Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33486
Назва: Дослідження фізико-хімічних і мікробіологічних показників молока питного залежно від застосованої температури пастеризації
Інші назви: Study of physical-chemical and microbiological indices of drinking milk taking into account the pasteurization temperature
Автори: Веремейчик, Марія-Соломія Євгенівна
Veremeychik, Maria-Solomiya Yevhenivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Веремейчик М-С. Є. Дослідження фізико-хімічних і мікробіологічних показників молока питного залежно від застосованої температури пастеризації : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / М-С.Є. Веремейчик. — Тернопіль: ТНТУ, 2020. — 75 с.
Bibliographic description: Veremeychik M-S.Y. Study of physical-chemical and microbiological indices of drinking milk taking into account the pasteurization temperature: master's thesis in specialty „181 — “food technology”. / M-S.Y. Veremeychik. — Ternopil: TNTU, 2020. — 75 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 25-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola Dmytrovych
Члени комітету: Кравець, Олег Ігорович
Krаvets, Oleg Igorovich
УДК: 664
Теми: 181
харчові технології
пастеризація
молоко-сировина
молоко пастеризоване
мезофільна та термостійка мікрофлора
pasteurization
raw milk
pasteurized milk
mesophilic and heat-resistant microflora
Кількість сторінок: 75
Короткий огляд (реферат): Метою роботи було дослідити фізико-хімічні та мікробіологічні зміни у молоці питному за застосування різних режимів теплової обробки. Проведено дослідження з визначення впливу двох режимів пастеризації молока на кількісний вміст залишкової мікрофлори в ньому та зміну фізико-хімічних властивостей. При пастеризації молока- сировини різних ґатунків за температури 78,0,0±0,5 °С протягом 30 с ефективність пастеризації становила від 93,4 до 96,2 %, а за пастеризації 90,0±0,5 °С протягом 15 с, ефективність пастеризації зросла до 99,0 % та вище. Встановлено, що теплова обробка за температури 90±0,5 °С упродовж 15 с дії, в середньому в 5 раз більше знищувала мезофільні мікроорганізми та в середньому в 3,3 раза більше знищувала термостійку мікрофлору, порівнюючи з режимом пастеризації 78±0,5 °С упродовж 30 с. Виявлено, що теплова обробка при 78,0±0,5 упродовж 30 с достовірно не впливала на зміну кальцію і фосфору та вітамінів групи В у молоці пастеризованому, а кількість вітаміну А і С зменшувалася на 14,9±0,8 % і 29,3±1,7 %, відповідно. Встановлено, що за вмісту залишкової мікрофлори у молоці пастеризованому в межах від 1 до 6 тис. КУО/мл, можливе його зберігання упродовж 10 діб за температури + 4 – 5 °С без суттєвої зміни величини титрованої кислотності. За цих умов але підвищені температури до 8,0±0,5 °С термін зберігання зменшується, практично в двічі, тобто максимум до 5 діб.
The aim of the study was to investigate the physicochemical and microbiological changes in drinking milk using different modes of heat treatment. A study was conducted to determine the effect of two modes of pasteurization of milk on the quantitative content of residual microflora in it and the change of physicochemical properties. When pasteurizing raw milk of different varieties at a temperature of 78.0.0 ± 0.5 ° C for 30 s, the efficiency of pasteurization ranged from 93.4 to 96.2%, and with pasteurization 90.0 ± 0.5 ° C for 15 c, the efficiency of pasteurization increased to 99.0% and above. It was found that heat treatment at a temperature of 90 ± 0.5 ° C for 15 s, on average 5 times more destroyed mesophilic microorganisms and an average of 3.3 times more destroyed heat-resistant microflora, compared with the pasteurization regime of 78 ± 0.5 ° C for 30 s. It was found that heat treatment at 78.0 ± 0.5 for 30 s did not significantly affect the change of calcium and phosphorus and B vitamins in pasteurized milk, and the amount of vitamin A and C decreased by 14.9 ± 0.8% and 29 , 3 ± 1.7%, respectively. It is established that with the content of residual microflora in pasteurized milk in the range from 1 to 6 thousand CFU / ml, it is possible to store it for 10 days at a temperature of + 4 - 5 ° C without significant change in the value of titratable acidity. Under these conditions, but elevated temperatures up to 8.0 ± 0.5 ° C, the shelf life is reduced, almost twice, ie up to 5 days.
Зміст: Реферат Вступ Огляд літератури 1.1 Джерела потрапляння мікроорганізмів у молоко сире на відрізку від отримання до переробки 1.2 Формування кількісного і якісного складу мікрофлори пастеризованого молока 1.3 Характер змін у молоці пастеризованому за використання різних температурних режимів теплової обробки 1.4 Висновки з огляду літератури 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Мікробіологічні дослідження 2.2 Біохімічні дослідження 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Дослідження режимів пастеризації молока-сировини в залежності від його мікробного забруднення 3.2 Дослідження зміни хімічних показників молока пастеризованого в залежності від вибраних режимів пастеризації 3.3 Характеристика змін у пастеризованому молоці під час зберігання в залежності від застосованих режимів пастеризації коров’ячого молока-сировини Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини 4.2 Захист підприємств харчової промисловості від пожеж Список використаних джерел Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33486
Власник авторського права: © Веремейчик М-С.Є., 2020
Перелік літератури: 2. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с. 4. Кухтин М. Д. Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці незбираному при зберіганні за різних температур / М. Д. Кухтин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького. − Л.: ЛНУВМБ ім. С. З. Гжицького, 2008. − Т. 10, №3 (38). − Ч. 3. – С. 229 – 237. 9. Банникова Л.А., Королёва Н.С., Семенихина В.Ф. Микробиологические основы молочного производства: Справочник.-М.: Агропромиздат, 1987.-400 с. 10. Савчук Г.В. Ветеринарно-санітарна експертиза молока за різних способів і режимів пастеризації : автореф. дис... канд. вет. наук / Г. В. Савчук; Львів. нац. ун-т вет. медицини та біотехнологій ім. С.З.Гжицького. - Л., 2008. - 20 c. 11. Кравців Р.Й., Хоменко В.І., Островський Я. Ю. Молочна справа: навчальне видання. – К.: Вища школа, 1998. – 279 с.: іл. 12. Кравців Р.Й., Цісарик О.Й., Параняк Р.П., Дроник Г.В., Островський Я.Ю. Біохімія молока. Практикум – Львів: ТеРус, 2000 – 150 с. 13. Молоко и молочные продукты как источник витаминов / Р.Б. Давидов, Л.Е. Гулько, Л.А. Круглова и др. – М.: Пищевая промышленность, 1972. – 182 с. 14. Бергілевич О.М., Касянчук В.В., Салата В.З. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи. Навчальний посібник. – Суми: Університетська книга, 2010. – 320с. 15. Кухтин М.Д. Теоретичне обґрунтування ветеринарно-санітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров’ячого незбираного охолодженого: автореф. дис. на здобуття наукового ступеня докт. вет. наук спец. гігієна тварин та ветеринарна санітарія // М. Д. Кухтин. – Львів, 2011. – 40 с 16. Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови: ДСТУ 2661:2010 − [Чинний від 2010−10−01]. − К.: Мінекономрозвитку України, 2011. – 17, [3] с. − (Національний стандарт України). 17. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання: ДСТУ 7357:2013. − [Чинний від 2013−08−22]. − К.: Мінекономрозвитку України, 2014. – 34, [3] с. − (Національний стандарт України). 18. Молоко і молочні продукти. Готування проб і розведень для мікробіологічного дослідження: ДСТУ IDF 122С:2003. – [Чинний від 2005−01−01]. − К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 12 с. − (Національний стандарт України). 66 19. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови : ДСТУ 3662-2018. – [Чинний від 2019–01–01]. – К.: Держспоживстандарт України. – 2020. – 14 с. – (Національний стандарт України). 20. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с. 21. Регламент Європейського Парламенту та Ради 852/2004 від 29 квітня 2004 року 22. Регламент Європейського Парламенту та Ради 882/2004 від 29 квітня 2004 року. 23. Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр). 24. Закон України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 № 1870-IV (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1870-15) 25. Регламент Європейського Парламенту та Ради 178/2002 від 28 січня 2002 року. 26. Регламент Європейського Парламенту та Ради 854/2004 від 29 квітня 2004 27. Кухтин, М. Д. (2008). Мікробіологічні нормативи ефективності технологій одержання молока сирого екстра-ґатунку, Ветеринарна медицина України, 2, 45-46. 28. Машкін М.І., Париш Н.М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів / М.І. Машкін, Париш Н.М. // К.: Вища освіта, 2006. – 351 с. :іл. 29. Миронюк Г. Посібник для малих та середніх підприємств молокопере- робної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції ХАССП / Г. Миронюк, О. Дорофєєва, Г. Василенко. — К. : Проект USA ID, 2008. — 131 с. 30. Степаненко П.П. Микробиология молока и молочных продуктов. – М: Колос, 1996. – 270 с 31. Касянчук, В.В., Бергілевич, О.М.,, Крижанівський, Я. Й., Кухтин, М.Д. (2006). Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ, Ветеринарна медицина України, 7, 38-40 32. Кухтин, М.Д. Касянчук, В.В. (2010). Контамінація доїльного устаткування і молока сирого бактеріями роду Pseudomonas в залежності від ефективності санітарної обробки. Вісник Сумського національного аграрного університету, 8, 56-59. 33. Кухтин, М.Д. (2008). Динаміка мікробіологічного та біохімічного процесу в молоці сирому при зберіганні за різних температур. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького, 10, (38) 34. Королёва Н.С., Семенихина В.Ф. Санитарная микробиология молока и молочных продуктов. - М.: «Пищевая промышленность», 1980. – 255 с. 35. Микробиология продуктов животного происхождения / Г.Д. Мюнх, Х. Заупе, М. Шрайтер. Пер. с нем. - М.: Агропромиздат. 1985. – 592 с. 36. Вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока на фермі – основний важіль у забезпеченні населення високоякісною продукцією:Матеріали I Міжнар. наук.-практ. конф. “Екотрофологія”. Сучасні проблеми / В.В.Касянчук, Я.Й.Крижанівський, І.П.Даниленко, Т.В.Полтав- чанко. – Біла Церква. – 2005. – С.105–108. 38. Кухтин, М.Д. (2010). Концепція розробки та застосування нормативів для виробництва незбираного молока ґатунку "екстра" за вмістом мікроорганізмів. Ветеринарна медицина України, 10, 42-43. 40. Санітарні правила щодо догляду за доїльним устаткуванням та молочним інвентарем і контролю їх санітарного стану (Методичні рекомендації) / [М. Д. Кухтин, Я. Й. Крижанівський, І. П. Даниленко та ін.] // (Затверджені науково-технічною радою Державного комітету ветеринарної медицини України, протокол №1 від 23 грудня 2010 р.). – Тернопіль, 2010. – 12 с. 41. Ветеринарні санітарно-гігієнічні правила для господарств з виробництва молока коров’ячого незбираного (Методичні рекомендації) / [Я. Й. Крижанівський, М. Д. Кухтин, І. П. Даниленко та ін.] // (Затверджені Вченою радою Інституту ветеринарної медицини УААН, протокол № 12 від 8-12 грудня 2006 р.). – Тернопіль, 2006. – 15 с. 42. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Практикум : навч. посіб. [для студентів ВНЗ III-IY рівня акредитації за напрямками підготовки "Харчові технології та інженерія" і "Ветеринарна медицина"] / [Бергілевич О. М., Касянчук В. В., Власенко І. В., Кухтин М. Д., Ковальчук Р. Л., Остап’юк М. П.; за ред. д. вет. н., проф. В. В. Касянчук]. – Суми : Університетська книга, 2010. – 205 с. 43. Бредихин С.А.Технология и техника переработки молока / С.А.Бредихин, Д.В.Космодемьянский, В.Н. Юрина // М.: Колос, 2003. – 400 с. 44. Алексеева Н.Ю. Исследование казеинат-кальций-фосфатного комплекса и изменение его в процессе ультравысокотемпературной кратковременной стерилизации молока: Автореф. дисс... канд. техн. наук. – М., 1969. – 19 с. 45. Олконен А.Г., Михкельсон М.А. Повышение стойкости пастеризованного цельного молока // Молочная промышленность. – 1972. – №2. – С. 17-19. 46. Сурков В.Д., Липатов Н.Н., Барановский Н.В. Технологическое оборудование предприятий молочной промышленности. – М.: Пищевая промышленность, 1970. – 625 с. 47. Цареградская И.В. Сезонные изменения микрофлоры сырого молока // Молочная промышленность. – 1970. – №1. – С. 22-23. 48. Учеваткин А.И. Автоматизированные энергосберегающие технологии и система электрооборудования линий первичной обработки молока на фермах: Автореф. дисс. … доктора техн. наук. – М., 1998. – 43 с. 49. Сухова Т.С. Влияние мезофильных молочнокислых бактерий на размножение кишечной палочки в молоке // Молочная промышленность. – 1971. – №6. – С.24-25. 50. Калина Г.И., Королева Н.С., Семенихина В.Ф. Энтерококки в сыром и пастеризованном молоке // Молочная промышленность. – 1973. – №1. – С. 8-11. 51. Мастаков Н.Н. Технология тепловой обработки молока. – К.: Выща шк., 1990. – 167 с. 52. Абдраимов Д.И. Эффективность производства и переработки молока в условиях перехода к рыночной экономике: Автореф. дисс. … канд. экон. наук. – Алматы, 1995. – 23 с. 53. Богданова Е. Влияние тепловой обработки молока при производстве творога на структурно-механические свойства и дисперсность белкового сгустка // Молочная промышленность. – 1996. – № 8. – С. 16-20. 54. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. – М.: Колос, 1997. – 288 с. 55. Крусь Г.Н. К вопросу строения мицеллы казеина и механизма сычужной коагуляции казеина // Молочная промышленность. – 1992. – №4. – С. 23-28. 56. Млечко Л.А., Мазур М.І, Шульга Н.М. Теплова обробка молока: Навчальний посібник. – К.: ІПДО НУХТ, 2004. – 27 с .57. Якубчак О.М., Хоменко В.І., Оненко В.І. Обробка молока, приготування молочних продуктів у домашніх умовах. – Київ, 2000. – 112 с. 60. Изменение состава и свойств молока при стерилизации методом инжекции пара / Т.В. Соколова, З.А. Бирюкова, А.И. Макарова, Е.И. Домбровская // Молочная промышленность. – 1971. – №8. – С. 15-17. 61. Горбатова К.К. Химия и физика белков молока. – М.: Колос, 1993. – 192 с. 62. Степаненко Б.Н. Химия и биохимия углеводов. – М.: Высшая школа, 1978. – 256 с. 63. Охрименко О.В., Охрименко А.В. Исследование состава и свойств молока и молочных продуктов. – Вологда-Молочное, 2000. – 161 с. 64. Брусиловский Л.П., Шидловская В.П. Ионометрический метод контроля анормального молока // Молочная промышленность. – 1998. – №6. – С. 18-20. 65. Биологически активные вещества молока // Пищевая и перерабатывающая промышленность. Серия "Молочная промышленность". – Рос. акад. с.-х. наук. НИИ информ. и техн.-экон. исслед. пищевой пром-сти (АгроНИИТЭИПП), 1997. – Вып. 6. – 15 с. 66. Зубкова В.И., Костенко Т.А. Определение содержания витаминов в молоке // Молочная промышленность. – 1972. – №4. – С. 18-20. 67. Молоко и молочные продукты как источник витаминов / Р.Б. Давидов, Л.Е. Гулько, Л.А. Круглова и др. – М.: Пищевая промышленность, 1972. – 182 с. 69. Адигамов Л.Ф. Новые данные о биологически активных факторах молока, их свойствах и специфичности // Вопросы питания. – 1984. – №4. – С. 3-8. 70. Инихов Г.С., Брио H.Н. Методы анализа молока и молочных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1971. – 423 с. 72. Остапів Н.М. Значення бактеріостатичних властивостей молока для збереження його якостей // Вісник Білоцерківського державного аграрного університету. – Біла Церква, 1998. – Вип.7. – 4.1. – С. 66-68. 73. Шидловекая В.П. Органолептические свойства молока и молочных продуктов. Справочник. – М.: Колос, 2000. – 280 с. 81. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В. Основи охорони праці: Підручник. – К., 2001. – 190 с. 82. Депутат О.П., Коваленко І.В., Мужик І.С. Цивільна оборона Навчальний посібник / За ред. полковника B.C. Франчука - 2 ге вид., доп - Львів, Афіша,-2001. – 336с. 83. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності – М. Видавничий центр «Академія», 2006. – 118 с. 84. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. – 344 с.
References: 1. Huck, J.R., B.H. Hammond, S.C. Murphy, N.H. Woodcock and K.J. Boor, 2007. Tracking spore-forming bacterial contaminants in fluid milkprocessing systems. J. Dairy Sci., 90: 4872-4883 3. Fromm, J.R. Huck, R.N. Zadoks and K.J. Boor, 2006. Development of moleculartyping methods for Bacillus spp. and Paenibacillus spp. isolated from fluid milk products.J. Food Sci., 71: M50-M56. 5. Ranieri, M.L. and K.J. Boor, 2009. Short communication: Bacterial ecology of high-temperature,short-time pasteurized milk processed in the United States. J. Dairy Sci., 92: 4833-4840. 6. Vatne, K.B. and H.B. Castberg, 1991. Processing and packaging aspects of extended shelf lifeproducts. Aust. J. Dairy Technol., 46: 98-100.217. 7. Coghill, D. and H.S. Juffs, 1979. Incidence of psychrotrophic sporeforming bacteria in pasteurisedmilk and cream products and effect of temperature on their growth. Aust. J. Dairy Technol.,34: 150-153.35. 8. Simon, M. and A.P. Hansen, 2001. Effect of various dairy packaging materials on the shelf life andflavor of pasteurized milk. J. Dairy Sci., 84: 767-773. 37. Yu Horiuk, M Kukhtyn, V Kovalenko, L Kornienko, V Horiuk, N. Liniichuk (2019). Biofilm formation in bovine mastitis pathogens and the effect on them of antimicrobial drugs. Independent journal of management and production (IJM&P), 7 (10), 897-910 39. Kukhtyn M., Kravcheniuk K., Beyko L., Horiuk Y., Skliar O., Kernychnyi S. (2019). Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness. Eastern-European journal of Enterprise Technologies, 2/11, 98, 14−21. 58. Bauer H. UltraStuctural observations in the milk fat globule envelope of cow's milk // Dairy science. – 1972. – Vol. 55. – P. 1375-1386. 59. Eskin M. BiochemiSty of Foods. – San Diego, New York, Boston, London, Sydney, Tokyo, Toronto: Academic Press, Inc., 1997. – 637 p. 71. Singhal R., Kulkanu P., Rege D. Handbook of indices of food quality and authenticity. – Cambridge England - Woodhead Publishing Ltd, 1997. – 280 p. 74. Kielwein G., Daun U. Das Bactoscan-Verfahren zur automatischen bacterienzahlung in der anlieferungsmilch // Dt. Molkerei-Zaitung. – 1981. – N27. – S. 26-29. 75. Luck H. Reduction tests for determination of the bacteriological quality of raw milk // Kieler MilchwirtschafUiche Forschungsberichte. – 1982. – No.l. – P. 108-116. 76. Seasonal changes of microorganism species composition of raw gathering milk / T.Mazur, T.Dyman, E.Lanin et all. // Sbornik referatu z mezinarod. konf. “Den mleka 2004”. – Praha, Ceske zemedelske university, 2004. – S. 69-71. 77. Ahmed, K. and N. Abdellatif, 2013. Quality control of milk in the dairy industry. World J. Dairy Food Sci., 8: 18-26. 78. Singh, P., A.A. Wani, A.A. Karim and A.A. Langowski, 2012. The use of carbon dioxide in the processing and packaging of milk and dairy products: A review. Int. J. Dairy Technol., 65: 161-177. 79. Moussa, O.B., M. Mankai, A.B. Fekih and M. Hassouna, 2013. Effect of the lactoperoxidase system on proteolysis and physicochemical changes in ultra high temperature milk during storage. Afr. J. Biotechnol., 12: 2041-2050. 80. Fromm, H.I. and K.J. Boor, 2004. Characterization of pasteurized fluid milk shelf-life attributes. J. Food Sci., 69: M207-M214. 81. Винокурова Л.Е., Васильчук М.В., Гаман М.В.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Veremeychik.docАвторська довідка45 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Veremeychik.pdfДипломна робота2,03 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора