total phenol and flavonoid contents. Med Food. 2011. Vol. 14. No. 4. P. 434–440. DOI: https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0053 8. Makovskaya I. S., Novoselov S. V. Analiz i perspektivyi ispolzuvaniya kalini v proizvodstve plodoyagodnih siropov funktsionalnogo naznacheniya. Polzunovskiy almanah. 2011. Vol. 4. No. 2. P. 137–145. [In Russian]. 9. Vodyanitsky G., Slyusarenko I., Tymkiv V., Mamchur V., Dovbysh A. Mathematical modeling of mixing-grinding of feed by vertical conical screw. Scientific Journal of TNTU. 2019. Vol. 95. No. 3. P. 67–74. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2019.03.067 10. Shynkaryk M., Kravets O. Mathematical modelling of the separation of suspension process on the filter with selt-purifier filter element. Food Journal. 2016. No. 1. P. 135–143. |
Content type: | Article |
Collection(s) : | Вісник ТНТУ, 2021, № 1 (101) |
Fichier(s) constituant ce document :
Fichier | Description | Taille | Format | |
---|---|---|---|---|
TNTUSJ_2021v101n1_Shynkaryk_M-Features_of_pressing_the_94-101.pdf | 3,15 MB | Adobe PDF | Voir/Ouvrir | |
TNTUSJ_2021v101n1_Shynkaryk_M-Features_of_pressing_the_94-101.djvu | 401,93 kB | DjVu | Voir/Ouvrir | |
TNTUSJ_2021v101n1_Shynkaryk_M-Features_of_pressing_the_94-101__COVER.png | 1,36 MB | image/png | Voir/Ouvrir |
Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.