Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35875

Назва: Features of pressing the juice from viburnum berries
Інші назви: Особливості відтиску соку з ягід калини
Автори: Шинкарик, Марія Миколаївна
Кравець, Олег Ігорович
Венгринович, Степан Миколайович
Shynkaryk, Mariia
Kravets, Oleh
Venhrynovych, Stepan
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, Україна
Ternopil Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, Ukraine
Бібліографічний опис: Shynkaryk M. Features of pressing the juice from viburnum berries / Mariia Shynkaryk, Oleh Kravets, Stepan Venhrynovych // Scientific Journal of TNTU. — Tern. : TNTU, 2021. — Vol 101. — No 1. — P. 94–101.
Bibliographic description: Shynkaryk M., Kravets O., Venhrynovych S. (2021) Features of pressing the juice from viburnum berries. Scientific Journal of TNTU (Tern.), vol. 101, no 1, pp. 94-101.
Є частиною видання: Вісник Тернопільського національного технічного університету, 1 (101), 2021
Scientific Journal of the Ternopil National Technical University, 1 (101), 2021
Журнал/збірник: Вісник Тернопільського національного технічного університету
Випуск/№ : 1
Том: 101
Дата публікації: 23-бер-2021
Дата подання: 18-гру-2020
Дата внесення: 8-вер-2021
Видавництво: ТНТУ
TNTU
Місце видання, проведення: Тернопіль
Ternopil
DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2021.01.094
УДК: 637
Теми: калина
ягоди
відтиск
сік
фільтрація
тиск
пористість
viburnum
berries
pressing
juice
filtration
pressure
porosity
Кількість сторінок: 8
Діапазон сторінок: 94-101
Початкова сторінка: 94
Кінцева сторінка: 101
Короткий огляд (реферат): Присвячено дослідженню процесу відділення соку із ягід калини. Калина є високоефективною сировиною для перероблення і має широкий спектр використання у харчуванні. У калині на 70% більше вітаміну C, ніж в лимоні, вона також містить вітаміни A, E, P i K. Із мінеральних речовин ягоди містять марганець, цинк, залізо, фосфор, мідь, хром, йод, селен. Натуральні каротиноїди та аскорбінова кислота (вітамін С), що входять до складу олії з калинових кісточок, захищають організм від онкологічних захворювань, надають значну антиоксидантну дію і перешкоджають передчасному старінню. Вихід соку з ягід за даними становить приблизно 60–65%. Проте у зв’язку з невеликими об’ємами переробки, а також специфічними властивостями вивченню окремих технологічних процесів не приділяли достатньої уваги, зокрема це стосується відтиску соку. Особливістю калини є наявність зерен серцеподібної форми, які при попаданні у сік приносять гіркоту. Тому в процесі відтиску важливим є створення оптимального тиску для проведення процесу. Для встановлення режимів процесу проводилися дослідження компресійно-фільтраційних характеристик ягід калини з використанням теорії фільтраційної консолідації стосовно стисливих осадів. Під дією тиску відбувається руйнування оболонки ягід, сік заповнює міжзернові проміжки й система стає повністю вологонасиченою, а ті частинки, що не деформуються (кісточки і шкірка, корінці) утворюють скелет цього осаду. При відведенні соку змінюється вологість згустка або пористість, яка характеризує об’єм соку, що знаходиться в ягодах та між твердими частинками. За результатами досліджень запропоновано раціональні технологічні параметри та режими роботи обладнання. Встановлено раціональні значення висоти шару продукту в процесі відведення соку та тиску процесу відтискування.
The article is devoted to the investigation of the process of pressing the juice from viburnum berries. The yield of juice from berries according to the data is approximately 60–65%. However, due to the small amount of processing, as well as specific properties, the investigation of individual technological processes is not given enough attention. The peculiarity of viburnum is the presence of heart-shaped grains, which in the juice bring bitterness. In the process of pressing it is important to create the pressure optimal for it. In order to establish the process modes, the investigations of the compression and filtration characteristics of viburnum berries are carried out. According to the investigation results, rational technological parameters and modes of equipment operation are proposed. Rational values of the height of the product layer in the process of juice removal and the pressure of the pressing process are established.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/35875
ISSN: 2522-4433
Власник авторського права: © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2021
URL-посилання пов’язаного матеріалу: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2017.03.111
https://doi.org/10.3390/nu12113398
https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1
https://doi.org/10.1007/s11094-014-1105-8
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.054
https://doi.org/10.1007/s00709-017-1130-z
https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0053
https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2019.03.067
Перелік літератури: 1. Rybak T., Tson O., Stashkiv M., Boyko A., Tson A. Analytical and applied model of absorption in the seed grain dresser and pelletizer system. Вісник ТНТУ. 2017. Том 87. № 3. С. 111–116. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2017.03.111
2. Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A. Viburnum opulus L. A Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020. № 12. С. 3398. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12113398
3. Polka D., Podsędek A., Koziołkiewicz M. Comparison of Chemical Composition and Antioxidant Capacity of Fruit, Flower and Bark of Viburnum opulus. Plant Foods Hum Nutr. 2019. Vol. 74. No. 3. P. 436–442. DOI: https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1
4. Perova I. B., Zhogova A. A., Cherkashin A. V. Biologically Active Substances from European Guelder Berry Fruits. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2014. No. 48. P. 332–339. DOI: https://doi.org/10.1007/s11094-014-1105-8
5. Kraujalyte V., Venskutonis P. R., Pukalskas A., Cesonien L., Daubaras R. Antioxidant properties and polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes. Food Chem. 2013. No. 141. Р. 3695–3702. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.054
6. Konarska A, Domaciuk M. Differences in the fruit structure and the location and content of bioactive substances in Viburnum opulus and Viburnum lantana fruits. Protoplasma. 2018. Vol. 255. No. 1. Р. 25–41. DOI: https://doi.org/10.1007/s00709-017-1130-z
7. Erdogan-Orhan I., Altun M. L., Sever-Yilmaz B., Saltan G. Anti-acetylcholinesterase and antioxidant assets of the major components (salicin, amentoflavone, and chlorogenic acid) and the extracts of Viburnum opulus and Viburnum lantana and their total phenol and flavonoid contents. Med Food. 2011. Vol. 14. No. 4. Р. 434–440. DOI: https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0053
8. Маковская И. С., Новоселов С. В. Анализ и перспективы использувания калини в производстве плодоягодних сиропов функционального назначения. Ползуновский альманах. 2011. № 4/2. С. 137–145.
9. Vodyanitsky G., Slyusarenko I., Tymkiv V., Mamchur V., Dovbysh A. Mathematical modeling of mixing-grinding of feed by vertical conical screw. Scientific Journal of TNTU. 2019. Vol. 95. No. 3. Р. 67–74. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2019.03.067
10. Shynkaryk М., Kravets O. Mathematical modelling of the separation of suspension process on the filter with selt-purifier filter element. Food Journal. 2016. No. 1. Р. 135–143.
References: 1. Rybak T, Tson O, Stashkiv M, Boyko A, Tson A. Analytical and applied model of absorption in the seed grain dresser and pelletizer system. Scientific Journal of TNTU. 2017. Vol. 87. No. 3. P. 111–116. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2017.03.111
2. Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A. Viburnum opulus L. A Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020. No. 12. P. 3398. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12113398
3. Polka D, Podsędek A, Koziołkiewicz M. Comparison of Chemical Composition and Antioxidant Capacity of Fruit, Flower and Bark of Viburnum opulus. Plant Foods Hum Nutr. 2019. Vol 74. No. 3. P. 436–442. DOI: https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1
4. Perova I. B., Zhogova A. A., Cherkashin A. V. Biologically Active Substances from European Guelder Berry Fruits. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2014. No. 48. P. 332–339. DOI: https://doi.org/10.1007/s11094-014-1105-8
5. Kraujalyte V., Venskutonis P. R., Pukalskas A., Cesonien L., Daubaras R. Antioxidant properties and ˙polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes. Food Chem. 2013. No. 141. P. 3695–3702. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.054
6. Konarska A, Domaciuk M. Differences in the fruit structure and the location and content of bioactive substances in Viburnum opulus and Viburnum lantana fruits. Protoplasma. 2018. Vol. 255. No. 1. P. 25–41. DOI: https://doi.org/10.1007/s00709-017-1130-z
7. Erdogan-Orhan I., Altun M. L., Sever-Yilmaz B., Saltan G. Anti-acetylcholinesterase and antioxidant assets of the major components (salicin, amentoflavone, and chlorogenic acid) and the extracts of Viburnum opulus and Viburnum lantana and their total phenol and flavonoid contents. Med Food. 2011. Vol. 14. No. 4. P. 434–440. DOI: https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0053
8. Makovskaya I. S., Novoselov S. V. Analiz i perspektivyi ispolzuvaniya kalini v proizvodstve plodoyagodnih siropov funktsionalnogo naznacheniya. Polzunovskiy almanah. 2011. Vol. 4. No. 2. P. 137–145. [In Russian].
9. Vodyanitsky G., Slyusarenko I., Tymkiv V., Mamchur V., Dovbysh A. Mathematical modeling of mixing-grinding of feed by vertical conical screw. Scientific Journal of TNTU. 2019. Vol. 95. No. 3. P. 67–74. DOI: https://doi.org/10.33108/visnyk_tntu2019.03.067
10. Shynkaryk M., Kravets O. Mathematical modelling of the separation of suspension process on the filter with selt-purifier filter element. Food Journal. 2016. No. 1. P. 135–143.
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНТУ, 2021, № 1 (101)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.