Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33641
Назва: Експрес-метод аналізу білків казеїнового комплексу молока
Інші назви: Express-method of milk casein complex proteins analysis
Автори: Денека, Наталія Степанівна
Deneka, Nataliia Stepanivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Денека Н. С. Експрес-метод аналізу білків казеїнового комплексу молока : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / Н. С. Денека. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 78 с.
Bibliographic description: Deneka N. S. Express-method of milk casein complex proteins analysis : master's thesis in specialty „181 — “food technology” / N. S. Deneka. — Ternopil : TNTU, 2020. — 78 p
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 28-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Yukalo, Volodymyr Hlibovych
Члени комітету: Ткачук, Роман Андрійович
Tkachuk, Roman Andriiovych
УДК: 577.112.083
Теми: 181
харчові технології
казеїн
ідентифікація казеїнових фракцій
електрофорез
casein
identification fractions
electrophoresis
Кількість сторінок: 78
Короткий огляд (реферат): На сьогоднішній день відкрито цілий ряд біологічно активних, пептидів, котрі, власне, утворюються в процесі протеолізу різноманітних казеїнових фракцій. Дослідження і використання цього білкового комплексу, глибоко пов'язане з потребою їх оперативного визначення. Відповідно, метою рoботи є рорзробка електрофоретичної системи для визначення за малі проміжки часу oкремих фракцій при серійних дослідженнях і розділенні казеїнового комплексу. Аномальні особливості реакції казеїнів з додецилсульфатом натрію та значення молекулярних мас, що незначно відрізняються, відповідно, за основу було взято систему електрофорезу анодного типу в однорідному поліакриламідному гелі. В цій системі досліджувані казеїни розділяються по зарядах та встановлюються на електрофореграмі у повній відповіднос ті із теперішьою класифікацією. В якості дезагрегуючого агенту до вмісту гелю додається сечовина. На основі аналізу результатів досліджень у виготовленому в лабораторії приладі типу Стадієра із формою електрофоретичної камери змінного типу були встановлені умови швидкого визначення фракцій казеїнового типу. При цьому змінено склад гелевих речовин з включенням 6,6 М сечовини, 3,3% ПААГ та 0,03 М трис-НСІ буферу, pH якого збільшено до 8,3. Термін фарбування скорочено до 1,5 хв. Все це забезпечило можливість вже за 45 хв. визначати всі основні фракції казеїнів. Методика може бути корисною для оперативного визначення фракцій казеїну та при експрес-аналізі натуральності молока і протеїнових молочних продуктів. В такій системі стандартна електрофореграма казеїну суттєво відрізняється від тієї, яка є власне характерною для протеїнів бобів сої.
On to date, tens of active biologically formed peptides during proteolysis of various factions of casein are discovered. Taking into attention the complicate nature of heterogeneity of casein the investigations and using this protein complex are closely connected with the necessity of its identification rapid. Therefore, the aim of work is the creation of an electrophoretic system for rapid check of fractions in the studies serial and at the isolation of the casein complex from milk. “Given the anomalous nature of the nteraction of the sodium dodecyl sulfate with caseins and close of their molecular masses values the electrophoresis anode system in a polyacrylamide homogeneous gel was taken as la basis”. In such a system all caseins are according to their charge separated and on electrophoregram in accordance with the modern classification are located. Urea was only added in gel as disaggregating agent. During investigations on the device manufactured in the laboratory such as variable Stadiera form of the electrophoretic chamber it was established conditions for the rapid identification of casein fractions. The modified gel composition includes: 6.6 M urea, 3.3% SDS and 0.03 M Tris-HCl buffer with increased pH value to 8.3. Staining time is reduced to 1.5 min. Such changes allow fulfilling identification of the main fractions of ^casein during 45 min. This technique may be useful for the quick identification fractions of the casein at their allocation, research, as well as at the rapid analysis of natural milk protein and milk products. In this system the typical electrophoregrams of casein are significantly different from that which characterize soybean proteins.
Зміст: ВСТУП 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ .. 1.1 Будова і властивості протеїнів сої. 1.1.1 Білкові речовини ... 1.1.2 Харчова цінність білків насіння сої .. 1.1.3 Інгібітори протеїназ ..... 1.1.4 Лектини......... 1.1.5. Ліпоксигеназа.......... 1.2 Будова і властивості протеїнів казеїнового комплексу.. 1.2.1 Класифікація і номенклатура білків.... 1.2.2 Біологічні функції .. 1.2.3 Казеїн... 1.3 Протеїни сироватки молока. 1.3.1 Сироваткові білки. 2. ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ. 2.1 Матеріали і методи дослідження .... 3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ .... 3.1 Виділення загального казеїну......... 3.2 Виділення казеїнових фракцій молока препаративним електрофорезом... 3.3 Виділення і очищення αs1-казеїну ..... 3.4 Ідентифікація протеїнових фракцій казеїнового комплексу.. 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ.. СИТУАЦІЯХ ........ 4.1 Охорона праці ..... 4.1.1 Засоби захисту людини від шкідливих речовин. ......... 4.1.2 Надання долікарської допомого при опіках та відмореженні..... 4.2 Безпека в надзвичайних ситуаціях... 4.2.1 Проведення інструктажу охорони праці у надзвичайних ситуаціях.... 4.2.2 Оцінка стійкості виробництва до надзвичайних ситуаціях ... ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ .... СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ .........
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33641
Власник авторського права: © Денека Н.С., 2020
Перелік літератури: 1.Боєчко, Ф.Ф. Біологічна хімія [Текст]: Навч. посібник. - 2-ге вид., перероб. і допов. - К.: Вища школа, 1995. - 536 с. - ІБВІЧ 5-11-004374-4 2.Высоцкий В.Г., Зилова И.С. Роль соевых белков в питании человека // Вопросы питания. - 1995, — No 5.-С. 16 — 20. 3. Гандзюк М.П., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці: Підручник. 5-е вид. / За ред. М.П. Гандзюка. - К.: Каравела, 2011. - 384 с. 4. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. - Львів: БаК, 2002. - 784 с. 5.Горбатова, К.К. Химия и физика белков молока [Текст]. — М.: Колос, 1993. — 192 с.: ил. - (Учебники и учеб, пособия для студентов высш. учеб, заведений). - ІБВІМ 5-10-001839-9 6.Горбатова, К.К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов [Текст]. - СПб.: ГИОРД, 2004. - 352 с.: ил. - ІБВК 5- 901065-54-9 7 Горбатова, К.К. Химия и физика молока: учебник для вузов [Текст]. - СПб.: ГИОРД, 2003. - 288 с.: ил. - ІБВІТ 5-901065-48-4 8. Гусев, М.В. Микробиология [Текст]: Учебник / М.В. Гусев, Л.А. Минеева. - 3-є изд. - М. : Изд-во МГУ, 1992. - 448 с. : ил. - ІБВИ 5-211-01640-8 9. Деркач Т. М. Сучасні наукові напрями у харчуванні: навч.посіб. для студентів вищих навч. закладів / Т. М. Деркач, Н. В. Кондратюк. - Д.: Вид- ео ДНУ, 2009. - 212 с. 10. Жидецький В. Ц., В. С. Джигирей, О. В. Мельников — Вид. 2-е, стериотипне. — Львів: Афіша, 2000. — 348 с 11. Зайцева Е.В. Соя как пищевой и лечебный продукт // Пищ. пром-сть. - 2005-No2 - С. 70. 12. Капрельянц Л.В. Іоргачова К.Г. Функціональні продукти. - Одеса, Друк, 2003. -С. 14-16. 13. Капрельянц Л.В., Невмыванный С.Л., Петросьянц А.П. Особенности химического состава сортов семян сои, районированных на юге Украины // Наукові праці ОНАХТ. - 2000. - Виш. 17.— С. 134—138. 14.Капрельянц Л.В., Шпырко Т.В., Труфкати Л.В. - Соевые продукты: химия, технология, использование – ТЭС, 2014.-196 с, илл.17 15. Капрельянц Л.В. Шаповаленко O.I., Шерстобітов В.В., Дрига М.І. Високопоживна соя // Зерно і хліб. — 2000. — No 2. - С. 25. 16. Кириченко Е.В., Титова Л.В. Лектины семян сои как компонент комплексного биопрепарата // Прикл. биохимия и микробиология. — 2006. - т. 42, No2. - С. 219 — 223. 17. Ключкин B.B., Быкова С.Ф. Новые представления о структуре масляничных семян и ее влияние на технологические свойства // Изв. Вузов. Пищевая технология. - 2008. - No 2-3. - С. 8 - 12. 18. Ковальов В.М., Мартинов А.В., Красикова Т.О., Степанова С.І. Рослинні лектини як біологічно активні речовини для створення лшарських 19. Коршунова Г.Ф., Слашева А. В., Сабіров О.В. Технологічні основи безпеки продуктів харчування / Г.Ф. Коршунова, А. В. Слащева, О.В.Сабіров; Донец, нац. ун-т економіки І торгівлі Імені Михайла Туган- Барановського; каф. технології' харчування. - Донецьк: ДонНУЕТ, 2009. - 524 с. 20. Луцик М.Д., Панасюк E.H., Луцик А.Д. Лектины. - Львов. - Выща школа, 1981.-С. 152. 21 Методи контролю якості харчової продукції : навчальний посібник/[О. І. Черевко, Л.М. Крайиюк, Л.О. Касіловатаін.]; за заг. ред. Л. М. Крайнюк ; Харківський державний університет харчування та торгівлі, СНАУ. - Суми: Університетська книга, 2012. - 512с. 22.Микросомная монооксигеназная система живых организмов в биомониторинге окружающей среды / Л.Ф. Гуляева, А.Ю. Гришанова, О А. Громова и др. // Аналитический обзор. - Серия: Экология. - Изд- во ГПНТБ СО РАН, 1994. -101 с. 23. Москальова. В.М.. Охорона праці. Інтерактивний комплекс навчально- методичного забезпечення. Рівне.НУВГП , 2009 25. Определение безопасности и эффективности биологически активных добавок к пище. Методические указания. — М.: Федеральный центр госсанэпидемнадзора Минздрава России. - 1999. — С. 63 — 64. 27.Охорона праці та промислова безпека: навч. посіб. / [ К.Н. Ткачук, В.В. Зацарний, Р.В. Сабарно, С.Ф. Каштанов та ін.]; за ред. К.Н. Ткачука і В.В. Зацарного. - К., 2009. - 454 с. 28. Петренко В.В. Заходи пожежної безпеки в Україні. — К., 1995. 29.Пономарьов П. Загроза здоров'ю посилюється И Харчова і переробна промисловість.-2005.-No 10. -С. 10-11. 30.Протоєрейський О.С. Охорона праці в галузі: навч. посіб./О.С. П.ротоєрейський, О.І. Запорожець - К.: Книжкове вид-во НАУ, 2005. - 268с. 3Пряник Г.М., Лехман С.Д., Бутко Д.А. і ін.. Охорона праці. — К.: Урожай, 1994. — 272 с. 32.Рогожин В.В. Біохімія молока та молочних продуктів / В.В. Рогожин. - СПб: ГІОРД, 2006. 33. Сєріков Я. О.. Основи охорони праці: Навчальний посібник для студен- тів вищих закладів освіти. – Харків, ХНАМГ, 2007. - 227с. 35. Состав и свойства молока как сырья для молочной промышленности [Текст]: справочник / Н.Ю. Алексеева, В.П. Аристова, А.П. Патратий и др.; Под ред. канд. техн.наук Я.И. Костина. - М.; Агроп- ромиздат, 1986. - 239 с.; ил. 36. Скалка В.В., Савчук О.М., Остапченко Л.І. Визначення різних форм казеїну у (молоці методом диск-електрофорезу // Фізика живого - 2010. - 18, No3. - с. 36-38. 36.Степаненко, П.П. Микробиология молока и молочних продуктов [Текст]: учебник для ВУЗов. - Сергиев Посад: ООО «Все для Вас-Подмосковье», 1999. -415 с.-ІБВИ 5-901091-08-6. 37. Телитченко М.М. Введение в проблемы биохимической экологии / М.М. Телитченко, С.А. Остроумов. - М.: Наука, 1990. - 288 с. 38.Телишевская Л.Я. Белковые гидролизаты: получение, состав, приминение.// Аграрная наука.-2000. 39. Тепел, А. Химия и физика молока [Текст] / А. Тепел; Пер. с нем.; Под ред. Н.А. Гроностайской, А.П.Патратий. - М.: Пищевая пром., 1979. - 622 с. 40. Фрумин Г.Т. Экологическая химия и экологическая токсикология / Г.Т. Фрумин - СПб.: изд. РГГМУ, 2000. - 198 с. 41. Хімія жирів [Текст] : підручник / Б. Н. Тютюнников [та ін.] ; ред. Ф. Ф. Гладкий ; Над. техн. ун-т "ХПІ". - Харків : НТУ “ХПІ”, 2002. - 452 с. : табл. - 1SBN 966-593-289-6 42. Химический синтез пептидов / Гершкович А. А., Кибирев В. К.; Отв. ред. Серебряный С. Б.; АН Украины. Ин-т биоорган, химии и нефтехимии.-Киев : Наук, думка, 1992. - 360 с. 43. Цзян Ц., Канн Ц., Ван Д. Высокостабильный ингибитор трипсина типа Кунитца из семян Spinacia oleracea //Биохимия - 2009 - т. 74. - Вып. 1, С. 131- 140. 45. Шугалей И. В. Химия белка : учебное пособие / И. В. Шугалей, А. В. Гарабаджиу, И. В. Целинский. - СПб. : Проспект Науки, 2011. - 200с. 46. Шидловская, В.П. Фермента молока [Текст]. - М.: Агропро- миздат, 1985. – 152с. 49.ЮкалоА.В. Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів / А. В.Юкало, Л. А. Сторож, В. 50. ЮкалоА.В. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало // Biotechnologia Acta. - 2013. - 6, No 5. - С. 49-61. - Бібліогр.: 77 назв. - укp. 51. Юкало В. Г. // Біотехнологія. - 2012. - 5, No 4. - С. 21-33. - Бібліогр.: 91 назв. - укp.Юкало В. Г. Електрофорез білків молока //Мед. хімія. - 2000. - No 4. - С. 79−82. 52.Юкало В. Г. Електрофорез білків казеїнового комплексу в анодній системі поліакриламідного гелю // Вет. біотехнол. - 2007. - No 11. - С. 246-251. 53.Ярошевська В.М., Чабан В.Й. Охорона праці в галузі. Навчальний посіб ник. 54. Якубке Х.Д., Ешкайт Х. Аминокислоты, пептиды, белки: Пер. с нем. - М.: Мир, 1985. - 456 с.
References: 55. Anderson R. Affect of steaming on soybean proteins and trypsin inhibitors //J. Amer. Oil. Chem. - 1992.-V. 69,- P. 1170-1176. 56. Assing M., Bleeker H. Antigenicity of legume proteins // Food Agric. Immunol. - 1994.-V. 6.-P.315-320. 57. Birk Y. Parification and some properties of highly active inhibitor of trypsin and ct- chymotripsin inhibitor from soya beans //Biochem. Biophys. Actn. - 1961. - V.54. - P. 378-381 58. Bode W., Huber R. Biochim. Biophys. Actn. - 2000. - V. 147. -P. 241 -252. 59. Borman M., Snyder H. Lipoxygenase destruction in whole beans by combination of heating and soaking in ethanol Hi. Food. Sci. — 1979. - 44. - P. 586. 60.Brooks J. R., Morr C.V. Current aspects of soy protein fractionation and nomenclature // J. Am. O. L. Chem. Soc. — 1985. — V. 62. — P. 1347 — 1354. 61. Calderon B. Active soybean lectin in foods: isolation and quantitation //Food Chem. -1991.-39.-P. 321. 62. Cooper J.B., Chen J.A. Hydroxyproline-rich glycoproteins of plant cell walls //TIBS. - 1987. - V. 12. - P. 24 - 27. 63. Chabance B.,Marteau P.,Rambaud J.C.et al. Casein peptide release and passage to the blood in humans during digestion of milk or yogurt//Biochimie, - 1998. - Vol.80, No2.- P.155-165. 64. Eigel W.N.,Butler J.E.,Ernstrom C.A. Nomenclature of proteins of cow`s milk:Fifth revision // J Dairy Sci. - 1984. - Vol.67, No8.- P.1599-1631. 65. Evans С., McConnell D., List G. Structure of unsaturated vegetable oil glycerides: direct calculation from fatty acid composition // J. Am. Oil Chem. - 1969. - V. 46. - P. 421. 66. Frazier P.J. Lipoxygenase action and lipid biriding in breadmaking // Baker’s Dig. - 1979.-53 (6).-P.8-14. 67. Kunitz М. Crystallization of trypsin inhibitor from soybeaus //Science. - 1945. - V.101.-P.668-669. 68. Kim, M.R.; Kawamura Y.; Lee C.H. Isolation and identification of bitter peptides of tryptic hydrolysate of soybean IIS glycinin by reverse-phase high- performance liquid chromatography. JFood Sci2003. — V. 68.-P.2416 — 2422. 69 .Liv К. Soybeans. Chemistry, Technology and Utilization. — Gaithersburg, USA. An Aspen Publication, 1999. — P. 37 - 47. 70. Lakemond,C.M.M.; JonghJLHJd.; Hessing,M.; Gruppen H; Voragen A.G.J. Heat dénaturation of soy glycinin: influence of pH 71. Purification and characterization and immunological relationships of multipee low molecular weight protease inhibitors of soybeans //Biochem. Biophys. Actn. - 1974. - V. 495.-P. 369-382. 72. .Tsumura K.; Saito T.; Kugimiya W.; Inouye K. Selective proteolysis of the glycinin and beta-conglycinin fractions in a soy protein isolate by pepsin and papain with controlled pH and temperature. J.FoodSci—2004. —V.69. — P. 363 — 367. 73. Voss R.-H., Ermler U., L.-O. Esson Crystal structure of the bifunctional soybean Bowman-Birk inhibitor at 0,28 nm resolution. Structurul peculiarities on the folded protein conformation //Eur. J. Biochem. — 1996. — V. 242. — P. 122 — 131.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Deneka.docАвторська довідка52 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Deneka.pdfДипломна робота1,34 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора