Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33903
Назва: Вплив різних способів попередньої підготовки аличі на виділення соку
Інші назви: Impact of different methods of cherry plum preliminary preparation on juicing
Автори: Власов, Валентин Васильович
Vlasov, Valentyn Vasylovych
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Власов В. В. Вплив різних способів попередньої підготовки аличі на виділення соку : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / В. В. Власов. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 76 с.
Bibliographic description: Vlasov V. V. Impact of different methods of cherry plum preliminary preparation on juicing : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / V. V. Vlasov. — Ternopil : TNTU, 2020. — 76 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 30-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Сельський, Володимир Романович
Selskyi, Volodymyr Romanovych
Члени комітету: Ворощук, Віктор Ярославович
Voroshchuk, Viktor Yaroslavovych
Теми: 181
харчові технології
алича
бланшування
обробка НВЧ струмами
механічна дія
виділення соку
cherry plum
blanching
microwave processing
mechanical action
juice secretion
Кількість сторінок: 76
Короткий огляд (реферат): Серед всіх видів продукції консервного виробництва соки займають важливе місце. Виробництво соків є рентабельним, але через відсутність належної технології асортимент соків дещо обмежений. Пошук нових належних технологій виготовлення соків неосвітлених із збереженням їх натуральних властивостей є актуальною проблемою. Алича – це унікальний ароматний фрукт, який в останні роки став популярним завдяки своєму вишуканому смаку та безлічі харчових переваг. Особливо актуальним зараз є вивчення методів впливу на кращий вихід соку, а саме – бланшування водою, парою та обробка НВЧ струмом, що характеризуються деякими перевагами, такими як краща енергоефективність, менші капітальні витрати та коротший час обробки. Магістерська робота присвячена вивченню способів попередньої підготовки аличі на виділення соку. Отримано і запропоновано нові дані оптимальних параметрів попередньої обробки аличі для збільшення виходу соку при пресуванні. Отримано результати досліджень з визначення кількості вологи, зв’язаної різними формами у сортах сировини. Встановлено вплив попередньої теплової обробки: бланшування у парі, бланшування у воді, обробка струмами НВЧ та різних механічних дій на вихід соку при пресуванні. Показано, що після бланшування у парі і наступним пресуванням вихід соку з аличі коливається від 14,1% до 18,7%. За даними органолептичного аналізу соки з аличі неосвітлені з цукровим сиропом доброї якості. Проведені економічні розрахунки показують, що найбільш рентабельним є виробництво соку із сорту аличі Піонерка.
Among all types of canned products, juices occupy important place. Juice production is cost-effective, but due to the lack of proper technology, the range of juices is limited. Search for new appropriate technologies for the production of unclarified juices with preservation of their natural properties is an urgent problem. Cherry plum is a unique aromatic fruit that has become popular in recent years for its exquisite taste and many nutritional benefits. Especially relevant now is the study of methods of influencing the best output juice, namely - blanching with water, steam and microwave treatment, are characterized by some advantages such as better energy efficiency, less capital costs and short processing times. The master's work is devoted to the study of methods of preliminary preparation of cherry plum for juice extraction. New data were obtained and proposed for the optimal parameters of the previous cherry plum processing to increase the juice yield during pressing. The research results were obtained to determine the amount of moisture that bound in various forms in raw materials. The influence of preliminary heat treatment is established: blanching in steam, blanching in water, treatment with microwave currents and various mechanical effects on the output juice during pressing. It is shown that after blanching in steam and subsequent pressing, the yield cherry plum juice ranges from 14.1% to 18.7%. According to organoleptic analysis data, unclarified cherry plum juices with sugar syrup are of good quality. Conducted economic calculations show that the most cost-effective is the production of juice from the Pionerka cherry plum.
Зміст: Реферат… Вступ… 1 Огляд літератури… 1.1 Культивовані сорти аличі… 1.2 Збирання і зберігання аличі… 1.3 Корисні властивості плодів… 1.4 Найпоширеніші хвороби аличі… 1.5 Особливості сучасних технологій виробництва соку із фруктів… 1.6 Патентний пошук… 2 Матеріали і методи досліджень…… 2.1 Характеристика об’єктів досліджень… 2.2 Обгрунтування вибору сировини… 2.3 Характеристика методів досліджень… 2.4 Схема проведення досліджень… 3 Результати досліджень та їх обговорення… 3.1 Вивчення хімічного складу аличі… 3.2 Фізико-хімічні методи дослідження сировини…… 3.3 Дослідження форм зв’язку вологи у сортах аличі… 3.4 Вивчення впливу попередньої теплової обробки на вихід соку з аличі… 3.5 Дослідження впливу пошкодження клітин при механічних діях на вихід соку… 3.6 Вплив обробки струмами НВЧ на вихід соку з аличі… 3.7 Удосконалена технологія виробництва соку з аличі неосвітленого з цукровим сиропом… 3.8 Дослідження органолептичних показників якості соків… 3.9 Обгрунтування економічної ефективності… 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях… 4.1 Організація охорони праці на консервному підприємстві… 4.2 Підвищення стійкості роботи підприємств переробної промисловості у воєнний час… Висновки… Перелік посилань… Додатки…
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33903
Власник авторського права: © Власов В.В., 2020
Перелік літератури: 1. Рихтер, А. А. Совершенствование качества плодов южных культур. / А. А. Рихтер. – Симферополь: Таврия, 2001. – 426 с. 2. Ежов, В. Н. Биохимическое обоснование направлений переработки растений для получения лечебно-профилактических продуктов. / В. Н. Ежов, А. К. Полонская. // Бюллетень Главного ботанического сада. – 2003. – Вып. 186. – С. 214-226. 3. Помология. Косточковые культуры / Под общ. ред. акад. РАСХН Е. Н. Седова. — Орел: ВНИИСПК, 2008. — Т. 3. — 592 с. 4. Алича Амазонка. URL: http://agroua.net/plant/catalog/cg-48/c-65/s-1147/. 67 5. Алыча крупноплодная – лучшие сорта в саду и на кухне. URL: https://www.pro-of.com.ua/alycha-krupnoplodnaya-luchshie-sorta-v-sadu-i-na- kuxne/ . 6. Алича – Оксамитова. URL:https://geovys.cz/alicha-oksamitova/ . 7. Нікітська жовта. URL:https://www.sad-gorod.com.ua/product/nikitska . 8. Алича, сорт Піонерка. URL:http://agroua.net/plant/catalog/cg-48/c-65/s- 1157/ . 9. Гребенникова, О. А. Особенности состава и содержания фенольных соединений в плодах алычи. / О. А. Гребенникова. // Бюллетень Никитского ботанического сада. – 2008. – Вып. 97. – С. 66-68. 10. Пищевая ценность, химический состав и калорийность. URL:http://www.intelmeal.ru/nutrition/foodinfo-cherry-plum-ru.php . 11. ГОСТ 21920-76 Слива и алыча крупноплодная свежие. Технические условия. 12. Еремин, Г. В. Алыча. / Г. В. Еремин. – Москва: ВО Агропромиздат, 1989. – 113 с. 13. Ежов, В. Н. Биохимическое обоснование направлений переработки растений для получения лечебно-профилактических продуктов. / В. Н. Ежов, А. К. Полонская. // Бюллетень Главного ботанического сада. – 2003. – Вып. 186. – С. 214-226. 16. Алича - користь і шкода. URL:https://ukr.media/medicine/271264/ . 17. Биологически активные вещества пищевых продуков : справочник / [В. В. Петрушевский, В. Г. Гладких, Е. В. Винокурова и др.]. — К. : Урожай, 1992. — 192 с. 68 18. Филиппова Р.Л., Володина Е.М., Колеснов А.Ю. Роль фруктовых и овощных соков в профилактике заболеваний // Пищевая промышленность.- 1999.- № 6.- С.64-65. 22. Захист садів кісточкових культур від хвороб та шкідників. URL:https://www.syngenta.ua/news/cpecialni-kulturi/zahist-sadiv-kistochkovih- kultur-vid-hvorob-ta-shkidnikiv . 23. Гуліч, М. П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя–основні чинники збереження здоров’я населення [Текст] / М. П. Гуліч // Проблемы старения и долголетия. – 2011. – Т. 20, № 2. – С. 128–132. 24. Павлоцкая Л. Ф., Дуденко Н. В., Евлаш В. Г. [и др.]. Пищевая, биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки. – К.: Фирма Инопс, 2007. – 287 с. 25. Пилипенко Л. Н. Влияние предварительной термообработки на показатели пищевой ценности овощей / Л. Н. Пилипенко, О. Б. Николаенко // Нові технології та удосконалення процесів харчових виробництв : зб. наук. праць. – Х., 1999. – С. 241‒245. 28. Безусов А. Т. Применение НВЧ-обработки в консервном производстве / А. Т. Безусов, В. И. Зиченко // Мікрохвильові технології в народному господарстві: Впровадження. Проблеми. – Одеса: ОКФА, 1996. – С. 35‒37. 29. Калинин Л. Г. Научно-технические аспекты широкого применения микроволновых технологий. Состояние вопроса, проблемы, решения / Л. Г. Калинин // Мікрохвильові технології в народному господарстві: Впровадження. Проблеми. – Одеса: ОКФА, 1996. – С. 62‒68. 36. Морозов, О. Промышленное применение СВЧ-нагрева / О. Морозов [и др.] // Электроника: Наука, Технология, Бизнес. – 2010. - № 3. – С. 266. 37. Джаруллаев, Д. С. Научно-технические принципы создания интенсивных технологий переработки плодово-ягодного сырья с 70 использованием электромагнитного поля сверхвысокой частоты : автореф. дис. д-р. техн. наук : 05.18.01 / Д. С. Джуруллаев. – Махачкала, 2005. – 49 с. 38. Применение ультразвука высокой интенсивности в промышленности / В. Н. Хмелев, А. Н. Сливин, Р. В. Барсуков, С. Н. Цыганок, А. В. Шалунов; Алт. гос. техн. ун-т, БТИ. – Бийск: Изд-во Алт. гос. техн. ун-та, 2010. – 203c. ISBN 978-5-9257-0187-4. 39. Продукты перераработки плодов и овощей. Правила приемки, методы отбора проб : ГОСТ 26313-84. – [Введ. 01.07.85]. – М. : Изд-во стандартов, 1985. – 6 с. 218. 40. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Подготовка проб для лабораторных анализов : ГОСТ 26671- 85 (СТ СЭВ 4233-83), 1985. 41. Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения сухих веществ или влаги : ГОСТ 28561-90. – [Введ. 01.07.91]. – М. : Изд-во стандартов, 1990. – 14 с. 42. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения рН (Продукти перероблення плодів і овочів, консерви м’ясні і м’ясорослинні. Метод визначання рН) : ГОСТ 26188–84, 1984. 43. Душейко В. А. Фізико-хімічні методи дослідження сировини і матеріалів: навч. посіб. [Текст] / В. А. Душейко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун–т, 2003. – 202 c. 44. Біохімія: Лабораторний практикум для студ. технолог. спец. ден. форми навчання / Уклад.: А.І. Салюк, А.В. Котинський, О.І. Семенова, Н.О. Бублієнко – К.: НУХТ, 2011. – 61 с. 45. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення титрованої кислотності : ДСТУ 4957:2008. 46. Продукты пищевые консервированные. Методы определения органолептических показателей, массы нетто или объема массовой доли составных частей : ГОСТ 8756.1-79. 71 47. Покровський А. А. Хімічний склад харчових продуктів [Текст] / Під. ред. А. А. Покровського. – Москва : Харчова промисловість, 1996. – 228 с. 48. Дослідження впливу попередньої обробки на водоутримуючу здатність рослинної сировини / О. С. Ільєва, В. М. Сторожук, І. В. Мельник // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 81-86. - Бібліогр.: 4 назв. - укp. 49. Технологія консервування плодів, овочів, м’яса і риби : підручник / Б. Л. Флауменбаум, Є. Г. Кротов, О. Ф. Загібалов та ін.;/Б. Л. Флауменбаума. – Київ.: Вища шк.., 1995. – 301 с. 50. Хусид М.К., Куперман М. Оптимальное управление процессом прессования при производстве сока яблочного // Консервная и овощесушильная промыш-ленность.- 1974.- № 10.- С.23. 51. Справочник технолога плодоовощного консервного производства /В. И. Рогачева – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. – 408 с. 52.Кантере, В. М. Сенсорный анализ продуктов питания [Текст] : монография / В. М. Кантере, В. А. Матисон, М. А. Фоменко. – М. : Типография РАСХН, 2003. – 400 с. 53.Галущак М.П., Машлій Г.Б. Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни “Організація виробництва” для студентів всіх форм навчання напряму “Менеджмент”/ М.П. Галущак, Г.Б. Машлій. –Тернопіль: ТНТУ, 2017. – 47 с. 54. Никитин В. С. Охрана труда на предприятиях пищевой промышленности [Текст] / В. С. Никитин, Ю. М. Бурашников. – М. : «Агропромиздат», 2008. – 350 с. 55. Основи охорони праці [Текст] / [М. П. Купчик, М. П. Гандзюк, І. Ф. Степанець та ін.]. – К. : Основа, 2000. – 416 с. 56. Желібо Є. П. Безпека життєдіяльності : Навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів [Текст] / Є. П. Желібо, Н. М. Заверуха, В. В. Зацарний ; за ред. Є. П. Желібо. – 3-є вид. – К. : Каравела, 2004. – 328 с.
References: 14. B.-E. van Wyk, Food Plants of the World: An Illustrated Guide / Timber Press. – 2005. 15 Herb: Cherry Plum.URL:http://www.naturalmedicinalherbs.net/ . 19. Disease and Insect Resistant Ornamental Plants. URL:https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/56374/prunus-res-orn- NYSIPM.pdf?sequence=1&isAllowed=y . 20. Pscheidt, J.W., and R.S. Byther. Prunus Diseases. – 2001, pp. 317-325. 21. Neumuller M., Hartmann W. The hypersensitivity of european plum (prunus domestica l.) against the plum pox virus; Proceedings of the twentieth international symposium on virus and virus–like diseases of temperate fruit crops – fruit tree diseases, 2008; pp. 273–279. 26. Thermal Treatments for Fruit and Vegetable Juices and Beverages: A Literature Overview. URL:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541- 4337.12270 27. Jiménez‐Sánchez C, Lozano‐Sánchez J, Segura‐Carretero A, Fernández‐Gutiérrez A.  Review: alternatives to conventional thermal treatments 69 in fruit‐juice processing. part 1: techniques and applications. critical reviews in food science and nutrition. Crit Rev Food Sci Nutr 57. – 2017, 501– 23. 30. Chen D, Pang X, Zhao J, Gao L, Liao X, Wu J, Li Q. Comparing the effects of high hydrostatic pressure and high temperature short time on papaya beverage. Innov Food Sci Emerg Technol. -2015, 16– 28. 31. Bello EFT, González Martínez GG, Ceberio BFK, Rodrigo D, Martínez López A. High pressure treatment in foods. Foods. – 2014, 476– 90. 32. Gao J, Rupasinghe HPV. Nutritional, physicochemical and microbial quality of ultrasound‐treated apple‐carrot juice blends. Food Nutr Sci 3. – 2012, 212. 33. Khandpur P, Gogate PR.  Effect of novel ultrasound based processing on the nutrition quality of different fruit and vegetable juices. Ultrason Sonochem 27. – 2015, 125– 36. 34. Gayán E, Serrano MJ, Monfort S, Álvarez I, Condón S.  Combining ultraviolet light and mild temperatures for the inactivation of Escherichia coli in orange juice. J Food Eng. – 2012, 598– 605. 35. Surowsky B, Fröhling A, Gottschalk N, Schlüter O, Knorr D. Impact of cold plasma on Citrobacter freundii in apple juice: inactivation kinetics and mechanisms. Int J Food Microbiol. – 2014, 63– 71.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dyplom_Vlasov.pdfДипломна робота2,07 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
avtorska dovidka_Vlasov.docАвторська довідка50,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора