Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33665
Назва: Оцінка жирнокислотного профілю купажованих олій на основі лляної олії
Інші назви: Assessment of fat-acid composition of flax-based blended oils
Автори: Новіков, Ілля Тарасович
Novikov, Illia Tarasovych
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Новіков І. Т. Оцінка жирнокислотного профілю купажованих олій на основі лляної олії : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / І. Т.Новіков. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 85 с.
Bibliographic description: Novikov I. T. Assessment of fat-acid composition of flax-based blended oils : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / I. T. Novikov. — Ternopil : TNTU, 2020. — 85 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Pokotylo, Oleh Stepanovych
Члени комітету: Пилипець, Оксана Михайлівна
Pylypets, Oksana Mykhailivna
УДК: 54.04; 613.262
Теми: 181
харчові технології
лляна олія
соняшникова олія
кукурудзяна олія
купаж
жирнокислотний склад
поліненасичені жирні кислоти
Кількість сторінок: 85
Короткий огляд (реферат): Метою роботи було провести порівняльне дослідження жирнокислотного складу лляної, соняшникової кукурудзяної олій та їх купажів для визначенням оптимального купажу із балансом поліненасичених жирних кислот родин омега-3, -6 та -9. Методи дослідження: біохімічні (газохроматографічні), статистичні. Проведено експериментальне дослідження жирнокислотного профілю окремих традиційних олій: лляної, соняшникової кукурудзяної олій і на основі їх аналізу проведено також дослідження кужів цих олій з різним співвідношенням і встановлено найоптимальніший купаж за співвідношенням поліненасичених жирних кислот родин омега-3, -6 та -9. На основі проведених газохроматографічних досліджень встановлено жирнокислотний профіль соняшникової, кукурудзяної та лляної олій і їх купажів, в яких частка соняшникової або кукурудзяної олії становила 90, 70 або 50%, а решта складала лляна олія. Встановлено, що сума насичених жирних кислот у соняшниковій олії становить 15,5% від загальної кількості кислот у олії, у кукурудзяній – 10,7%, у лляній – 9,1%. Встановлено, що вміст есенціальних омега-3 поліненасичених жирних кислот у досліджуваних оліях зростає в ряді: соняшникова > кукурудзяна > ллянa. Встановлено, що найоптимальніший купаж соняшникової і лляної олії у співвідношенні 70 : 30, при якому співідношення між ПНЖК родин омега-3, -6 та-9 становило 1,2 : 4,4 : 1, а для кукурудзяної і лляної олії був при співвідношенні 90 :10, при якому між ПНЖК родин омега-3, -6 та-9 співідношення становило 1 : 5,4 : 3,9.
The aim of the study was to conduct a comparative study of the fatty acid composition of flaxseed, sunflower corn oils and their blends to determine the optimal blend with a balance of polyunsaturated fatty acids of the omega-3, -6 and -9 families. Research methods: biochemical (gas chromatographic), statistical. An experimental study of the fatty acid profile of some traditional oils: flaxseed, sunflower and corn oils and based on their analysis also studied the skin of these oils with different ratios and established the optimal blend in the ratio of polyunsaturated fatty acids of omega-3, -6 and -9 families. On the basis of gas chromatographic studies, the fatty acid profile of sunflower, corn and linseed oils and their blends was established, in which the share of sunflower or corn oil was 90, 70 or 50%, and the rest was linseed oil. It was found that the amount of saturated fatty acids in sunflower oil is 15.5% of the total amount of acids in oil, in corn - 10.7%, in flaxseed - 9.1%. It was found that the content of essential omega-3 polyunsaturated fatty acids in the studied oils increases in a number: sunflower> corn> flaxseed. It was found that the most optimal blend of sunflower and linseed oil in the ratio of 70:30, in which the ratio between PUFAs of the omega-3, -6 and -9 families was 1.2: 4.4: 1, and for corn and linseed oil was in the ratio 90: 10, in which the ratio between PUFA families of omega-3, -6 and-9 was 1: 5.4: 3.9.
Зміст: Реферат Вступ 1 РОЗДІЛ 1. Огляд літератури. 1.1 Нові напрямки у створенні функціональних харчових продуктів 1.2 Формування асортименту і харчова цінність олії 1.3. Показники якості і дефекти олії 1.4 Характеристика ринку купажованих олій в Україні і світі 1.5 Біологічна і харчова цінність олії 1.5.1 Характеристика соняшникової олії 1.5.2 Характеристика кукурудзяної олії 1.5.3 Характеристика лляної олії 1.6. Підсумки з огляду літературних джерел 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Схема досліджень 2.2 Методика визначення жирнокислотного складу олій 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Жирнокислотний склад досліджуваних олій 3.1.1. Жирнокислотний склад лляної олії 3.1.2. Жирнокислотний склад соняшникової олії 3.1.3. Жирнокислотний склад кукурудзяної олії 3.1.4. Порівняльна характеристика рівнів насиченості досліджуваних олій 3.2. Жирнокислотний склад купажів олій 3.2.1. Жирнокислотний склад купажу олій: соняшникова: лляна 3.2.2. Жирнокислотний склад купажу олій: кукурудзяна : лляна Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Вимоги до виробничого освітлення та його нормування на підприємствах консервної промисловості Бібліографія Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33665
Власник авторського права: © Новіков І.Т., 2020
Перелік літератури: 27. Амброзевич Е. Г. Особенности европейского и азиатского подходов к ингредиентам для продуктов здорового питания / Е. Г. Амброзевич // Пищевая промышленность. – 2005. – No 4. – С. 12–13. 28. Арутюнян, Н.С. Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология, оборудование / Н.С. Арутюнян, Е.П. Корнена. – СПб.: Гиорд, 2004. – 288 с. 29. Белинская А.П. Разработка функционального продукта со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот / А.П. Белинская, Л.В Кричковская, Т.И. Зекунова // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2009. - No15. - С. 94-98. 30. Белинская А.П. Смесевые масла как продукт функционального назначения / А.П. Белинская, Л.В. Кричковская // Пищевые технологии и биотехнологии [Текст]: материалы Х междунар. конф. молодых ученых, 12-15 77 мая 2009 г. Казань. - Казань: Институт пищевых производств и биотехнологии. - 2009. - С.379. 31. Бєлінська А.П. Олійні суміші як збалансований за складом та стабільний до окислювання продукт / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХ столітті: матеріали 75-ї наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів, 13- 14 квітня, 2009 р. Київ / Київ: НУХТ. - 2009. - С. 106. 32. Біологічна хімія: підручник / Н.Г. Марінцова [та ін.]. – Л.: Львів. політехніка, 2009. – 324 с. 33. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України (концептуальні основи раціонального харчування) / О.Ф.Возіанов // Журн. Академії медичних наук України. – 2002. – Т. 8, No4. – С. 647-657. 34. Голубева В. С., Бабодей В. Н., Воронцов О. С., Тимофеева О. Н. Опыт разработки масложировых продуктов для функционального питания / В. С. Голубева, В. Н. Бабодей, О. С. Воронцов О. Н. Тимофеева // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2009. – No2. – С. 37 – 41. 35. Григорьева В. Н., Лисицын А. Н. Смеси растительных масел – биологически полноценные продукты / В. Н. Григорьева, А. Н. Лисицын // Масложировая промышленность. – 2005. – No1. – С. 9 – 10. 36. Дрозд І. Ф. Олійність сортів льону в різних умовах вирощування /Дрозд І.Ф., Шпек М.П., Лях В.О. // Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. – 2010. – No15. – С.45-48. 37. ДСТУ ISO 3960-2001 Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення пероксидного числа. – Вид. офіц. – К.: Держспоживстандарт України, 2002. – 6 с. 38. ДСТУ ISO 3960-2001 Олії тваринні і рослинні. Методи визначення кислотного числа. – Вид. офіц. – К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 8 с. 39. Жмурина, Н.Д. Соево-жировые эмульсии с оптимизированным жирнокислотным составом / Н.Д. Жмурина, Л.С. Большакова, Е.В. Литвинова // Вестник ОрелГИЭТ. – 2012. – No 3(21). – С. 160 – 162. 78 40. Зайцева А.В. Извлечение растительных масел с применением ферментних препаратов / А.В. Зайцева, Р.Р. Сироткин, А.П. Нечаев // Масложировая промышленность. — 1999. — No 4. — С. 14—17. 41. Зайцева Л.В. Инновационные технологии получения и модификации масел и жиров / Л.В. Зайцева, А.П. Нечаев // Масложировая промышленность. — 2012. — No 6. — С. 10—15. 42. Кочеткова А. А. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты / А. А. Кочеткова [и др.] // Пищевая промышленность. – 1999. – No 4. – С. 7–10. 43. Кричковская Л.В. Природные антиоксиданты / Л.В.Кричковская, Г.В.Донченко, С. И. Чернышов. — Х. : Модель вселенной. — 2002. — 376 с. 44. Кулакова С. Н., Байков В. Г., Бессонов В. В., Нечаев А. П., Тарасова В. В. Особенности растительных масел и их роль в питании / С. Н. Кулакова В. Г. Байков, В. В. Бессонов А. П. Нечаев В. В. Тарасова // Масложировая промышленность. – 2009. – No3. – С. 16 – 20. 45. Кулакова, С.Н. Особенности растительных масел и их роль в питании / С.Н. Кулакова, В.Г. Байков, В.В. Бессонов, А.П. Нечаев, В.В. Тарасова // Масложировая промышленность. – 2009. – No 3. – С. 16 – 20. 46. Лабораторный практикум по химии жиров / Н.С. Арутюнян, Е.П. Корнева, Е.В. Мартовщук и др.; под ред. проф. Н.С. Арутюнян и проф. Е.П. Корневой. — СПб.: ГИОРД, 2004. — 264 с. 47. Левицкий А. П. Идеальная формула жирового питания / А. П. Левицкий. — Одесса: НПА "Одесская Биотехнология". — 2002. — 62 с. 48. Ливинская С.А. Использование ферментов в технологии получения растительных масел / С.А. Ливинская // Масложировая промышленность. — 2009. — No 5. — С. 14—15. 49. Матвєєва, Т.В. Купажування олій з оптимізованим жирнокислотним складом / Т.В. Матвєєва, З.П. Федякіна, І.Є. Шаповалова, І.П. Петік // Вісник НТУ «ХПІ». – 2013. – No 11. – С. 116 – 120. 79 50. Матвєєва, Т.В. Математичне обґрунтування складання сумішей олій / Т.В. Матвєєва, П.Ф. Петік З.П. Федякіна // Східно-європейський журнал передових технологій. – 2013. – No 3/6 (63). – С. 26 – 28. 51. Нечаев А. П. Научные основы технологий получения функциональных жировых продуктов нового поколения / А. П. Нечаев // Масла и жиры. – 2007. – No8. – С. 26 – 27. 52. Нечаев А. П., Кочеткова А. А. Растительные масла функционального назначения / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – No3. – С. 20 – 21. 53. Нечаев, А.П. Растительные масла функционального назначения / А.П. Нечаев, А.А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – No 3. – С. 20 – 21. 54. Никонович С Н Разработка новых типов растительных масел и биологически активных добавок для функционального питания: автореф. дис.... на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.10; спец. 05.18.06 / Никонович Сергей Николаевич – Краснодар, 2003. – 24 с. 55. Никонович С Н Тимофеенко Т И Гринь Н Ф Функциональные свойства жировых продуктов нового поколения / С Н Никонович Т И Тимофеенко Н. Ф Гринь // Известия вузов. Пищевая технология. – 2006. – No1. – С. 18 – 20. 56. Осейко М.І. Технологія рослинних олій: підручник / М.І. Осейко. — К: Варта, 2006. — 280 с. 57. Особенности растительных масел и их роль в питании. Методические рекомендации МР 2.3.1.1915 – 04. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. – М., 2004. 58. Пешук Л. В., Косенко Т. Т. Біохімія та технологія олієжирової сировини: навч. посіб.– К.: Центр учбової л-ри, 2011. – 296 с. 59. Покотило О. С. Вплив поліненасичених жирних кислот родини ω-3 і ω-6 на ліпогенез і холестериногенез в організмі морських свинок і білих щурів 80 за нормальних умов і при холестериновому навантаженні : автореф. дис... д-ра біол. наук / О. С. Покотило; Ін-т біології тварин УААН. – Л., 2008. – 36 c. 60. Покотило О., Жебрацький Р. Купаж олій з підвищеним вмістом омега-3 ПНЖК // IV Міжнародна науково-технічна конференція "Стан і перспективи харчової науки та промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 11-12 жовтня 2017р. – 123. 61. Покотило О., Лялик А. Використання лляної олії у технології виробництва сиру // Збірник тез доповідей XVII наукової конференції ТНТУ ім. Івана Пулюя, 20-21 листопада 2013 року. — Т. : ТНТУ, 2013. — Том: Природничі науки та інформаційні технології. — С. 76. 62. Покотило О., Ониськів В. Властивості та жирнокислотний склад нетрадиційних олій // Матеріали 23-ї наукової конференції ТНТУ ім. І. Пулюя, 29-30 жовтня 2014 року — Т. : ТНТУ, 2014 — С. 171. 63. Покотило О., Ониськів В. Вміст токоферолів у рослинних оліях // Матеріали Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів. Актуальні задачі сучасних технологій – Тернопіль 11-12 грудня 2013. – С. 267. 64. Покотило О., Юзва Ю., Ониськів В. Технологія виготовлення йогурту з лляним насінням // Всеукраїнська науково-технічна конференція "Актуальні проблеми харчової промисловості" – Тернопіль, ТНТУ, 8-9 жовтня 2013р. – 161 с. 65. Прикладна біохімія та управління якістю продукції рослинництва /[М.М. Городній, С.Д. Мельничук, О.М. Гончар та ін.] / За ред. М.М. Городнього. - К.: Арістей, 2006. – 486 с. 66. Прокопенко Л Г Бойняжева Л И Павлова Е. В Полиненасыщенные жирные кислоты в растительных маслах / Л Г Прокопенко Л И Бойняжева, Е. В Павлова // Масложировая промышленность. – 2009. – No2. – С. 11 – 12. 67. Распутин В. М. Повышение масличности льна в процессе селекции / В. М. Распутин, К. А. Исаков, И. А. Смирнов // Масличные культуры. – 1987. – No 1. – С. 65–69. 81 68. РыженковВ. Е. Особенности влияния насыщенных и ненасыщенных жирних кислот на обмен липидов, липопротеидов и развити еишемической болезни сердца / В. Е. Рыженков // Вопросы питания. — 2002. No 3. - С. 40-45. 69. Самойлов А. В., Кочетков А. В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А. В. Самойлов, А. В. Кочетков // Пищевая промышленность. – 2010– No9, С. 68 – 70. 70. Самойлов, А.В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А.В. Самойлов, А.В. Кочетков, С.М. Севериненко, Е.И. Конопленко, А.А. Романенко// Пищевая промышленность. – 2010. – No 9. – С. 68 – 70. 71. Сикоев З. Х. Улучшение потребительских свойств растительного масла методом купажирования / З. Х. Сикоев // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. – 2009. – Т. 11, No 1. – С. 1094 – 1096. 72. Скорюкин А. Н. Технология получения и применения купажированных жировых продуктов с оптимальным составом ПНЖК: автореф. дис.... на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук.: спец. 05.18.06 / Скорюкин А Н М., 2005. – 20 с. 73. Скорюкин А. Н., Нечаев А. П., Кочеткова А. А., Барышев А. Г. Купажированные растительные масла со сбалансированным жирнокислотным составом для здорового питания / А Н Скорюкин, А. П Нечаев, А А. Кочеткова А Г Барышев // Масложировая промышленность. – 2002. – No2. – С. 26 – 27. 74. Скорюкин А. Н., Нечаев А. П., Кочеткова А. А., Барышев А. Г. Купажированные растительные масла со сбалансированным жирнокислотным составом для здорового питания / А Н Скорюкин А П Нечаев, А. А Кочеткова, А Г Барышев // Масложировая промышленность. – 2002. – No2. – С. 26 – 27. 75. Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2006. — No 4. — Р. 14—24. 82 76. Степычева Н. В., Фудько А. А. Купажированные растительные масла с оптимизированным жирно-кислотным составом / Н. В. Степычева А. А. Фудько // Химия растительного сырья. – 2011. – No2. – С. 27 – 33. 77. Табакаева О В., Каленик Т К Растительные масла с оптимизированным жирнокислотным составом / О. В Табакаева Т К. Каленик // Масложировая промышленность. – 2007. – No1. – С. 21 – 22. 78. Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот сімейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. - 1999. - No 3. - С. 34-41. 79. Тутельян В. А. Стратегия разработки, применения и оценки эффективности биологически активных добавок к пище / В. А. Тутельян // Вопросы питания. – 1996. – No6. – С. 3 – 11. 80. Філіп’єв І. Д. Вміст олії в насінні льону олійного залежно від погодних умов та фону живлення на півдні України / І. Д. Філіп’єв, І. О. Біднина // Зрошуване землеробство: зб. наук. пр. – Херсон: Атлант, 2008. – Вип. 50. – С. 105–109. 81. Хоміна В. Нетрадиційні жировмісні культури для умов Лісостепу Західного / В. Хоміна // Техніка і технології АПК. – 2014. – No4 (55). – С.11-14. 82. Шеманська Є.І. Склад і біологічна цінність олій холодного пресування / Вісник ДонНУЕТ. - 2012.- No 1(53). – С.221-225.
References: 1. Bashir T, Mashwani ZR, Zahara K, Haider S, Mudrikah TS. Chemistry, pharmacology and ethnomedicinal uses of Helianthus annuus (sunflower): a review // Pure Appl Biol. - 2015;4(2). – Р. 226–235. doi: 10.19045/bspab.2015.42011 2. Binkoski AE, Kris-Etherton PM, Wilson TA, Mountain ML, Nicolosi RJ. Balance of unsaturated fatty acids is important to a cholesterol-lowering diet: comparison of midoleic sunflower oil and olive oil on cardiovascular disease risk factors // J. Am. Diet. Assoc. – 2005. – 105. –Р. 1080–1086. 3. Bozan B. and Temelli F. Chemical composition and oxidative stability of flax, safflower and poppy seed and seed oils // Bioressource Technol. - 2008. – 99. – Р. 6354-6359. 4. Canfield L.M. Sesame seed is a rich source of dietary lignans // J. Amer. Oil Chem. Soc. – 2006. – 8. - No8. - с. 718-723. 5. Danie lBarrera-Arellano, Ana Paula Badan-Ribeiro, Sergio O.Serna- Saldivar / Corn Oil: Composition, Processing, and Utilization // Chemistry and Technology. - 2019, P. 593-613. doi.org/10.1016/B978-0-12-811971-6.00021-8. 6. Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits / M. H Kang, Y. Kawai, M. Naito, T. Osawa // J. Nutr. - 1999. - Vol. 129. - P. 1885-1890. 7. Evans J.C. Optimal Tocopherol Concentrations to Inhibit Soybean Oil Oxidation // JAOCS. – 2002. – V. 79, No1.– P.47-51. 8. Fisk L.D., White D.A., Carvalho A., Gray D.A. Tocopherol—an intrinsic component of sunflower seed oil bodies // J. Am. Oil. Chem. Soc. – 2006. – 83. – Р. 341–344. doi: 10.1007/s11746-006-1210-2. 9. Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies / Ravi Joshi, M. Sudheer Kumar, K. Satyamoorthy et al. — Режим доступу: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ jf0489769. 10. Ganorkar, P. M. and Jain, R. K. Flaxseed – a nutritional punch // International Food Research Journal. – 2013. - 20(2). – Р. 519-525. 75 11. González-Pérez S, Vereijken JM. Sunflower proteins: overview of their physicochemical, structural and functional properties // J. Sci. Food Agric. – 2007. – 87. - (12). - Р. 2173–2191. doi: 10.1002/jsfa.2971 12. Heller A. Omega-3-Fettsauren als adjuvante Therapie bei inflammatorischen Reaktionen / A. Heller, T. Koch // Anaesthesiologie & Intensivmedizin. – 1996. – V. 10(37). – P. 517-529. 13. Kelly G.S. Squalene and its potential clinical uses. Altern Med Rev 1999; 4(1): Р. 29-36. 14. Knapp H. R. Physiological and biochemical effects of ω-3 fatty asids in man / H. R. Knapp / Essential Fatty Acids and Eicosanoids; ed. A. Sinclair, R. Gibson. — Champaign : AOCS Publications, 1993. — P. 330—333. 15. Kochhar S.P. Stabilization of Frying Oils with Natural Antioxidative Components. Eur. J. Lipid. Sc. Technol., 2000, v.102, N 8/9. 16. Lipids in modern nutrition / Ed. By M.Horisberger and U. Bracco. Nestle nutrition. –N. –Y.: Raven Press, 1987. – 248 p. 17. Maki K.C., Lawless A.L, Kelley K.M., Kaden V.N., Geiger C..J, Palacios OM, Dicklin MR. Corn oil intake favorably impacts lipoprotein cholesterol, apolipoprotein and lipoprotein particle levels compared with extra-virgin olive oil. // Eur. J. Clin. Nutr. – 2017. - Jan;71(1). – Р.33-38. 18. Magrone T, Perez de Heredia F, Jirillo E, Morabito G, Marcos A, Serafini M. // Can. J. Physiol. Pharmacol.- 2013.- Jun;91(6).- Р. 387-96. 19. Marmesat S, Morales A, Velasco J, Dobarganes MC. Influence of fatty acid composition on chemical changes in blends of sunflower oils during thermoxidation and frying // Food Chem. – 2012. – Р. 135:2333–2339. 20. Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? / J. M. Martin-Moreno // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727. 21. Potter D. Positive Nutrition – Making and Happen / D. Potter // Food Ingredients Europe. Conference Processing.–1995. – P. 180. 76 22. Rosa Franco, Luca Iseppi, Mario Taverna. Sunflower Oil Functional Properties for Specialty Food // Nutri Food Sci Int J. 2018; 5(4): 555668. DOI: 10.19080/NFSIJ.2018.05.555668. 23. Valentova O. Influence of microwave treatment on the quality of rapeseed oil / O. Valentova, Z. Hovotna, Z. Zvoboda // Journal of American oils chemists Society. 2002. – No 79. – Р. 1271-1272. 24. Vijaya Tripathia, A.B.Abidia , S. Markerb , S.Bilalc. Linseed and linseed oil: health benefits- a review // IJPBS. – Vol. 3. – Iss. 3. – 2013. - Р. 434-442. 25. Wagner K.H., Tomasch R., Elmadfa I. Impact of diets containing corn oil or olive/sunflower oil mixture on the human plasma and lipoprotein lipid metabolism // Eur. J. Nutr. – 2001. - Aug;40(4) Р. 161-7. doi: 10.1007/s003940170004. 26. What is the optimum w-3 to w-6 fattyacid (FA) ratio of parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? / В.J. Morlion [etс.] // Clinical Nutrition. ─ 1997. ─ Vol. 16 (Suppl. 2). – Р. 49.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Novikov.docАвторська довідка47,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Novikov.pdfДипломна робота1,58 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора