Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33484
Назва: Вплив консервантів на мікробіологічну стійкість молочних продуктів
Інші назви: Impact of preservatives on milk products microbiological resistance
Автори: Олейнікова, Орина Володимирівна
Oleynikova, Oryna Volodymyrivna
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, вул. Руська 56, Тернопіль, Тернопільська область, 46001
Бібліографічний опис: Олейнікова О. В. Вплив консервантів на мікробіологічну стійкість молочних продуктів : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“ / О. В. Олейнікова. — Тернопіль : ТНТУ, 2020. — 74 с.
Bibliographic description: Oleynikova O.V. Impact of preservatives on milk products microbiological resistance: master's thesis in specialty „181 — “food technology”. / O.V. Oleynikova. — Ternopil: TNTU, 2020. — 74 p.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 25-гру-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Кухтин, Микола Дмитрович
Kukhtyn, Mykola Dmytrovych
Члени комітету: Кравець, Олег Ігорович
Krаvets, Oleg Igorovich
УДК: 664
Теми: консерванти
сиркові вироби
мікрофлора
термін зберігання
preservatives
cheese products
microflora
shelf life
Кількість сторінок: 74
Короткий огляд (реферат): Молочні продукти відносяться до категорії харчових продуктів, які мають порівняно не великий термін зберігання навіть за відносно низьких температур холодильного зберігання +2 … +6 °С. Метою роботи було дослідити зміни мікрофлори сиркової пасти під впливом консерванту србату калію під час зберігання за різних температур. Проведено дослідження з визначення впливу консерванту сорбату калію на розвиток мікрофлори сиркової пасти під час її зберігання за різних температур. Встановлено, що додавання консерванту сорбату калію у концентрації від 0,05 – 0,12 % суттєво не впливало на розвиток молочнокислої мікрофлори у сирковій пасті. У той же час, концентрація 0,22 % забезпечувала зменшення кількості молочнокислих мікроорганізмів у 5,2 раза на 15 добу зберігання, порівнюючи з контрольним зразком. Виявлено незначне сповільнення мікробіологічного процесу за участі кишкової палички та золотистого стафілококу при додаванні сорбату калію у максимально допустимій концентрації (0,22 %). Під час додавання у пасту консерванту сорбату калію у концентрації від 0,05 до 0,22 % спостерігали значне гальмування розвитку пліснявих і дріжджових грибів. При цьому упродовж перших п’ять діб зберігання за температури + 6 °С розвиток плісняви практично не відбувався, навіть за концентрації 0,05 % сорбату калію у сирковій пасті. Упродовж 15 добового періоду зберігання сиркової пасти з вмістом консерванту кількість пліснявих грибів не перевищувала максимальну допустиму кількість згідно ДСТУ у 50 КУО/г.
Dairy products belong to the category of food products that have a relatively short shelf life, even at relatively low temperatures of refrigerated storage +2… +6 ° C. The aim of the study was to investigate changes in the microflora of curd paste under the influence of the preservative potassium sorbate during storage at different temperatures. A study to determine the effect of preservative potassium sorbate on the development of the microflora of curd paste during its storage at different temperatures. It was found that the addition of preservative potassium sorbate in a concentration of 0.05 - 0.12% did not significantly affect the development of lactic acid microflora in the cheese paste. At the same time, the concentration of 0.22% reduced the number of lactic acid microorganisms by 5.2 times on the 15th day of storage, compared with the control sample. There was a slight slowdown of the microbiological process with the participation of Escherichia coli and Staphylococcus aureus with the addition of potassium sorbate in the maximum allowable concentration (0.22%). During the addition of potassium sorbate preservative to the paste in a concentration of 0.05 to 0.22%, a significant inhibition of the development of molds and yeasts was observed. During the first five days of storage at a temperature of + 6 ° C, the development of mold was almost non-existent, even at a concentration of 0.05% potassium sorbate in the cheese paste. During the 15-day storage period of the cheese paste containing the preservative, the number of molds did not exceed the maximum permissible amount according to DSTU at 50 CFU / g.
Зміст: Реферат Вступ 1 Огляд літератури 1.1 Загальна характеристика консервантів 1.2 Класифікація та практичне застосування консервантів у харчовій промисловості 1.2.1 Натуральні консерванти 1.2.2 Штучні консерванти 1.2.3 Мікробні консерванти 1.3 Висновки з огляду літератури 2 Матеріали і методи досліджень 2.1 Мікробіологічні дослідження 2.2 Фізико-хімічні дослідження 3 Результати дослідження та їх обговорення 3.1 Дослідження вмісту сорбінової кислоти та сорбату калію у харчових продуктах 3.2 Дослідження мікробіологічних і фізико-хімічних показників сиркової пасти різних виробників за наявності консервантів 3.3 Вплив консерванта сорбату калію на мікрофлору сиркової пасти під час зберігання за різних температурних режимів 3.3.1 Вплив сорбату калію на розвиток молочнокислої мікрофлори 3.3.2 Вплив сорбату калію на розвиток бактерій групи кишкових паличок 3.3.3 Вплив сорбату калію на розвиток золотистого стафілококу 3.3.4 Вплив сорбату калію на розвиток пліснявих грибів 3.3.5 Вплив сорбату калію на розвиток дріжджових грибів 3.4 Зміна величини титрованої кислотності сиркової пасти з різним 52 вмістом сорбату калію під час зберігання за температури +6 °С Висновки і пропозиції виробництву 4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 4.1 Шляхи збереження працездатності та підвищення продуктивності праці на виробництві 4.2 Особливості техніки безпеки при роботі обладнання для стерилізації періодичної дії Список літератури Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/33484
Власник авторського права: © Олейнікова О.В., 2020
Перелік літератури: 1. Банникова Л.А., Королёва Н.С., Семенихина В.Ф. Микробиологические основы молочного производства: Справочник.-М.: Агропромиздат, 1987.- 400 с. 2. Лялик, А.Т., Покотило, О.С., Кухтин, М.Д., Добровольська, С.Я. (2020). Зміна органолептичних показників сиркової пасти з лляною олією за різних умов зберігання. Вісник Херсонського національного технічного університету, 1(72),. 109-116. 3. Капрелянц Л.В.Мікробіологія харчових виробництв: навчальний посібник / Л.В.Капрелянц, Л.М.Пилепенко, А.В. Єгорова та ін.. – Херсон: ФОПГ рінь Д. С., 2016. – 478 с. 4. Вироби сиркові. Загальні технічні умови. − ДСТУ 4503:2005. − К. − Держспоживстандарт України, 2006. – 14 с. – (Національний стандарт України). 5. Мікробіологія молока і молочних продуктів / О. Бергілевич, В. Касянчук, І. В., Власенко, М. Кухтин // Суми: Університетська книга, 2010. 205 с. 6. Бельтюкова С. В., Ливенцова Е. О. Консерванты в пищевой промышленности и методы их определения. Харчова наука і технологія. 2013. №. 3. С. 58–64. 10. Приліпко Т.М. Кадиш В.О, Булатович О.М., Косташ В.Б. Показники безпеки кисломолочних напоїв. Збірник наукових праць ВНАУ Безпека продуктів харчування та технологія переробки. 2013. Випуск 3 (73). С. 210-213. 11. Вітковський І.В., Грегірчак Н.М. Дослідження впливу сорбінової кислоти на мікрофлору кондитерських кремів в процесі їх зберігання. Біотехнологія. 2012. 4. С. 183-189. 13. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання: ДСТУ 7357:2013. − [Чинний від 2013−08−22]. − К.: Мінекономрозвитку України, 2014. – 34, [3] с. − (Національний стандарт України). 14. Молоко і молочні продукти. Готування проб і розведень для мікробіологічного дослідження: ДСТУ IDF 122С:2003. – [Чинний від 2005−01−01]. − К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 12 с. − (Національний стандарт України). 15. ГОСТ 3624–92 Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности (Молоко та молочні продукти. Титрометричні методи визначання кислотності) 16. ДСТУ 8552:2015 Молоко та молочні продукти. Методи визначання вологи та сухої речовини. 17. ДСТУ 5050:2008 Продукти харчові. Визначання підсолоджувачів, консервантів та кофеїну методом високоефективної рідинної хроматографії [чинний від 01.01.2010]. К.: ДП «УкрНДНЦ», 2008, 25 с. 18. Булдаков А.С. Пищевые добавки: Справочник. ‒ СПб: Ит, 1996. ‒ 240 с. 19. Європейські вимоги до харчових добавок: Довідник. ‒ Львів: Ленорам, 1997. ‒126 с. 20. Murray M.T. Encyclopedia of nutritional supplements. ‒ N.-Y., 1996. 21. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. ‒ К.: Здоров'я, 2000. ‒ 332с. 22. Токсикологічна оцінка окремих харчових добавок та забруднюючих домішок. ‒ Серія 32. ‒ Женева. ВООЗ, 1993. 23. Оценка некоторых пищевых добавок и загрязнителей. 35-й доклад Объединенного комитета экспертов ФАО/ВОЗ по пищевым добавкам. ‒ Женева, 1990. ‒ 51 с. 24. Симиренко, Л. П. Помология. Т. ІІІ. Косточковые плоды [Текст] / Л. П. Симиренко. – К. : Урожай, 1972. – 422 с. 25.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D1%87%D 0%BE%D0%B2%D1%96_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0% B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8. 26. Смоляр В.І. Харчова експертиза. ‒ К.: Здоров'я, 2005. ‒ 505 с. 27. Смоляр В.І. Проблеми використання харчових добавок в Україні // Тези доповідей Міжнародної науково-технічної конференції / НУХТ. ‒ К., 1998. ‒ С. 53. 28. Орещенко А. В. Берестень А. Ф. Про харчові добавки та продукти харчування / Харчова промисловість. – 1996. - № 6. - С. 4. 29. Toxicological evaluation of certain food additives. ‒ Geneva, 1981. ‒ 249c. 30. Токсикологічна оцінка окремих харчових добавок та забруднюючих домішок. ‒ Серія 32. ‒ Женева. ВООЗ, 1993. 32. Оценка некоторых пищевых добавок и загрязнителей. 35-й доклад Объединенного комитета экспертов ФАО/ВОЗ по пищевым добавкам. ‒ Женева, 1990. ‒ 51 с. 33. Принципы оценки безопасности пищевых добавок и контаминантов в продуктах питания.– М. : Изд-во «Медицина» по материалам ВОЗ. – Женева. – 1991. 34. Плахотін В.Я., Тюрікова І.С., Хомич Г.П. Теоретичні основи технології харчових виробництв: навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 640 с. 35. Дубініна А.А., Малюк Л.П., Селютіна Г.А., Шапорова Т.М., Кононенко Л.В., Науменко В.А. Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення. – К.: ВД “Професіонал”, 2007. – 384 с. 36. Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. Навчальний посібник. – К.: Лібра, 1999. – 272 с. 37. Орещенко А.В. и др. О пищевых добавках // Пищевая промышленность. ‒ 1996. ‒ №6. ‒ С. 4 ‒ 6. 44. Кухтин, М.. Гігієнічне і технологічне нормування психротрофної мікрофлори молока / М. Д. Кухтин, О. С. Покотило, Ю. Б. Перкій, Ю. В. Горюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 3. - С. 38-44. 77. Основи охорони праці: Навчальний посібник для професійно- технічних навчальних закладів /Л. Е. Винокурова, М. В. Васильчук, М. В. Гаман. – К.: Факт. 2005. – 344 с.: іл. 78. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності чинників виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу / МОЗ України. – К., 1998. – 34 с. 79. Сапронов Ю. Г. Безпека життєдіяльності – М. Видавничий центр «Академія», 2006. – 118 с. 80. Безпека життєдіяльності. Є.П. Желібо, К.: Каравела, 2005. – 344 с. Грищук М.В. Основи охорони праці: Підручник – К.: Кондор, 2007.
References: 7. Lino C., Pena A. Occurrence of caffeine, saccharin, benzoic acid and sorbic acid in soft drinks and nectars in Portugal and subsequent exposure assessment. Food chemistry. 2010. Vol. 121. №. 2. P. 503–508. 8. Cakir R., Cagri-Mehmetoglu A. Sorbic and benzoic acid in nonpreservative- added food products in Turkey. Food Additives and Contaminants: Part B. 2013. Vol. 6. №. 1. P. 47–54. 65 9. Ulca P., Atamer B., Keskin M., Senyuva H. Sorbate and benzoate in Turkish retail foodstuffs. Food Additives & Contaminants: Part B. 2013. Vol. 6. №. 3. P. 209–213. 12. Kukhtyn M., Kravcheniuk K., Beyko L., Horiuk Y., Skliar O., Kernychnyi S. (2019). Modeling the process of microbial biofilm formation on stainless steel with a different surface roughness. Eastern-European journal of Enterprise Technologies, 2/11, 98, 14−21. 31. Principles for the Safety assessment of food additives and contaminants in food. ‒ WHO, Geneva. ‒ 1987. ‒ 174 c. 38. Seetaramaiah K., Anton Smith A., Murali R., Manavalan R. Preservatives in Food Products – Review. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives 2011; 2(2): 583-599 39. Foulquie Moreno MR, Sarantinopoulos P, Tsakalidou E, De Vuyst L. The role and application of enterococci in food and health. International Journal of Food Microbiology, 2006;106: 1–24. 40. Kukhtyn M. Main Microbiological and Biological Properties of Microbial Associations of “Lactomyces tibeticus” / M. Kukhtyn, О. Vichko, O. Berhilevych, Y. Horyuk and V. Horyuk // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. − November – December 2016. − №7(6). − P. 1266 − 1272 41. Mykola Kukhtyn, Olena Vichko, Yulia Horyuk, Olga Shved, Volodymyr Novikov. Some probiotic characteristics of a fermented milk product 68 based on microbiota of “Tibetan kefir grains” cultivated in Ukrainian household. Journal of Food Science and Technology. 2018. - Vol. 55., Issue 1 – pp. 252–257. 42. Mykola Kukhtyn, Olena Vichko, Oleg Kravets, Halyna Karpyk, Olga Shved, Volodymyr Novikov. (2018). Biochemical and microbiological changes during fermentation and storage of a fermented milk product prepared with Tibetan Kefir Starter / Archivos Latinoamericanos de Nutrición. ALAN. Volumen 68, No. 4, 2018 43. Manolopoulou E, Sarantinopoulos P, Zoidou E, Aktypis A, Moschopoulou E, Kandarakis IG, Anifantakis EM. Evolution of microbial populations during traditional Feta cheese manufacture and ripening. International. Journal of Food Microbiology 2003; 82: 153–161. 45. Branen, A.L., Davidson, P.M., Salminen, S. & Thorngate, J.H. (2002). Food additives (2nd ed.). New York: Marcel Dekker, Inc.. 46. Dickson-Spillmann, M., Siegrist, M. & Keller, C. (2011). Attitudes toward chemicals are associated with preference for natural food. Food Quality and Preference, 22,149–156. 47. Randhawa, S. & Bahna, S. L. (2009). Hypersensitivity reactions to food additives. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 9(3), 278. 48. Karabulut, O. A., Lurie, S. & Droby, S. (2001). Evaluation of the use of sodium bicarbonate, potassium sorbate and yeast antagonists for decreasing postharvest decay of sweet cherries. Postharvest Biol. Technol,. 23 (3), 233–236. 49. Liu, K., Wang, X. & Young, M. (2014). Effect of bentonite/potassium sorbate coatings on the quality of mangos in storage at ambient temperature. Journal of Food Engineering, 137, 16–22. 50. Karabulut, O.A., Romanazzi, G., Smilanick, J.L.& Lichter, A., 2005. Postharvest ethanol and potassium sorbate treatments of table grapes to control gray mold. Postharvest Biol. Technol. 37 (2), 129–134. 51. Kamankesh, M., Mohammadi, A., Tehrani, Z. M., Ferdowsi, R. & Hosseini, H. (2013) Dispersive liquid–liquid microextraction followed by highperformance liquid chromatography for determination of benzoate and sorbate in yogurt drinks and method optimization by central composite design. Talanta, 109, 46–51. 52. Goren, A.C., Bilsel, G., Şimşek, A., Bilsel, M., Akcadağ, F., Topal, K. & Ozgen, H., (2015). HPLC and LC–MS/MS methods for determination of sodium benzoate and potassium sorbate in food and beverages: Performances of local accredited laboratories via proficiency tests in Turkey. Food Chemistry, 175, 273– 279. 53. Baines, D. & Seal, R. (2012). Natural food additives, ingredients and flavourings. Cambridge, UK: Woodhead Publishing. 54. Carocho, M. & Ferreira, I.C.F.R. (2013a). A review on antioxidants, prooxidants and related controversy: natural and synthetic compounds, screening and analysis methodologies and future perspectives. Food and Chemical Toxicology, 51:15–25. 55. Caleja, C., Barros, L., Antonio, A.L., Ciric, A., Soković, M., Oliveira, M.B.P.P., Santos-Buelga, C., & Ferreira, I.C.F.R. (2015a). Foeniculum vulgare Mill. As natural conservation enhancer and health promoter by incorporation in cottage cheese. Journal of functional foods, 12, 428–438. 56. Caleja, C., Barros, L., Antonio, A.L., Ciric, A., Barreira, J.C.M. Soković, M., Oliveira, M.B.P.P., Santos-Buelga, C., & Ferreira, I.C.F.R. (2015b). Development of a functional dairy food: exploring bioactive and preservation effects of chamomile (Matricaria recutita L.). Journal of functional foods, 16, 114–124. 57. Kukhtn, M. Horiuk, Y. Yaroshenko, T. Laiter - Moskaliuk, S. Levytska, V. Reshetnyk A. Effect of lactic acid microorganisms on thr content of nitrates in tomato in the process of pickling. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2018. − №1/11, V.89. − P. 69−75. 58. Yu. V. Horiuk, M.D. Kukhtyn, K.M. Vergeles, V.L. Kovalenko, M.M. Verkholiuk, R.A. Peleno, and V.V. Horiuk. Characteristics of Enterococci Isolated from Raw Milk and Hand-Made Cottage Cheese in Ukraine / Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. − 2018. − Vol.9, №2. − P. 1128−1123. 59. Yousef, A.E. and Marth, E.H. 1987. Quantitation of growth of mould on cheese. Journal of Food Protection, 50: 337–341. 60. Liewen, M.B. and Marth, E.H.J. 1984. Inhibition of penicillia and aspergilli by potassium sorbate. Journal of Food Protection, 47: 554–556. 61. Topal, S. 1987. The preserving of surface moulding in cheese with preservative matter, Gebze, , Turkey: Tubitak-M.B.E.A.E. 62. Poullet, B., Huertas, M., Sanchez, A., Cacare, P. and Larriba, G. 1991. Microbial study of Caser de Caceres cheese throughout ripening. Journal of Dairy Research, 58: 231–238. 63. Oksuz, O.; Kurultay, S.; Simsek, O.; Kaptan, B. The effects some physical and chemical properties of Kashar cheese. 6. Milk and Milk Products Symposium, Tekirdag, Turkey, 2000, 509–516. 64. Cheese Samples Preserved with Potassium Sorbate. International Journal of Food Properties, 2006, 3, 9, 515-521 65. Girgis, E.S., Shehata, T.E., Naghmoush, M.R. and Khalid, M.A. 1983. Effect of hydrogen peroxide and potassium sorbate on the keeping quality white soft cheese. Dairy Science Abstract, 45: 1142 66. Kaloyereas, S., R. M. Crown, and C. S. McClesky. 1991. Experiments on preservation with a new ice-containing glycol diformate and sorbic acid. Food Techno1.15:361-364. 67. Perry, G. A., R. L. Lawrence, and D. Melnik. 1994. Extension of shelflife of poultry by processing with sorbic acid. Food Technol. 18:101-107. 68. Robach, M. C., and F. J. lvey. 2008. Antimicrobial efficacy of a potassium sorbate dip on freshly processed poultry. J. Food Prot. 41:284-288. 68. Arqués J.L., Rodríguez E., Nuñez M., Medina M. 2008. Antimicrobial Activity of Nisin, Reuterin, and the Lactoperoxidase System on Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus in Cuajada, a Semisolid Dairy Product Manufactured in Spain. Journal of Dairy Science, 91, 1, 70-75. 69. De Buyser M.L., Dufour B., Maire M., Lafarge V. Implication of milk and milk products in food-borne diseases in France and in different industrialised countries. Int. J. Food Microbiol., 67 (2001), pp. 1-17 70. Ming X., Daeschel M.A. Nisin resistance of foodborne bacteria and the specific resistance responses of Listeria monocytogenes Scott A. J. Food Prot., 56 (1993), pp. 944-948 71. Axelsson L.T., Chung T.C., Dobrogosz W.J., Lindgren S.E. Production of a broad spectrum antimicrobial substance by Lactobacillus reuteri Microb. Ecol. Health Dis., 2 (1989), pp. 131-136 72. El-Ziney M.G., van den Tempel T., Debevere J., Jakobsen M.Application of reuterin produced by Lactobacillus reuteri 12002 for meat decontamination and preservation. J. Food Prot., 62 (1999), pp. 257-261 73. Arqués L., Fernández J., Gaya P., Nuñez M., Rodríguez E., Medina M. Antimicrobial activity of reuterin in combination with nisin against food-borne pathogens in milk. Int. J. Food Microbiol., 95 (2004), pp. 225-229 74. Kussendrager K.D., van Hooijdank A.C.M. Lactoperoxidase: Physicochemical properties, occurrence, mechanism of action and applications. Br. J. Nutr., 84 (Suppl 1) (2000), pp. 19-25 75. Horiuk, Yuю V., Kukhtyn, M.D., Perkiy, Yu. B., Horiuk, V.V. Distribution of main pathogens of mastitis in cows on dairy farms in the western region of Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 2018, 20, 83, 115-119 76. Horiuk, Yu., Kukhtyn, M., Kovalenko, V., Kornienko, L., Horiuk, V. Liniichuk N. (2019). Biofilm fotmation in bovine mastitis pathogens and the effect 72 on them of antimicrobial. Independent journal of management & Prodaction (IJM&P), v. 10, n. 7, Special Edition PDATU , 897-910.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtorska dovidka_Oleynikova.docАвторська довідка45,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити
dyplom_Oleynikova.pdfДипломна робота1,95 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора